1.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Iedereen communiceert graag ….. En dus heeft iedereen een gsm …
Advertisements

Groot Composiet II Houtkoolschets Europa investeert in uw toekomst uit het Europese fonds voor regionale ontwikkeling II.
GfK Supermarktkengetallen
Hoe ontstond dit initiatief ?
Ledenbijeenkomst Prestatie-Indicatoren Opvang Stichting Federatie Opvang Amersfoort, 8 februari 2012.
groei met TTW witlof uien aardappelen granen bloembollen chicory
Meer huishoudelijk afval recyclen
All Media are SOCIAL Eenleven zonder media, is dat mogelijk? Media spelen een belangrijke rol in ons sociale leven en zijn een primaire levensbehoefte.
Global Warming Global Warming
Veilig en gezond aan ’t werk, dat raakt iedereen. Goed voor jou en voor de zaak. Samen sterk voor preventie Campagne Een gezonde werkplek Naam.
Oerproducent (bijv. de veehouder)
Digitale Studiemaatjes
Veiligheidsincidenten de afgelopen maand? 21 mei
Voorstelling van mijn werk. Als verantwoordelijke van Fondation Baska.
Stakeholders meeting « Weesbronnen » – Gebeurtenis Duferco 07 februari 20121/9 Besmettingsincident van de installaties van Duferco La Louvière Produits.
Op weg naar een gezamenlijke aanpak
Waar een kleine gemeente groot in kan zijn Schaal van een kleine gemeente vraagt samenwerking: -Inhoud -geografisch Kleinere teams Minder formatie plaatsen.
Milieu performance van vervoerswijzen en logistieke ketens
1 1 Diagnoseadvies van de sociale partners over O&O en innovatie ‘Naar een meer innovatieve economie’ 18 september 2006.
Waarom doen wij wat we doen ! Toekomst visie Observatie systeem AchterAchter KantKant Uw Adviseur Dienstverlening Aan u als consument Uw Adviseur Back-office.
Randstad Werkmonitor state of mind arbeidsmarkt (werknemer perspectief) juli – augustus 2007 B
Gezichtherkenning in de praktijk Jurgen den Hartog Mogelijkheden en randvoorwaarden Colloquium Intelligente Camera’s 7 juni 2012.
Kijk je op Wereldschaal naar Europa, dan is Europa rijk! Echter binnen Europa zijn er grote verschillen. Bijv. Londen en Albanie.
Duurzame samenwerking voor verse groenten verhoogt kwaliteit voedselhulp in West-Vlaanderen Het Welzijnsconsortium is een samenwerkingsinitiatief tussen.
Over verliezen en opportuniteiten in de voedingsindustrie
VOEDSELVERLIEZEN & VOEDSELVERSPILLING: Korte termijn acties & Lange termijn perspectieven Birgit Van Tongelen Europese Commissie DG Gezondheid en Consumenten.
Voorstelling Synthesedocument Voedselverlies in Vlaanderen
Voedselverliezen & Landbouw
Gescheiden Inzameling STImuleren
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
CO 2 is, in tegenstelling tot andere emissies zoals NO X, fijn stof, en CO), geen ongewenst neveneffect van de verbranding. CO 2 is geen vervuilend gas.
1.
Afdeling Studietoelagen Kwaliteitsnetwerk 31 januari 2005.
1 © GfK 2012 | Supermarktkengetallen | GFK SUPERMARKTKENGETALLEN ‘Hoe ontwikkelt het aantal kassabonnen zich?’ ‘Wat is de omzet van de supermarkten.
1 GfK Retail and TechnologyBelgië6 August 2014 GfK Marktonderzoek Vlaanderen Cindy Van Mulders Business Consultant 10 december 2010 Stand van zaken.
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
Productie en distributie van VitaMeal ™ Lumbadzi (Malawi) Tekst en foto's: Marcus Westberg.
Goede tijden, slechte tijden
Enkele voorbeelden.
Begeleiding starters en professionalisering docenten Project 2 1.
MIRA-infodag studies luchtkwaliteit 5 april 2011
Schoon gezond fris Twents milieu Afval: CO2 of Portemonnee ? Albert van Winden 24 mei 2011.
Code Groen voor het HACCP certificaat
Wat doet onze school voor het milieu ???
De Verwondering ECL, Haarlem.
Convenant Rotterdam Half Time Tribune MKB-Rijnmond 1 1.
Stedennetwerk DuurzaamDoor Terugblik en vooruitzicht oktober, Jan Eelco Jansma.
Groep Colruyt en ‘participatie’
1 WG Europass Certificaatsupplement 23/03/2012, Networking the networks Anneke Vanden Bulcke.
Kennismanagement & Sociale media
Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt Werkgroep netbeheer en decentrale productie Werkvergadering 13 december 2010.
Programma Introductie. Monitoring Functies van het ZAT Samenwerken in een ZAT Aanbevelingen.
Onze doelen en visie in beeld
FONDS VOOR EUROPESE HULP AAN DE MEEST BEHOEFTIGEN - FEAD April 2015.
Prototype kwartaalrapportage en dashboard
Inzameling in een gemeente: evoluties Paul Macken IOK Afvalbeheer Brussel, 28 april 2005.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Boer Burger Coöperaties en Ketenverkorting Boer Burger Coöperaties in voedsel, energie en land zijn geweldige innovatie plaatsen voor de groei van biologische.
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
CONGO RIVER ONDERHOUD VAN DE VAAR ROUTE ANNO 2016.
Toastmasters Johan van der Meer. voedselverspilling in Nederland Toastmasters Johan van der Meer.
Voedselverspilling In kader van VROM programma Ketengericht Afvalbeleid >> Als het gaat om milieu en leefomgeving.
Duurzaam aankopen van voeding en catering
Voedselverlies in Vlaanderen
Schaarste en voedselverspilling
Waarom wordt er eten verspild?
Wat staat er op een etiket?
Symposium Energietransitie: top-down of bottom-up 23 januari 2015
Schaarste en voedselverspilling
Lessenserie: Voeding – mbo 2 Vak: burgerschap 2 Lesuren: Herkomst van voeding Eigen verspillingsgedrag.
Transcript van de presentatie:

