De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

zuigelingenvoeding: wat zal dat kindje eten?

Verwante presentaties


Presentatie over: "zuigelingenvoeding: wat zal dat kindje eten?"— Transcript van de presentatie:

1 zuigelingenvoeding: wat zal dat kindje eten?
gonneke van veldhuizen - staas lactatiekundige ibclc © cga van veldhuizen-staas 2004 reproductie en verspreiding alleen na toestemming van de auteur

2 Deze presentatie loopt automatisch door in een prettig leestempo
Mocht u de presentatie willen stoppen voor het einde druk dan op ESC Op de laatste pagina vindt u de terug-naar-huis-knop waarmee u naar de openingspagina van EUROLAC terug gaat

3 voor de geboorte een baby ontstaat uit een zaadcel en een eicel, die allebei zo klein zijn, dat ze alleen door een microscoop te zien zijn. samen groeien zij in negen maanden uit tot een mensje met alles erop en eraan. zijn hele verdere leven groeit hij niet meer zo hard als voor zijn geboorte. zijn voeding moet daarom van de allerbeste kwaliteit zijn. via de placenta (moederkoek) krijgt hij voeding, zuurstof en bescherming tegen ziektes. hiervoor gebruikt de placenta de voorraden van het lichaam van zijn moeder. verstandige voeding tijdens de zwangerschap zorgt ervoor dat zij zelf ook niets te kort komt. schadelijke stoffen, zoals alcohol, nicotine en medicijnen komen via de placenta bij je baby. het is dus beter hiermee heel voorzichtig te zijn tijdens de zwangerschap.

4 na de geboorte de pasgeboren baby moet nog steeds hard groeien. na een half jaar is hij al dubbel zo zwaar als bij de geboorte. bij zijn eerste verjaardag is hij al drie keer zo zwaar. zijn voeding moet er voor zorgen dat hij zo goed kan groeien. de pasgeboren baby is erg kwetsbaar. zonder goede bescherming in zijn voeding, zal hij gemakkelijk ziek worden. zijn darmen en andere organen zijn nog niet helemaal af en kunnen nog niet op volle kracht werken. goede voeding zorgt ervoor dat zijn organen langzaam kunnen wennen aan het verteren van voedsel. zijn hersenen moeten nog een grote ontwikkeling doormaken. daarvoor zijn ook speciale voedingsstoffen nodig. goede zuigelingenvoeding geeft de baby groeistoffen, bescherming tegen ziekte, is makkelijk te verteren en zorgt voor speciale voeding voor de hersenen.

5 moedermelk of kunstvoeding?
moedermelk kunstvoeding kunstvoeding wordt in een fabriek gemaakt. de basis is meestal koemelk, die wordt ontvet en gedroogd. daarna worden er suiker, plantaardig vet, vitaminen, mineralen en sporenelementen aan toegevoegd en worden de eiwitten veranderd. moedermelk is het natuurlijke vervolg op de voeding die de baby voor zijn geboorte kreeg. het wordt gemaakt uit het bloed van zijn moeder. moedermelk bevat alle stoffen die de baby nodig heeft om goed te groeien.

6 moedermelk of kunstvoeding?
moedermelk kunstvoeding moedermelk geeft de baby beschermende stoffen tegen infecties en tegen ziekten die zijn moeder heeft doorgemaakt. kunstvoeding bevat geen stoffen die beschermen tegen ziekte en infectie. speciale stoffen in moedermelk stimuleren een goede ontwikkeling van de hersenen van de baby. kunstvoeding bevat maar weinig stoffen die speciaal de hersenontwikkeling stimuleren.

7 moedermelk of kunstvoeding?
moedermelk kunstvoeding moedermelk is makkelijk te verteren en de baby kan er bijna alles van opnemen. kunstvoeding is voor een baby moeilijk te verteren en er blijft veel van over dat de baby niet op kan nemen. afgekolfde moedermelk is vrij lang houdbaar en heeft actieve stoffen die bacterien bestrijden. aangemaakte kunstvoeding bederft snel en kan dan de baby ziek maken. de samenstelling van moedermelk past zich aan de baby aan, zodat hij nooit teveel of te weinig voeding krijgt. omdat kunstvoeding meestal nog moet worden aangemaakt, kan de samenstelling veranderen, zodat de baby te veel of te weinig voeding krijgt.

