Opdracht 6 Procesmodel Domeinmodel Regels.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Product- aansprakelijkheid in de agrarische sector
Advertisements

Internationaal privaatrecht, het EVO-verdrag en Rome II
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Karina Smoor Kenneth Simson Martijn Klijn Murlyn Finsy
en de aansprakelijkheid van de installateur
Eén schadeloket Ruimte voor de Rivier Bewonersbijeenkomst Ruimte vd Rivier IJsseldelta 28 mei 2013 / Gemeentehuis Kampen mr. Joost R.M. van der Poel Secretaris.
Personen- en familierecht II: Ouderschap, gezag en minderjarigheid
Het delcrederebeding ACIS-symposium, Amsterdam 4 maart 2011
SUBROGATIE Aon Risk Services.
Aansprakelijk? Reken maar…!.
Outsourcing 21 augustus 2008 Download op:
Kleur in de verklaring. Zwart wit of kleur? 2 En nog meer kleur 3.
Rechtshandelingen van de Unie
Groepsaansprakelijkheid
Aansprakelijkheid voor overheidsbesluiten en causaliteit
NIS-bijeenkomst 13 september 2012
Personen- en familierecht I: Algemene bepalingen en samenlevingsvormen
Regels en protocollen bij nieuwe vormen van werken (HNW)
ACIS symposium 4 maart 2011 A.Ch.H. Franken
De tussentijdse opzegging-clausule ACIS-symposium 4 maart 2011 Mr J. D
04/04/2017 Vogelplaag arrest Iris Cramer Bornemann.
Strafuitsluitingsgronden
ARGUMENTATIELEER Prof. Dr. Rogier de Corte 3 de lic rechten UGent – academiejaar Argumentatieleer 1 9 januari 2004 Argumenteren & juridisch handelen.
Hoofdstuk 13 Directe werking van richtlijnen. (2/13) In hoofdstuk 4 hebben we gezien dat: De in een richtlijn opgenomen normen door de lidstaten moeten.
Klas MEV1A Lokaal E0.01 Mr. Eppo van Koldam
Klas MEV1A Lokaal E0.01 Mr. Eppo van Koldam
Docent Mr. Eppo van Koldam
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
Onderhandelingen en l.o.i.
Onrechtmatige daad Week 4.
9. Rechten en plichten bij een arbeidsovereenkomst
Ch SAFETY, ACCIDENTS AND HUMAN ERROR, p An Introduction to Human Factors Engineering C. Wickens, S. Gordon & Y. Liu, 1997 Introduction to.
De betekenis van art. 2:138/248 BW (WBF) voor het leerstuk van de onrechtmatige daad Mr. Hylda E. Boschma.
Association de la Ville et des Communes de la Région de Bruxelles-Capitale asbl Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk.
Klinische psychologen en hun aansprakelijkheid
DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE TRUSTEE
Argumenteren & juridisch handelen
Heijermanslezing 11 december 2009
Hfdst. 9 De strafbepaling
Blok 4verbintenissen.
Bij niet-nakoming verbintenis uit wederkerige overeenkomst
Gevaarzetting Groter gevaar in het leven roepen dan waarop normaal mens bedachtzaam hoeft te zijn.
Basisopleiding Familie- en Organisatieopstellingen
Strafuitsluitingsgronden
BESTUURSRECHTELIJKE GELDSCHULDEN
Onderwijsinspectie – Het juridische verhaal 22 september 2015.
Inspectie SZW en handhaving. DE INSPECTEUR Toezichthouder op basis van artikel 24 Arbowet. Buitengewoon opsporingsambtenaar op grond van artikel 142 Wetboek.
CCC & CCM – Mod2 JACM Juridische Aspecten Credit Management
1 CCC & CCM – Mod2 JACM Juridische Aspecten Credit Management H6. Beperkte rechten H7. De verbintenis in het algemeen H8. Nakoming en niet-nakoming.
Oic no go casus watch?v=vVuGEUuCP5k.
Bestuurlijke handhaving en aansprakelijkheid Prof.mr. G.T.J.M. Jurgens 18 april 2012.
De Bouwrecht Dag Academie voor de Rechtspraktijk 25 september 2014
AANSPRAKELIJKHEID IN HET VERKEER. AANSPRAKELIJKHEID Inhoud 1.De vergoeding van de zwakke weggebruiker. 2.De aansprakelijkheid van en voor de leerlingen.
Als hepatitis een beroepsziekte is Marja Kelder Bedrijfsarts Arbo Unie.
Help, mijn dokter maakt een fout?! Symposium Dokter in nood 8 november 2011 Mevrouw mr. J.C. van den Dries
Consumentenbescherming in Nederland en onder de tropenzon Dr. Viola Heutger EU CARICOM.
Zicht op verzekeringen voor verenigingen en instellingen 21 april 2016, Mart Hanssen.
Nieuwe ontwikkelingen in het bestuursrecht 1 door Jaap IJdema.
Jeugdbeschermingskader
Bewijsrecht prof. mr. W.D.H. Asser Kasteel Waardenburg 6 december 2013.
1 Terminologie verrijkt7:175 (1) BW: Schenking is de overeenkomst om niet, die ertoe strekt dat de ene partij, de schenker, ten koste van eigen vermogen.
(Mini) Symposium Boeren-Box zondag 23 oktober 2016
Integriteit in het sociaal domein
Hoofdstuk 15 paragraaf 15.6 en 15.7
Strafuitsluitingsgronden
Overheid en relativiteit
Vooraf: Welkom, Ga lekker zitten >> Jasje uit
Veranderopgave handhaving
Beroeps(?)ziekten Ondergeschoven kinderen in het aansprakelijkheidsrecht
IN- EN UITSLUITINGSCLAUSULE
Transcript van de presentatie:

Opdracht 6 Procesmodel Domeinmodel Regels

Casus oplossen (classificatie) Procesmodel Casus oplossen (classificatie) Casusinformatie Casusoplossing

Domeinmodel Klasse: Casus Attributen: (boolean tenzij anders aangegeven) - Schadevergoedingsplicht - Onrechtmatigheid - Type_onrechtmatigheid: rechtsinbreuk,wetsschending, onzorgvuldigheid - Toerekenbaarheid - Type_toerekenbaarheid: schuld, wet, verkeersopvattingen, - Schade - Causaal_verband - Relativiteitsvereiste - Rechtvaardingsgrond - Doen_of_nalaten: doen, nalaten - Leeftijd_dader_14 - Geestelijke_of_lichamelijke _tekortkoming

Regels Zoek bij representatie nauwe aansluiting bij het domein Houd de regels declaratief, dat wil zeggen neem er geen procedurele code in op

Art. 6:162 BW. 1. Hij die jegens een ander een onrechtmatige daad pleegt, welke hem kan worden toegerekend, is verplicht de schade die de ander dientengevolge lijdt, te vergoeden.

V1: er sprake is van een onrechtmatige gedraging, en Volgens art. 6:162 lid 1 BW is er een schadevergoedingsplicht op grond van onrechtmatige daad als V1: er sprake is van een onrechtmatige gedraging, en Zie art. 6:162 lid 2 BW V2: de gedraging aan de dader kan worden toegerekend, en Zie art. 6:162 lid 3 BW V3: ten gevolge van de gedraging V4: schade is ontstaan, en V5: er voldaan is aan het relativiteitsvereiste (art. 6:163 BW) Zie art. 6: 163 BW

RULE art6_162_lid_1_BW IFRULE pCasus.Onrechtmatigheid and pCasus.Toerekenbaarheid and pCasus.Schade and pCasus.Causaal_verband and pCasus.Relativiteitsvereiste THEN pCasus.Schadevergoedingsplicht END

Art. 6:162 BW. 2. Als onrechtmatige daad wordt aangemerkt een inbreuk op een recht en een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht of met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt, een en ander behoudens aanwezigheid van een rechtvaardigingsgrond.