1

Voedselverlies in ketenperspectief Willy Sarlee OVAM – Dienst beleidsinnovatie 15/10/2012 2

Onderzoek “Voedselverlies in ketenperspectief” (1/20) gestart in april 2011 tot begin juli 2012 Uitgevoerd door Tritel Eerste deel = keten in beeld brengen en aanduiden waar er mogelijkheden zitten => Globaal beeld van de problematiek Tweede deel = vier thema's onderzoeken => Beleidsaanbevelingen geformuleerd 1/20 Willy Sarlee 15/10/2012 3

Ketenoverleg In een eerste fase is heel de keten ontleed. Voor iedere schakel werd bekeken welke mogelijkheden er waren. Dit gebeurde in overleg met de stakeholders en de Interdepartementale werkgroep voedselverlies. Dit overleg is heel het project door gelopen. 2/20 Willy Sarlee 15/10/2012 4

Definitie voedselverlies en nevenstromen Onze werkdefinitie van Voedselverlies “elke reductie in het voor menselijke consumptie beschikbare voedsel dat in de voedselketen, van oogst tot consumptie, plaatsvindt” Spraakverwarring! Ned Frans Engels Voedselafval Déchets alimentaire Food waste Voedselverspilling Gaspillage alimentaire Voedselverlies Food losses Nevenstromen 3/20 Willy Sarlee 15/10/2012 5

Definitie voedselverlies en nevenstromen Verduidelijking van de begrippen 4/20 Willy Sarlee 15/10/2012 6