8 borstvoeding of flesvoeding?
niet alleen de melk is anders, ook de manier van drinken is anders bij borstvoeding en bij flesvoeding. borstvoeding flesvoeding drinken aan de borst is actief: de baby heeft een groot deel van de borst in de mond en zuigt om deze vast te houden. met zijn kaken en tong masseert hij de melk uit de borst. zuigen aan de fles is passief: de melk komt vanzelf naar binnen. de baby kan met de punt van de tong tegen de speen duwen om de melkstroom te stoppen.

9 borstvoeding of flesvoeding?
borstvoeding flesvoeding de tong van de baby duwt de borst in een gelijkmatig ritme tegen zijn gehemelte. daardoor wordt het gehemelte gelijkmatig boogvorming en de bovenkaak ruim. zo is er alle ruimte voor de tanden en kan hij altijd makkelijk ademen en goed leren spreken kinderen die geen of kort borstvoeding krijgen, hebben vaak een hoog, wat hoekig gehemelte en een smalle bovenkaak met weinig ruimte voor de tanden. hierdoor kunnen problemen met de ademhaling ontstaan en het kan er de oorzaak van zijn dat het kind niet alle klanken goed leert uitspreken.

10 invloed op de moeder de baarmoeder moet na de geboorte snel samentrekken. als dit niet gebeurt, zal de moeder veel bloed verliezen. als de baarmoeder lang groot blijft, geneest de wond van de placenta langzamer, waardoor het gevaar van infecties groter wordt. borstvoeding geven zorgt voor een snel en volledig herstel van de baarmoeder. moeders die niet zelf voeden, hebben meer kans dat zij medicijnen nodig hebben of dat zij meer bloedverlies hebben. door het geven van borstvoeding blijft de menstruatie meestal langer uit. dit voorkomt extra bloedverlies en bloedarmoede. vrouwen die nooit of weinig borstvoeding hebben gegeven hebben meer risico om ooit kanker aan de inwendige geslachtsorganen of borstkanker voor de overgang te krijgen. ook is bij hen de kans op botontkalking (osteoporose) groter.

11 risico’s van kunstvoeding
voor de baby kunstvoeding is eigenlijk een noodoplossing voor kinderen die geen moedermelk kunnen krijgen. de samenstelling wordt zo goed mogelijk aangepast aan die van moedermelk. toch loopt een baby die kunstvoeding krijgt meer risico’s dan baby’s die borstvoeding krijgen. kinderen die kunstvoeding krijgen hebben meer kans om ziek te worden. ze zijn gemiddeld vaker verkouden, hebben vaker middenoorontsteking, diarree of verstopping en hebben meer kans op allergie. kinderen die kunstvoeding krijgen moeten voor dit soort aandoeningen vaker in het ziekenhuis worden opgenomen dan kinderen die borstvoeding krijgen.

12 risico’s van kunstvoeding
voor het milieu het maken van kunstvoeding voor zuigelingen, de verpakkingen, het vervoer en de flessen, spenen en hun verpakkingen en restanten leveren een grote bijdrage aan de milieuverontreiniging. de afvalberg wordt erdoor vergroot en bij de verbranding van de restproducten komen schadelijke stoffen in de lucht. die schadelijke stoffen komen via het vruchtwater bij ongeboren kinderen en in moedermelk, maar ook in de melk van de koeien waarvan de kunstvoeding wordt gemaakt.

13 meer weten over borstvoeding?
lactatiekundige de lactatiekundige kan helpen als er problemen zijn bij het geven van borstvoeding. de lactatiekundige is een specialist bij de begeleiding van moeder en kind in situaties waarin borstvoeding moeilijk is. Eurolac is een praktijk voor lactatiekunde in zuid limburg, maar telefonische en consultaties zijn ook mogelijk andere nuttige adressen: borstvoedingorganisatie lll vereniging borstvoeding natuurlijk http// terug naar EUROLAC:


Download ppt "zuigelingenvoeding: wat zal dat kindje eten?"

Verwante presentaties


Ads door Google