De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bloemen, Vruchten en Zaden

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bloemen, Vruchten en Zaden"— Transcript van de presentatie:

1 Bloemen, Vruchten en Zaden
Basisstof 3: Bevruchting

2 Bestuiving: hoe zat dat ook al weer?
Het overbrengen van stuifmeel van een meeldraad over op de stempel van een stamper. Alleen bestuiving tussen planten van dezelfde soort. Door insecten of door de wind Welke bloem zou meer stuifmeel maken? Waarom? (Windbloemen, bestuiving door wind is een kwestie van toeval/geluk, kans is kleiner dat het op de juiste plek terecht komt) Waarom zou een windbloem een veervormige stempel hebben? Waarom hangen de helmknoppen buiten de bloem?

3 Bevruchting 1. Stuifmeelkorrel komt op de stempel van dezelfde soort
2. Stuifmeelkorrel vormt een buis (stuifmeelbuis) 3. Stuifmeelbuis groeit door de stijl naar het zaadbeginsel 4. De kern van de stuifmeelkorrel gaat naar het zaadbeginsel 5. De kern van de stuifmeelkorrel dringt de eicel binnen 6. De kern van de stuifmeelkorrel en van de eicel smelten samen: Bevruchting

4 Van bevruchte eicel naar zaad
Door de bevruchting ontstaat een bevruchte eicel De bevruchte eicel en het zaadbeginsel gaan groeien De bevruchte eicel wordt een kiem Het zaadbeginsel wordt een zaad Elk zaad bevat een kiem Wat zit er ook al weer allemaal in een zaad? Denk aan thema planten. (Kiemplantje, zaadlobbel met reservevoedsel)

5 Het hele verhaal…


Download ppt "Bloemen, Vruchten en Zaden"

Verwante presentaties


Ads door Google