Eerste fase: cijfers voedselverlies en nevenstromen Op basis van de data die momenteel beschikbaar zijn, komen we tot de volgende raming van het voedselverlies en de nevenstromen (in ton per jaar) Om dit beeld van de grootte-orde van de stromen te verkrijgen werd een beroep gedaan op data van het Integraal Milieu Jaar Versla(IMJV). Daarnaast is in het begin van de keten een meting gedaan door Departement Landbouw en één op het einde van de keten door de OVAM. Primaire sector Voedings industrie Distributie Voedings diensten Consument Totaal 425.000-700.000 1.073.000 116.000 166.000 165.000 - 235.000 1.936.000 - 2.290.000 5/20 Willy Sarlee 15/10/2012 7

Voedselverlies in de primaire sector: studie Departement Landbouw 6/20 Willy Sarlee 15/10/2012 8

Voedselverlies in het restafval – studie van de OVAM Er is gezocht naar voedsel in het restafval. Ongeveer 12% is voedselverlies en daarvan is 5% vermijdbaar. Van de ongeopende verpakkingen wordt 21% weggegooid voor het voedsel vervallen is - en 37% waar de “Ten minste houdbaar Tot” (THT) is overschreden … Er zit dus een kleine, maar substantiële, hoeveelheid voedsel waarvan de houdbaarheid niet is overschreden in het restafval. Vlaanderen heeft een performant afvalinzamelingsysteem. Het huisvuil is nauwelijks nog 114 kg pppj ...Er is thuiscompostering, kippen, gft-inzameling, diftar … met resultaten. Ook op het vlak van voedselverlies/verspilling. 7/20 Willy Sarlee 15/10/2012 9

En daarbij kijken we ook uit naar Europa. Cijfers: conclusie Er zijn nog veel hiaten in het globaal beeld van het voedselverlies en de nevenstromen in Vlaanderen maar we gaan dat beeld zeker nog scherper te krijgen met meer onderzoek. Daar is al mee gestart: Fevia: start van het project Voedselverlies in het kader van Fabriek van de toekomst Comeos: bevraging We zullen, in het ketenoverleg dat werd opgestart in dit project, en dat we willen verder zetten, de resultaten van dit, en ander onderzoek verder opvolgen. En daarbij kijken we ook uit naar Europa. 8/20 Willy Sarlee 15/10/2012 10

Cijfers en verder In het onderzoek van de cijfers heeft Europa een belangrijke rol: - definities worden best op dit niveau overeengekomen - de Euralcodes voor de registratie moeten uniform zijn voor heel Europa OVAM gaat terzake alvast een proefproject uitvoeren en de resultaten voorstellen aan Eurostat. Daarnaast is er het Fusionsproject – een EU-FP7-project dat gaat focussen op de definitie en de cijferproblematiek We wachten niet op de resultaten van dit onderzoek maar plannen nu al acties maar wel het globale beeld voor ogen houden. Daarom geven we nog één cijfer mee – ter vergelijking. 9/20 Willy Sarlee 15/10/2012 11

Globaal beeld: ter vergelijking (Bron: Fevia, Duurzaamheidsverslag pgn 49) 10/20 Willy Sarlee 15/10/2012 12

Globaal beeld: voeding, voedselverlies en nevenstromen Globaal beeld: +/- 20 miljoen ton voeding geproduceerd door de voedingsindustrie (75% Vl) +/- 2 miljoen ton nevenstromem en voedselverlies in de keten +/- 200.000 ton voedselverlies in het restafval en gft Dit is voedselverlies in ketenperspectief – daarom willen we dit over heel de keten bekijken. De relatief “kleine” fractie voeding die we vinden in het restafval moet er natuurlijk uit – en dat zullen we aanpakken Maar daarnaast is het natuurlijk heel interessant om de scope te verbreden tot die 2 miljoen ton en er voor te zorgen dat die optimaal wordt gevaloriseerd. 11/20 Willy Sarlee 15/10/2012 13

