Th;n d j ajpameibovmenoV prosevfh nefelhgerevta ZeuV` “Tevknon ejmovn, poi:ovn se e[poV fuvgen e{rkoV ojdovntwn. Haar antwoordend sprak de wolkenverzamelaar.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien. Het zijn zoekplaatjes. Elk plaatje heeft een verhaal. Verhaaltjes over God, die één.
Advertisements

Modern sprookje Kikkerkoning.
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
F. Anticlea vertelt Odysseus over de ziel (XI, ) JW" ejfavmhn, hJ d j aujtivk j ajmeivbeto povtnia mhvthr: jW moi, tevknon ejmovn, peri; pavntwn.
Mattheus 12: Toen antwoordden Hem enige der schriftgeleerden en farizeeën en zeiden: Meester, wij zouden wel een teken van U willen zien. Maar Hij.
Psalm Een pelgrimslied. Ik sla mijn ogen op naar de bergen,
Woord van Leven Maart 2013.
Griekse mythologie.
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
De barst in de kruik Vertaald uit het Duits. Freddy Storm – 06/2010.
Jozua Hoofdstuk 9 Lopen en gedragen worden Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Woorden en tijd.....
Evangelie der genade Vragen :
Afscheid groep 8 Kindernevendienst en Bevestiging ambtsdragers 15 juni 2014 Thema:
Loverboys.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
De pittige smaak van de uitverkiezing
Paragraaf 2.3 Geloven en weten..
Een romantisch sprookje
Bestemming God eren ….
Ruth wat goed zou zijn voor Ruth, gaf ze op voor het welzijn van Noemi. Een vrouw van sterk geloof. Ruth is een vrouw van sterk geloof omdat ze gelooft.
Zingen Vers 1 God in den hoog' alleen zij eer
1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1.
Face t0 face - 3 De wet van het koninkrijk …. Face t0 face - 3 Johannes 13:1-20 Pijnlijke situatie : slaaf vergeten voor de voetwassing Allen klaar om.
WELKOM OP TOV!.
Welkom.
Welkom op TOV!.
Thema voor vanavond is:
Doop Friso Sake Looij en Bastiaan Mike van Noordenne Zondag 10 Mei 2009 Jesaja 49: 15 Zou het mogelijk zijn dat een moeder haar kind zou kunnen vergeten,
Jongen van twaalf Op de drempel Op de drempel tussen kind en volwassen tussen kind en volwassen ontdekken wie je bent ontdekken wie je bent Jezus van twaalf,
Hoe bid je vol verwachting? mogen en moeten Hoe bid je vol verwachting? mogen en moeten een worsteling.
Matteus 18: 2- 6 Hij riep een kind bij zich, zette het in
Job 38 :1 – 4 1 En de HEER antwoordde Job vanuit een storm. Hij zei: 2 Wie is het die mijn besluit bedekt onder woorden vol onverstand? 3.
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Interpreteren van data
Niemand kan tot Mij komen, tenzij de
Welkom in de samenkomst. Hebreeen 12 Hebreeen Daarom dan ook, alzo wij door zo’n grote menigte geloofsgetuigen omringd zijn, laat ons afleggen.
Vrolijk Grappen maken Lol TREUREN??? Carnaval 26 februari.
Sheppingsverhaal Grieken
Hoe luister je naar de wet van God?
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Preek ‘Geloof en wetenschap?’
Doopdienst 22 juni 2014 Koen Minderhoud
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
De klassieke godenwereld
17 jan Urk. Galaten 3 16 Nu werden aan Abraham de beloften gedaan en aan zijn zaad. Hij zegt niet: en aan zijn zaden, in het meervoud, maar in.
In Uw licht zien wij het Licht
Zingen Vers 1 Heer Jezus duizend vragen, te veel op mee te dragen:
Zingen Vers 1 Wij willen God de ere geven en maken zijn genade groot;
Zingen Vers 1 Troost troost mijn volk! zo zegt uw God
HIJ GAF ZIJN EIGEN ZOON. Tijdens een zondagavond zangdienst in een kerk gaf de dominee het woord aan een oude man, die daar zondag te gast was. De man.
Heer, hoe zal ik weten dat wat mij beloofd is, mij ook gegeven wordt
Preek 1 Koningen 17: Louis Hersent
“de liefde van God”.
In deze dienst zal Ds. Verbree Voorgaan
Er is geen veroordeling meer Romeinen 8:1-17
13 dec Zoetermeer. Psalm 27 4 Eén ding heb ik van de HERE gevraagd, dit zoek ik: te verblijven in het huis des HEREN al de dagen van mijn leven,
Gods aanwezigheid maakt het verschil. Mozes was gewoon de schapen en geiten van zijn schoonvader Jetro, de Midjanitische priester, te weiden. Eens dreef.
Kerstproject 2011 Vertel Het Maar
Toegewijd aan de Bijbel. Ezra 7:1 en 6 Later, tijdens de regering van Artaxerxes, de koning van Perzië, vertrok een zekere Ezra uit Babylonië. Hij was.
Genesis 1:1-6:8 (1) WELKOM. Psalm 29: 1  Hemelingen, buigt u neer,  geeft de HERE kracht en eer,  geeft de HERE heerlijkheid,  looft zijn naam en.
Shema Yisrael … de ENE God…. Shema' Jisrael, Adonai Eloheinu, Adonai echad.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
Aan welke kant sta jij? ’t-Is niet moeilijk te geloven
God zei tegen Jona: “Ga naar Ninevé, de mensen daar doen allemaal gemeen.” Maar Jona dacht: ”Ik ga er met de boot vandoor, want Ninevé, daar ga ik mooi.
15 mei 2015 Urk 10 kenmerken van Gods geest in Romeinen 8.
Transcript van de presentatie:

Th;n d j ajpameibovmenoV prosevfh nefelhgerevta ZeuV` “Tevknon ejmovn, poi:ovn se e[poV fuvgen e{rkoV ojdovntwn. Haar antwoordend sprak de wolkenverzamelaar Zeus tot haar: ‘Mijn kind, wat voor een woord ontsnapte aan jou aan de omheining van je tanden. ‘ontsnapte aan de haag der tanden’ De tanden worden hier als een soort wachtpost neergezet. Simon Vestdijk baseert op deze Homerische formule de boektitel: ‘Ivoren wachters’ (dat dan natuurlijk ook gaat over een gymnasiast, die Homerus leest)

PwV a]n e[peit j jOdushoV ejgw; qeivoio laqoivmhn, o}V peri; me;n novon ejsti; brotw:n, peri; d j iJra; qeoi:sin ajqanavtoisin e[dwke, toi; oujrano;n eujru;n e[cousin~ Hoe zou ik dan de goddelijke Odysseus kunnen vergeten, die de stervelingen overtreft in verstand en die meer dan anderen offers aan de onsterfelijke goden heeft gegeven/gebracht, die de brede hemel hebben/bewonen?  qeioio = qeiou  ajn + optativus = ?? potentialis  peri... ejsti :Dit verschijnsel noemen we : ?? tmesis (H.T. 7)

jAlla; Poseidavwn gaihvocoV ajskele;V aije;n KuvklwpoV kecovlwtai, o}n ojfqalmou: ajlavwsen, ajntivqeon Poluvfhmon, o{ou kravtoV ejsti; mevgiston pa:sin Kuklwvpessi` Maar de aardschokker Poseidon is steeds onbedaarlijk boos vanwege de Cycloop, die hij aan zijn oog heeft blindgemaakt, de goddelijke Polyphemus, wiens kracht onder alle Cyclopen de grootste is - kecovlwtai : N.B. perfectum vorm: geeft een toestand aan Poseidon is boos Cyclopen : de eerste zijn de zonen van Ouranos en Gaia, die door hun vader in de Tartaros werden geworpen (en later door Zeus werden bevrijd om hem te steunen in zijn strijd tegen de Titanen) Bij Homerus is Polyphemus weliswaar de zoon van Poseidon en de nimf Thoosa (zie volgende regels), maar maakt hij ook deel uit van een woest volk van menseneters. Waar die andere Cyclopen dus vandaan komen is onduidelijk. - ajlavwsen = hjlawsen

