Er zijn vele goede redenen om niet, blanco of ongeldig te stemmen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

Mat 5: 1-16 Barmhartigheid.
Spreekbeurt van Pietje Puk Juni 2012
Het bestuur van België Wereldoriëntatie les 3
Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
De gemeentelijke overheid p
De Drama Driehoek.
“Een reis naar Licht”.
Wat is wijsheid Terugblikje Weten dat je niets weet: en toch een goede keuze maken Pauze Gesprek: Beslissen zonder dé Waarheid Afsluiting We hoeven niet.
Pikante afwas !! Ik stop ermee. Die hele bereiding van deze maaltijd!!!
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
Staatsinrichting 1 Veranderingen herkennen/ beschrijven die in 1848 werden doorgevoerd in het kiesrecht door de liberalen o.l.v. Thorbecke.
Democratie en dictatuur
Spel uit top 20 gamer.nl Grand theft auto V
Communicatief gedrag + / -
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
Deel C: Participatie (p ) Participatie = inspraak = luistert men naar mijn mening?  in het gezin?  op school?  in België?
4.3 Politieke stromingen.
QUIZ Katern Politiek.
De theorie van de dramadriehoek
4.1: Het parlement is baas boven baas
Welkom in deze kerkdienst
Het Debat Opbouw en inhoud.
Staatsinrichting van Nederland
Regels zijn regels.
RECHTSSTAAT Scheiding der machten
Hoofdstuk 7: Nederland een rechtsstaat Hoe worden rechten gegarandeerd?
Uitleg bijvoeglijke bepaling (bvb)
Parlementaire democratie
De doelstelling van deze workshop is niet om u iets nieuws te leren.
CanDo Coaching.
Spel uit de top 20: Fifa ’13..
10 december Dag van de mensrechten
Politiek.
Politiek jargon Bingo.
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Wees eens wat OENiger Open – Eerlijk - Nieuwsgierig
4.1: Het parlement is baas boven baas
Leerlingenraad De Ark.
Deltion College Engels A1 Spreken/Presentaties[Edu/002] thema: Welcome… can-do : kan een korte, vooraf geoefende mededeling doen aan een groep © Anne Beeker.
Uitleg persoonsvorm (pv)
Schokland 3.0 Politiek-juridische dimensie
Samenwerken.
Altijd online!.
Leerlingenparticipatie Praktische gevolgen van wijziging BDGO
God liefhebben boven alles En je naaste als jezelf?!
Levensbeschouwelijk kringgesprek Thema: Inclusie in het onderwijs.
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Christus Koning van het Heelal Cyclus B Koraal van Bach voor het einde van het liturgisch jaar « Ecce Homo » in de Kalvariekerk ZONDAG.
Hoofdstuk 3: Parlementaire democratie
Welkom op onze ouderochtend
Thema 2. Met zilver bekleed Avraham de stoffenhandelaar was een goed mens. Hij stond altijd voor iedereen klaar. Totdat de zaken zo goed gingen dat.
Naam: Rayiha Inanc Klas: 4 E ICT & Multimedia. Inhoud  Stageperiode  Hoe ben ik deze stageplek terechtgekomen?  Het bedrijf  Stage dag 1 t/m stage.
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
Mijn gemeente Ons gemeentebestuur Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Staatsinrichting van Nederland (deel 2)
Stemexamen.
Blok 2 Vrijheid in Nederland
Het Parlement Paragraaf 6.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Knelpunten in de politiek.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland; rechts-staat en democratie De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
Pruiken en revoluties 3.1 De pruikentijd
Pruiken en revoluties 4.1 De pruikentijd
Blok 2 Vrijheid in Nederland
1.1 DE NEDERLANDSE STAATSINRICHTING NU
Het Koninkrijk der Nederlanden
Democratie of dictator
Regering en parlement Regering en parlement Machten… Machten…
Democratie en Dictatuur
Aantekening van: Wie is de baas
Transcript van de presentatie:

Er zijn vele goede redenen om niet, blanco of ongeldig te stemmen.

Bijvoorbeeld… Zo zijn er nog wel meer.

Maar deze had u zelf wel kunnen bedenken…

DOE ANDEREN NIET AAN WAT U NIET WILT DAT ZIJ U AANDOEN !

Of, als dat voor u te christelijk klinkt,… Houd zelf de controle over uw leven ! Werk niet mee aan uw eigen verslaving. Laat u niet reduceren tot een electorale statistiek.

