Door Noëmie Tieghem 1BaSwC

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het gebruik van rijke casussen uit de praktijk van management
Advertisements

Hoe duurzaamheid inbouwen in je project.
Module B: De ‘Whole School Approach’
Karina Smoor Kenneth Simson Martijn Klijn Murlyn Finsy
Aspecten van evaluatieonderzoek
Kwaliteit van leven bij dementie
aanbevolen administratieve opzet voor Rotary Clubs
Ouders en Kinderen Centraal
Conditietest als basis voor samenwerking. De conditietest is een hulpmiddel voor vrijwilligersgroepen om: de huidige kwaliteit van de groep te meten en.
basisstrategieën van implementeren (1) bron: Pendlebury
Implementeren Wat komt er zo al bij kijken? Johan Cruijff
Nieuw: Digitaal Referentiekader Gezondheidsbevordering (Refka 2.0)
Gokverslaving.
Preventieve interventie: Lange-termijn effecten van vroege pedagogische interventies M. Van Aken & M. Riksen-Walraven © Pedagogiek in Beeld Hoofdstuk.
Maatschappelijk Aanbesteden
Het stellen van kwaliteitseisen aan mentoringprojecten.
Hfdst 1 blz Opdracht Wat is leren?.
Gezondheid en leefstijl in krachtwijken: een verkenning
wgr+ en politieke legitimatie parallelsessie CoP conferentie d.d. 7-8 december 2006 STADSREGIO ARNHEM NIJMEGEN Carol van Eert secretaris-directeur.
De dynamische driehoek: ouders - kind - school
Inleiding Nederland telt naar schatting tweehonderdduizend slechtzienden en blinden. 1 à 2% van de westerse populatie is blind of slechtziend.
Begeleiden van Praktijkonderzoek
Gedrag in organisaties, 10e editie
Gedrag in organisaties, 10e editie
Mentale belasting & Stress op de werkvloer
112 juni 2012 Handreiking Gezonde Gemeente Handreiking Gezonde Wijk Betrekken van burgers bij opstellen en uitvoeren van lokaal gezondheidsbeleid.
John P. Kotter Harvard Business School
De vorming van lokaal gezondheidsbeleid Marjan Hoeijmakers Public Health Forum Debat 18 mei 2005.
17 september 2014 Workshop Visie en doelen.
LauwersCollege Buitenpost Informatica
Strategische samenwerking
SAMEN LEVEN Team projecten en evenementen. VERLOOP INFO SESSIE  1. De dienst “Samen leven”  2. Projectwerking Antwerpen Noord (team projecten en evenementen)
 Algemene informatie * Artikel * Auteurs  Inhoud artikel * Inhoudsopgave * Korte schets.
Auteur: Wilmar Schaufeli Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum.
‘ActiZ geeft kleur aan de zorg’ 12 mei 2009 Rohina Raghoebier, senior beleidsadviseur.
Deel anders, mijn organisatie
KPA - Wilde Ganzendag Vergroot je succes, evalueer je project Den Haag 1 november 2008 Context, international cooperation Utrecht.
Naar een PODMI-kennisbank met inspirerende praktijken Provinciale ontmoetingsdagen- herfst 2014.
Met Stakeholders Gedeelde Visie
Burgerinitiatieven.
Waarom wordt uw gemeente ook leeftijdsvriendelijk?
Blackboard Diensten Mediacentrum Instructies “Thuis toegang tot de databanken” Print deze instructie uit en volg de aanwijzingen op.
MANTELZORGGESPREK.
7 Kernwaarden van Delta Lloyd Groep
High Performing Teams De Kunst van het Bewegen drs. Eric Slager.
Bibliotheekintroductie UA-bibliotheek Campus Drie Eiken Oktober 2007 Marjan Andries- Barbara Lejeune.
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Dorien `t Hart Med.hro.nl/hardo
Naar een duurzaam HRM beleid
(Ped)agogiek Hoorcollege 7
Radicalisering en de rol van de lokale setting
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
Ideeën voor doorontwikkeling Hervormingsagenda Rijksdienst November 2013 DG OBR.
Grip op Regionale Samenwerking: Rob de Greef en Roeland Stolk.
Zelfmanagement Deel 3: Serious soaps over ouderen Verpleegkundige.
GEDWONGEN FUSIES IN DE CULTURELE SECTOR EEN KWALITATIEF ONDERZOEK NAAR SUCCESFACTOREN – E. MIDDELHOFF 2016 EM2016.
Zelfbescherming: fysieke weervormen in de communicatie Esmé Van Maerrem 1BaTP B1.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet
‘Aan de slag met ouders als onmisbare partner’
Gedrag in organisaties Hoofdstuk VIII
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Wegen van waarden en randvoorwaarden
HELP! Beren op de omgevingsweg
Co-creatie kan plaatsvinden met: Publiek Andere culturele organisaties
Kwaliteit van leven en gezondheid
Rivas Zorggroep de beste partner van de huisarts !?
Succes in samenwerken hoeft geen toeval te zijn
Lessons learned Naar regionale oncologienetwerken.
Visie (lange termijn) Beleid Bewoners
Transcript van de presentatie:

Door Noëmie Tieghem 1BaSwC Duurzame wijkgerichte gezondheidsbevordering: wat is het en welke factoren spelen een rol? Door Noëmie Tieghem 1BaSwC

INLEIDING Het doel van dit artikel: wat is duurzaamheid en wat zijn de factoren die invloed hebben op duurzaamheid? In Nederland = het wijkgerichte gezondheidsbevordering nog vooral projectmatig van insteek, terwijl duurzame programma’s de voorkeur verdienen

AUTEUR EN UITGEVERIJ Hoofdauteur(artikel): Anita Vermeer: http://www.academischewerkplaatslimburg.nl/pool/6/documents/Anita %20Vermeer%20PP%20MSiP.pdf Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum Bohn Stafleu van Loghum is een Nederlandse uitgeverij die zich vooral toelegt op medische boeken en de gezondheidszorg. Bohn Stafleu van Loghum (BSL) vestigde zich in Houten.

Drie betekenisdimensies die duurzaamheid beschrijft: Blijvende gezondheidseffecten Inbedden van programma-onderdelen in bestaande organisaties En het versterken van de community-capaciteit

Zeven categorieën van factoren die duurzaamheid kunnen beïnvloeden: context, kartrekkende organisatie, leiderschap, samenwerking, samenwerkingspartners, interventies en uitkomsten Reflectie op de Nederlandse situatie

METHODE Vier zoekstrategieën gecombineerd: In Pubmed is gezocht naar reviews met behulp van de zoektermen sustainability, continuation, institutionalization, routinization, en maintenance, in combinatie met health promotion, community (health) prog’ram, en community- based.; Via de literatuurlijsten van een aantal frequent geciteerde artikelen is gezocht naar publicaties over hetzelfde thema

3. In handboeken over health promotion is gezocht naar organisatie- en planningsmodellen voor de implementatie van community-programma’s die een fase van verankering omvatten; 4. Op websites van gezondheidsbevorderende organisaties

Begrip duurzaamheid Blijvende/langdurige gezondheidseffecten: deze dimensie kent zijn oorsprong in de publieke gezondheidszorg en de aandacht voor de lange termijn effecten van gezondheidsbevorderende programma’s op de gezondheid, het gedrag en de leefomgeving van mensen. Verankeren van programma-onderdelen in een organisatiestructuur . Het versterken van de community-capaciteit *Uit de literatuur is een lijst van maar liefst 129 factoren gedestilleerd die van invloed kunnen zijn op de (drie dimensies van) duurzaamheid van wijkgerichte gezondheidsprogramma’s

Kartrekkende organisatie De kartrekkende organisatie = de organisatie die formeel verantwoordelijk is voor het coördineren van het programma. Moet een stabiel organisationele basis hebben De mogelijkheid hebben om bepaalde programma- onderdelen op te nemen in de organisatiestructuur. De inhoudelijke missie en taakstelling van de organisatie moet passen bij de doelstellingen van het community programma en als er vanuit historisch, cultureel of geografisch perspectief al bestaande banden zijn met de wijk.

Samenwerking Voor een stabiele samenwerking gelden in eerste instantie de “spelregels” voor constructieve en succesvolle samenwerking waarin de belangen van verschillende partners tot hun recht komen, zoals een prettige onderlinge communicatie, goede conflicthantering, democratische besluitvorming en het kiezen van win-win oplossingen.

Samenwerkingspartners Partners moeten voordeel ervaren bij deelname aan samenwerking en het idee hebben dat de juiste partners aan tafel zitten in termen van expertise, achtergrond en discipline, maar ook in termen van macht en invloed binnen de eigen organisatie. De juiste mensen op het juiste moment betrekken bevordert een actieve rol van de partners in de samenwerking en het gevoel van mede-eigenaarschap van het programma

Interventies Eenvoudig te organiseren activiteiten die op zichzelf staan, zoals voorlichtingsbijeenkomsten, sorteren meestal geen duurzaam gezondheidseffect, maar zorgen ervoor dat er snel resultaat geboekt wordt in termen van bereik en dat de partners gezamenlijk leren wat werkt en wat niet. Hierdoor ontstaat er draagvlak en vertrouwen onder de partners.

Uitkomsten In de literatuur worden uitkomsten en effecten vooral belangrijk gevonden om de financiering te kunnen continueren. Projecten die erin slagen om kleine en grote successen zichtbaar te maken voor de subsidiegevers, maar ook voor de samenwerkingspartners binnen de coalitie, hebben meer kans op continuering.

Bronnen https://www.monitorgezondheid.nl/ http://www2.bsl.nl/corp/common/framecreator.asp?ak=welk om&ap=vakb&altp=http://vb23.bsl.nl/totalecollectie http://www.vandale.be/ http://www.socialresearchmethods.net/kb/genlin.php http://www.academischewerkplaatslimburg.nl/pool/6/document s/Anita%20Vermeer%20PP%20MSiP.pdf