Commissie Benchmarking Vlaanderen 063-006 – februari 2008 1 Resultaten van het Benchmarking Convenant energie-efficiëntie Vlaanderen Toelichting bij het.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SINT LUKAS HOGESCHOOL BRUSSEL
Advertisements

KWALITEITSZORG november 2012
M3F-MATEN - Tijd en Snelheid
René Grispen Infovergadering Plan-MER Oosterweelverbinding 26 juni 2013 Doorrekeningen Plan-MER OWV 1.
1 Resultaten marktonderzoek RPM Zeist, 16 januari 2002 Door: Olga van Veenendaal, medew. Rothkrans Projectmanagement.
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Toelichtingen bij het aanvraagformulier Noël Remue
Uitgaven aan zorg per financieringsbron / /Hoofdstuk 2 Zorg in perspectief /pagina 1.
December 2007 Dimarso N.V., opererend onder de commerciële naam TNS Dimarso en hierna TNS Dimarso genoemd, beschikt exclusief over het auteursrecht van.
Medezeggenschap en de Benchmark
GfK PS Retail NLGfK Supermarktkengetallen juli 2014 GfK Supermarktkengetallen Antwoord op deze vragen vindt u op: bij “GfK Publicaties”
1 COVER: Selecteer het grijze vlak hiernaast met rechtsklik & kies ‘change picture’ voor een ander beeld of verwijder deze slide & kies in de menubalk.
Global e-Society Complex België - Regio Vlaanderen e-Regio Provincie Limburg Stad Hasselt Percelen.
Omvang van de ambachtseconomie
Het huidige beleidstekort: er moeten nog heel wat tandjes bij Ton van Dril 10 september 2009.
Sint Jorisschool Examenvoorlichting Studie & Voorbereiding Examen Uitslag Diploma.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Seizoen Resultaten Leiden – Vlaanderen 68 – 3 Vlaanderen – Dukes8 – 34 Amsterdam – Vlaanderen44 – 15 Vlaanderen – Hilversum8 – 36 Vlaanderen.
Plan van Aanpak Onderzoek naar een duurzame school. Door Arjan de Groot Bas van der Vliet.
Stimular, de werkplaats voor Duurzaam Ondernemen ISO is goed voor je Adriaan van Engelen 010 –
Keuzeondersteunend model voor inbouwpakketten bij herbestemmingsprojecten Eindcolloquium Wiebrand Bunt.
1 1 Diagnoseadvies van de sociale partners over O&O en innovatie ‘Naar een meer innovatieve economie’ 18 september 2006.
Kb.1 Ik leer op een goede manier optellen en aftrekken
© BeSite B.V www.besite.nl Feit: In 2007 is 58% van de organisaties goed vindbaar op internet, terwijl in 2006 slechts 32% goed vindbaar.
Goed advies kost geld Financiële ondersteuning Wmo-adviesraden Monster 27 januari 2009.
© GfK 2012 | Title of presentation | DD. Month
Nooit meer onnodig groen? Luuk Misdom, IT&T
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
1. 2 De ontwikkeling van creatieve concepten t.b.v. mediacampagnes. Peter van Kessel Creatief Directeur, Headland Interactive.
1 Besluit Energieplanning Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Afdeling Natuurlijke Rijkdommen en Energie Wim Lameire Belangrijke.
EVALUATIE & PLANNING Ondersteuning kwaliteitshandboek IBO/KDV
Wat levert de tweede pensioenpijler op voor het personeelslid? 1 Enkele simulaties op basis van de weddeschaal B1-B3.
1 WIJZIGINGEN UNIEK VERSLAG. 2 Agenda Verbeteringen Veranderingen formulieren Praktische herinneringen Nieuwe formulieren Sociale en culturele participatie.
Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Afdeling HRM BUE Middenkader 2005 Een eerste verkenning van de resultaten.
Inkomen les 7 27 t/m 37.
Inkomen Begrippen + 6 t/m 10 Werkboek 6. 2 Begrippen Arbeidsverdeling Verdeling van het werk in een land.
1 © GfK 2012 | Supermarktkengetallen | GFK SUPERMARKTKENGETALLEN ‘Hoe ontwikkelt het aantal kassabonnen zich?’ ‘Wat is de omzet van de supermarkten.
2009 Tevredenheidsenquête Resultaten Opleidingsinstellingen.
PLAYBOY Kalender 2006 Dit is wat mannen boeit!.
ribwis1 Toegepaste wiskunde Lesweek 01 – Deel B
Inger Plaisier Marjolein Broese van Groenou Saskia Keuzenkamp
Vragenlijst ketencoördinatoren
Missie, visie, strategie & jaarplan
EFS Seminar Discriminatie van pensioen- en beleggingsfondsen
Landelijke dag RMC- coördinatoren Aanpak uitrol Loket VSV 4 juni 2008.
1 Controleplan 2005 Raadgevend comité Hotel President – donderdag 21 april 2005.
Energiemanagement Komen tot de meeste efficiënte manier om energie te verbruiken STELLING: Gedrag kan pas beïnvloed worden als men zich bewust is van het.
1 Duurzaam ondernemen werkt ! Milieu en werkgelegenheid Peter Van Humbeeck SERV.
17/08/2014 | pag. 1 Fractale en Wavelet Beeldcompressie Les 5.
17/08/2014 | pag. 1 Fractale en Wavelet Beeldcompressie Les 3.
Fractale en Wavelet Beeldcompressie
Arboteam 13 oktober 2009 Karen de Groot Agis en stressmanagement.
HOSTA 2010, Vastgoedcongres 29 september september Horwath HTL.
CENTRAAL KERKBESTUUR GENT STAD
11 Overlegvergadering Een kijk op de toekomst Katleen De Wilde (deskundige/inspecteur FANC)
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Industriële energieaudits
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
Algemene Ondernemersvaardigheden
Algemene Ondernemersvaardigheden
Dienst Belastingen - 21 juni 2012 Belasting op motoren Overzicht
Een organisatie van stad Kortrijk, Directie Cultuur, Team Jeugd i.s.m. Hogeschool West – Vlaanderen departement HIEPSO.
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
ZijActief Koningslust
Gemeente Culemborg > Keurmerk Veilig Ondernemen Pavijen Huub van Oorschot Wethouder Economische Zaken.
Cegeka & TenForce Ronde tafel 17/06/2014 Doelstellingenmanagement VO.
Transcript van de presentatie:

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Resultaten van het Benchmarking Convenant energie-efficiëntie Vlaanderen Toelichting bij het jaarverslag 2006

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Indeling 1.Situering Benchmarking Convenant: 2.Rol van de partijen 3.Wereldtop energie-efficiëntie: benchmarkmethodes installatie en vestiging, studie en controle 4.Globaal energieplan: alle vestigingen samen 5.Monitoring: Effect op CO 2 -emissie 7.Tegenprestaties van de overheid 8.Besluit

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Aanpak voor bedrijven 0,5PJ0,1PJ Besluit energieplanning Auditconvenant Benchmarking convenant VER bedrijven Industriële ondernemingen Alle ondernemingen Primair energiegebruik

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Convenanten vormen speerpunten Vlaams beleid  Beperkt aantal: 400-tal bedrijven  Audit: 229 bedrijven: 45 PJ  Benchmarking 189 bedrijven: 520 PJ (183 bedrijven april 2007)  Samen 93% totaal jaarlijks primair energiegebruik Vlaanderen

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Indeling 1.Situering Benchmarking Convenant: 2.Rol van de partijen 3.Wereldtop energie-efficiëntie: benchmarkmethodes installatie en vestiging, studie en controle 4.Globaal energieplan: alle vestigingen samen 5.Monitoring: Effekt op CO2-emissie 7.Tegenprestaties van de overheid 8.Besluit

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Het Benchmarking Convenant rol van de partijen: commissie benchmarking –De Commissie Benchmarking is het bestuursorgaan voor het benchmarkingsysteem De Commissie bestaat uit een voorzitter en volgende leden: één vertegenwoordiger van de Vlaamse minister bevoegd voor Economie; één vertegenwoordiger van de Vlaamse minister bevoegd voor Energie; één vertegenwoordiger van de Vlaamse minister bevoegd voor Milieu; één vertegenwoordiger van elke toegetreden Sectororganisatie; één vertegenwoordiger aangeduid door de Ondernemingen voor wie geen Sector­organisatie is toegetreden.

