Narcisme en zinervarng

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Rick, Leontine, N’ketia, Tim, Cansu
Advertisements

Opgeblazen Ego’s en Opvoeding
LOB ????.
Rebound Salland. In deze PowerPoint… 1. waarom ik naar rebound ging 2. wat ik geleerd heb! 3. hoe ik terug wil naar school 4. wat ik nodig heb van.
Ontmoeting van mens tot mens.
Dr. Wilbert Linnemans Human Sense Consultation
Van uitleggen leer je het meest
Herstelondersteunende zorg
Portfolio Website Tim Klijn Klas: MBI m1 Datum: 21 november 2007
Welkom Mijzelf voorstellen aan de hand van een recente gebeurtenis waarbij ik ‘in mijn vuur stond’ Wat gaan we doen vandaag.
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
DAT IS HET ! Joep was zo’n figuur, waar je echt helemaal gek van kon worden. Hij was altijd goed gehumeurd en had altijd iets positiefs te melden. Als.
Hoofdstukken 15 en 16.  als spelers meer keuze hebben kunnen nieuwe verhalen ontstaan. Hoe kan ik meer keuzes brengen?  Conflicten leiden tot meerdere.
Libertarisme Sartre Quantum mechanica Kant.
het licht van Pasen schijnt. Het is aan ons te zorgen dat, Wanneer vele paaskaarsjes branden Is dat een prachtig gezicht. Want dan zie je iedereen.
De pittige smaak van de uitverkiezing
Werken met Didiclass Een oefeninstrument voor opleiders en coaches.
Hoe kun je Geloven? 1.
Waarde-volle zorg LPZ, 11 oktober Opbouw Voorstellen Ontwikkelingen Ander perspectief In gesprek 2.
Woord van Leven Februari 2010.
Randstad Werkmonitor state of mind arbeidsmarkt (werknemer perspectief) juli – augustus 2007 B
Inhoud van deze synthese :
Oplossingsgericht coachen
Onderwerp Vraagstelling Theorie Methodiek verslaglegging
Individuele- en groepsbehandeling.  1. Bevraging  Vragenlijst invullen ( niet anoniem)  Doelgroep zijn adolescente vrouwen  Nederlandse vrouwen tussen.
Merken Goodwill : fenomeen >overnameprijzen tussen 8-10 maal de winst van het opgekochte bedrijf Waar betaal je dan voor?
Wat doen ze me nou...? Jan Bransen Publiekslezing, 7 april 2010.
Webkwesties webquest.
In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper. Hij doopte mensen.
Van Abbemuseum.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Handen af van het evangelie van genade! Paulus met hartstocht en passie in de bres voor het evangelie van genade om de jonge gelovigen in ‘Kelten-land’
Lange termijn gevolgen van levende nierdonatie
E XAMEN SAMENVATTEN 2010 II 1. Hoe luidt de beoordeling van de samenvatting? 2. Hoe ziet de samenvatting eruit?
In een ogenblik zult u de wereld van de magie betreden...
Pijn en bewegen in relatie tot cognitie en gedrag bij dementie
Welke keuze maak jij voor jezelf?
CanDo Coaching.
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Inleiding in de Module R. Hoijtink. Met welke gevoelens associeer je deze beelden? Vrijheid, vakantie, succes, natuur, avontuur, rust. Kortom alles wat.
Narcisme en Zinervaring
Stage: Basisschool de Klingerberg
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Motivatie & differentiatie
Is dit onderzoek belangrijk? Is dit onderzoek onbelangrijk?
De doop in de Heilige Geest
Een voorbeeld dat navolging verdient
Woord van Leven April 2015 “Ik ben voor iedereen wel íets geworden” (1 Cor 9, 22)
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
gespreksvaardigheden
Stromingen in de psychologie Hoorcollege 1
Week 3  Inleiding attitude interview  Oefenen met attitude interview a.d.h.v. de practicum-vragen.
De kunst van kritiek 4.15 p & 4.18 p
Mentale begeleiding Theoretische inleiding Zelfvertrouwen
Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek I Bijeenkomst 2 kwartaal 2.
Stromingen in de psychologie
Determinanten en andere beïnvloedende factoren bij medicatiegebruik
Psychologieles 7 lesweek 7
Welkom ik maak me sterk.
Omgaan met zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag
Montessori Lyceum Amsterdam Een impressie voor betapartners “HELP MIJ HET ZELF TE DOEN”
Ds. Hans Eschbach Kom Heilige Geest, vernieuw uw kerk, vernieuw mijn leven Kom Heilige Geest Vernieuw uw kerk Vernieuw mijn leven.
Informatie over gezondheidsrisico’s Hebben mensen hier iets aan? Ja Begrip van huidige gezondheid en verwachte gezondheidsproblemenBegrip van huidige.
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
Bijeenkomst 3.  Welkom en vragen  Terugblik thema  Doelen  Verwerken van het huiswerk  Leerdoelen formuleren  Taxonomie van Bloom  Huiswerk.
MOTIVATIE. Dromen en Idealen Jongeren dromen en hebben idealen.
Problemen in de interactie en communicatie bij kinderen met een aan autisme verwante stoornis. M. Serra & R.B. Minderaa.
Weerbaarheid Ietske Siemann GZ psycholoog Radboudumc.
Sociologische paradigma’s
Transcript van de presentatie:

Narcisme en zinervarng Tussen heersen en zelfbescherming Hessel J. Zondag

INHOUDSTAFEL Inleiding Zinervaring, religie en zelf Narcisme en zinervaring Onderzoek Resultaten Discussie Synthese

INLEIDING Link tussen narcisme en zinervaring? Belangrijk voor welbevinden van mensen Onderdeel van een zoektocht ->pelgrimage Met moet bij zichzelf te rade gaan Een permanente reflectie op zichzelf -> Deze vorm van zelfreflectie kan met als ‘narcistisch’ typeren!!!

ZINERVARING RELIGIE EN ZELF Zinervaring vervult 4 belangrijke functies: Levensdoel Legimiteren van handelen Het gevoel er toe te doen Verschaffen van zelfwaardering

ZINERVARING RELIGIE EN ZELF Religie als: Sterke bron van zinervaring Doelen om voor te leven Cognitieve controle Maar: Afname geloof -> zin van het leven een probleem geworden

NARCISME EN ZINERVARING Positief zelfbeeld Mentale zorg voor zichzelf Persoonlijkheidsstoornis We opvatten narcisme als: Persoonlijkheidsvariabele (niet als persoonlijkheidsstoornis!)

ONDERZOEK De NNS = een schriftelijke vragenlijst Centripetaal Narcisme (Nederlandstalige Narcisme Schaal) = een schriftelijke vragenlijst Centripetaal Narcisme Centrifugaal Narcisme Isolatie Zelfgenoegzaamheid Zo werden samenhangen gevonden tussen narcisme en zelfwaardering, empathie en burnout

ONDERZOEK De LRI De Kaderschaal De Vervullingsschaal (Life Regards Index) De Kaderschaal Cognitief aspect van zinervaring Hebben mensen een betekenisvol perspectief? Doelen die men in hun leven wilt bereiken De Vervullingsschaal Meten van het affectief component van zin in het leven Weerspiegeling of mensen in hun doelen slagen Vertrouwen ze genoeg op hun doelen? Geeft het leven hen voldoening?

RESULTATEN Tabel 1: Tabel 2: Narcisme en zinervaring hangen in hun verschillende dimensies vaak samen (overzicht gegeven van de samenhangen aan de hand van een correlatiematrix) Tabel 2: De weging van de invloed van de verschillende dimensies van narcisme (de scores op Kader en Vervulling worden voorspeld uit de scores op de 4 onderscheiden aspecten van narcisme)

DISCUSSIE Positieve relatie tussen zelfgenoegzaamheid, het hebben van een ordeningskader en het ervaren van vervulling anderzijds Centrifugaal narcisme en zelfgenoegzaamheid domineren over anderen Narcisme speelt grote rol in het vervullen van de levenszin, en minder bij de oriëntatie op dat wat het leven richting geeft. Wanneer men narcisme beschouwt als manier om eigen voorwaarden aan de wereld te dicteren, dan hangt het vinden van een ordenend kader vooral samen met heersen en de eigen wil opleggen aan de wereld

Synthese Narcisme en zinervaring lijken op het eerste zicht maar 2 rare componenten om te verenigen, daarom werd het artikel ook mijn keuze om te ontleden. Ook is het begrijpelijk dat men niet meteen de link ziet met ons PAAZ thema. Narcisme is namelijk een veelvoorkomend persoonlijkheidsstoornis. Vaak wordt narcisme gediagnosticeerd en maakt meestal deel uit van een groter probleem (vb. borderline). Rond het fenomeen ‘zinervaring’ kan men vele betekenissen schetsen. Mijn artikel ontleedt zinervaring als een soort levensdoel, een ‘roeping’, wat men uiteindelijk wilt bereiken in het leven en die zoveel mogelijk proberen te verwezelijken. Zinervaring is dus voor ieder iets individueels. Je zou het zelf zo kunnen stellen: met die gedachte heeft iedereen wel ergens een narcistisch kantje. Het artikel heeft mij enkele dingen doen inzien, ik denk dat er ergens een nauw verband zou kunnen zijn tussen zinervaring die algemeen in mijn artikel wordt geschetst en de gevolgen ervan die tot een soort depressie kunnen lijden. Of mijn opvattingen correct zijn, daar kan ik alleen maar verder naar grazen!

Powerpoint verwerkt door Didier Borremans, 2BaTP EINDE Zondag, H.J. (2005). Tussen heersen en zelfbescherming. Narcisme en zinervaring. Gedrag & Gezondheid , 33(3), 198-211. Powerpoint verwerkt door Didier Borremans, 2BaTP