De cascade van waardebehoud 12/20 Willy Sarlee 15/10/2012 14

Verder verloop: vier pistes 1) houdbaarheidsinformatie 2) sociale kruideniers en voedselbanken 3) verpakkingen 4) vermijden van voedselverlies door productie-uitval 13/20 Willy Sarlee 15/10/2012 15

1) Houdbaarheidsinformatie TGT – Te gebruiken tot = weggooien THT – Ten minste houdbaar tot = NIET weggooien De consument kent het verschil niet en gooit dingen weg die nog goed eetbaar zijn. 14/20 Willy Sarlee 15/10/2012 16

1) Houdbaarheidsinformatie Verbetermogelijkheden vergen een ketenaanpak Niet alleen de houdbaarheidsinformatie kan duidelijker op de producten Ook de distributie kan op dit vlak inspanningen doen ( zie proefproject St Vincentius) Maar ook de consument moet het verschil kennen tussen de TGT en de THT en de overheid moet daaromtrent informatie geven. Het FAVV heeft al alle nodige info opgelijst en beschikbaar gesteld 15/20 Willy Sarlee 15/10/2012 17

2) Voedselbanken en sociale kruideniers De sociale distributie speelt in het voorkomen van voedselverlies een cruciale rol. De voedselbanken verdeelden vorig jaar 13.385 ton voedsel De sociale kruideniers, een nieuw fenomeen dat in de loop van de laatste jaren is ontstaan, helpen nu al in 14 steden duizenden mensen verder. Verbetermogelijkheden: - Vooral logistiek zijn hier mogelijkheden: het inzetten op het verbeteren van het transport en de logistieke koudeketen door bvb het stimuleren van koelwagens werd als een heel zinvolle maatregel ervaren. 16/20 Willy Sarlee 15/10/2012 18

Verbetermogelijkheden: 3) verpakkingen De voedselverpakkingen verbeteren zeer snel, heel wat innovaties worden doorgevoerd en kunnen het voedselverlies beperken. Verbetermogelijkheden: - er zijn actieve verpakkingen, intelligente verpakkingen … en MAP-verpakkingen ( “modified atmosphere packaging”). - Portionering - Het gevolg hiervan, dat soms méér verpakking die voedselverlies voorkomen, wordt aanvaard. Al zal gezocht moeten worden naar een goed evenwicht. 17/20 Willy Sarlee 15/10/2012 19

3) verpakkingen Het is méér dan verpakken. Het is ook vervoeren en bewaren en koelkastbeheer: de t° in koelkasten is niet altijd ideaal en eens de verpakking geopend, weet de consument ook niet altijd tot wanneer iets bewaard kan worden. Hier is zeker ook ruimte voor ecodesign. 18/20 Willy Sarlee 15/10/2012 20

4) Productieverlies Maatregelen voorstellen om productieverlies te voorkomen zijn moeilijk omdat er heel grote verschillen zijn van product tot product. Verliezen zijn ook vaak veroorzaakt door klimaatomstandigheden en voedselcrisissen … Verbetermogelijkheden vergen veel onderzoek, product per product: - innovaties zijn te vinden in het bevorderen van de samenwerking en de efficiëntie in de keten. - er loopt al veel onderzoek: BBT studies (Best Beschikbare Technieken) van groenten en fruit, vlees van VITO, het Genesys-project van het ILVO … Overgang naar het breder kader van de “Bio Based Economy” (BBE). 19/20 Willy Sarlee 15/10/2012 21

Onderzoek verpakkingen Voedselbanken/sociale kruideniers Verdere werking Onderzoek verpakkingen Voedselbanken/sociale kruideniers Houdbaarheidsinformatie Verder werken aan de cijfers Ketenwerking - in het ketenoverleg Voedselverlies - in de Interdepartementale werkgroep voedselverlies - in de Europese initiatieven ter zake: het Fusionsproject – de ontwikkeling van indicatoren … Doel: EU-target = -50% voedselverlies in 2020 met een ketenaanpak is het haalbaar. 20/20 Willy Sarlee 15/10/2012 22

Dank voor uw aandacht 23

24