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Het Benchmarking Convenant rol van de partijen: commissie benchmarking art 9 –de coördinatie van werkzaamheden en activiteiten ter uitvoering van dit convenant; –de bespreking van knelpunten van algemene aard, die zich bij de implementatie van dit convenant in de praktijk voordoen, het bespreken van oplossingen en het zo nodig formuleren van richtlijnen hiervoor, het bemiddelen in geval van conflicten tussen partijen of tussen Ondernemingen en het Verificatiebureau; –de controle op de voortgang van de uitvoering van dit convenant; –het doen van voorstellen tot wijziging van dit convenant, en het beoordelen van de gegrondheid van de aanvragen van de betrokken partijen om in overleg te treden op basis van wijzigingen van omstandigheden; –het adviseren aan de Ministers over het Verificatiebureau;

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Het Benchmarking Convenant rol van de partijen: commissie benchmarking art 9 –het onderhouden van contacten met maatschappelijke organisaties; het uitwerken van richtlijnen voor de beoordeling van een verzoek van een Onderneming met een verbruik < 0,5 PJ/jaar om te mogen toetreden tot dit convenant als bedoeld in Artikel 3; –het opstellen en actualiseren van het in Artikel 3, lid 5 bedoelde overzicht van Ondernemingen en Sectororganisaties die tot dit convenant zijn toegetreden; –het uitwerken van richtlijnen voor het bepalen of de in Artikel 4, leden 2 en 3 genoemde onderbouwing voldoende is;(BM methodes) –het desgevraagd adviseren over de in Artikel 4, lid 6 genoemde realiseerbaarheid;(ivm opzetten BM systeem)

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Het Benchmarking Convenant rol van de partijen: commissie benchmarking art 9 –het uitwerken van richtlijnen voor de beoordeling van een verzoek voor het afwijken van de termijn waarbinnen een energieplan moet worden ingediend als bedoeld in Artikel 5, lid 1; –het jaarlijks opstellen en publiceren van een verslag als bedoeld in Artikel 8, leden 3 en 4, inbegrepen een overzicht van de inspanningen vanwege de Vlaamse Overheid, bedoeld in Artikel 12. –het uitwerken van richtlijnen voor de beoordeling van een verzoek voor het afwijken van de termijn waarbinnen een energieplan moet worden ingediend als bedoeld in Artikel 5, lid 1; –het jaarlijks opstellen en publiceren van een verslag als bedoeld in Artikel 8, leden 3 en 4, inbegrepen een overzicht van de inspanningen vanwege de Vlaamse Overheid, bedoeld in Artikel 12.

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Het Benchmarking Convenant rol van de partijen: commissie benchmarking art 9 -Jaarverslag Vergelijking monitoring versus plannen Rapportage CO2-emissies Voor 1 juli in te dienen –Realiteit: Datum niet haalbaar VBBV eerst verificatie CO2-emissies Indienen monitoring bedrijven april Bemerkingen op plannen Definitief overzicht VBBV pas in oktober  Jaarverslag CB november

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Het Benchmarking Convenant rol van de partijen: verificatiebureau art 10 –Onafhankelijke en neutrale organisatie die door de Ministers wordt aangesteld om de correcte uitvoering van het benchmarkingsysteem, en alle daarbij horende berekeningen, te bewaken, hierover adviezen en verslag uit te brengen. –Het is de enige instantie die over individuele gevallen oordeelt, te weten de onderzoeksmethoden, de benchmarkconsultant en zijn onderzoek, de bepaling van de afstand tot de Wereldtop, het energieplan, de voortgang en de monitoring, zoals bepaald in bijlage

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Het Benchmarking Convenant rol van de partijen: –CB heeft geen zicht op individuele plannen onder welke vorm ook –CB krijgt sectorale data van VBBV voor verwerking in jaarrapport –Werkt mee aan en keurt goed: de toelichtingen

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Indeling 1.Situering Benchmarking Convenant: 2.Rol van de partijen 3.Wereldtop energie-efficiëntie: benchmarkmethodes installatie en vestiging, studie en controle 4.Globaal energieplan: alle vestigingen samen 5.Monitoring: Effect op CO2-emissie 7.Tegenprestaties van de overheid 8.Besluit

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Het Benchmarking Convenant Doelstelling -Het zo snel als mogelijk halen van de wereldtop W.T.) inzake energie-efficiëntie, ten laatste in Criterium: Energie-efficiëntie. - Dit is het specifiek energieverbruik in Peta Joule (PJ) per eenheid product. -Groeikansen van de ondernemingen vrijwaren