Volgens art. 6:162 lid 2 BW is een gedraging onrechtmatig als   Volgens art. 6:162 lid 2 BW is een gedraging onrechtmatig als V1.1a: er sprake is van een inbreuk op een recht, of V1.1b: gehandeld is in strijd met een wettelijke bepaling, of (doen of nalaten) V1.1c: gehandeld is in strijd met het ongeschreven recht V1.2: en er geen sprake is van een rechtvaardigingsgrond  

RULE art6_162_lid_2_BW IFRULE (pCasus.Type_onrechtmatigheid = "rechtsinbreuk" or pCasus.Type_onrechtmatigheid = "wetsschending" or pCasus.Type_onrechtmatigheid = "onzorgvuldigheid") and not pCasus.Rechtvaardigingsgrond THEN pCasus.Onrechtmatigheid END

Art. 6:162 BW. 3. Een onrechtmatige daad kan aan de dader worden toegerekend, indien zij te wijten is aan zijn schuld of aan een oorzaak welke krachtens de wet of de in het verkeer geldende opvattingen voor zijn rekening komt.

  Volgens art. 6:162 lid 3 BW is een gedraging toerekenbaar aan de dader als V3.a: de gedraging te wijten is aan de schuld van de dader, of V3.b: de gedraging toerekenbaar is op grond van de wet, of Zie art. 6: 165 lid 1 BW V3.c: de gedraging toerekenbaar is op grond van verkeersopvattingen  

RULE art6_162_lid_3_BW IFRULE pCasus.Type_toerekenbaarheid = "schuld" or pCasus.Type_toerekenbaarheid = "wet" or pCasus.Type_toerekenbaarheid = "verkeersopvattingen" THEN pCasus.Toerekenbaarheid END

Helaas leidt deze regel tot foute oplossingen …

Art. 6:164 BW. Een gedraging van een kind dat de leeftijd van veertien jaren nog niet heeft bereikt, kan aan hem niet als een onrechtmatige daad worden toegerekend.

  Volgens art. 6:162 lid 3 BW is een gedraging toerekenbaar aan de dader als V3.1a: de gedraging te wijten is aan de schuld van de dader, of V3.1b: de gedraging toerekenbaar is op grond van de wet, of Zie art. 6: 165 lid 1 BW V3.1c: de gedraging toerekenbaar is op grond van verkeersopvattingen  V3.2 en het betreft niet een gedraging van een kind dat de leeftijd van veertien jaren nog niet heeft bereikt (art 6:164 BW).  

RULE art6_162_lid_3_BW_en_art6_164_BW IFRULE (pCasus.Type_toerekenbaarheid = "schuld" or pCasus.Type_toerekenbaarheid = "wet" or pCasus.Type_toerekenbaarheid = "verkeersopvattingen") and not pCasus.Leeftijd_dader_14 THEN pCasus.Toerekenbaarheid END

Volgens art. 6:163 BW is aan het relativiteitsvereiste voldaan als   Volgens art. 6:163 BW is aan het relativiteitsvereiste voldaan als V5.1 de geschonden norm strekt tot bescherming van de schade zoals de benadeelde die heeft geleden.  

  Volgens art. 6:165 BW is een gedraging toerekenbaar op grond van de wet als V3.1b.1 de gedraging als een doen te beschouwen is en V3.1b.2 de gedraging is verricht onder invloed van een geestelijke of lichamelijke tekortkoming en V3.1b.3 de dader is veertien jaar of ouder.  

Art. 6:162 BW. 1. Hij die jegens een ander een onrechtmatige daad pleegt, welke hem kan worden toegerekend, is verplicht de schade die de ander dientengevolge lijdt, te vergoeden. 2. Als onrechtmatige daad wordt aangemerkt een inbreuk op een recht en een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht of met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt, een en ander behoudens aanwezigheid van een rechtvaardigingsgrond. 3. Een onrechtmatige daad kan aan de dader worden toegerekend, indien zij te wijten is aan zijn schuld of aan een oorzaak welke krachtens de wet of de in het verkeer geldende opvattingen voor zijn rekening komt.

Art. 6:163 BW. Geen verplichting tot schadevergoeding bestaat, wanneer de geschonden norm niet strekt tot bescherming van de schade zoals de benadeelde die heeft geleden. Art. 6:164 BW. Een gedraging van een kind dat de leeftijd van veertien jaren nog niet heeft bereikt, kan aan hem niet als een onrechtmatige daad worden toegerekend. Art. 6:165 lid 1 BW. De omstandigheid dat een als een doen te beschouwen gedraging van een persoon van veertien jaren of ouder verricht is onder invloed van een geestelijke of lichamelijke tekortkoming, is geen beletsel haar als een onrechtmatige daad aan de dader toe te rekenen.