Is er nog hoop voor geïnterneerden?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
Advertisements

Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
INTERNERING Joris Casselman
WMO Praat mee!.
Zelfregie Grote doorbraken komen altijd voort uit cliënten acties en initiatieven. De overheid, de instellingen en de professionals lopen altijd achter.
Rechtshandelingen van de Unie
Krankzinnigenwet 18 juni 1850 : Opgeheven
Resultaten organisatiestudie Zorgsystemen Ondernemingsraad 28 augustus 2008.
Studiedag Maatschappelijke Noodzaak
Hoofdstuk 16 Europese mededingingsregels voor lidstaten.
Vrijheidsberoving na een als misdrijf omschreven feit
Monique E. Belinfante-van Gelder Locatiedirecteur Behandeling en Zorg
Internering? Ontoerekeningsvatbaar (misdaad en internering) Verloop internering Internering en hulpverlening in Vlaanderen.
Eindelijk vrij! Een terugkeer naar (n)ergens: invrijheidstelling van illegale gedetineerden Femke Terryn 1BASWC.
Internering De definitieve invrijheidstelling van geïnterneerden… a never ending story.
Werkvelden 1 Ba TP academiejaar G.Van Reusel1 Het forensisch-psychologisch werkveld een initiatie.
Hoofdstuk 7 Anderen motiveren
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Partnerschapsovereenkomst - Nieuws. De omzendbrief Op 7 december verstuurd naar de Beleidscel Aanvraag om praktische informatie Teruggestuurd op 18 december:
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Nieuwe Verordening Individuele Wmo Voorzieningen Raadsinformatieavond 17 december 2009.
Auditprogramma 2007 Resultaten Raadgevend Comité - 27 februari 2008
Zp3 tweede oproep Huize Ter Walle vzw CIGB
Overzicht Kanttekeningen bij enkele aanbevelingen
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
BIOF 27 november John Crombez. Inleiding Opsomming van een aantal gegevens van derde partijen Als reactie op de globale aanpak van de regering.
E XAMEN SAMENVATTEN 2010 II 1. Hoe luidt de beoordeling van de samenvatting? 2. Hoe ziet de samenvatting eruit?
Belang, rol en voordelen van een Europese koepel 11/02/
Juridische aspecten van opname en behandeling in de ggz
Studeren met een functiebeperking: wat kan accreditatie betekenen? Karl Dittrich, voorzitter NVAO Utrecht, 24 november 2011.
Samenvatting.  Tussen 2000 en tijdelijke en 8 permanente hostels opgericht in Utrecht: ◦ Eenvoudige overnachtingsmogelijkheden voor vb verslaafden,
Gids naar een betere GGZ door de realisatie van zorgcircuits en netwerken
RECHTSBIJSTAND Beknopt overzicht Bijstand verlenen NSPV - G.C.
VORMING INTERNERING Liga voor Mensenrechten
ARB(eids)O(mstandigheden
Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap afdeling vorming INTERVISIE HRM-netwerk 30/01/04.
Forensische 2B-teams Beernem - Sint-Niklaas - Zelzate.
Functie 2B: ambulante langdurige zorg Samenwerking met de eenheid 511 UMC Sint-Pieters ziekenhuis Modaliteiten uitbouwen voor een goede samenwerking tussen.
Universiteitstraat 4, B-9000 Ghent, Belgium T +32 (0) , F +32 (0) Internering – 22 oktober 2010.
Informatie inzake het Forensisch Psychiatrisch Centrum te Gent 23 mei 2014.
Inspectie SZW en handhaving. DE INSPECTEUR Toezichthouder op basis van artikel 24 Arbowet. Buitengewoon opsporingsambtenaar op grond van artikel 142 Wetboek.
Introductie Wet BOPZ Wanneer ingesteld? Doel:.
JUSTITIEPLAN EEN EFFICIËNTE JUSTITIE VOOR MEER RECHTVAARDIGHEID Naar een rechtspositie voor de geïnterneerde Koen Geens minister van Justitie 23 oktober.
Criminele kinderen en toekomstige misdadigers: de kernvragen Sarah Silverans.
Gluren bij de buren Bestrijding van thuisloosheid Lessen uit Amsterdam Alert, 36 (3),
1 Medische Heroïne-Unit (MHU). 2 De MHU biedt: Gecontroleerde heroïnebehandeling onder medisch toezicht aan 20 patiënten Methadonverstrekking aan ca.
Landelijke Beroepsvereniging Coördinatoren vrijwilligerswerk Corry Baarsma, lid van bestuur AGORA Regiocoördinator vrijwilligerswerk bij grote zorginstelling.
Naar een Vlaams privaat huurrecht? Contractuele aspecten en woningkwaliteit Maarten Dambre Vlaams Parlement, 18 maart 2014.
Forensische Sociotherapie. Literatuur: Leefklimaat in de klinische forensische zorg – Peer van der Helm e.a. (SWP, 2013)
Inhoud  Indeling van de rechtszaak  Het verloop van de rechtszaak.
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Regelgeving in het strafrecht geeft duidelijk aan welke handelingen van personen ontoelaatbaar of onrechtmatig.
Hof van Beroep Brussel Franstalige geïnterneerden Verschillende vormen van liaison: Eolia Clinique de la Forêt de Soignes l’Ambulatoire-Forêt.
Veilig Thuis en de wijkteams Workshop “Veilig Thuis” in de serie regiobijeenkomsten van het VNG Programma RegioAanpak Veilig Thuis mei-juni 2016 Wicher.
Toelichtingsnota: VOCL in het grond- water en geen bron op het KP Bart VANDENBOSSCHE Afdeling Milieupolitie en Bodem Departement Identificatie van verontreinigde.
De wet op de GGZ - beroepen
Utrecht, 2 december 2016 ‘In dialoog: Het leven begint bij 18’ zorgeloos leven en verplichte (na)zorg Utrecht, 2 december 2016
Verwijzen naar kookboek.
Kick off bijeenkomst Forensische deskundigheidsbevordering
MM
Presentatie - Verslag HRF 2016
De sociaal-maatschappelijke dimensie
Ouder(en)mishandeling
Strafuitvoering in België. Dweilen met de kraan open?
nieuwe pensioenwet De verhouding tussen de pensioenovereenkomst,
Omgaan met vertrouwelijke informatie
Studiedag Veilig organiseren van sportieve evenementen Overijse - 1 februari
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.
Wet van 5 mei 2014 betreffende de internering
Sportinfrastructuur via alternatieve financiering
Eerste ervaringen met zorgkaart / plan van aanpak
Transcript van de presentatie:

Is er nog hoop voor geïnterneerden? Een artikel van Henri Heimans in FATIK

Wat is FATIK ? Tijdschrift voor Strafbeleid en Gevangeniswezen Verschijnt drie maandelijks Is een uitgave van de Liga voor Mensenrechten v.z.w.

Wie is Henri Heimans? Rechter bij het Hof van Beroep Voorzitter van de Commissie ter Bescherming van de Maatschappij in Gent

Het artikel Onderverdeeld in: Een hoopgevende hervorming Krachtlijnen van de nieuwe wet Gerechtelijke fase van de internering Tenuitvoerlegging van de internering Strafuitvoeringsrechtbanken De slachtoffers De modaliteiten van uitvoering van de internering – de rechtspleging

Een hoopgevende hervorming Nu: lot van de geïnterneerden kan niet op significante wijze verbeterd worden zonder zware financiële inspanningen. Niet enkel de geïnterneerden zelf, maar ook de maatschappelijke veiligheid is gebaat bij een degelijke opvang. Globale aanbod moet het risico op herval verminderen en de kansen op recidive neutraliseren.

Het resultaat van de financiële inspanningen Verhoging capaciteit instelling Sociaal Verweer Oprichting van twee nieuwe instellingen Psychiatrische afdeling van de gevangenissen krijgen elke een multidisciplinair team aanvullende financiële impuls voor psychiatrische klinieken die ‘low-risk’ geïnterneerden op willen nemen. Betere financiëring van de pilootprojecten in de Forensische eenheden van de psychiatrische klinieken in Bierbeek, Rekem en Zelzate.

Krachtlijnen van de nieuwe wet Nieuwe wet beoogt dubbele doelstelling: Beschermen van de maatschappij Verzekeren van aangepaste therapeutische begeleiding Rekening gehouden met aanbevelingen Commissie Delva Nieuwe definitie van de geesteszieke Psychiatrische expertise = wettelijk verplicht systeem van accreditatie van de experts wordt in het leven geroepen

Krachtlijnen van de nieuwe wet Commissie ter Bescherming van de Maatschappij wordt afgeschaft. Geïnterneerden voortaan ressorteren onder strafuitvoeringsrechtbanken vier bijkomende kamers worden opgericht in de strafuitvoeringsrechtbanken ter vervanging van de CBM’s

Gerechtelijke fase van de internering Nieuwe wet = nieuwe definitie internering Internering is veiligheidsmaatregel die de maatschappij beschermt en geïnterneerde verzorgt om reintegratie te bevorderen Aan de deskundige zal ten minste moeten gevraagd worden vast te stellen: Dat de persoon op het ogenblik van de feiten en van het onderzoek leed aan een geestesstoornis die zijn oordeelsvermogen of de controle over zijn daden heeft tenietgedaan of ernstig heeft aangetast? oorzakelijk verband bestaat tussen de geestesstoornis en de feiten? Dat het gevaar bestaat dat betrokkene ten gevolge van de geestesstoornis opnieuw misdrijven pleegt? hoe persoon kan behandeld, begeleid, verzorgd worden met het oog op zijn reïntegratie in de maatschappij Nieuwe voorwaarden die moeten vervuld worden zodat een persoon geïnterneerd kan worden

Tenuitvoerlegging van de internering Strafuitvoeringsrechtbanken Grote innovatie = opvolging geïnterneerde door strafuitvoeringsrechtbanken. Cassatieberoep wordt uitgebreid. Rol van psychiater wordt beperkt. Leden gaan nu permanent zetelen. Coördinator toegewezen voor samenwerken tussen Justitie en zorgcentra + nieuwe initiatieven. 4 bijkomende kamers in strafuitvoeringsrechtbanken

Tenuitvoerlegging van de internering De modaliteiten van de uitvoering – rechtspleging Nieuw = reeks nieuwe procedures uitvoeringsmodaliteiten. Rechtspositie geïnterneerde wordt verbeterd. Nieuwe wet => biedt rechtszekerheid aan geïnterneerde Op werkveld = grote moeilijkheden verwacht bij intredingwerking strafuitvoeringsrechtbanken.

EINDE