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Wereldtop (W.T.) energie-efficiëntie Benchmarkmethodes installaties ­Benchmarking (B.M.): Decielmethode: W.T. = hoogste waarde binnen het deciel der wereldwijd beste installaties buiten Vlaanderen. Regiomethode: W.T. = gemiddelde waarde van de installaties in de beste regio buiten Vlaanderen. ­Best Practice (B.P.): Wanneer B.M. niet kan, dan is W.T. = waarde van de wereldwijd beste procesinstallatie plus 10%. ­Doorlichting (D.L.): Wanneer B.M. noch B.P. kan, wordt de W.T. afgeleid uit de energie- besparingspotentiëlen met een rentabiliteit IRR ≥ 15%.

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Wereldtop (W.T.) energie-efficiëntie Uitgevoerde studies STUDIE METHODE Datastand Aandeel Energieverbruik 2002 Aantal processen PJ/jaar % Aantal % Benchmark Best practice Doorlichting Totaal

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Indeling 1.Situering Benchmarking Convenant: 2.Rol van de partijen 3.Wereldtop energie-efficiëntie: benchmarkmethodes installatie en vestiging, studie en controle 4.Globaal energieplan: alle vestigingen samen 5.Monitoring: Effekt op CO2-emissie 7.Tegenprestaties van de overheid 8.Besluit

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Globaal energieplan E volutie van het energieverbruik bij constante productie (referentiejaar 2002)

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari De verwachte energie-efficiëntie verbetering einde 2012 is 7,4%. Bij een productieomvang 2002 is dit 39.4 PJ = 3 STEG ‘s van elk 415 MW. -Ca. 75% van de besparingen zit in de procesinstallaties zelf. De rest wordt gerealiseerd in de nutsvoorzieningen en via beter energiebeheer. Globaal energieplan Besluiten

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Indeling 1.Situering Benchmarking Convenant: 2.Rol van de partijen 3.Wereldtop energie-efficiëntie: benchmarkmethodes installatie en vestiging, studie en controle 4.Globaal energieplan: alle vestigingen samen 5.Monitoring: Effect op CO2-emissie 7.Tegenprestaties van de overheid 8.Besluit

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari –Het huidige verslag is gebaseerd op de stand van zaken van 19 oktober 2007 : –monitoringverslagen ingediend :178 –bedrijven in vertraging met het energieplan:3 –aantal bedrijven nog zonder monitoring:2 –aantal bedrijven die gesloten zijn: 4 –aantal toegetreden bedrijven:187 –1 bedrijf niet opgenomen in data: vergelijkbaarheid tav 2002 niet haalbaar Jaarverslag 2006 gebaseerd op

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Controle op de energie-efficiëntie ( Evolutie van het energieverbruik bij constante productie) Globale resultaten van de jaarlijkse “monitoring” Vlaamse bedrijven 15,8PJ beter dan WT (10,2 in 2002)

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Bij reële productie Verschil met wareldtop gegroeid van10,2 tot 62,2PJ

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Overzicht sectoren Energieverbruik 2006 (in PJ) Bij constante productie op niveau 2002Bij geplande productie Bij reële productie PlanMonitoringPlanMonitoring 0. Alle vestigingen517,1519,5588,9546,6 1. Chemie230,1234,4255,9237,7 2. Raffinaderijen, Staal181,2178,4213,7196,4 3. Papier16,716,3519,2817,26 4. Voeding20,0320,7423,1222,82 5. Metaal35,9236,739,3136,52 6. Textiel9,9610,0210,369,89 7. Keramisch8,117,9310,349,71 8. Hout6,936,897,447,29 9. Glas, Zand, Diversen8,178,119,449,01

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Oorzaak van verschil?  Rapportage in geaggregeerde vorm  Individuele data enkel gekend bij VBBV Tekortkomingen bij ondernemingen in uitvoeren van energieplannen?  “toerekenbaar tekort schieten”  Art 19 convenant: melding VBBV aan CB  Vlaamse overheid: overleg; redelijke termijn om in orde te stellen; indien nodig schrappen van voordelen  Geen toerekenbare tekortkomingen gemeld aan CB in 2006 Klein verschil tussen monitoring en plan

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Efficiëntie indices  INDEX 2002 =  (Espec 200n x productie 2002)/  (Espec 2002 x productie 2002) Plan 10099,599,197,696,5395,894,494,393,693,392,8 Monito ring 98,997,796,98 Index productie 2002

