Bestrijding Eurocrisis: Alleen handhaving en geen soevereiniteitsoverdracht? Prof. Johan van de Gronden.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1. Achtergrond: ontstaan crisis 2. Waarom ingrijpen? 3. Lente-akkoord 4. Hoe nu verder? Eurocrisis! 5. Keuzes D66 op 12 september Lente-akkoord & Verkiezingen.
Advertisements

VOORSTEL TOT HERVORMING VAN DE ORDE DER GENEESHEREN Walter Michielsen Ondervoorzitter Nationale Raad.
De nieuwe wetgevingsprocedures
SHS Securities Holdings Statistics - Algemene Presentatie Roger DE BOECK Senior Expert Brussel, 18 december 2012 Presentatie voor kredietinstellingen en.
Hoofdstuk 17 Rechtsbescherming.

Rechtshandelingen van de Unie
Het Europees economisch bestuur
Internationale betrekkingen
Motie Bij politiek relevante aanbestedingen de gemeenteraad in de gelegenheid stellen vooraf kaders te stellen ten behoeve van het op stellen van het Programma.
Hoofdstuk 16 Europese mededingingsregels voor lidstaten.
Verbrandingstoestellen werkend met bio-ethanol
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
De Richtlijn « Diensten » 2006/123/EG en de sociale zekerheid Geneviève Pietquin FOD Sociale Zekerheid.
Zelf- en coregulering Getest en goedgekeurd voor de mediasector,een weloverwogen gok voor de kansspelsector? Marieke Lenaerts ICRI – KULEUVEN – IBBT Vier.
ADMINISTRATIEVE SANCTIES
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Voorstel Richtlijn Hernieuwbare Energie 2020 Vlaams Energieagentschap Lieven Van Lieshout CCIM-stakeholderoverleg 25 februari 2008.
VOORSTEL EU RICHTLIJN HERNIEUWBARE ENERGIE 2020 Ontwerp Boerenbond standpunt François HUYGHE Boerenbond.
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 EURO VI - norm voor zware voertuigen Voorstel van verordening van de raad en het parlement.
Doelstellingen en beginselen
Vrijheid van vestiging
Bingo Europese Unie. 1.Waarvoor kun je je stem uitbrengen op 22 mei? Bingo.
Pensioenverzekeren over de grens
Verdragen en inleiding Europees Recht
Vereisten Europese Unie m. b. t
Netwerk voor sociale inclusie European Anti-Poverty Network EAPN Europees Netwerk Armoedebestrijding.
Dialectiek en uitwisseling van informatie in financiële zaken Landelijke strafrechtdag 2012 mr. D.J. van Leeuwen, Leerstoelgroep strafrechtwetenschappen,
Geschreven door Koen Van Heddeghem
Europa.
De Europese Unie: 500 miljoen mensen – 28 landen
Regionaal beleid EUROPESE COMMISSIE December 2004 NL Verordeningen 1 Het cohesiebeleid ( ) Het voorstel van de Commissie voor nieuwe verordeningen.
Clincal Trails 8 juni Herziening Richtlijn Clinical Trials (directive 2001/20/EC) Collegedag 8 juni 2011 Birte van Elk
Europese integratie EUROPA (ca …)
Les htv2 APV/Handhaving Oud blz Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen.
Het Verdrag van Lissabon: efficiënter, transparanter en democratischer? Drs Sander Luitwieler Promovendus en politiek adviseur.
Hoofdstuk 14 Openbare aanbestedingen. (2/11) Van openbare aanbesteding is sprake wanneer: een overheidsinstantie aan een particulier een bepaalde opdracht.
Het hoe en waarom van internationale sancties. DCSG Informatiesessie exportcontrole en internationale sancties Antwerpen - 21 april 2015.
INLEIDING ontwikkelingen Awb en attributie Luurt Wildeboer 15 april 2009.
Rollenspel EU besluitvorming
§4: Regering en Parlement:
Hoe Europa meer greep kreeg op de lidstaten door de eurocrisis Steven Engels 26/10/2015.
Raadspresentatie Ruimtelijke Ordening een korte inleiding op het beleidsterrein.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
De Unie en het spook van het euroscepticisme Prof. Steven Van Hecke & Wouter Wolfs Universiteit Derde Leeftijd Kortrijk | 26 maart 2014.
Expertisecentrum Europees Recht (ECER) Aan de slag met het Verdrag van Lissabon! Den Haag 12 november 2009.
Consumentenbescherming in Nederland en onder de tropenzon Dr. Viola Heutger EU CARICOM.
Televisie en computer H13.3 EUROPESE EENWORDING. 1.Nieuwe wereldoorlog voorkomen 2.Andere economische aanpak (geen protectionisme als in de jaren ‘30)
College-onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid o.g.v. art. 213a Gemeentewet Commissie Rekening & Audit 25 november 2014 Besturing & controlling/
1 Algemene Rekenkamer | Postbus | 2500 EA Den Haag Europees economisch bestuur Europese coördinatie van begrotings- en macro-economisch beleid en.
Europees voorzitterschap Prioriteiten volgens de milieubeweging Trio-voorzitterschap Sp – Be - Ho Esmeralda Borgo.
DE EUROPESE REKENKAMER JAARVERSLAG 2010 Presentatie Vaste Kamer Commissies, Tweede Kamer Den Haag, 10 November 2011 Gijs de Vries Lid.
Staatsinrichting van Nederland (deel 2)
Klokkenluidersregeling Actan adviseurs & accountants
Recht in Gedwongen Kader
Europese integratie EUROPA (ca …)
Welke rol speelt de EU bij de vrijmaking van de internationale handel?
De thematische strategie luchtverontreiniging van de Europese Commissie Steven Lauwereins LNE – Afdeling Lucht, Hinder, Risicobeheer, Milieu & Gezondheid.
Meesterlijk Besturen Presentatie: Wil Hovy, senior onderwijs- en innovatieadviseur.
Van beleid tot regelgeving
Bingo Europese Unie.
Evoluties in de nieuwe regelgeving
Studiedag Veilig organiseren van sportieve evenementen Overijse - 1 februari
De Europese economie: samen sterker
Rollenspel EU besluitvorming
Europese Unie De Europese pijler van sociale rechten
De bevordering van gelijkheid voor LGBTI's in de Europese Unie
§5.4 Samenwerken in Europa
Transcript van de presentatie:

Bestrijding Eurocrisis: Alleen handhaving en geen soevereiniteitsoverdracht? Prof. Johan van de Gronden

Opzet lezing 1)Aanleiding crisis 2)Relevante bepalingen uit het Verdrag (VWEU) 3)Maatregelen voor de korte termijn 4)Maatregelen voor de lange termijn 5)Evaluatie Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Aanleiding financiële crisis Bankencrisis beginnend in de VS Schuldencrisis van de Lidstaten van de EU

Kader: relevante verdragsbepalingen Art. 121 VWEU: Coördinatie Economisch Beleid Art 123 VWEU: geen steun door de ECB en nationale centrale banken Art. 125 VWEU: geen bail-out van Lidstaten door andere Lidstaten Art. 126 VWEU: maatregelen tegen een buitensporig begrotingstekort

Korte termijn: stabiliteitsmechanismes Ad hoc-leningsfacilteit voor Griekenland European Financial Stabilisation Mechanism (EFSM) (garanties uit het EU-budget) European Financial Stability Facility (EFSF) (garanties van de euro-Lidstaten) Toekomst: European Stability Mechanism (ESM) na fusie van het EFSM met het EFSF

Lange termijn: SGP en het sixpack

Preventieve deel van het SGP Introductie van het Europese semester Inhoud Europees semester Globale richtsnoeren voor economisch beleid (vastgesteld door EU) Plannen Lidstaten (stabiliteitsprogramma’s) worden beoordeeld Richtsnoeren per Lidstaat

Europees semester

Maatregelen bij niet-naleving Waarschuwing Commissie en (eventueel) aanbeveling van de Raad indien stabiliteitsprogramma van een Lidstaat niet op orde is Indien problemen blijven voortbestaan: Commissie stuurt de Raad de aanbeveling om vast te stellen dat er geen effectieve maatregelen zijn genomen door de Lidstaat in kwestie Het voorstel van de Commissie wordt aangenomen, tenzij de Raad dit verwerpt bij gewone meerderheid (halfautomatisch besluit)

Corrigerend deel van het SGP Bij buitensporige tekorten kunnen er sancties worden opgelegd (zowel aan Lidstaten met de euro als Lidstaten zonder de euro) De sanctie is meestal een boete (0,2 % van het BBP vermeerderd met een variabel bestanddeel)

Uitwerking van de preventieve en corrigerende delen van het SGP Verordening 1173/2011: sancties voor de Lidstaten met de euro Eerste stap: rentedragend deposito bij aanbeveling van de Raad en waarschuwing van de Commissie (0,2 BBP) (halfautomatisch) Tweede stap: niet-rentedragend deposito indien Raad vaststelt dat er geen effectieve maatregelen zijn genomen (0,2% BBP) (halfautomatisch) Derde stap: bij voorbestaan buitensporig begrotingstekort boete (0,2 BBP) (halfautomatisch)

Macro-economische onevenwichtigheden Onderzoek naar de macro-economische omstandigheden in de Lidstaten Bij buitensporige macro-economische omstandigheid moeten er corrigerende maatregelen worden genomen

Sancties bij macro-economische onevenwichtigheden Bij ontbreken van corrigerende maatregelen legt de Raad op aanbeveling van de Commissie een rentedragende deposito op (halfautomatisch) Jaarlijkse boete bij voorduren van de overtreding opgelegd door de Raad op aanbeveling van de Commissie (halfautomatisch)

Richtlijn met voorschriften voor de begrotingskaders van de Lidstaten Boekhoudkundige normen Normen voor macro-economische prognoses Normen voor geloofwaardige prognoses op middellange termijn

Verdrag inzake stabiliteit, coördinatie en bestuur in de EMU Begrotingsdoelstelling: begrotingsevenwicht en benchmark van 0,5% Omzetting begrotingsnormen in bindende wetgeving, bij voorkeur in de nationale grondwet Coördinatie van economisch beleid: halfautomatische besluiten van de Commissie Bestuur eurozone: minstens twee keer per jaar een top onder voorzitterschap van de vaste voorzitter

Evaluatie Beperking van het begrotingsrecht van nationale parlementen Europese regels voor economic governance beïnvloeden vergaande nationale beleidsterreinen als sociale zekerheid, zorg en onderwijs Er is sprake van een vergaande soevereiniteitsoverdracht