Dit is een demo versie. gebruik als lesmateriaaal is niet toegestaan © cga van veldhuizen-staas 2007 bijscholing borstvoeding voor verloskundigen eurolac.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
determinanten jeugd & overgewicht
Advertisements

Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Lindenhout gaat 2.0, jij ook?
borstvoeding in de eerste week een goed begin is het halve werk
Gratis computerinitiatie in uw buurt BLMvzw Digidak | Evence Coppéelaan 91| 3600 Genk blmgenk.be | |
Prenataal en Postnataal
De verdeling van zorg en arbeid in Nederlandse gezinnen.
Vierde ervaringsuitwisseling “Competent van kop tot teen!” 8 april 2010 Lieselore Beckers & Isabelle De Wispeleir VIVO vzw ompetent van kop tot teen !
Werken naar onderwijsbehoeften
Versterk het rendement van je onderwijs met T-PACK
Zorg-op-Afstand: co-creatie centraal in aanpak Congres GGZ Centraal 2 oktober 2012 Tom Bos.
zuigelingenvoeding: wat zal dat kindje eten?
Workshop Relationele en seksuele vorming
Jean Piaget Programma’s hebben een grote effectiviteit als die in het basisonderwijs rekening houden met de ontwikkelingsfasen van Piaget (hattie, 2010)
Inleiding TBK college 3 organisatiekunde
ICT in een dynamische context
Lucie Martijn verloskundige, beleidsmedewerker KNOV
Barbara Gijsbers Anita Legtenberg Dr. I. Mesters
Programma Stappenplan ZMO Individueel Zorgplan. In tien stappen naar een strategie voor zelfmanagementondersteuning Jeanny Engels 6 juni 2010.
Competent van kop tot teen! Studiedag 8 juni 2010 Competenties en VTO beleid Een degustatie van instrumenten Joke Sweygers Patricia Van Dessel VIVO vzw.
Project manager Masterplan methodisch werken met peuters/VVE Voorstellen Project manager Masterplan methodisch werken met peuters/VVE Pedagogisch.
Welkom bij de Codetraining
Is participatie te meten?
Kinderen en hun sociale talenten
Ontwikkelingshulp Zambia
Professionele zorg van Palet
Samen signaleren rond de geboorte
De doula in het AZC Werkzaamheden, samenwerking en meerwaarde.
Jeugdgezondheidszorg 4-19 Warffum Midden Twente
Zelhem 2mei 2013 Hanneke Verweij Biedt u hulp aan de meest kwetsbaren?
Het begint bij het jonge kind
SWPBS Conferentie 2014 Eindhoven
Workshop ondersteunen eigen regie van de patiënt: Jeroen Havers Angela de Rooij 4 december 2014.
Goede voorbereiding is het halve werk
Fragment Stagevaardigheden DVD 6 Video 1 ‘Wie ben ik?’ © 2006 Verloskunde academie Rotterdam (VAR) V o o r b e e l d.
Innovatie Impuls Onderwijs Stad & Esch & Praktijkschool.
Administrateur-generaal
Van Zelfbeschikking tot Toekomstperspectief 8 oktober 2015.
Ouderschap en psychiatrie Ouders met een psychotische stoornis.
Jarna Jelles.  Doel presentatie  Start cijfers  Redenen keuze kunstvoeding  Redenen stoppen borstvoeding  Overeenkomsten, verschillen, verandering.
Week 2 : Ontwikkelingspsychologie, Liesbeth van Beemen:
Ontwikkeling van het kind (0-12 jaar)
KWARTAAL 2 JAAR 2 SLC. vandaag Programma kwartaal 4 Opdrachten Werkbezoeken eindgesprekken.
1 (Ped)agogiek Hoorcollege 3 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije
Administratie inrichten Van bouwstenen tot instructie schrijven.
Welkom, leuk dat je er bent!.
Aandoeningen/ziektes Functies & anatomische eigenschappen Activiteiten en participatie Omgevingsfactoren Persoonlijke factoren InschikkelijkheidIk ben.
Onderwijs in herstelondersteunende zorg ‘Herstel in beweging’ 8 september 2011 GGZ Breburg Jos Dröes.
Ethiek rondom kinderwens & ART Dr. Merel van Maarle – klinisch geneticus AMC Dr. Kimiko Kleiman – fertiliteitsarts FZ Almere.
De beschikbaarheid van kwalitatief goede zorg voor expats Lucie Cunningham, Delft Business Consultancy Adviseur Expat Project Team Delft.
Het toverwoord: Integrale Geboortezorg Sjoerd Terpstra Bestuurslid CPZ Senior beleidsadviseur ZN RvA PRN RvT GC Lombok.
Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt! Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt!
VAKDIDACTIEK PEDAGOGIEK Bijeenkomst 2.1 Kopopleiding – Vakdidactiek Docent: Sanne van Kessel.
Fysiologische verloskunde in 2015 In vogelvlucht...
Recertificering volgens nieuwe standaarden ZvB De voorbereiding; wat is er nieuw Juni 2016, Caroline Kruger Met dank aan Eline Schaake.
Mondzorg - persoonsgericht
Food4LifeSolutions AgriFoodTop Symposium
Beroepsgericht onderwijs (BGO)
Hoe ga jij naar een oplossing zoeken?
Zelfredzaamheid en zelfmanagement
Onderzoekend leren Hoe zien opdrachten voor onderzoekend leren bij wiskunde er uit? Tool IE-2: Het vergelijken van gestructureerde en ongestructureerde.
Inleiding Voor het deelkwalificatie 410 hebben wij een opdracht gekregen,om in subgroep een onderwerp uit te werken in vorm van een verslag. Samen moesten.
INSTRUCTIE SPELER VOLG SYSTEEM SDCP
Hoe te werken met de oefenopdrachten
Sanifer bv, Gerard Kars.
Keuzedelen Opleiding doktersassistent
Transcript van de presentatie:

dit is een demo versie. gebruik als lesmateriaaal is niet toegestaan © cga van veldhuizen-staas 2007 bijscholing borstvoeding voor verloskundigen eurolac educatieve programma’s; gonneke van veldhuizen - staas, ibclc demo versie samenvatting van een cursus van 8 uur

dit is een demo versie. gebruik als lesmateriaaal is niet toegestaan © cga van veldhuizen-staas 2007 de verloskundige is in de unieke positie dat zij de moeder wordende vrouw begeleidt vanaf vroeg in de zwangerschap tot en met de eerste weken van het moederschap borstvoeding is het biologisch logische vervolg op conceptie, zwangerschap en baring. zij kan daardoor zowel de prenatale voorlichting als de peri- en postnatale begeleiding bij borstvoeding op zich nemen inleiding

dit is een demo versie. gebruik als lesmateriaaal is niet toegestaan © cga van veldhuizen-staas 2007 inhoud 1.Prenatale Borstvoeding Anamnese 2.perinatale begeleiding door de verloskundige 3.hulpmiddelen bij borstvoeding overzicht van de dagindeling

dit is een demo versie. gebruik als lesmateriaaal is niet toegestaan © cga van veldhuizen-staas de prenatale borstvoeding anamnese  de anamnese reproductieve historie zwangerschapsverlo op en baringsprognose lactatie historie borstonderzoek attitude en kennis sociale omgeving  het bepalen van mogelijk probleemscheppende condities  het bepalen van de benodigde voorlichting en educatie  het maken van een gefundeerde zuigelingenvoeding keuze  het zorgen voor voorwaarden voor een goede start met de borstvoeding deel 1 gaat in op de prenatale zorg voor borstvoeding door de verloskundige. Elk onderwerp wordt aan de hand van een aantal dia’s verder uitgediept.

dit is een demo versie. gebruik als lesmateriaaal is niet toegestaan © cga van veldhuizen-staas 2007 de prenatale borstvoeding anamnese  reproductieve historie  het bepalen van de benodigde voorlichting en educatie  het maken van een gefundeerde zuigelingenvoeding keuze  het zorgen voor voorwaarden voor een goede start met de borstvoeding  het bepalen van mogelijk probleemscheppende condities door eerdere ervaringen anatomisch; hormonaal psychosociaal iatrogeen

dit is een demo versie. gebruik als lesmateriaaal is niet toegestaan © cga van veldhuizen-staas 2007 de prenatale borstvoeding anamnese  reproductieve historie  het bepalen van mogelijk probleemscheppende condities  het maken van een gefundeerde zuigelingenvoeding keuze  het zorgen voor voorwaarden voor een goede start met de borstvoeding  het bepalen van de benodigde voorlichting en educatie persoonlijk, individueel groepsvoorlichting

