Netwerkbijeenkomst Taal VMBO

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
‘Over taal en rekenen gesproken…’ September/oktober 2010.
Advertisements

Startbijeenkomst Leren Leren in een professionele oefencultuur
Wat moeten we verder doen?
HET CSE NEDERLANDS. Je spreekt toch al jaren
Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in en met de bloem?
Informatieavond groep 4 5 september 2013
Begrijpend lezen Bespreek met uw buurman of buurvrouw
Teylingen College 2012 Bloemen, vruchten, zaden.
Bloemen, Vruchten en Zaden
Aanleiding auditverslag van 2011 achterstandenbeleid.
Bloemen, vruchten, zaden
BattleBots The school battle.
Voldoende dekking Nieuwsbegrip
Netwerkbijeenkomsten Taal voor Havo en Vwo januari-februari 2012
Thema 2 Planten Basisstof 3 K4
Leswijzer Nieuwsbegrip
Voortgezet technisch lezen
vakdidactiek lezen, spreken luisteren en kijken
Waar letten we op tijdens de het maken van de presentaties?
Kansrijke combinatiegroepen
Hoofdstuk 17 De organisatiecultuur bepalen en veranderen
3.3 zaadplanten bedektzadigen bomen
Taalbeleid.
Al doende leren training docenten
Bloemen, Vruchten en Zaden
Leswijzer Nieuwsbegrip
1 Netwerksessie Samenwerking rond taal op vmbo - mbo Lies Alons / ITTA Mbo Taalcoach Academie 25 september 2009.
Van raamwerk naar referentiekader, wat betekent dat in de praktijk?
Hoe maak je schooltaal toegankelijk?
Kwesties rond ict verbonden
Differentiatie in het geschiedenisonderwijs
Afstemmen rekenonderwijs van v(mb)o naar mbo: hoe, wat, waarom? Harm van Son – 6 december 2011.
Netwerkvoormiddag Communicatieve Vaardigheden - Zakelijke Communicatie
Netwerknamiddag 7des en Se-n-Se
voor familie en vrienden van
Een prachtige kans voor uw kinderen
Module ‘Kijken naar Kinderen’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 2 Pascal van Schajik.
Bijeenkomst September 2015
Thema 2, week 1.4 Leerdoelen en instructiemodellen 22 september 2014
Wat is een goede onderzoeksvraag?
VAD bijeenkomst 1.5. Inhoud VAD bijeenkomst Welkom, mededelingen, terugblik vorige week didactische ervaringen uit de praktijk 2. Opdracht Stille.
1 van 22 Hoofdstuk 5 Geletterdheid: lezen. 2 van 22 Achtergrondkennis Kennis over lezen: o kennis van de wereld o kennis van de taal:  orthografische.
Workshop referentieniveaus (SLO). Inhoud Aanleiding tot de referentieniveaus Wat zijn referentieniveaus? Status en ontwikkelingen rond de ref.niveaus.
Hoe maak je een werkstuk? Begin op tijd!!. Kies een leuk onderwerp  Denk aan een hobby, sport, beroep, stad of onderwerp uit een van de lesboeken van.
Voortplanting bij bloemen
1 van 10 Hoofdstuk 10 Taalbeleid. 2 van 10 Taalbeleid is schoolbeleid Interne en externe kwaliteitsimpulsen Verankering van het taalbeleid in het algemene.
23 november  Doelen  Ophalen voorkennis Samenwerkend Leren  Jouw lessen: Activerende Didactiek  Opdracht verwerken theorie  Afronding ◦ Huiswerk.
21 e eeuwse vaardigheden in de biologie les Maaike Rodenboog, SLO
Introductie Taak Werkwijze Bronnen Beoordeling Introductie Bloemen kan je bijna overal om je heen zien. Van bloemen kun je heerlijk genieten. Je kunt.
Basiscursus Onderzoekend en Ontwerpend Leren De rol van taal Carmen Damhuis & Heleen van Ravenswaaij.
Paragraaf 4 Voortplanting bij planten
Groep 4 Begrijpend lezen lezen
Ontdekkingen in de zomer
PLANTEN voortplanting
Welkom T1A Goedemorgen! Ga op je plek zitten volgens de klassenplattegrond. Je hebt voorlopig geen IPad nodig. Berg je telefoon op, of lever hem bij mij.
Eerste bijeenkomst (!) Jaar november 2016.
Les 4 De Docent: Voorbereiden op de les.
Voortplanting bij planten (9,4)
Sleutels, codes en aanwijzingen
Hoe schrijf je een recensie?
Bloemen, vruchten, zaden
Workshop leerdoelen over druk en ruimte
Van leerdoel tot les Door Femke Loos.
Leren van leerlingen en de opbouw van een les
Workshop “de coachende praktijkopleider”
Leerling- kenmerken Motivatie
Hoe laat ik leerlingen in de les leren?
Bloemen, vruchten, zaden
Hoe laat ik leerlingen in de les leren?
Transcript van de presentatie:

Netwerkbijeenkomst Taal VMBO Laura Punt Netwerkbijeenkomst Taal VMBO Verdiepen in de referentieniveaus Lezen

Programma Rondje ‘goede voornemens’ voor het taalbeleid. Referentieniveau bepalen van teksten en opdrachten met een aantal voorbeelden. Verdiepen in de referentieniveaus lezen: - Tussendoelen van Expertisecentrum Nederlands en SLO - Het cyclische karakter van taal- en leesontwikkeling - Het niveau bepalen van eigen teksten - Verwerkingsopdracht, ook voor het team - Uitwisseling Rondje ‘nieuwe voornemens’ voor het taalbeleid.

