Siel Claerhout 1BATP B1 Aan autisme verwante contactstoornissen: klinisch beeld en classificatie Serra, M., Mulder, E., Minderaa, R. (2002). Aan autisme.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Multiple Complex Developmental Disorder
Advertisements

verstandelijke beperking
Samenspel Nieuw Vennep
Dit is de Titel Over autisme spectrum stoornissen bij kinderen met diabetes. Merlijn van Eijk Klinisch psycholoog/psychotherapeut Kinder- en jeugdspecialist.
Verstoring uit zich in ontwikkeling van Sociale relaties Taal
EMDR bij autisme spectrum stoornissen (ASS) en bij verstandelijke beperking (VB) Zoek de verschillen.
Leerroute Gabrielschool. Module HGW bijeenkomst 1: 12 februari 2009
Susanne Wolthaar conferentie opleiden in school (V)SO
McDD 3 november 2008 Luna Beukema Yvonne Bijl.
Diagnostiek van ontwikkelingsstoornissen
Diagnostiek van gedragsstoornissen
Klinische diagnostiek van aan autisme verwante stoornissen
Richtlijn Diagnostiek en behandeling van Autisme Spectrum Stoornissen
Schizofrenie en verwante stoornissen
Autismespectrumstoornissen
ADHD : attention deficit and hyperactivity disorder
Hechting bij kinderen met een autistisch stoornis en een verstandelijke handicap Wijnroks, L. (2003). Hechting bij kinderen met een autistische stoornis.
‘Autismespectrumstoornissen’
Autisme en het verwerken van sociale informatie.
Pervasieve ontwikkelingsstoornissen ~ Autismespectrumstoornissen
ASS: wanneer zichtbaar?
Syndroom van Gilles de la Tourette in de DSM-IV
Hans Grietens Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek
Hans Grietens Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek
Van begrijpen naar begeleiden
DCD Developmental Coordination Disorder
McDD 12 september 2011 Yvonne Bijl.
26 november 2007 Ticstoornissen. Agenda uur presentatie Ticstoornissen uur Filmpje uur SVIB.
Autismespectrumstoornissen
Informatie: gedragsproblemen.wikidot.com
Autisme Spectrum Stoornissen
Autisme in de dagelijkse praktijk
Autismespectrumstoornis
Je herkent het pas als je het kent
Emilia Dejager, 1BATP B1 Pervasieve ontwikkelingsstoornissen bij kinderen en jeugdigen met een lichte verstandelijke beperking de Bildt, A., Kraijer, D.
Korte workshop/dialoog over “hoogbegaafd en/of autisme”
Autisme en werken werkt Workshop autisme Hanneke Braber Janine van Loenen IJsseloevers & Veluwe.
Het syndroom van Asperger
Responsiecollege College 12.
Expressie van emoties bij autisme
Onderwijs aan kinderen met aan autisme verwante stoornissen
Autisme en Verstandelijke beperkingen
DBD Disruptive Behaviour Disorders 1 oktober 2007 Yvonne Bijl.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Als opvoeden niet vanzelf gaat deel b.
Autisme Spectrum Stoornissen
Psychiatrie Autisme Spectrum Stoornissen Naam: Martine Bink
Psychiatrie – les 4: Autisme Spectrum Stoornissen
Wat is een verstandelijke beperking en wat zijn de gevolgen ervan?
Paulien Verschoren Groep psychische stoornissen 1BaOC4
Stress Mensen met ASS ervaren mogelijk meer stress in bepaalde situaties dan mensen zonder ASS. Stress kan leiden tot meer autistisch gedrag. Hoe zijn.
Neuropsychologische diagnostiek bij traumatisch hersenletsel kinder-en jeugd BAW 2015 Marleen van der Wees klinisch neuropsycholoog Libra Revalidatie &
ADHD Hoe gaat het nu en hoe willen we het straks in Almere?
Staessen Justine 1BaTP B1 Boek : Een patiënt met Autisme Auteur : Martine Delfos.
Autismespectrumstoornissen Ina Van Berckelaer- Onnes.
Problemen in de interactie en communicatie bij kinderen met een aan autisme verwante stoornis. M. Serra & R.B. Minderaa.
SADAN HOOFDOPDRACHT SYNTHESE BASISARTIKEL Cynthia van Acker 1 BaTP B1.
Autisme spectrum Autismespectrumstoornissen (R.J. van der Gaag)
Autismespectrumstoornissen Wout Soete 1BaTPB1. Inleiding: Autisme wordt tegenwoordig opgevat als een spectrumstoornis. De huidige classificatiesystemen.
Programma voor vandaag
Observeren en begeleiden van kleine groepen
De DSM-5 komt er aan Psychiatrieweb.nl/presentaties7.html 17-sep-18.
Autismespectrumstoornissen
Diagnose en classificatie in de Psychiatrie
Dr. Eric Schoentjes Universitair Ziekenhuis Gent
Autisme in de klas Kijken naar gedrag 12/26/2018.
Het Nederlands Autisme Register: de cijfers en het echte leven
Ontwikkelingspsychologie
Transcript van de presentatie:

Siel Claerhout 1BATP B1 Aan autisme verwante contactstoornissen: klinisch beeld en classificatie Serra, M., Mulder, E., Minderaa, R. (2002). Aan autisme verwante contactstoornissen: klinisch beeld en classificatie. Dth, 11, 40-51. DOI 10.1007/BF03060622

Inleiding Het artikel beschrijft de kernproblemen, sociale en communicatieve problemen die personen met een pervasieve ontwikkelingsstoornis ervaren doorheen de verschillende levensperioden. Ook de bijkomende problemen worden besproken. Als slot worden de voorkomende problemen bij onderzoek (diagnostiek en classificatie) eng besproken.

Wat verstaan we onder pervasieve ontwikkelingstoornissen? Pervasief staat voor ‘diep doordringend’. Het verwijst naar 4 ontwikkelingsstoornissen en één restgroep die in het DSM-IV omschreven worden, namelijk de autistische spectrumstoornissen. Autistische stoornis Syndroom van rett Desintegratiestoornis van de kinderleeftijd Syndroom van Asperger PDD-NOS (restgroep)

Wat verstaan we onder pervasieve ontwikkelingstoornissen?

Wat verstaan we onder pervasieve ontwikkelingsstoornissen In het DSM-IV wordt het als volgt omschreven: ‘Deze categorie moet worden gebruikt bij ernstige en pervasieve tekortkomingen en in de ontwikkeling van wederkerige sociale interactie of verbale en nonverbale communicatie, of bij een stereotiep en beperkt patroon van gedrag, intresses en activiteiten, maar niet wordt voldaan aan de criteria voor een specifieke ontwikkelingsstoornis, schizofrenie, een schizotype, of een vermijdende persoonlijkheidsstoornis.’ Bron: artikel zelf.

Het klinisch beeld: kernproblemen 3 aspecten (= de trias van wing) vormen samen de kern van de problemen bij mensen met een pervasieve ontwikkelingsstoornis sociale interactie communicatie Verbeelding Doorheen alle levensfasen ondervinden personen met een pervasieve ontwikkelingsstoornissen problemen bij het uitoefenen van deze 3 vaardigheden.

Het klinisch beeld: kernproblemen

Het klinisch beeld: Bijkomende problemen Naast de problemen op communicatief en sociaal gebied, doen er zich ook nog andere bijkomende problemen voort: Beperkt en stereotiep patroon van gedrag, activiteiten en Interesses Ontwikkeling van spraak en taal Sensorische problemen Verstandelijke ontwikkeling en leerproblemen Motoriek Angst

Diagnostiek van pervasieve ontwikkelingsstoornissen Anamnese en ontwikkelingsanamnese: Gesprek met ouders Onderzoek van de patiënt zelf Aanvullend onderzoek: Aanvullend medisch-specialistisch onderzoek. Gebeurt op indicatie Gebruik van gestandaardiseerde instrumenten Prevalentie Etiologie

Beschouwing en problemen rond diagnostiek en classificatie Pervasieve ontwikkelingsstoornis NAO versus andere ontwikkelingsstoornissen Autisme Het onderscheid tussen autisme en de pervasieve ontwikkelingsstoornis NAO is in het bijzonder moeilijk bij de hoger functionerende groep. De criteria is duidelijk omschreven maar het is moeilijk om de ernst en hoeveelheid van sociale stoornissen in te schatten. De stoornis van asperger In de DSM-IV (APA, 1994 ) verschilt de stoornis van Asperger eigenlijk alleen van autisme door het ontbreken van vertraging in de taalontwikkeling, cognitieve ontwikkeling en ontwikkeling van de zelfredzaamheid

Beschouwing en problemen rond diagnostiek en classificatie Varianten van het normale ADHD Kinderen met enerzijds een pervasieve ontwikkelingsstoornis en anderzijds aandachtsproblemen.

Beschouwing en problemen rond diagnostiek en classificatie Pervasieve ontwikkelingsstoornis NAO en andere klinische concepten Multiple Complex Developmental Disorder Kinderen die naast problemen op sociaal en communicatief gebied ook denkstoornissen en problemen in de regulatie van affect en angst vertoonden. Non verbale leerstoornis Kinderen met specifieke leerstoornissen, namelijk non-verbale leerstoornissen in combinatie met sociale problemen, de zogenaamde Non-verbal Learning Disability,

Tot slot In de volgende bijdragen van dit themanummer zal uitgebreid worden ingegaan op mogelijkheden voor behandeling van kinderen met een pervasieve ontwikkelingsstoornis NAO.

Tot slot Serra, M., Mulder, E., Minderaa, R. (2002). Aan autisme verwante contactstoornissen: klinisch beeld en classificatie. Dth, 11, 40-51. DOI 10.1007/BF03060622