Voortgezet technisch lezen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wat moeten we verder doen?
Advertisements

Informatieavond 3 Groep 3.
Radboud Universiteit Nijmegen
Wat bedoelen we ermee? Hoe volg je dat?
Welkom op de informatie- avond van groep 7
“Allemaal op AVI 9 de school uit én gemotiveerde lezers”.
STRUCTUREEL COMMUNICATIEF RECEPTIE PRODUCTIE
Groep Doel bepalen Voorspellen Kennis ophalen Vragen stellen
Begrijpend lezen Bespreek met uw buurman of buurvrouw
Preventieve instructiemethodiek
Groep 7&8 INFORMATIEMIDDAG Maandag 24 september 2012.
Interventies RALFI.
De ondersteuning van Connect lezen
Groepsbijeenkomst Geheime handshake.
Ons onderwijs in groep 1 en 2
Een impressie van de werkwijze in groep 3 en 4
Beginnende geletterdheid
Aanvankelijk lezen Hoe lezen wij?
REKENEN.
Informatie-avond Groep 3/4
Wat gebeurt er dit komend jaar?
Wat gaan we leren in groep 5
Connect Klanken en Letters
Connect Vloeiend Lezen
Ons onderwijs in groep 1 en 2
Fonemisch bewustzijn / aanvankelijk lezen Groep 1 t/m 4
ouderavond groep 3 - lezen
Voorlichtingsavond groep 3
Effectief leesonderwijs
Leerlijnen in relatie met de methode
Leerlijnen in een Wiki
LEZEN OP DE WINDROOS HOMMEL EN STILLEZEN.
Hoe krijgt dit gestalte bij ons op school.
Beginnende geletterdheid-2
Leesonderwijs in de groepen 1 t/m 8
Structureel Coöperatief Leren
Voorlichtingsbijeenkomst ouders
Planborden en dag- /weektaken
Fonemisch bewustzijn & Letterkennis in groep 1 en 2 Mariët Förrer
Ouderavond De Kameleon 15 april 2014
ASTRID GEUDENS HOOFDAUTEUR.
Presentatie methodeanalyse Zo leren kinderen lezen en spellen & Leeslijn De Hand-out.
Lezen leren.
voor familie en vrienden van
Lees- en schrijfvoorwaarden
Informatieavond groep de kikkers basisschool Prins Constantijn
Ouderavond aanvankelijk lezen BS Het Venster Hanneke Boeijen Lia Willems 29 september 2015.
Welkom op de informatieavond van groep 6. Daniëlle Hendrix - Heuts Maandag, dinsdag, donderdag in groep 6. Op woensdag is juf Esther Honings er Op vrijdag.
ouderavond groep 3 - lezen
College 1; lezen. Sheets: Kamer: ML
Cursus logopedie VVE Dag 3 Mondgedrag Stotteren Beginnende geletterdheid 26 november 2008 Stichting Kinderopvang Tiel Christel Mientjes Ingrid de Bonth.
Voorschotbenadering risicokleuters ten aanzien van het leren lezen en spellen.
1 van 9 Hoofdstuk 9 Nederlands als tweede taal. 2 van 9 Achtergronden Migratie in Nederland o speciale aandacht voor NT2 is nodig o ook voor nieuwkomers.
Welkom op de informatieavond van groep 5. Bert Jennes *54 jaar *32 jaar werkzaam in het onderwijs *Bijna 30 jaar werkzaam bij KSV Treebeek/INNOVO *Voor.
LEESONDERWIJS OP PCBO DE WYNGERT
Welkom! Op de informatieavond van de groepen 6. Wat gaan we bespreken?  Even voorstellen…  Vakken  Overige activiteiten  Huiswerk  Rapportage  Algemene.
1 van 22 Hoofdstuk 5 Geletterdheid: lezen. 2 van 22 Achtergrondkennis Kennis over lezen: o kennis van de wereld o kennis van de taal:  orthografische.
 Dinsdag 23 september  Dag indeling  Weektaak  Directe instructie model  Vakgebieden met doelen  Taakspel  Groepsdoorbrekend werken  Tips.
Masterplan technisch lezen zeer intensieve arrangement Anna Veenstra.
Voorschotbenadering risicokleuters
Welkom op het info- halfuurtje van groep 4. Deze avond:  Rekenen  Taal  Lezen  Schrijven  Andere vakken  Zorg  Zending  Diverse  Vragen  Afsluiting.
Thema 4: Begeleiding van leerlingen met dyslexie Vakinhoudelijke begeleiding Nederlands.
Welkom op de informatieavond van groep 6. Diana Peters Maandag, dinsdag. Daniëlle Hendrix- Heuts Op woensdag, donderdag en vrijdag Leerkracht :
Thema 4: Begeleiden van leerlingen met dyslexie Vakinhoudelijke begeleiding Moderne vreemde talen.
Jubelientje leert lezen. Hans Haagen
Leren Lezen op de 1e Amstelveense Montessorischool
Groep 7 Begrijpend lezen lezen
Informatieavond groep 5
Groep 2 Begrijpend luisteren
Wat leer je allemaal op school?
Transcript van de presentatie:

Voortgezet technisch lezen

Doelen dit college Studenten kennen de globale leerlijn van het leren lezen van groep 1-8 Studenten kunnen een aantal overeenkomstige kenmerken noemen van taal’methoden’ in groep 1 en 2 De studenten kennen een aantal aspecten van onderwijs in voordrachtslezen

De rode draad ….. groep 1 en 2 Voorbereidende activiteiten voor lezen en schrijven in kring, groepen, hoeken. Werken aan Tussendoelen beginnende geletterdheid. Bezig met kennismaken met boeken, geschreven taal, woordjes (ABC-muur, woorden op voorwerpen). Bezig met oefenen van (visuele en auditieve) deelvaardigheden (zie Huizenga p. 77 voor voorbeelden!)

Presentaties ‘methoden’ groep 1 en 2 via expertsysteem Extra opdracht: inventariseer als basisgroep de overeenkomsten tussen de ‘methoden’ Twee minuten om dingen te regelen. In de basisgroepjes gaan zitten in owp. Een groep pakt Schatkist, een groep Taalfontein enz. Overleg! Na vijf minuten rouleren de materialen met de klok mee en begint de volgende presentatie. Na afloop materiaal wegzetten en terug naar lokaal, daar bespreking overeenkomsten.

De rode lijn …… groep 3 Aanvankelijk technisch lezen (start met klankzuivere woorden) Leren lezen met de elementaire leeshandeling Woorden ‘hakken en plakken’, oefeningen in visuele en autitieve analyse en synthese Nieuwe woorden met de geleerde letters maken Werken aan deelvaardigheden

De rode lijn ….groep 3 (vervolg) Versnellen (letterclusters, spellingpatronen, morfologische analyse, visuele woordvorm, context) Van hardop naar innerlijk lezen (stil lezen) Zeker eerste helft groep 3 ook nog: Tussendoelen beginnende geletterdheid.

De rode lijn … groep 4-8 Voortgezet technisch lezen In de Tussendoelen gevorderde geletterdheid (betreffen alle gebieden van taal) ook doelen voor voortgezet technisch lezen (Huizenga, p. 93). Ze betreffen: Voordrachtslezen (vandaag) Leesstrategieën (vandaag)

De rode lijn … groep 4-8 leesstrategieën 2.1. Ze herkennen lettercombinaties en spellingpatronen 2.2. Ze herkennen lettergrepen in geschreven woorden 2.3. Ze herkennen het unieke letterpatroon van (leen)woorden 2.4. Ze maken gebruik van de betekenis van een woord 2.5. Ze maken gebruik van de context van een woord

De rode lijn … groep 4-8 voordrachtslezen 2.6. Ze gebruiken leestekens op de juiste wijze 2.7. Ze lezen groepen van woorden als een geheel 2.8. Ze lezen een tekst met het juiste dynamische en melodische accent 2.9. Ze lezen een tekst in het juiste tempo en zonder spellinguitspraak 2.10. Ze houden bij het voorlezen rekening met het leesdoel en met het publiek

Voortgezet technisch lezen, leerstofordening/doelen AVI-niveaus: Huizenga, p. 99

Voortgezet technisch lezen Opdracht: voordragen Hendrik Haan Daarbij aandacht voor: Voordrachtsaspecten (Huizenga 2.5) Uitgangspunten (Huizenga 5.3) Instructieprincipes (Huizenga 5.4)

Hendrik Haan, voordrachtsaspecten van het lezen (Huizenga, p. 47) Uitspraak en articulatie Klemtoon Zinsmelodie Natuurlijkheid en emotionaliteit Tempo Volume Het lezen van woordgroepen

Hendrik Haan, uitgangspunten voor instructie bij het technisch lezen Besteed aandacht aan het lezen van woorden, zinnen en teksten (bijv. aandacht aan uitspraak) Laat teksten goed voorbereiden Geef ondersteuning bij het lezen Besteed aandacht aan begrijpend lezen Geef instructie voor, tijdens en na het lezen van een oefentekst Werk aan leesmotivatie een leesplezier Zorg voor functionele oefenteksten

Hendrik Haan, instructieprincipes bij het technisch lezen De leerkracht als model Hardop denken Gerichte aanwijzingen Gebruik van markeringen en tekens in een tekst Uitspelen van teksten Herhaald lezen

Hendrik Haan Twee presentaties: Instructie aan de klas Theoretische onderbouwing

Voorbeeldles voortgezet technisch lezen

Leertaken college 6 Opnemen in Taaldossier: Uitwerking van de opdracht over ‘Hendrik Haan’. Uitwerking van de theoretische verdieping uit bijVoorbeeld (p.115) Leesfiche (zie voor toelichting Leesbeesten en boekenfeesten) maken en meenemen van bekroond jeugdboek dat je voor Lezen voor je Leven leest.