dit is een demo versie. gebruik als lesmateriaaal is niet toegestaan © cga van veldhuizen-staas 2007 de prenatale borstvoeding anamnese  reproductieve historie  het bepalen van mogelijk probleemscheppende condities  het bepalen van de benodigde voorlichting en educatie  het maken van een gefundeerde zuigelingenvoeding keuze cliënten begeleiden in het keuzeproces aansturen van keuzes veranderen van keuzes  het zorgen voor voorwaarden voor een goede start met de borstvoeding

dit is een demo versie. gebruik als lesmateriaaal is niet toegestaan © cga van veldhuizen-staas 2007 de prenatale borstvoeding anamnese  reproductieve historie  het bepalen van mogelijk probleemscheppende condities  het bepalen van de benodigde voorlichting en educatie  het maken van een gefundeerde zuigelingenvoeding keuze  het zorgen voor voorwaarden voor een goede start met de borstvoeding  kennis en attitude  logistieke factoren

dit is een demo versie. gebruik als lesmateriaaal is niet toegestaan © cga van veldhuizen-staas Perinatale begeleiding door de verloskundige bij borstvoeding  de attitude van de zorgverlener  het eerste aanleggen  de eigenschappen van colostrum  kraambed  het scheppen van een borstvoeding bevorderende omgeving en condities  10 vuistregels  WHO code in deel 2 leert de verloskundige kennis en vaardigheden om de vrouw rondom de geboorte van haar kind en in de eerste week te begeleiden bij borstvoeding geven. Elk onderdeel wordt met behulp van meerdere dia’s uitputtend behandeld.

dit is een demo versie. gebruik als lesmateriaaal is niet toegestaan © cga van veldhuizen-staas 2007 Perinatale begeleiding door de verloskundige bij borstvoeding  het eerste aanleggen  de eigenschappen van colostrum  kraambed  het scheppen van een borstvoeding bevorderende omgeving en condities  de attitude van de zorgverlener  borstvoeding als norm en uitgangspunt  borstvoeding oplossingen voor borstvoeding problemen  verloskundige en kraamverzorgende

dit is een demo versie. gebruik als lesmateriaaal is niet toegestaan © cga van veldhuizen-staas 2007 Perinatale begeleiding door de verloskundige bij borstvoeding  de eigenschappen van colostrum  kraambed  het scheppen van een borstvoeding bevorderende omgeving en condities  de attitude van de zorgverlener  het eerste aanleggen  onder eigen regie  moeder en kind nabijheid; huidcontact  volgorde van handeling en prioriteiten

dit is een demo versie. gebruik als lesmateriaaal is niet toegestaan © cga van veldhuizen-staas 2007 Perinatale begeleiding door de verloskundige bij borstvoeding  kraambed  het scheppen van een borstvoeding bevorderende omgeving en condities  de attitude van de zorgverlener  het eerste aanleggen  de eigenschappen van colostrum  voeding  immunisatie

dit is een demo versie. gebruik als lesmateriaaal is niet toegestaan © cga van veldhuizen-staas 2007 Perinatale begeleiding door de verloskundige bij borstvoeding  het scheppen van een borstvoeding bevorderende omgeving en condities  de attitude van de zorgverlener  het eerste aanleggen  de eigenschappen van colostrum  kraambed  co-sleeping en bedsharing  voeden op verzoek  aanleg- en drinktechniek  problemen

dit is een demo versie. gebruik als lesmateriaaal is niet toegestaan © cga van veldhuizen-staas hulpmiddelen bij borstvoeding  overzicht van de beschikbare hulpmiddelen hulpmiddelen voor het afkolven van en voeden met moedermelk hulpmiddelen bij het geven van borstvoeding overige hulpmiddelen  instructie, informatie en begeleiding hoe werkt het hoe wordt het gebruikt instructie voor het gebruik aan kraamvrouw en/of kraamverzorgende  gebruik en misbruik indicaties en contra-indicaties voor diverse hulpmiddelen deel 3 tenslotte is een heel praktisch deel van deze volle lesdag. Hier worden hulpmiddelen behandeld met uitleg, kijken en oefenen