Qovwsa dev min tevke nuvmfh, FovrkunoV qugavthr, aJlo;V ajtrugevtoio mevdontoV, ejn spevssi glafuroi:si Poseidavwni migei:sa. de nimf Thoösa heeft hem gebaard, de dochter van Phorkys, de heerser van de onmetelijke zee, nadat ze in een gewelfde grot met Poseidon naar bed was geweest. - op de site vind je alles over de Griekse goden. Onder families, chart 5 vind je dat Poseidon ook de voorvader is van de Laestrygonen, het volk dat de schepen van Odysseus zo vernielde, dat alleen het schip van Odysseus zelf overbleef. - Vers 72 bevat 4 x een genitief. Uitkijken dus wat bij wat hoort.

jEk tou: dh; jOdush:a Poseidavwn ejnosivcqwn ou[ ti katakteivnei, plavzei d j ajpo; patrivdoV ai[hV. Sindsdien/om die reden doodt de aardschokker Poseidon Odysseus (wel) niet/(probeert hij hem niet te doden), maar hij slaat hem ver van zijn vaderland uit de koers. - patrivdoV ai[hV = ??? Ithaka natuurlijk

jAll j a[geq j, hJmei:V oi{de perifrazwvmeqa pavnteV novston, o{pwV e[lqh/si` Poseidavwn de; meqhvsei o}n covlon` Maar welaan, laten wij hier allen zorgvuldig beraadslagen over zijn terugkeer, opdat hij (naar huis) komt. Poseidon zal zijn toorn laten varen; - meqhsei = meta + hsei Door de q in meqhsei kun je ervan uitgaan dat het werkwoord achter het voorvoegsel meta met een spiritus asper begint. iJhmi dus. - ajgeq j = ajgete ; de –e valt weg (elisie), maar het volgende woord begint met een klinker + spiritus asper (hJmeiV) ; en dus krijg je dan ajgeq j

ouj me;n gavr ti dunhvsetai ajntiva pavntwn ajqanavtwn ajevkhti qew:n ejridainevmen oi\oV. want hij zal zeker geenszins in staat zijn om alleen tegen alle onsterfelijken tegen de wil van de goden te strijden.’ - oi\oV : let ook hier weer op de spiritus! - Tegenover de ajqanatoi (de goden) staan de qnhtoi (de sterfelijken, wij dus)

To;n d j hjmeivbet j e[peita qea; glaukw:piV Aqhvnh` “«W pavter hJmevtere Kronivdh, u{pate kreiovntwn, Hem antwoordde vervolgens de godin, de uilogige Athene: ‘Vader van ons, zoon van Cronus, hoogste van de heersers, - Een duidelijker voorbeeld van de formulaire techniek, gebaseerd op mondelingen overlevering, kun je haast niet krijgen. De regels 80 en 81 zijn een kopie van regels 44 en 45! (en het plaatje dus ook!)

eij me;n dh; nu:n tou:to fivlon makavressi qeoi:si, nosth:sai jOdush:a poluvfrona o{nde dovmonde, als nu dit aan de gelukzalige goden behaagt, (nl.) dat de zeer verstandige Odysseus terugkeert naar zijn huis, o{nde dovmonde : -de is hier geen los woordje, maar wordt vastgekoppeld aan een ander woord; het geeft dan een richting aan: naar ( H.T. 12) - makaressi = makarsi

ÔErmeivan me;n e[peita, diavktoron ajrgei>fovnthn, nh:son ejV jWgugivhn ojtruvnomen, laten we dan Hermes, de begeleider, de argusdoder, aansporen om naar het eiland Ogygia te gaan - ojtrunomen = ojtrunwmen (een coniunctivusvorm). Dat kun je zelf natuurlijk niet weten, dus wordt het altijd vermeld. Natuurlijk moet je wel weten wat je met zo’n coniunctivusvorm moet doen (qua vertaling)

o[fra tavcista nuvmfh/ eju>plokavmw/ ei[ph/ nhmerteva boulhvn, novston jOdussh:oV talasivfronoV, w{V ke nevhtai. opdat hij heel snel aan de nimf met mooie vlechten ons onwrikbaar besluit zal vertellen, (nl.) de terugkeer van de onverschrokken Odysseus, opdat hij zal terugkeren.’ ke = ajn ; dat moet je vanaf nu weten. Tsja, bij super-Mario schijnen ze ook een Kalypso te kennen!