Oorzaken van de Franse Revolutie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Revolutie in Frankrijk
Advertisements

Europa onder Napoleon 4.5.
De Franse Revolutie en de Coalitieoorlogen,
Napoleon Bonaparte
4.1 De Pruikentijd.
Revolutie in Nederland
Paragraaf 1: Frankrijk in de 18e eeuw
De Bataafse Revolutie Paragraaf 2.5.
Frankrijk voerde oorlog tegen landen die bang waren voor een revolutie
Verlichting (18e eeuw) Tegen Absolutisme en standenmaatschappij.
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en taatsburgerschap Les 2: Verloop van.
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en taatsburgerschap Les 3: Napje aan.
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en taatsburgerschap Les 1: Oorzaken.
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap Les 31: De Franse,
H7:§ 3:p168-9 Verlichte Macht In de 18e zijn er absolute vorsten van het Ancien Régime die hun macht op sommige gebieden wijs aanwenden Zij voerde een.
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
1791 is de grondwet klaar Koning alleen nog maar uitvoerende macht Het bezit van adel en kerk wordt genationaliseerd 21 juni: Koning tracht te vluchten.
Franse revolutie( ).
Tijd van Pruiken en Revoluties
Tijd van Pruiken en Revoluties
18de eeuw Halverwege de 18de eeuw kwam de Verlichting (zie aantekeningen bij hoofdstuk 7 ) Vrijheidsrechten Verlichtingsfilosofen gingen uit van het idee.
Historisch overzicht Nederland
Paragraaf 2.3 De Revolutie Begint!!.
Gevolgen van de revolutie
H2 De tijd van pruiken & revoluties
Ontwikkeling van politieke rechten.
4.3 Revolutie in Frankrijk
Oorlog als maatschappelijk fenomeen
Republiek versus Frankrijk
Absolutisme vs Regenten
H 7 De tijd van pruiken en revoluties
Tijd van pruiken en revoluties,
Tijd van pruiken en revoluties,
Hoofdstuk 3: Regenten en Vorsten
Eén stem per afgevaardigde zul je bedoelen 600 burgers & boeren
Tijd van pruiken en revoluties,
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Wetenschappelijke revolutie
Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18de eeuw
Par 5: Napoleon Bonaparte
Historische overzicht Franse Revolutie
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
30De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap 36De opkomst van de politiek-maatschappelijke.
Politieke situatie Europa rond 1800
Eind 18 e eeuw: Uitbraak van democratische revoluties Welk land heerste er over Amerika begin 18 e eeuw?
H2 Pruiken en revoluties§2.3 Revolutie in Frankrijk Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18 de eeuw en waarom waren zij ontevreden? Waarom.
H8.3 Burgers aan de macht: Frankrijk
Historische overzicht Franse Revolutie
Historische overzicht Franse Revolutie De gevolgen van de Franse Revolutie.
Revoluties in Europa.
De tijd van pruiken en revoluties 4.3 Revolutie in Frankrijk.
Europa onder Napoleon Tijd van Pruiken en Revoluties.
Historische overzicht Bataafse Revolutie
23 Het streven van vorsten naar absolute macht 27 Rationeel optimisme en een ‘verlicht denken’ dat werd toegepast op alle terreinen van de samenleving:
Waarom is de Franse revolutie eigenlijk belangrijk?
Tijdvak 7 De tijd van pruiken en revoluties Paragraaf 8.3 Burgers aan de macht.
De tijd van de pruiken en de revoluties
Pruiken en revoluties 4.5 Europa onder Napoleon
Democratie in Nederland
Pruiken en revoluties 3.2 Revolutie in Frankrijk
Revolutie in Frankrijk
Pruiken en revoluties 4.3 Revolutie in Frankrijk
VROEG MODERNE TIJD De democratische revoluties is westerse landen, discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap.
Cursus 3.3 Hoe zijn rechten en plichten geregeld? Klas 2 BK Lesweek 3
Cursus 3.2 Hoe verloren vorsten hun macht Klas 2 BK Lesweek 4
Cursus 3.3 Hoe zijn rechten en plichten geregeld? Klas 2 KGT Lesweek 3
Cursus 3.2 Hoe verloren vorsten hun macht Klas 2 KGT Lesweek 6
Par 3: Oorzaken van de Franse Revolutie
Aantekening van: Revolutie in Nederland Napoleon
Transcript van de presentatie:

Oorzaken van de Franse Revolutie §3

Ancien Regime Autocratie Ongelijkheid en onvrijheid 3 standen

Grote economische problemen Lege schatkist 1787-1788 slechte oogst, brood werd onbetaalbaar. Lodewijk XVI moest iets verzinnen…

En zijn vrouw…. 'Madame Déficit‘ http://www.youtube.com/watch?v=G2EARJGkdTM Wilde graag boerin spelen http://en.chateauversailles.fr/discover-the-estate/le-domaine-de-marie-antoinette/the-queen-hamlet/the-queens-hamlet

Cahiers Voorrechten geestelijkheid 10% grond, slechts 1 % bevolking Kerk mocht belasting heffen, hoefde zelf niet te betalen. Voorrechten adel 20% grond, 1,5% bevolking Bijna geen belasting Hoge adel belangrijke functies.