Wat is stemmen? Stemmen is onbekenden machtigen u en alle andere ingezetenen dingen aan te doen die u in de gevangenis zouden doen belanden, als u ze zelf zoudt doen.

Denk eraan: Stemmen is NIET uw verantwoordelijkheid opnemen

Maar WEL: Uw verantwoordelijkheid afstaan aan partijen die voor niets aansprakelijk zijn

Denk Niet: Dit is toch een rechtsstaat… Met scheiding der machten, onafhankelijke rechters, en andere dergelijke ‘waarborgen’.

Weet: ER IS HIER GEEN SCHEIDING DER MACHTEN De parlementaire meerderheidspartijen zijn de regeringspartijen. Dezelfde partijen controleren regering én parlement. De zwaargewichten van de meerderheid zitten in de regering: verwacht niet dat de partijknechtjes in het parlement hun politieke zetbazen serieus gaan controleren. (Wee degenen die, al was het maar even, dwarsliggen – vraag dat maar aan Coveliers of De Gucht: Disziplin muss sein.)

Weet: ER IS HIER GEEN ONAFHANKELIJKE RECHTERLIJKE MACHT De rechters zijn leden van hetzelfde staatsapparaat als de regering en het parlement. Zij passen de wetten toe die hun politieke meerderen (en betaalmeesters) uitvaardigen.

Weet: In een echte rechtsstaat staat de Staat In dienst van het recht -- Buiten een echte rechtsstaat Is er alleen een machtsstaat: Die stelt zijn ‘recht’ in de plaats van het uwe -- Dat betekent bestuur, regel- en wetgeving Volgens de willekeur of de politieke berekening van de toevallige meerderheid

Weet: Stemmen in een machtsstaat is uw spreken reduceren tot een stomme kreet (die u mag slaken telkens u daartoe gevorderd wordt). tot vrijblijvend gebabbel in de marge (steekproefgewijs verwerkt in anonieme opiniepeilingen). -- Stemmen is de doeltreffendste manier om uzelf en anderen het zwijgen op te leggen. -- « De kiezer heeft gestemd; het woord is aan de politici »

Denk eraan: De staat is de illusie dat iedereen op kosten van alle anderen kan leven. (Vraag het maar aan Steve.)

Beschouw uzelf  niet als een politiek excuus een dictator-in-spe: « Ik vind dit goed; er moet een wet komen die het voor iedereen verplicht maakt. » « Ik vind dit niet goed; er moet een wet komen die het voor iedereen verbiedt. » een wandelende schuldvordering: « De anderen moeten voor mij zorgen. »  maar als niet meer en niet minder dan de gelijke van uw medemensen

U hoeft geen politiek excuus te zijn… -- U hoeft het spel niet mee te spelen !

Wees volwassen, wentel uw verantwoordelijkheid niet af: Stem niet ! Stem blanco ! Stem ongeldig !

Ten slotte: laat u niet afleiden…  « Niet stemmen is stemmen voor de grote partijen. » Dat de kieswet de grote partijen bevoordeelt, illustreert alleen maar dat zijzelf bepalen of, wanneer en hoe zij met uw mening rekening zullen houden.  « U moet stemmen omdat de anderen het ook doen. » Denk daaraan wanneer uw kind zijn wangedrag probeert goed te praten met het excuus dat ‘de anderen het ook deden’.  « U kunt beter een proteststem uitbrengen. » Nee, een proteststem is een stem voor een partij. Wat uzelf wilt uitdrukken met uw stem is totaal irrelevant. Over de betekenis van uw stem beslissen alleen de verkozen politici.  « Het alternatief voor een dictatuur die zich kan beroepen op een verkiezingsuitslag is een dictatuur zonder verkiezingen. » Nee, het alternatief voor een dictatuur is een echte rechtsstaat.

Maar stel u de volgende vragen:  Heb ik het recht anderen mijn wet op te leggen?  Als ik dat recht niet heb, hoe zou ik dan door te stemmen een derde kunnen machtigen dat onbestaande recht in mijn naam uit te oefenen? --  Hebben anderen het recht mij hun wet op te leggen?  Als zij dat recht niet hebben, hoe zouden zij dan door te stemmen een derde kunnen machtigen dat onbestaande recht in hun naam over mij uit te oefenen? --  Als wij elkaar niet kunnen vertrouwen, hoe zouden wij dan onze ‘vertegenwoordigers’ kunnen vertrouwen?

U wilt toch stemmen? Druk dan nu op de toets, Of beter, denk aan het volgende…