Eerst je Bachelor, dan een baan,... en dan pas een Master Jan Bransen Onderwijsdag 2007.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
ACTIEGROEP DUITS: MACH MIT
Advertisements

Basisboek Interviewen 3e druk 2012
POP in de praktijk van Hogeschool Windesheim stelling 1 : een POP stimuleert de dialoog tussen leidinggevenden en medewerker stelling 2: een POP staat.
Filosofie Op HAVO en VWO.
De deelnemers over 16 stellingen
Probleem psychologie •Vanouds goede opleiding •Invoering student activerend onderwijs •Veel en groeiend aantal studenten •Kwaliteit opleiding in gevaar:
De Huisartsopleiding in Nederland
aardrijkskunde, een goede keus in de tweede fase havo
De vormgeving van de bachelor/master trajecten voor verloskundigen
1212 /mhj Quo vadis, (Bio) Medisch Ingenieur? Biomedische Technologie Technische Universiteit Eindhoven in samenwerking met Universiteit Maastricht Dick.
400 jaar Rijksuniversiteit Groningen 15 mei t/m 15 juni 2014.
Huidige pagina.
Taal(beleid) in het Hoger Onderwijs: een veld onder spanning Linguapolis 17 maart 2011 Prof. Dr. Joke Denekens Voorzitter Onderwijsraad.
Voorlichting Sociologie Radboud Universiteit Nijmegen
aardrijkskunde, een goede keus in de tweede fase vwo
Studenten als katalysator van elkaars leerproces Pilootstudies met studentgemedieerd leren in de bacheloropleidingen Wetenschappen.
Opleiding sociaal werk Associatie Universiteit Gent.
Masteropleiding sociaal werk
Wat doen ze me nou...? Jan Bransen Publiekslezing, 7 april 2010.
aardrijkskunde, een goede keus in de tweede fase havo
EVC en duurzaam beoordelen Welkom!
Onderwijsmiddag Geesteswetenschappen. Een eerste aanzet tot een facultaire onderwijsvisie Wim van den Doel.
StatIG in de Vrolijke School
Wetenschap & Technologie Rol van opleiding en onderzoek in de innovatieketen Karen Maex, vicerector.
6 juni 2011 De Associate degree werkt! Jan Nienhuis Ad-begeleidingsgroep van LEIDO.
Voorontwerp van decreet betreffende de Vlaamse Kwalificatiestructuur Geel 10 maart 2009.
Wetenschapsfilosofie
Inleiding Filosofie en Ethiek Vierde Bijeenkomst: De tweede wetenschappelijke revolutie (2) Dinsdag 28 september 2004.
Iedereen zet zich in Tegenprestatie of Maatschappelijke bijdrage.
Piltdown-mens Java-mens Australopithecus Neanderthaler Cro-Magnon
Master Leren & Innoveren Jan Streumer 25 maart 2010 Conferentie Platform Onderwijsarbeidsmarkt Rotterdam.
Hoe kunnen wij kunst benaderen in een ‘geglobaliseerde’ cultuureducatie? Lucy Cotter 2012.
Racisme Dylan Duck 1BaSW C. Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Tegen racisme voor meer democratie 2.1 Tegen superioriteitsdenken, voor meer gelijkwaardigheid.
Oefening 17 p. 97 – les 5.
Talentontwikkeling in Groningen Onderzoek naar verschillende initiatieven op gebied van culturele talentontwikkeling.
Hoger Onderwijsbeleid en sturing in Europees perspectief Een kritische blik op de WHOO Marijk van der Wende CHEPS 15 december 2005.
OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo
Inpassing ANW inhoud in andere vakken
Selectie, Instroom en Overstap voor de Masteropleidingen Biomedische Wetenschappen BioMedisch Studenten Overleg.
LMSO Congres “Ba-Ma mobiliteit” BMSO Historie BMSO Ba-Ma mobiliteit Resultaten NVMO discussie Enquête master voorlichting.
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Richtlijnen voor de casustoets
Informatiekunde “Ik wil ‘iets’ (relevants) met computers…” Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.
Arbeidsmarkt Als je op de markt loopt zie je om je heen verschillende kopers en verkopers. De vraag naar een product bestaat uit de mensen die een product.
Van Zelfbeschikking tot Toekomstperspectief 8 oktober 2015.
Een methode voor het werken met ‘radicale’ opvattingen
Dublindescriptoren: Bologna Bologna-niveaus 1. bachelor, 2. master, 3. doctor Niveaubepaling door de resultaten (outcomes) van opleidingen, niet door inputs.
SPH voltijd Onderzoeksvaardigheden voltijd jaar 1 Werkcollege week 4.
Naar het Hoger Onderwijs Wat komt er bij kijken?.
IKOS Introductie. Ikos-opleiding Actieve pluriformiteit HumanismeIslamChristendom Keuzemodules: Bijbel Geschiedenis van het christendom - Wereldreligies.
Stromingen in de psychologie Hoorcollege 1
Workshop Identiteit?.
Mag ik een monastiek momentje van U? Jos Douma voorganger Plantagekerk Zwolle.
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
TWEEDEGRAADS LERARENOPLEIDINGEN DEELTIJD Faculteit Onderwijs en Opvoeding Maart
Agrarisch natuur- en landschapsbeheer: de wisselwerking tussen wetenschap en praktijk Prof.dr. Hens Runhaar, buitengewoon hoogleraar Beheer van biodiversiteit.
Docentstages Een inventarisatie van het wat, waarom en hoe.
Master Taal- en Letterkunde. Vervolgtrajecten na bachelor ‘Taal- en Letterkunde: Twee Talen’ Master taal- en letterkunde: traject twee talen traject twee.
Master historische taal- en letterkunde Presentatie donderdag 8 mei 2008.
Programma(hervorming) Prof. dr. Jan Masschelein Prof. dr. Filip Dochy 15/02/20111.
Netwerkmiddag VO-WO 12 november 2015 Peter Coopmans Faculteit Geesteswetenschappen & Graduate School of Teaching.
aardrijkskunde, een goede keus in de tweede fase havo
het opzetten van een onderzoek
Opleiding, onderzoek en werkveld
Begeleiden van Praktijkonderzoek
Enkele interessante vragen!
Dierproeven. Leg dat maar eens uit!
Radboud Kids – Meet the professor
Leraar worden aan de universiteit? Het kan!
Wetenschap.
Transcript van de presentatie:

Eerst je Bachelor, dan een baan,... en dan pas een Master Jan Bransen Onderwijsdag 2007

Vier stellingen 1.Vanuit het perspectief van de universiteit is niet de arbeidsmarkt de vertegenwoordiger van de samenleving, maar de universiteit zelf. 2.De Bachelor-opleiding moet breed en reflexief zijn. Studenten hoeven maar één ding te leren: weten wat het is om in de samenleving wetenschapper te zijn. 3.Alleen op de arbeidsmarkt kun je het relevante niet-weten vinden dat je toegang verschaft tot de Master, namelijk in een functie die intellectuele problemen impliceert zonder dat die in die functie zelf gethematiseerd kunnen worden. 4.De Master-opleiding moet gericht zijn op de afstemming van theorie op praktijk. Dit geldt ook voor Research- Masters. Eerst BA, dan AM... En dan pas MA Onderwijsdag 2007

Maak van de student een reflexieve wetenschapper Eerst BA, dan AM... En dan pas MA Onderwijsdag 2007 samenleving wetenschap arbeidsmarkt studentopleiding = Maak er een wetenschapper van die weet wat het is om in de samenleving wetenschapper te zijn

Eerst BA, dan AM... En dan pas MA Onderwijsdag 2007 Wat is wetenschap? (1) Wetenschap is ons maatschappelijke arrangement voor de verwerving van Kennis (wetenschappelijke kennisclaims hebben uit de aard der zaak het hoogste gezag) Hier ligt een heel specifiek (modern) mens- en maatschappijbeeld aan ten grondslag –Mensen lossen problemen via kennis op –Theorie is de ultieme vorm waarin kennis gestalte krijgt –Er is een fundamenteel onderscheid tussen theorie (die onbetrokken en objectief is) en praktijk –Theorievorming gebeurt in een aparte maatschappelijke niche –De vertaalslag van theorie naar praktijk behoort zelf niet tot het domein van de theorie (zuivere en toegepaste wetenschap zijn 2) Wetenschap kan zijn maatschappelijke positie alleen waarborgen als ze intrinsiek reflexief is.

