Beleidsimplicaties van multicampusonderwijs: besparing, eenheidsworst, of opportuniteit? Ludo Melis & Irene Hermans Dag van het Onderwijs 28 november 2013.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Generatie Einstein over Herontwerp Rini Weststrate
Advertisements

Hoe beleef je toetsen? HANovatie Themadag 6 november 2009 Saskia Weijzen.
Uitdagingen voor een divers personeelsbeleid
Onderzoek naar competentiegericht beoordelen in het groene onderwijs
Edushock leerfestival
Onderwijs in onderzoek & onderzoek in onderwijs Etalagebijeenkomst
7 veranderingslessen Verandering creëert ongemak
Symposium “Leer- en Innovatiecentrum”
Mentoring in het beroepsonderwijs: een onvervulde belofte Dr. Frans Meijers Amersfoort 13 november 2007.
SAMEN AAN ZET Van opbrengst naar werkaanpak.
Informatie voor leerlingen uit leerjaar 3. Wat staat ons dit jaar te wachten? • Stage lopen • Maatschappijleer • CKV(theoretisch) • PTA • Beroepskeuze.
De bovenbouw van het VMBO op het IJburg College
Expertisenetwerk Professionele Ontwikkeling Lerarenopleiders Een stimulans voor het leven lang leren van lerarenopleiders? Fer BoeiWindesheim Jurriën Dengerink.
Werken met ICT in het onderwijs Annemie Borremans, april 2005.
Simone Bogaers beleidsmedewerker diversiteit
Loopbaanoriëntatie en -begeleiding
Fietsen in Tilburg Fietsberaad 16 maart 2006 Fietsen en Luchtkwaliteit Liesbeth Trip.
Drama als eindexamenvak Iets voor mij?. Wie herkent zichzelf in de volgende stellingen? Ik ga later toch niet naar een toneelschool of zo, dus waarom.
Taal(beleid) in het Hoger Onderwijs: een veld onder spanning Linguapolis 17 maart 2011 Prof. Dr. Joke Denekens Voorzitter Onderwijsraad.
onderwijsstromingen Ontwikkelingsgericht onderwijs
Welkom op de ouderavond van klas 3
HOG Bouw en Ruimte Uniforme EVC-Procedure Presentatie 26 november 2008.
17 & 18 november '08 Bouwen aan een opleiding CConceptueel kader en onderwijskundig referentiekader.
Aleksandras Stulginskis University - March 22, 2012 Nabeschouwing Teaching: Home and Away Prof. Dr. Luc François.
Handelingsgericht werken als schakel naar passend onderwijs
HAN Faculteit Educatie.
Begeleiden van Praktijkonderzoek
Mobiliteit: enkele “kreten”. Aanzet tot discussie. Maandag 4 februari 2013 Willy Miermans.
Auteur: Jos de Jonge Datum: 5 november 2010 Toekomst docenten hbo. Implicaties van ambities.
Jos van Hijfte 8 November 2007
Entreeopleidingen: een Twents scenario Marian Kroeze en Jolien van Uden 25 juni, 2012.
Ton van den Boom, opleidingscoördinator. Opleiden in School Doel ministerie O&W –visie ontwikkelen op Opleiden in School –visie ontwikkelen op werkplekleren.
Zaal 3 Tijdstip 15:00 Bouwen aan de toekomst! Heleen Dura-van Oord.
Algemene informatie voortgezet onderwijs september 2013.
Leren op afstand bij de Leidse Onderwijsinstellingen 4 april 2008 Praktijkopleidersdag HFL.
