Hoe is de vraag vanuit het werkveld opgepakt?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Analyse arbeidsmotieven en mediagedrag
Advertisements

Taal en rekenen in het MBO Marjo Jansen, senior beleidsadviseur.
De Associate degree bij de Academie voor Management en Bestuur Avans • Onze drie Ad/opleidingen: • Ontstaan, • Succesjes en probleempjes • Regio-overleg.
‘Bondgenoot in rehabilitatie’
Probleem psychologie •Vanouds goede opleiding •Invoering student activerend onderwijs •Veel en groeiend aantal studenten •Kwaliteit opleiding in gevaar:
De propedeuse: meer dan een eerste jaar
INNOLEREN Innoveren Leren. Essentie Innoleren Innovatie bevorderen bij MKB. Maakindustrie in de Achterhoek Samenvoegen van ondernemers en studenten. Wederzijdse.
Ontwerpprojecten In de praktijk
Hogeschool en Bedrijf Utrecht – 3 november 2009 Erwin van Rooijen Jan Willem Vos.
Procedure 100% decentraal
MA Het netwerk(en) voorbij Kenmerken van kwalitatieve leergemeenschappen.
Louise C. Urlings-Strop
Presentatie Technaplaza
De flexibele deeltijd: MODULAIR MET EXTRA’S
Multi-etnische samenleving: consequenties voor de gezondheidszorg
1 E-learning bij Electrabel Nederland, Vaktechnische opleidingen.
Hogeschool en Bedrijf Amsterdam – 19 januari 2010
Medezeggenschap en ondersteuningsplannen
Praktijkvoorbeeld Vversterk in de Pabo Fontys Pabo Tilburg
| Ontwikkelingen aangaande het onderwijs binnen de RUG Rectorenseminar 2013 Elmer Sterken.
PITSTOP. Programma 9u15 – 9u30: ontvangst 9u30 – 10u: evaluatie ‘09-’10 10u – 10u45: ervaringen scholen ‘09-’10 10u45 – 11u15: projectvoorstel ‘10-’11.
Drs. Heleen Miedema opleidingsdirecteur TG en BMT
De Bacheloropleiding Medische Hulpverlening
Symposium Bachelor Medische Hulpverlening
De kracht van een driehoeksverbinding. Naar echt samen opleiden
Brainstorm sociale media in het onderwijs
Samenwerking werkveld - HAN
Casus:HBO- upgrade traject Congres 12 februari 2009 Levenlang leren op een HOger plan EVC in perspectief.
DU project Ontwerpgericht Onderzoek Subtitels: Verbinden van Onderwijs en Onderzoek; Praktijkgericht Ontwerponderzoek Review 23 oktober 2006 Review 23.
Project Kwaliteit Brandweerpersoneel
Treden naar succes, werk en leren Het hoger beroepsonderwijs in het Vlaamse onderwijs.
Associate degree in Nederland : kwaliteitszorg en beoordeling programma’s Rik Belmans 8 november 2007 Date: 5/4/17.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Rotterdam Academy Rotterdam, 2 februari 2011.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Rotterdam Academy Rotterdam, 5 oktober 2010.
Associate degree Een stand van zaken Hans Daale NVS-NVL 11 oktober 2007.
Associate degree… en wat nu? Hans Daale Leido Expert-Meeting 13 april 2011.
ICT in het Onderwijs bij TBM
Resultaten consultatie MDS-en chronische zorg 10 september 2009
Programma Diversiteit en Anti Discriminatie HBO-I Docentendag 30 maart 2010 Ineke van Halsema.
Sociaal Raadsliedenwerk in De Ronde Venen Hoe samenwerking kan worden omgezet in kracht!
‘Denkdiner’ VWL Samenwerkend Limburg 31 maart 2010 Hans Bodt, Manager HRM a.i. Atrium Medisch Centrum Parkstad Langer doorwerken: Hoe maken we dat mogelijk.
VWO-6 en HAVO-5 informatie decanaat VWO-6 en HAVO-5 informatie decanaat maandag 13 september 2010.
Profiel Hogeschool Rotterdam Rotterdams als HO-omgeving Diversiteitsbeleid Hogeschool Rotterdam.
1 Leren en werken Platformbijeenkomst regio 4 16 april 2007 Claire Freling.
PROJECT HBO-SAM Vooronderzoek Disseminatie
Maatschappelijke stages Een onderzoek over maatschappelijke stages onder leerlingen, kunstencentra, amateurkunstverenigingen en stagemakelaars.
Crossmediale Communicatie
Gemeente Rotterdam Xandra de Vroom Jeugd, Onderwijs en Samenleving 8 december 2009 Denken Voelen Doen. Het subsidiekader.
“In Vlaanderen werken mensen in de verschillende onderdelen van de zorgsector. Tegen 2014 zijn werkkrachten nodig. Als er niets verandert.
Het bacheloreindproject (BEP) 1BT04 / 1GT04
21 maart 2015 Eindexamen gehaald en dan? Keuze voor vervolgonderwijs is een individuele keuze, het resultaat van een proces.
Doelen, doelgroepen en dienstverlening Een kijkje in de keuken van het gebruikersonderzoek Thea van der Geest, Nalini Kotamraju Jurjen Jansen, Joyce Karreman,
“De vorming van de onderwijs en opleidingsregio NO Nederland”
Faculteit Economie en Management. FEM Smart Business Center Van lerende organisaties naar lerende combinaties April 2015.
De arbeidsmarkt van morgen Biebwatch, Amsterdam, 15 januari 2008 Rob Gründemann, Teamleider Personeelsbeleid Lector Sociale Innovatie, Hogeschool Utrecht.
Bachelor Medische Hulpverlening
Werkgevers mobiliseren Leerpunten Werkgevers gaan Inclusief.
Hulp en richtlijnen Kenmerk: JF augustus 2010 Ambitie jaarplanning inzet. AHB – opleiding BKM Achtergrond : Jaar met veel onrust (overuren.
POWERPOINT DOOR MIEP VERMEIR
Arial, 38pt/42pt, heading. Tekst Arial, 32 punt Tweede niveau, 28 punt Derde niveau, 24 punt –Vierde niveau, 20 punt »Vijfde niveau, 16 punt Strategische.
Media en Kennistechnologie 19 april 2002NIOC vision on e-mission Media en Kennistechnologie een nieuw ICT-curriculum Erik Jansen Faculteit.
Samenwerkingsverband ZONN ‘Zorg Opleidingen Noordwest Nederland’
Landelijk Platform Professionele Masteropleidingen
Hoger Onderwijs Oriëntatie op studie en beroep
Ketenstage Student volgt Cliënt Pilot #1 met 3 studenten
Bevraging m.b.t. studiekeuze
Leerwegonafhankelijk: Leeruitkomsten en beroepsproducten
Bijeenkomst 25 mrt 2003 WELKOM OP DE HOGESCHOOL BRABANT “Samen op weg naar een leer-werk traject leraar basisonderwijs voor klassen- en onderwijs.
Bijeenkomst 25 mrt 2003 WELKOM OP DE HOGESCHOOL BRABANT “Samen op weg naar een leer-werk traject leraar basisonderwijs voor klassen- en onderwijs.
Onderwijsmaterialen module: “Ontwerp je eigen eHealthapp.”
Transcript van de presentatie:

Hoe is de vraag vanuit het werkveld opgepakt? Frank Holweg Opleidingscoördinator BMH

Agenda Project bachelor medische hulpverlening HAN / HU (2007-september 2010) De opleiding De start

Project bachelor medisch hulpverlening Eerste prototype curriculum 1e deel onderzoek: Vraag naar gemeenschappelijke competenties Behoefte aan breed opgeleide bachelor Klankbordgroep Aanpassing prototype / leggen van accenten 2e deel onderzoek Arbeidsmarktgegevens Cross-over analyse Definitief ontwerp Curriculumraamwerk

Conclusies marktonderzoek 2007 De nieuwe brede hbo-opleiding BMH lijkt relevant in het licht van de bovenstaand geschetste ontwikkelingen en knelpunten in het werkveld. De meeste geraadpleegde informanten verwachten dat de BMH een bijdrage kan leveren aan: - de capaciteit van het opleidingsstelsel voor MH-functies in de acute zorg en interventie; - de aantrekkingskracht en toegankelijkheid van de opleiding tot MH-functies in de acute zorg en interventie voor schoolverlaters en met name ook voor mannen en allochtonen; - de transparantie en flexibiliteit van het opleidingsstelsel voor MH-functies in de acute zorg en interventie. De door de benaderde informanten verwachte bijdragen van de BMH aan het oplossen van bestaande knelpunten in het werkveld zijn reeds een eerste aanwijzing voor de macrodoelmatigheid van de opleiding MH.

Marktonderzoek 2009 Uit dit onderzoek blijkt dat de beroepstaken die centraal staan in de BMH door de respondenten als zeer relevant beschouwd worden voor de beroepspraktijk van ambulanceverpleegkundigen, SEH-verpleegkundigen en anesthesiemedewerkers. Iets meer dan de helft van de respondenten beschouwt de BMH als een zinvolle tot zeer zinvolle aanvulling op het bestaande opleidingenaanbod. Een verbreding van de BMH met uitstroomdifferentiaties voor operatieassistent, hartfunctielaborant, longfunctieassistent en hartkatheterisatiemedewerker lijkt over voldoende draagvlak te kunnen beschikken.

Cross-over analyse

Cross-over analyse

Project bachelor medisch hulpverlening Verdere uitwerking definitief ontwerp curriculum Stages Algemeen deel Curriculum raamwerk getoetst Voorbereiden NVAO-accreditatie Visitatie NVAO Macrodoelmatigheidsonderzoek Instroomanalyse (door Markès) Vulling overig curriculum

De ‘marktpotentie’ van de BMH (Markès) De opleiding kan zich in relatief grote interesse verheugen. De opleiding spreekt relatief veel mannen aan. De opleiding spreekt relatief veel allochtonen aan. De kracht van de opleiding zit in de unieke positionering tussen hbo-verpleegkunde (nadruk op care) en wo-geneeskunde (nadruk op cure).

De ‘marktpotentie’ van de BMH (Markès) Er is sprake van een duidelijke groeimogelijkheid voor de betrokken faculteiten gezondheidszorg. De afstudeerrichting Acute hulpverlening geniet duidelijk de voorkeur. Al met al is een instroom van 150 studenten in het eerste jaar haalbaar, mits de marketing van de opleiding optimaal is.

Functieprofielen, opleidingsprofielen/ blauwdrukken, studiehandleidingen en stage-/praktijkopdrachten bestaande functies

Opzet BMH

De opleiding Brede basis Medisch georiënteerd Communicatie Simulatie

Aan de slag

De start 6 mei positief besluit staatssecretaris OCenW 6 mei – 1 september Gestart met 46 studenten (115 in Utrecht) Nu (februari) 43 studenten

Vaardigheidstraining / Real-life simulatie

Cohort 2010 (28% jongens)

En verder... Instroom 2011: 90 studenten Centrale (gewogen) loting Samenwerking inzake praktijkleren Gastdocenten Simulatie (inzet elektronische poppen) E-learning modules Evaluaties met de studenten .............