De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Aantekening van: Revolutie in Nederland Napoleon

Verwante presentaties


Presentatie over: "Aantekening van: Revolutie in Nederland Napoleon"— Transcript van de presentatie:

1 Aantekening van: Revolutie in Nederland Napoleon
Thema 8 Blok 1d Aantekening van: Revolutie in Nederland Napoleon

2 Frankrijk wilde het idee van de Franse revolutie (vrijheid, gelijkheid en broederschap) verspreiden over Europa. In 1795 viel het Franse leger Nederland binnen. Tijdelijk werd Nederland een stuk vrijer tot de komst van de nieuwe koning Willem 1 (1813)

3 Tijdens de Franse revolutie werd Frankrijk door verschillende mensen bestuurd.
In 1799 nam Napoleon Bonaparte de macht over. Hij nam een aantal maatregelen zoals: Invoering van een nieuwe grondwet (code Napoleon) Onafhankelijk recht (rechters werden betaald door de overheid) Invoering dienstplicht Straatnamen en nummers Invoering metriek stelsel (vaste maten en gewichten zoals cm, dm of liter)

4 1:30

5 Gevolgen Napoleon: In de landen die hij veroverd had werd de code Napoleon (grondwet) ingevoerd. Dit was het begin van het einde voor veel koninkrijken in Europa. Opvallend is dat Napoleon zelf niet democratisch was. Hij kroonde zichzelf tot keizer van het Franse rijk waar ook Nederland bij ging horen.

6 Hoe het afliep met Napoleon
Napoleon verloor in 1812 de slag om Rusland  Werd verbannen (weggestuurd) naar het eiland Elba maar ontsnapte en greep de macht weer in Frankrijk. Napoleon verloor in 1815 in Waterloo (België).  Werd daarna verbannen naar het eiland Sint-Helena

7

8 Aan de slag met.. Opdrachten 14 en 15
 Aankruisen in je themaschrift !!


Download ppt "Aantekening van: Revolutie in Nederland Napoleon"

Verwante presentaties


Ads door Google