Workshop Duurzaam Curriculum
Het Werkplekleren van de Opleidingen Pedagogiek
Welkom op de ouderavond van klas 3 Schooljaar
“de eerste les” Goedgekeurd KCO Situeer de bijdrage van uw vak in het bereiken van de doelstelling en de OLR van de opleiding (competentie-matrix)
ICT-competenties in het basisonderwijs Via ICT-integratie naar ICT-competentie. - Kurt Dossche.
Studieloopbaanbegeleiding
Welkom bij xxx Bachelorvoorlichting Universiteit Utrecht.
Theater-, Film- en Televisiewetenschap november 2007.
Duurzame ontwikkeling & kwaliteitszorg binnen de HAN
 1. Het begrip (beroeps)competenties 1. Het begrip (beroeps)competenties  2. Werkend leren 2. Werkend leren  3. Stageplaatsen als leeromgeving 3. Stageplaatsen.
LOB 4 Atheneum Schooljaar Entree Insight LOB-methode Digitaal systeem LOB = Loopbaanoriëntatie en begeleiding.
Opening Crossfit Marketingtoepassingen Vincent Jasper Thomas.
Blended Learning Hoe realiseer je dat op instellingsniveau? Making a supertanker change its course Pieter Cornelissen
M-decreet Een korte toelichting.
MARKETING TOEPASSINGEN Maxim Oeyen Wout Noeyens Lukas Vandecruys
Profilering A 3 stptn Profilering B 3 stptn Briefing studenten 9 februari.
AVS Leerling bij de Les!® 1 Leerling bij de Les!® Algemene Vereniging Schoolleiders.
Loopbaanleren in het hbo Onderwijsdag HHS 4 november 2008 Dr. F. Meijers.
Het Virtuele Rollenspel Een kosteneffectieve manier om de Kwaliteit van het Onderwijs te verhogen? Presentatie voor:Conferentie “Durf te Leren”, WGV Zorg.
Cursus Curriculumontwerp burgerschap mbo Marjolein Haandrikman 7 november 2012.
Loopbaanleren in het hbo Studiedag De Haagse Hogeschool 31 mei 2010 Dr. F. Meijers.
Introductie: Wat is HBO5?. Inhoud Wat is HBO5? Waarom HBO5? Welke opleidingen HBO5 in CVO Crescendo? Waar kan ik terecht voor meer informatie?
C liëntondersteuning in de Wmo. Definitie 1.Ondersteuning gericht op het versterken van de zelfredzaamheid en participatie 2.Ondersteuning bij het verkrijgen.
Met Minder Meer en Beter
Profilering A 3 stptn Profilering B 3 stptn
Profilering 1/A 3 stptn Profilering 2/B 3 stptn
Begeleiden van Praktijkonderzoek
Internationalisering en ICT Mogelijkheden en (nieuwe) initiatieven op de EUR Karen Jager.
Bijeenkomst 25 mrt 2003 WELKOM OP DE HOGESCHOOL BRABANT “Samen op weg naar een leer-werk traject leraar basisonderwijs voor klassen- en onderwijs.
De Sensatie van een Goed Leven Prikkelverwerking bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking Samen ontwikkelen van een ‘zorgtraject’ voor begrip.
Bijeenkomst 25 mrt 2003 WELKOM OP DE HOGESCHOOL BRABANT “Samen op weg naar een leer-werk traject leraar basisonderwijs voor klassen- en onderwijs.
We gaan vernieuwen! KWT en VO verdwijnen
UMCG Gilde niveau 4 MBO verpleegkundige.
Je kinderopvang privatiseren: hoe beslis je dat?
Transcript van de presentatie:

Beleidsimplicaties van multicampusonderwijs: besparing, eenheidsworst, of opportuniteit? Ludo Melis & Irene Hermans Dag van het Onderwijs 28 november 2013 Samenwerken over campusgrenzen heen

Wordt het allemaal eenheidsworst? Moeten dezelfde opleidingen op termijn één worden? Zal onze opleiding ook na de fusie zijn eigenheid kunnen behouden? Is samenwerken niet gewoon een eufemisme voor allemaal hetzelfde doen? Blijven we de opleiding op alle huidige campussen aanbieden? Maar wij hebben toch een totaal andere onderwijsvisie? Zal ik voor alles en nog wat moeten overleggen en dus minder zelf kunnen beslissen? Moet ik straks constant het land afreizen?

Wat is “verschillend”? Opleidingen kunnen van elkaar verschillen op vele manieren Opleidingen kunnen van elkaar verschillen om vele redenen Een goed debat vertrekt van de vraag waarin opleidingen precies verschillen, en waarom dat zo is (en moet blijven)

Mogelijke varianten Curriculum: nadruk op theorie, nadruk op praktijk, beklemtonen van andere aspecten… Praktijkgerichtheid: aandeel van stage en werkplekleren… Werkvormen: kleine groepen, begeleide zelfstudie, probleemgestuurd, cases… Doelgroep: generatiestudenten, werkstudenten… Taalvarianten … Welke (theoretische) mogelijkheden zijn er nog?

Waarom variëren? Curriculum: nadruk op theorie, nadruk op praktijk, beklemtonen van andere aspecten… Praktijkgerichtheid: aandeel van stage en werkplekleren… Werk- en evaluatievormen: kleine groepen, begeleide zelfstudie, probleemgestuurd, cases, manier van evalueren, balans tussen fysieke aanwezigheid en onderwijs op afstand… Doelgroep: generatiestudenten, werkstudenten… Taalvarianten Internationalisering: studenten uitsturen of ontvangen Context:relatie met het lokale werkveld Waarden en attitudes Positie in een veranderingsproces Omkadering

Zinvol omgaan met verschillen Het behouden van verschillende varianten kan wel degelijk zinvol zijn Het is belangrijk om de redenen en de consequenties goed te doordenken en te expliciteren Kiezen is ook verliezen Communiceren over keuzes Iedere keuze is contextafhankelijk: er is geen algemeen geldende regel

Er kunnen (zullen) dus verschillen zijn Maar… De visitatie gaat uit van één opleiding (na fusie of integratie) Samenwerken kan ook een meerwaarde betekenen

Parenthèse: wat is “een opleiding”? Art. 2 16° opleiding: de structurerende eenheid van het onderwijsaanbod. Zij wordt bij succesvolle voltooiing bekroond met een diploma. (flexibiliseringsdecreet) “Ik studeer de opleiding [naam van afstudeerrichting of keuzetraject]” (studenten) “Onze opleiding werkt samen met die van [andere campus van dezelfde hogeschool]” (docenten) DHO-code, diplomaobject (CQ), opleidingsvariant of –traject (SC) (SAP / Corona)

Wat kunnen we delen? Domeinspecifieke leerresultaten Een visie op onderwijs Een visie op het beroep Leermaterialen Een deel van het curriculum (truncus communis) Interdisciplinaire modules (van verschillende opleidingen) … Wat nog? En waarom?

Wat kunnen we delen? En waarom? Domeinspecifieke leerresultaten Een visie op onderwijs Een visie op het beroep Leermaterialen Beleidsmaterialen (procedures, vademecums...) Een deel van het curriculum (truncus communis) Interdisciplinaire modules (van verschillende opleidingen) Een visie op gelijkekansenbeleid Docenten met specifieke expertise Leeromgeving (infrastructuur, digitale leeromgeving...) Netwerken (expertise uit het werkveld...) Stageplaatsen en (studie)begeleiding Van ombudspersonen naar een ombudsgemeenschap en leergemeenschap Studenten: onderwijs op verplaatsing (via uitwisseling, mobiliteit...)

Waarom dingen samen doen? Multicampusonderwijs is geen besparing (of toch niet per definitie) Implicaties op personeel en personeelsbeleid Wat met de autonomievan opleidingen, van docententeams, van individuele docenten?

Conclusie: weloverwogen keuzes Geen keuze voor eenheid OF voor verscheidenheid Steeds contextafhankelijk Belang van goeie onderbouwing, argumentatie en communicatie Belang van evenwicht: te veel eenheid leidt tot verschraling, maar te veel verscheidenheid ook Belang van een goed beleid dat echte autonomie kan garanderen binnen ieders takenpakket

Vragen?