Klachten van boeren Meer grond Eerlijke belasting Afschaffen verplichtingen aan adel

Klachten stedelijke bevolking Werklieden Moesten hard en lang werken Loon te laag om te leven Bourgeoisie Geen belangrijke functies Betaalden veel belasting Geen vrijheid

Invloed van de Verlichting Verlichters wisten ideeën te verspreiden. Slecht bestuur Hoge functies konden worden gekocht Invloed van de Verlichting Verlichters wisten ideeën te verspreiden. Verwerken in verhalen andere volken Naam niet vermelden Boek in het buitenland gedrukt Soms soepele ambtenaren

1789 De Bourgeoisie komt in verzet Lodewijk XVI en zijn minister willen dat de edelen meer belasting gaan betalen. De adel protesteerde (uiteraard), zei dat de Staten-Generaal erover moest beslissen. Lodewijk XVI roept de Staten-Generaal bij een. voor het eerst sinds 1614.( 175 jaar!) Toen de vergadering bij elkaar kwam wist niemand wat de bedoeling was. De derde stand wilde niet per stand stemmen en wilden gelijkheid. (terwijl de koning alleen de financiën wilde regelen)

De vergadering op 5 mei.

Nationale vergadering De vertegenwoordigers van de Derde stand besloten zelf een vergadering te houden. Besloten dat er een grondwet moest komen Moesten uitwijken naar een kaatsbaan Koning gaf uiteindelijk toe, maar stuurde troepen naar Parijs. De koning streed niet meer met de Adel maar de koning en de adel tegen de Derde stand.

De armen en de boeren steunen de Bourgeoisie Arme Parijzenaars bestormen de Bastille uit angst voor de soldaten. De boeren raken in paniek en plunderen de landgoederen van de edelen. Adel doet afstand van voorechten Oktober 1789 bevolking trekt naar Versailles. Koning verhuist naar Parijs en keurt alles van de Nationale vergadering goed.

De Nationale Vergadering gaat verder met hervormen.(1789-1791) Voorrechten Adel en Geestelijkheid verder afgeschaft. Grondbezit kerk werd afgenomen . Verklaring van de rechten van de mens en de burger. 1791 grondwet klaar De Bourgeoisie krijgt de macht in handen…

Strijd om de macht Bourgeoisie aangevallen door reactionairen en radicalen. De bourgeoisie leek aan de macht, maar 2 groepen waren het niet eens: -Edelen en hoge geestelijken die vonden dat de hervormingen te ver waren gegaan de reactionairen -Kleine groep onder de bourgeoisie die meer hervormingen wilden de radicalen

Vlucht van de koning 20 juni 1791 probeert te vluchten, dit mislukte en had 2 gevolgen: -De meeste mensen waren nu tegen de koning -Men werd bang voor een buitenlandse inval die de koning kwam helpen.

Vluchten in een mooie koets?

Frankrijk raakt in oorlog met andere landen. Franse regering besloot zelf oorlog te beginnen. April 1972 oorlogsverklaring Oostenrijk Pruisen en Oostenrijk vallen Frankrijk binnen Frankrijk wordt een republiek Lodewijk XVI en Marie-Antoinette ter dood veroordeeld in 1793 Andere landen werden bang en vielen Frankrijk aan.

Radicalen aan de macht, periode van terreur. Radicalen krijgen de meerderheid in de Nationale vergadering in 1793 door steun van de arme parijse bevolking. Ze stelden hun vijanden terecht, zo een 34.000 mensen worden gedood. Periode van terreur.

Genocide De Vendée is dood. In uitvoering van jullie opdracht, verpletterde ik de kinderen onder de hoeven van mijn paarden en vermoordde de vrouwen die, spijtig voor hen, geen Brigands meer zullen baren. Ik heb ze allemaal afgeslacht." Verklaring van de Franse generaal François Josef Westermann aan de Franse revolutionaire autoriteiten

Betere organisatie en bestuur Steun van meeste Fransen door terreur en betere organisatie bestuur en leger: -Afgevaardigden naar alle delen van Frankrijk -Invoering algemene dienstplicht -Betere organisatie, officieren moesten bekwaam zijn. Verslaan buitenlandse legers.

Einde terreur Robespierre wordt samen met andere radicalen worden geguillotineerd. Hiermee komt een einde aan het terreur.

Na deze chaos:

§10 Napoleon de nieuwe heerser van Frankrijk Na de terreur grijpt bourgeoisie de macht, voelden niets voor democratie, en hadden tussen 1795-99 veel problemen: Oorlog met buitenlandse vijanden Dachten meer aan zichzelf dan aan frankrijk Franse adel probeerde regering omver te werpen Deze opstand werd neergeslagen onder leiding van jonge officier: Napoleon Bonaparte

Napoleon verbreidt ideeën Franse Revolutie. Bekend als grote veroveraar, maar deed meer: Code Napoleon Iedereen gelijk voor de wet Mensen mochten niet gevangen genomen worden zonder rechtszaak, deze moest openbar zijn Echter: Moest niets hebben van parlement of kiesrecht, er bleef veel ongelijkheid ontstaan.

Napoleon komt ten val Koningen moesten niets hebben van de ideeën van de Franse Revolutie. Bevolking van Europa was in het begin blij met Napoleon, maar hij benoemde overal familieleden in belangrijke functies en liet de bevolking zware belastingen betalen. In 1814 wordt Napoleon verslagen en verbannen naar het eiland Elba.

Maar hij ontsnapt…. Helaas voor hem wordt hij weer snel verslagen, bij de slag bij Waterloo in 1815. Hierna wordt Napoleon gevangengezet op Sint-Helena, een Brits eiland.

Praalgraf in de Dôme des Invalides in Parijs

Wat er van de Franse Revolutie overbleef. Bijna overal kwam de oude macht terug, maar: Code Napoleon bleef bestaan In de meeste landen kwamen grondwetten die macht kleiner maakten, er kwamen parlementen en beperkt kiesrecht.

Huiswerk