Herkennen en omgaan met levensvragen door verzorgenden

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
Advertisements

Een echte vriend is iemand die vooruit stapt wanneer de rest
Opkomen voor jezelf.
Een bericht speciaal voor jouw m’n
De Drama Driehoek.
Waarom ben ik hier op aarde?
Een echte ( ) vriend(in) ben je pas. ..
Neem een hond!!. •Zoek je iemand, die je krant brengt zonder eerst de sportpagina er uit te scheuren
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Voorbij & Do Met enkele foto’s van Giovanni.
Mijn naam is Willem Wind. Mijn naam is Willem Wind En ik ben hoogbegaafd.
Lees aandachtig deze boodschap, heel belangrijk !
Competentie 12 Kritiek geven en kritiek ontvangen
Denken en gewoon doen. Leren is eerder het vuur aansteken dan een emmer vullen.
Afscheid groep 8 Kindernevendienst en Bevestiging ambtsdragers 15 juni 2014 Thema:
Presentatie, deelpagina over mijn fantasie, mijn animatie liefde
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Kats en coaching doe, leer, ontwikkel jezelf
Binden en verbinden van mensen of personeel…
Oplossingsgericht coachen
HET IS NU PRECIES 13:16.
Indien je vóór mij zou sterven,
Rolpatronen.
Het Potlood.
Copyright met toestemming gebruikt van Stichting Licentie © 1998 Celmar Music 1/5 Heer, U bent altijd bij mij (Marcel Zimmer) 1. Heer, U doorgrondt.
Gesprek in de laatste levensfase: taboes rondom ziekte en dood
Leiderschap en zelfbedrog:
Een bericht speciaal voor jouw m’n
Welkom op onze thema-avond
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
Herfst Kleuren-& Vruchten
Coachen Maandag 14 juni 2006.
Een echte ( )-vriend(in)
Thema van deze dag “Verandering, ontmoeting en dialoog in een dynamisch onderwijslandschap” De dialoog staat centraal. De dialoog tussen docenten GVO en.
Het leven geeft te denken
Communicatiehandvatten Blijf in contact
CanDo Coaching.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Ken je kracht…Deel je kracht…
Introles: Wie ben ik en jullie? 15
Introles: Wie ben ik en jullie? 15 Wat is myl 20 Introductievragen 15
Workshop 2: Plezier in je werk: daar word ik blij van!
1e gebod Ben ik echt de belangrijkste voor jou, elke dag van je leven?
Over erkenning geven en Luisteren,Samenvatten,Doorvragen
Een jonge brunette gaat de praktijk van de dokter binnen
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Wees eens wat OENiger Open – Eerlijk - Nieuwsgierig
Reflecteren met leerlingen tijdens kunstzinnige en culturele activiteiten. Hoe motiveer je leerlingen om te reflecteren, zodat zij inzicht krijgen in hun.
VAARDIG SAMENWERKEN IN HET VRIJWILLIGERSWERK
Aanvaarding en tolerantie
Toon Hermans … lekkers ..
Vrienden Deze gedichten zijn speciaal voor de vrienden om wie ik geef en de mensen die om mij geven Al deze gedichten komen van
ECHT OF ONECHT Echtheidskenmerken geld 40! Papier Voelbare inkt Watermerk Inkt met kleuromslag Veiligheidsdraad Hologram Ultraviolet licht.
Mark Manders. Bezoek Oosterlicht 17 november Rondleiding (ouders en ll) Voordragen verhaal Maken kostuums afvalmaterialen Modeshow in de kantine voor.
Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije
Methodiek: Plancyclus
Maak je persoonlijke veranderverhaal
Welke God? De drie-enige God Occultisme Afgoden Allah = God?
 Actief lid zijn van de KBO Nu en in de toekomst In gesprek met de leden Ellen van Troost van Moveo Training & Advies.
Waar blijft de tijd Sociale media in jouw leven. Waar blijft de tijd Intro Je hoorde het verhaal van Marijke. Reageer eens op haar situatie. Sociale media.
Begeleiden hoofdstuk 14 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk oktober 2015.
Vakinhoudelijk leiderschap, in een tijd van verandering
Vanuit de storm….
LOB zeven stappen naar succes
Studiedag FEBE Weldoen bij persoonlijke dilemma’s…
LOB Waar ben je trots op?.
In gesprek met elkaar Gebruik eventueel rode en groene kaartjes waarmee mensen kunnen aangeven of ze het eens of oneens zijn met de stelling.
Start Aandacht voor levensvragen en liefdevolle zorg in uw organisatie
Nee Zeggen!.
Transcript van de presentatie:

Herkennen en omgaan met levensvragen door verzorgenden “Er zijn met al je voelsprieten” Herkennen en omgaan met levensvragen door verzorgenden Desiree Bierlaagh 27 september 2010

Een casus Een verzorgende schetst je de volgende situatie: Mevrouw Pique is ongetrouwd. Haar zus bezoekt haar af en toe. De dames zitten dan zwijgend naast elkaar. Mevrouw Pique klampt me aan telkens als zij me ziet. Ze klaagt dan over pijn. In het team zijn stappen genomen om de pijn te behandelen, maar zij blijft klagen. Zo gaat dat nu al weken. Volgens mij is er meer aan de hand. Hoe reageer je?

Verzorgenden aan het woord over levensvragen: Vragen onder de oppervlakte Levensvragen worden zelden op een directe manier gesteld. Vaak leven de vragen onder de oppervlakte. Mensen komen er pas mee als er ruimte en tijd voor is, in vertrouwelijk contact met een ander. Het is niet altijd in woorden. Levensvragen zijn vragen waarop geen antwoord of oplossing is. Het is het werk dat je raakt, het échte contact

Doen én zijn Onze rol bestaat uit werkelijk aandacht hebben: er zijn in plaats van te doen. ‘Er zijn’ is niet te plannen: het zit door je werk heen geweven De kracht van de verzorgende is: De kunst om serieuze zaken tussen washand en theekopje door bespreken. Niet opgeprikt of oppervlakkig, maar ook niet therapeutisch: het mag er gewoon zijn. “Juist het natuurlijke en vanzelfsprekende is goud waard voor de cliënt”

Kijk nog eens goed Reflectievragen: Wat roept de DVD/ gedicht bij je op? Wat gun je deze mevrouw? Wat gun je verzorgenden die haar ondersteunen? Welke rol zie jij hierin voor jou zelf?

Werk dat je raakt Vertel elkaar een situatie waar je trots op bent; waarin je een verzorgende/ verzorgend team ondersteunt rondom levensvragen. Vertel wat je doet, wat je zegt, hoe de verzorgende reageert, hoe voel je je? Wat wilde je bereiken en hoe ben je daar in geslaagd? Wat maakt deze situatie voor jou waardevol? Luister naar het verhaal en kijk naar de verteller. Welke rol had de verteller: adviseur / deskundige en/of coach Welke kwaliteiten zijn je opgevallen

Samenwerken Hoe goed slaag ik erin de verzorgende/ Het verzorgende team te ondersteunen (om zelf verantwoordelijkheid te nemen) bij het herkennen en omgaan met levensvragen? Geef een cijfer: Waarom deze score? Wat gaat er wel/niet goed? Worden verzorgenden gestimuleerd om hun competenties verder te ontwikkelen Worden verzorgenden ondersteunt om eigenaar te zijn van beslissingen (passend bij hun rol Welk cijfer zou je willen scoren? Wat zou er anders zijn als je over 6 weken 1 punt hoger zou scoren? Hoe ziet die situatie er dan uit? Wat is er veranderd (waaraan merk je dat het anders is? Wat kan jij doen om dit te bereiken? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Bij coachend leidinggeven gaat het erom degene aan wie je leiding geeft: te ondersteunen bij het (het nemen van beslissingen over) het uitvoeren van de taak te stimuleren om competenties verder te ontwikkelen. Als coach neem je de verantwoordelijkheid van de verzorgende voor haar werk niet over. Je gaat niet het probleem voor haar oplossen, maar helpt haar om zelf haar probleem op te lossen.

Tot slot Als je zon brengt in je leven van anderen, zullen de zonnestralen je verwarmen (vrij vertaald naar Sir J.M. Barrie) Meer informatie: www.netwerklevensvragen.nl www.sting.nl d.bierlaagh@sting.nl