Wat maakt een tekst moeilijker? Maak groepen van 4 Leg in overleg de teksten op volgorde van moeilijkheid: de makkelijkste links, de moeilijkste rechts Bij welke tekst begint 1F, 2F, 3F, 4F? Wat maakt een tekst van een hoger niveau?

8 teksten 9/11 Budget Sigaret Eurocrisis Nederlandse berg Pinguin Ruimteafval Vocht en warmte 3F (Nieuwsbegrip D) 3F (taalenrekenen.nl) 4F (taalenrekenen.nl) 3F (de Pers) 2F (Nieuwsbegrip C) -1F (Nieuwsbegrip A) 1F (Nieuwsbegrip B) 3F (tekstenweb)

Een paar voorbeelden De iep De iep is een boomsoort die goed tegen luchtverontreiniging kan. De iep is dan ook in veel steden aangeplant. De boom komt ook veel in de kuststreken voor,omdat hij goed bestand is tegen de zoute zeewind. De iep bloeit in het voorjaar. De bloemblaadjes zijn groen en onopvallend. De bloem heeft vier tot tien meeldraden. De stamper heeft twee lange, veervormige stempels en een vruchtbeginsel met één zaadbeginsel. Enkele weken na de bestuiving komen er gevleugelde vruchtjes aan de boom. De iepenziekte vormt een ernstige bedreiging voor iepen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die verspreid wordt door de iepenspintkever. Deze kever legt zijn eitjes in zieke iepen. Als de kever volwassen is, kruipt hij uit het hout van de zieke boom. Hij vliegt naar een andere iep om te eten van de jonge takken. Zo kan de kever schimmelsporen naar een gezonde boom overbrengen.

Vervolg eerste voorbeeld 2p 31 Worden de bloemen van de iep bestoven door de wind of door insecten? Noem twee in de tekst genoemde kenmerken van de bloemen waaruit je dat kunt afleiden. 2p 32 De abiotische factoren in de stad en aan de kust zijn zodanig, dat iepen op die plekken wel goed kunnen groeien en veel andere boomsoorten niet. Noem twee van zulke in de tekst genoemde abiotische factoren. 1p 33 De schimmel die de iepenziekte veroorzaakt, verspreidt zich via de houtvaten steeds verder in de boom. De houtvaten raken verstopt en binnen een jaar sterft de boom. Wordt door het verstoppen van de houtvaten het watertransport geremd?

Tweede voorbeeld Voorbeelden rekentoets

8 Stabiliseren

9 staalplaten materiaalkosten

Verdiepen in de referentieniveaus Toelichting Tussendoelen Expertisecentrum Nederlands en SLO. Het cyclische karakter van taal- en leesontwikkeling.

Bepalen moeilijkheidsgraad Let op: De beschrijvingen van het referentiekader. Mate van voorkennis over en betrokkenheid bij het onderwerp van de tekst. Niveau van het taalgebruik en de opbouw: lengte van de tekst, lengte van de zinnen, aantal onbekende woorden, structuur. Mate van sturing en ondersteuning bij de opdracht.

Opdracht ‘Eigen teksten’ Bepaal de moeilijkheidsgraad van de meegebrachte teksten. Neem een klas en bepaal of deze teksten OP, ONDER, of BOVEN het gewenste niveau zijn voor de verschillende leerlingen in die klas. Wissel de ervaringen met elkaar uit.

Vervolg opdracht ‘Eigen teksten Bepaal vervolgens het leerdoel van de les bij één van de teksten. Bedenk manieren waarop dit leerdoel voor de verschillende leerlingen is te bereiken. Denk daarbij aan: Hoe motiveer je de leerlingen voor het lezen? Hoe geef je instructie? Aan wie? Hoe lang? Welke aandacht besteed je aan de woordenschat? Welke werkvormen gebruik je? Hoe reflecteer je op het leesproces? Globaal uitwerken op papier.

Uitwisselen van de opbrengsten Wat zijn tips & tops voor: Motivatie? Instructie? Woordenschat? Werkvormen? Reflectie op het leesproces?

Nieuwe voornemens? Ik ga voor het taalbeleid bij ons op school morgen…

Meer informatie? Het steunpunt taal en rekenen VO www.steunpunttaalenrekenenvo.nl Laura Punt l.punt@kpcgroep.nl www.taalenrekenen.nl Graag tot de volgende keer!