Eerst BA, dan AM... En dan pas MA Onderwijsdag 2007 Wat is wetenschap? (2) Geen toegepaste wetenschap zonder zuivere wetenschap, geen zuivere wetenschap zonder wetenschapsfilosofie Een wetenschap van wetenschap bestaat niet. Wetenschap die reflexief is heeft wetenschapsfilosofie in haar hart. Een wetenschapper die weet wat zij is, verdiept zich grondig in haar disciplinaire matrix –Welke verplichtingen gaat zij aan op het gebied van: »Metafysica (wat is de aard van haar onderzoeksobjecten?) »Taal (op welke begrippen is haar theorievorming gebaseerd?) »Instrumenten (welke middelen kunnen ingezet worden om feiten en theorieën te produceren?) »Procedures (hoe kan kennis ontwikkeld en gewaarborgd worden?) In de eerste wetenschappelijke opleiding moet deze zelfkennis centraal staan.

Discipline-brede Bachelor-opleidingen Bachelorstudenten moeten eerst maar eens wetenschapper worden (een attitude krijgen gekenmerkt door inzicht in de relevantie van niet-weten) Ze moeten daarom op reflexieve wijze vertrouwd worden met hun disciplinaire matrix. Dat lukt alleen in discipline-brede Bachelor-opleidingen: –Natuurwetenschappen –Levenswetenschappen –Sociale wetenschappen –Gedragswetenschappen –Klinische wetenschappen –Culturele wetenschappen Veel aandacht nodig voor metafysica, conceptuele analyse, methodologie, argumentatieleer (oftewel, ahum, filosofie) Eerst BA, dan AM... En dan pas MA Onderwijsdag 2007

Taking Bologna seriously: na de BA een baan! De Master-opleiding is specialistisch, en toegepast. Naast enkele brede Bacheloropleidingen zullen er heel veel smalle Masteropleidingen nodig zijn Maar waarom zou iemand een Master doen? Omdat er een nieuw, relevant niet-weten is ontstaan! Waar? Op de arbeidsmarkt; in een functie die intellectuele problemen impliceert zonder dat die in die functie zelf gethematiseerd kunnen worden. Eerst BA, dan AM... En dan pas MA Onderwijsdag 2007

Master-opleidingen: toegepaste wetenschap Dus? Eerst als Bachelor (academisch denkniveau) aan het werk (minstens 5 jaar), en pas als je specifieke intellectuele problemen ontdekt hebt terugkomen voor een Master. De Master verbindt theorie met praktijk; de Master draait om toegepaste wetenschap Dit geldt ook voor Research-masters Die zouden pas na de promotie moeten beginnen Het promotie-traject is het equivalent binnen de universiteit voor de 5-jarige werkervaring die iedere Bachelor nodig heeft om tot een Master toegelaten te worden. Eerst BA, dan AM... En dan pas MA Onderwijsdag 2007

Vier stellingen 1.Vanuit het perspectief van de universiteit is niet de arbeidsmarkt de vertegenwoordiger van de samenleving, maar de universiteit zelf. 2.De Bachelor-opleiding moet breed en reflexief zijn. Studenten hoeven maar één ding te leren: weten wat het is om in de samenleving wetenschapper te zijn. 3.Alleen op de arbeidsmarkt kun je het relevante niet-weten vinden dat je toegang verschaft tot de Master, namelijk in een functie die intellectuele problemen impliceert zonder dat die in die functie zelf gethematiseerd kunnen worden. 4.De Master-opleiding moet gericht zijn op de afstemming van theorie op praktijk. Dit geldt ook voor Research- Masters. Eerst BA, dan AM... En dan pas MA Onderwijsdag 2007