HOOFDSTUK 8 ORGANISATIE ALS FLUX EN TRANSFORMATIE

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Generatief Leiderschap
Advertisements

Hoofdstuk 5 Sociale verbanden.
Sociologische verklaringen voor sociale stratificatie
HOOFDSTUK 10 De kunst van organisatie-analyse
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Stijn Hoppenbrouwers Software Engineering les 1 Algemene inleiding en Requirements Engineering.
Over consumenten, gedrag en marketing
Conditietest als basis voor samenwerking. De conditietest is een hulpmiddel voor vrijwilligersgroepen om: de huidige kwaliteit van de groep te meten en.
Autopiese Lilith Roggemans.
Transformatie & flux G.Morgan.
Ethiek van de techniek Jan van der Stoep.
Basis│ JUNGIAANSE TYPOLOGIE
Skilling Up for Power Down.  Gestart door 2 Australiërs Bill Mollison en David Holmgrem in de jaren 70’.  Oorspronkelijke betekenis: ‘permanente landbouw’
Frank en Raymond / Het Nieuwe Lyceum
Hoofdstuk 2 De fundamenten van individueel gedrag
Retailmanagement hoofdstuk 1, paragraaf 1
Ervaringsdeskundigheid, eigen kracht en hulpverlening
De Toekomst van Trotse Mensen
Het socialisme Paragraaf 7..
Workshop Trendwatching&Trendanalyse
Samenwerken en netwerkvorming Brede School 16 mei 2008 Rita L’Enfant
Media en creativiteit Het creatieve proces Jaar 2 medmec05 les 7.
Integrale kwaliteitszorg (IKZ)
Hst 1: De wereld: Systeem van landen en relaties
Ontstaan en ontwikkeling van een politieke stroming
Hoofdstuk 1 Inleiding op gedrag in organisaties
Organisatieverandering en organisatieontwikkeling
Hoofdstuk 3 Persoonlijkheid en waarden
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Rechtvaardigheid, conflict en emancipatie
Competent van kop tot teen! Studiedag 8 juni 2010
OORLOG IN VIETNAM. ACHTERGROND Het midden van de 20e eeuw stond in het teken van de opkomst van grote mogendheden: de Verenigde Staten en de Sovjet Unie.
Transactionele analyse en sociale rollen
Het Nieuwe Lyceum, 22 maart 2010
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
ANW - inductie & deductie
Een theoretische verkenning
Hoe brei een team?.
“sterke kanten van ASS”
Sociale kaders: Hoofdstuk 14 Sociale structuur
Begeleiden Informatiseringsprocessen
SOCIALE STRATIFICATIE
Hoe werkt de maatschappij? Is deze maakbaar? Hoe beïnvloed je de economie?
“De Rode Draad…” De levensbeschouwelijke analyse.
30De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap 36De opkomst van de politiek-maatschappelijke.
Groepsdynamica.
Week 2 : Ontwikkelingspsychologie, Liesbeth van Beemen:
Week 5 Sociologie en diversiteit SOCIALE ONGELIJKHEID / ONGELIJKHEID TUSSEN GROEPEN / INTERCULTURELE COMMUNICATIE.
Sociologie en Diversiteit werkcollege 1
gespreksvaardigheden
Klinische les medisch maatschappelijk werk
Opvoeding en ontwikkeling van het jonge kind
Sociologie en Diversiteit hoorcollege 4
Duurzame inzetbaarheid en het Levensfasebudget CAO GGZ Een Een interactieve presentatie voor medewerkers vs oktober 2013.
Hoofdstuk 3 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk September 2015.
Vele wegen leiden naar Rome Over differentiëren in het Primair Onderwijs EDR Studiedag 22 november 2012 Onderwijs op maat Jantine Kuijpers
Betrouwbare iOverheid en het belang van duurzame toegankelijkheid André Plat – Projectcoördinator duto-DO - Nationaal Archief Erik Saaman– Projectleider.
Hoofdstuk 21 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk Februari 2016.
Van segregatie naar inclusie … Tom Vermeulen directeur BuBaO KOCA vzw.
Hoofdstuk 1 Inleiding op gedrag in organisaties
Tijdsgeest 1.Eerste industriële revolutie 2.Sociale ellende
Werken aan je veranderDNA
Maak gebruik van je gelukkige ervaringen
Nee Zeggen!.
CIO 3.0: een gemeentelijk perspectief op de digitale transformatie
Big Data.
Big Data.
Sociologische paradigma’s
Politieke socialisatie Politieke institutie Sociale institutie
Deze complexe relatie wordt beïnvloed door veel factoren, waarvan beslissingen die het management wel of niet neemt, waarschijnlijk de belangrijkste zijn.
Transcript van de presentatie:

HOOFDSTUK 8 ORGANISATIE ALS FLUX EN TRANSFORMATIE DE WETMATIGHEDEN VAN VERANDERING ONTVOUWEN: ORGANISATIE ALS FLUX EN TRANSFORMATIE

INLEIDING Heraclitus: stabiliteit en verandering David Bohm: holoflux “wetmatigheden van verandering” 1) organisaties als zelfvoortbrengende systemen - autopoiese 2) circulaire relaties - kringloopanalyse 3) dialectische relaties tussen tegenstelden

1) AUTOPOIESE * Maturana en Varele: - gesloten kringloop van relaties - omgeving deel van systeem - gevolg: samengang met zelf genererende wijzigingen in identiteit * Hoe ? Accent op totale systeem van wisselwerking

1) AUTOPOIESE belang als metafoor: - projecties eigen identiteit en zelfbeeld - problemen met handhaving type identiteit - eigen identiteit, nadien relaties met wereld enactment: wisselwerking, projectie omgeving identiteit: egocentrisme vs systemiek

1) AUTOPOIESE Conclusie Morgan: - meer reflexie - eigen gevoel van identiteit - bedrijfscultuur, ondernemingsstrategie

2) KRINGLOOPANALYSE cybernitici: negatieve feedback Maruyama: kringloopanalyse vb.: club van Rome, prijsinflatie, Watergate Bateson - systemische wijsheid Conclusie Morgan: - nieuwe systeemorganisaties - logica wederzijdse causaliteit

3) DIALECTISCH DENKEN De steeds aanwezige dynamiek doorgronden waarmee de wereld zichzelf verandert, waarbij iedere verandering het product is van spanningen tussen tegenstellingen. 2 filosofieën: taoïstische filosofie en filosofie van Marx.

A. Taoïstische filosofie Alle natuurlijke en menselijk leven is bezig iets anders te worden. De tegengestelden yin en yang begeleiden alle veranderingen. Zodra een situatie extreme eigenschappen ontwikkelt, vindt er een ommekeer plaats.

B. Filosofie van Marx Economische en sociale tegenstellingen binnen de kapitalistische maatschappij vormen de basis voor haar zelftransformatie. Drie dialectische principes: - het wederzijds doordringen van tegengestelden - de ontkenning van de ontkenning - transformatie kwantiteit naar kwaliteit

Het wederzijds doordringen van tegengestelden Het streven naar toegevoegde waarde lokt een tegenstelling uit tussen de belangen van kapitalisten en de arbeiders. Crisissen van het kapitalisme zijn logische uitbreidingen van dezelfde tegenstelling. Deze gaan vergezeld met scherpe conflicten met het personeel.

Negatie van de negatie Het systeem van de kapitalistische eigendom is de ontkenning van het systeem van individuele eigendom. Wat op zich weer zal worden ontkend door een systeem dat bepaalde verworvenheden van het kapitalistische tijdperkt behoudt.

De transformatie van kwantiteit naar kwaliteit Omdat de concentratie van het kapitaal en de productiemiddelen in handen komt van steeds minder mensen zal de werkende klasse zich verenigen. Dan doet de “totaal verandering” zich voor waarbij het kapitalistisch systeem moet wijken voor gemeenschappelijke eigendom.

Marx vandaag Tegenstanders: Marx was verkeerd. Voorstanders: Marx concentreerde zich op de belangrijkste tegenstellingen. Marx heeft het gemak onderschat waarmee het kapitalistische systeem zou worden vervangen door een kwalitatief andere vorm van sociale organisatie.

C. Leven met tegenstellingen en processen beheren Belangrijk te weten welke spanningen en tegenstellingen oorspronkelijk zijn en welke afgeleid. Herschikking van afgeleide tegenstellingen maakt slechts oppervlakkige veranderingen mogelijk. Voor veelbetekenende en duurzame veranderingen moeten de primaire tegenstellingen herschikt worden.

STERKE KANTEN Een concreet middel om de logica en de fundamentele tendensen van maatschappijen aan analyse te onderwerpen. Het is onwaarschijnlijk dat alle sociale en organisatorische problemen kunnen worden opgelost bij stukjes en beetjes. Een krachtig instrument om de logica te beïnvloeden.

BEPERKINGEN Een radicale wijziging van de logica van een sociaal systeem, zal waarschijnlijk stuiten op de weerstand van het systeem. De kracht van de wetmatigheden van verandering is afhankelijk van het voorspellend vermogen van de theorie.