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Efficiëntie indices  INDEX REEEL =  (Espec 200n x productie 200n)/  (Espec 2002 x productie 200n ) Index reële productie Plan10098,997,396,31 Monitorin g 99,2396,9796,19

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Indices verschil en conclusies  Index productie 2002  Vernieuwing van productie wordt niet volledig meegenomen  Hoe verder van referentiejaar hoe minder nauwkeurig  Productie eenheden die gestopt zijn niet meer meegerekend => minder goede resultaten  Index reële productie  Ook als rapporteringsmethode in Nederland en UK  Dichter bij realiteit  Mogelijks iets mee schommelingen  Eenvoudiger om nieuwe productie mee te tellen  Conclusie: voorkeur voor index “reële productie”

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Indeling 1.Situering Benchmarking Convenant: 2.Rol van de partijen 3.Wereldtop energie-efficiëntie: benchmarkmethodes installatie en vestiging, studie en controle 4.Globaal energieplan: alle vestigingen samen 5.Monitoring: Effect op CO2-emissie 7.Tegenprestaties van de overheid 8.Besluit

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari  Convenant gebaseerd op energie => directe en indirecte emissie worden berekend  Aankoop of inzet hernieuwbare energie wordt niet meegerekend  Emissiereducties gelden ten opzichte van energieplan (=referentie)  Absolute CO2-emissies cfr resultaten emissiehandelsregister: enkel directe CO2-emissies CO2 reductie = [(specifieke emissie in 2002) – (gemonitorde specifieke emissie van het betreffende jaar)] x de gemonitorde productie van het betreffende jaar. Globale evolutie CO 2 -emissie

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Emissiereductie: monitoring versus plan 380 kton Beter dan plan

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Door verhogen van de energie efficiëntie wordt CO2 gereduceerd -Op basis van de energieplannen wordt een reductie van 3,56Mton/jaar verwacht tegen De vermindering in 2006 had 1,58 Mton moeten bedragen -Op basis van de monitoring vermindert de CO 2 -emissie 2006 t.o.v. de verwachting met 1,96 Mton. -Dit is 0,38 Mton beter dan gepland Globale evolutie CO 2 -emissie - Besluiten

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Indeling 1.Situering Benchmarking Convenant: 2.Rol van de partijen 3.Wereldtop energie-efficiëntie: benchmarkmethodes installatie en vestiging, studie en controle 4.Globaal energieplan: alle vestigingen samen 5.Monitoring: Effekt op CO2-emissie 7.Tegenprestaties van de overheid 8.Besluit

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Emissierechten  Toekennen van de nodige rechten  Niet toegetreden: 85% van de rechten  Procedure tegen heffing op gratis rechten Groene stroomquota  Gedeeltelijke vrijstelling boven 20GWh  In 2006: GWh vrijgesteld Inspanningsverbintenis tav andere overheden  Degressiviteit federale bijdrage  Gedeeltelijke vrijstelling accijnzen Tegenprestaties van de overheid

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Ecologiesteun  Bedrijf dat behoort tot doelgroep van het benchmarking convenant: enkel steun ALS toegetreden tot convenant Tegenprestaties van de overheid

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Indeling 1.Situering Benchmarking Convenant: 2.Rol van de partijen 3.Wereldtop energie-efficiëntie: benchmarkmethodes installatie en vestiging, studie en controle 4.Globaal energieplan: alle vestigingen samen 5.Monitoring: Effekt op CO2-emissie 7.Tegenprestaties van de overheid 8.Besluit

Commissie Benchmarking Vlaanderen – februari Besluit  Via de aanpak van het Benchmarking Convenant wordt de Vlaamse energie- intensieve industrie in een internationale context geplaatst en vergeleken op basis van efficiëntie.  Zo blijft er nog ruimte voor duurzame ontwikkeling, innovatie en groei binnen de geglobaliseerde en concurrentiële omgeving die we nu kennen.  Uitvoering zit op schema.  De geplande efficiëntie verbetering wordt gerealiseerd.  Doelstelling op vlak van CO2 worden overtroffen.  De Commissie Benchmarking kan op de voet gevolgd worden  Besluiten van alle vergaderingen  Toelichtingen ter verduidelijking  jaarverslagen