Verlichting (18e eeuw) Tegen Absolutisme en standenmaatschappij.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Revolutie in Frankrijk
Advertisements

De Franse Revolutie en de Coalitieoorlogen,
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
De verlichting Paragraaf 2.
Hoofdstuk 6 Democratisering
Hfd. 1.4 opkomst van machtige vorsten
4.1 De Pruikentijd.
Paragraaf 1: Frankrijk in de 18e eeuw
Verlichting: Stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en taatsburgerschap Les 2: Verloop van.
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap Les 31: De Franse,
H7:§ 2:p164-6 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: Verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
Over verlichte denkers en hun ideeën
Franse revolutie( ).
De Verlichting.
Tijd van Pruiken en Revoluties
18de eeuw Halverwege de 18de eeuw kwam de Verlichting (zie aantekeningen bij hoofdstuk 7 ) Vrijheidsrechten Verlichtingsfilosofen gingen uit van het idee.
Paragraaf 2.3 De Revolutie Begint!!.
Ontwikkeling van politieke rechten.
Westerse wortels in de Grieks-Romeinse wereld.
4.3 Revolutie in Frankrijk
Oorlog als maatschappelijk fenomeen
Le sIecle des Lumières -verlichting-
17de eeuw: Wetenschappelijke revolutie
Tijd van Pruiken en revoluties
Goed voorbereid naar de Pabo! Studiemateriaal: - Studiopabo - Studiewijzer.
H4:§ 6:p79-80 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Pruiken en revoluties – 1700 tot Aanloop naar de Franse Revolutie - De Franse revolutie - Napoleon grijpt de macht - Bataafse revolutie in de.
Tijd van pruiken en revoluties,
Eén stem per afgevaardigde zul je bedoelen 600 burgers & boeren
Tijd van pruiken en revoluties,
Wat moet je weten aan het eind van de les
Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18de eeuw
Van gewesten naar eenheidsstaat
Par 5: Napoleon Bonaparte
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
Tijd van jagers en boeren
Politieke situatie Europa rond 1800
Tijdvak 7- Tijd van pruiken en revoluties ( ) Achttiende Eeuw
Eind 18 e eeuw: Uitbraak van democratische revoluties Welk land heerste er over Amerika begin 18 e eeuw?
H2 Pruiken en revoluties§2.3 Revolutie in Frankrijk Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18 de eeuw en waarom waren zij ontevreden? Waarom.
Verlichting: Filosofische stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
H8.1 De Verlichting Pruiken en revoluties.
Burgers en Stoom- machines H10.1 CONSERVATISME EN LIBERALISME.
H8.3 Burgers aan de macht: Frankrijk
Pruiken en revoluties – 1700 tot 1800
Historische overzicht Franse Revolutie De gevolgen van de Franse Revolutie.
Revoluties in Europa. Doelen van dit blok Je leert waarom het Franse volk in 1789 in opstand kwam. Je leert hoe de bestorming van Bastille verliep. Je.
Revoluties in Europa.
De tijd van pruiken en revoluties 4.3 Revolutie in Frankrijk.
Historische overzicht Bataafse Revolutie
4.1 de Pruikentijd.
Waarom is de Franse revolutie eigenlijk belangrijk?
De tijd van de pruiken en de revoluties
Pruiken en revoluties 3.2 Revolutie in Frankrijk
Revolutie in Frankrijk
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
Pruiken en revoluties 4.1 De pruikentijd
Pruiken en revoluties 4.3 Revolutie in Frankrijk
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
VROEG MODERNE TIJD HET RATIONEEL OPTIMISME EN HET VERLICHT DENKEN IN GODSDIENST, POLITIEK, ECONOMIE EN SOCIALE VERHOUDINGEN.
VROEG MODERNE TIJD De democratische revoluties is westerse landen, discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap.
Cursus 3.2 Hoe verloren vorsten hun macht Klas 2 BK Lesweek 4
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Aantekening van: Revolutie in Nederland Napoleon
Tijd van jagers en boeren Jagers-verzamelaars -Jagen / verzamelen -Taakverdeling -Nomaden -geloof Boeren -Akkerbouw / veeteelt -Ontstaan verschillen in.
Transcript van de presentatie:

Verlichting (18e eeuw) Tegen Absolutisme en standenmaatschappij. Eeuw van de rede (verstand). Geloof in vooruitgang. Vrijheid, gelijkheid, broederschap. Volkssoevereiniteit (Rousseau). Scheiding der machten / Trias Politica (Montesquieu). Ieder mens heeft natuurlijke rechten (Locke).

Franse Revolutie (1789) Bestorming van de Bastille (14 juli). Invloed van de Verlichters. Uit onvrede met de Franse samenleving: Tegen absolute macht van de koning. Tegen privileges adel en geestelijkheid. (De ongelijkheid). Voor politieke macht van de burgerij. Invloed op de manier van oorlog voeren.

Oorlogsvoering in de 18e eeuw. Huurlegers. (Armen, beroepssoldaten, ook veel buitenlanders). Strijd om koninklijk prestige, bezit van land of rijkdom. Officieren van adel (Promotie op basis van geboorte). Bevolking merkt niet veel van oorlog. Weinig nationalistische gevoelens en weinig binding van het volk met het leger. Betrekkelijk kleine legers. Korte veldslagen (Afstand 100 mtr/ vaak statisch.)

Veranderingen in de wijze van oorlog voeren. Legers van dienstplichtigen en vrijwilligers. Strijd om ideologische redenen/ om een bepaalde levenswijze. Officieren uit alle lagen van de bevolking (promotie op basis van verdiensten). Oorlog begint een maatschappelijk verschijnsel te worden. (Invloed van de ‘totale oorlog’ op het volk). Ontstaan nationalistische gevoelens en binding met het eigen leger. Massale legers (‘levée en masse’/ volksleger). Snelheid/beweging. Grote rol artillerie.

Napoleontische oorlogen of Coalitieoorlogen (1792-1815). Oorzaken: Émigrés pleitten voor een oorlog tegen de nieuwe machthebbers in Frankrijk. Angst van andere vorsten voor verspreiding van de Franse revolutie. Revolutionairen moeten ten val worden gebracht. Voedingsbodem in vele andere landen voor revolutie. Franse revolutionairen die hun idealen wilden exporteren. 7 Coalitieoorlogen (vanaf de tweede geleid door Napoleon).

Voorbeeld nieuwe manier van oorlogvoeren. Tijdens de Eerste Coalitieoorlog (Slag bij Valmy in sept. 1792 in Noord-Frankrijk). Nieuw en belangrijk: de motivatie van de Franse soldaten (fanatiek, voor volk en vaderland). Nieuw en belangrijk: de rol van de artillerie (kanonnen). Afdeling artillerie wordt vergroot en geconcentreerd ,dicht bij elkaar geplaatst: meer slachtoffers bij de vijand. Infanterie (voetsoldaten) vallen snel aan. Deze zg.overrompelingstactiek levert wel veel slachtoffers op.