Als normovertreding voordelig is, waarom dan toch normnaleving? Wout Ultee Hedendaagse sociologische theorieën 30-11-2006 Naar aanleiding van Abram de.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
- Hoe noem je uitkomsten?
Advertisements

Een getal met een komma noemen we een decimaalgetal.
De illusies die we ons mogen permitteren VERA 20|6|2006: “ICT- en e-governmentbeleid in de komende legislatuur” Tom Dehaene  Vlaams parlementariër  OCMW-voorzitter.
Waarom heeft een land één taal, een standaardtaal? De bloemfiguratiehypothese Wout Ultee Hedendaagse sociologische theorieën Naar aanleiding.
Aflezen van analoge en digitale meetinstrumenten
“Elk voordeel heb z’n nadeel”
Wanneer in de VS en West- Europa WAO, AOW, ZKW, WW en KBW en waarom juist toen ? Wout Ultee Hedendaagse sociologische theorieën Naar aanleiding.
Goed Karma Dit is een mooie tekst, en kort. Geniet ervan! Het is wat de Dalai Lama te zeggen heeft voor Je hoeft het maar een paar seconden lezen.
Kees van Overveld B i g I m a g e s – Visuele Communicatie -1- De betekenislaag: Wat is betekenis De driehoek van Peirce Vormen van betekenis Context.
Communicatief gedrag + / -
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Speltheorie een techniek om situaties met strategische interacties tussen verschillende beslissingnemers te analyseren en de uitkomst te voorspellen.
Listige minnaars in de liefde
MERKWAARDIGE PRODUCTEN
Verkoopresultaat Niveau 3 Kerntaak 5 Blz. 63.
Welkom Woondebat Haaglanden 2013 Wachten tot het overgaat of zorgen dat het goed komt?
In het jaar 2007 kon je dit kopen voor €100: In het jaar 2012 kon je dit kopen voor €100: Koopkracht = Het geld wordt minder waard.
Het socialisme Paragraaf 7..
Hoofdstuk 6: Controle structuren
Elke 7 seconden een nieuw getal
1 Datastructuren Sorteren: alleen of niet alleen vergelijkingen College 5.
vwo C Samenvatting Hoofdstuk 12
Welkom bij de enige onafhanklijke en objectieve nationale kieswijzer
Wout Ultee Hedendaagse sociologische theorieën
structureel-functionalistische antwoord op de zelfdodingsvraag
1.1: in de naam der wet Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken
11.3: Nederland is vol.. Met autowegen HC Tips voor de toets.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
De charismatische beweging is een beweging in het christendom die wordt gekenmerkt door een grote nadruk op persoonlijk geloof, en de ervaring hiervan,
Brede scholen school / scholen sportzaal kinderopvang buitenschoolse opvang bibliotheek huisarts … etc. op één locatie.
Inkomen les t/m 75 plus Zelftest Kennisvragen.
Als normovertreding voordelig is, waarom dan toch normnaleving?
DE LAMMERS-HYPOTHESE EN DE MAARTEN-POSTMA-HYPOTHESE HEDENDAAGDSE SOCIOLOGISCHE THEORIEËN DOCENT: WOUT ULTEE 8 JANUARI 2009.
Ruimtevaartquiz De Maan De.
Lesplanning Binnenkomst Intro Nakijken 1.4
Actieve solidariteit Oratie 24 september 2009 Margo Trappenburg.
H7: Wat is ethiek? 1. Wat is ethiek? 2. Wat zijn ethische problemen?
.00Begin Hoofdstuk 2.05H2 §1 Voor en tegen globalisering.20H2 §2.1 De Noord-Zuidverhoudingen.30Verder met werkschema week 11 – 12 en verder met werkschema.
God zegent je zodat je zult heersen 1.
Enkele voorbeelden.
Presentatie Viresh & Arthur Burgemeestersreferendum Zoetermeer 2003.
Nummer een. Waarom gaat het toch altijd om wie het beste is Kijkt iedereen altijd naar nummer één Is er iets dat ik niet snap Is er iets dat ik soms mis.
H2 Lineaire Verbanden.
Wanneer in de VS en West- Europa WAO, AOW, ZKW, WW en KBW en waarom juist toen? Wout Ultee Hedendaagse sociologische theorieën Naar aanleiding.
Samenvatting hoofdstuk 1
1 Week 38/ /11/ Voor oktober vrezen velen onder ons een crash Wat denken wij?? Voor de VS zien we weinIg kans van een crash gezien.
Centrummaten en Boxplot
1 4 september 2014 Rijnsburg 4 september 2014 Rijnsburg.
12/12/20141 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
Welkom Bij de onafhankelijke partij voor elke Bestenaar.
Regels voor het vermenigvuldigen
OUDERINFORMATIEAVOND
Andere voorbeeld STAP – 87=? STAP 3 STAP STAP 2 STAP 3 STAP
Hoe ver kijk jij echt vooruit?
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
Als normovertreding voordelig is, waarom dan toch normnaleving? Wout Ultee Hedendaagse sociologische theorieën Naar aanleiding van Abram de.
Politieke stromingen De liberalen
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Onderzoek Generatie 2020 De leerkrachten van Deinze kregen eind vorig schooljaar voor het eerst te horen dat er een groot onderzoek zou zijn in Deinze.
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
Welkom havo 4..
Blok 2 Vrijheid in Nederland
Welkom Havo 5..
Welkom VWO 5..
Afronden Hoe moet je statistisch afronden? nr gehalte (mg /100g) 1
Blok 2 Vrijheid in Nederland
Hoofdstuk 1 Wat is politiek?
Morele dilemma’s.
structureel-functionalistische antwoord op de zelfdodingsvraag
Transcript van de presentatie:

Als normovertreding voordelig is, waarom dan toch normnaleving? Wout Ultee Hedendaagse sociologische theorieën Naar aanleiding van Abram de Swaan, Zorg en de staat, 1988, en James M. Buchanan, ‘Ethical rules, expected values, and large numbers’, Ethics, 76(1965)1-13

Welke figuraties onderscheidt De Swaan in Zorg en de staat? * De figuratie van de sheriff en de twee gevangenen die niet met elkaar mogen overleggen (Von Neumann & Morgensterns dilemma van de gevangenen) * De figuratie van meerdere steden op een zelfde grondgebied vol armen (N-personen dilemma) * De bloemfiguratie van de in een staat gesproken talen * Lenski’s figuratie van een democratische staat met een linkse en een rechtse politieke partij * De vierzijdige figuratie van staat, grote werkgevers, kleine zelfstandigen en arbeiders

Vertrekpunt voor tekstanalyse De Swaan blz (of 49-52) in het bijzonder bladzijde 50 over evenwichten bij het dilemma van de gevangenen: ‘Maar zelfs in een figuratie van autonome gemeenschappen hoeft het instabiele evenwicht niet in te storten zolang geen ingrijpende verstoringen het patroon doorbreken van traditionele lastenverdeling in wederzijds vertrouwen en met onderlinge overreding’.

De Swaan en het dilemma bij de wering van landlopers Ga uit van een groot aantal gemeenten. Één gemeente is ‘wij’. Alle andere gemeenten zijn ‘zij’. Als elke gemeente rondzwervende armen toelaat, kost dat vijf eenheden geld. Als een gemeente als enige uitsluit, kost dat aan bewaking van de poort één eenheid en verder niets. Als alle gemeenten uitsluiten, ontstaat landloperij. Dat kost tien eenheden extra boven de poort. Als een gemeente als enige toelaat, dan kost dat vijf plus tien eenheden. De Swaan: getallen zijn ordinaal

De Swaan en het dilemma bij de wering van landlopers door middeleeuwse gemeenten Wij Toelaten Wij uitsluiten Zij Toelatenuitsluiten

De Swaan en het dilemma van de wering van landlopers door middeleeuwse gemeenten Wij Toelaten Wij uitsluiten Zij Toelatenuitsluiten Voor ‘wij’ is uitsluiten de verstandige keuze, maar toelaten is voor iedereen voordeliger

Volgens De Swaan is de hoek rechtsonder stabiel, hoewel die voor de spelers nadeliger is dan de instabiele linkerbovenhoek. Is dit ook het dilemma van de afzonderlijke landen van Europa bij toelating van mensen uit Afrika?

De Swaan heeft alleen een ‘opbrengstenmatrix’ of liever gezegd een ‘verliesmatrix’. Buchanan is in 1965 gekomen met een analyse van dilemma’s met zo’n matrix plus een verwachtingenmatrix. Buchanan vindt het verkeerd te doen alsof het eigen handelen altijd onafhankelijk is van dat van anderen. Mensen weten ‘soms’ best dat als zij iets doen, anderen dat ook gaan doen.

Ik volg regel niet Ik volg regel wel NiemandHelftIedereen volgt regelvolgt regelvolgt regel Buchanans opbrengstenmaxtrix Buchanan vat de cijfers als echte bedragen op

0,60,30,1 0,60,30,1 Ik volg regel niet Ik volg regel wel NiemandHelftIedereen volgt regelvolgt regelvolgt regel Buchanans eerste matrix met verwachte kansen Mensen denken dat hun handelen het handelen van anderen niet beïnvloed

In dit geval is de opbrengst voor ik van niet volgen van de regel: 2 * 0,6 + 4 * 0,3 + 6 * 0,1 = 3,0 In dit geval is de opbrengt voor ik van volgen van de regel: 1 * 0,6 + 3 * 0,3 + 5 * 0,1 = 2,0 Ik zal de regel NIET volgen

0,60,30,1 0,00,40,6 Ik volg regel niet Ik volg regel wel NiemandHelftIedereen volgt regelvolgt regelvolgt regel Buchanans tweede matrix met verwachte kansen Mensen denken dat hun overtreding de kans op overtreding door anderen vergroot

In dit geval is de opbrengst voor ik van niet volgen van de regel: 2 * 0,6 + 4 * 0,3 + 6 * 0,1 = 3,0 In dit geval is de opbrengt voor ik van volgen van de regel: 1 * 0,0 + 3 * 0,4 + 5 * 0,6 = 4,2 Ik zal de regel WEL volgen

Het antwoord op de ‘soms’-vraag Buchanans hypothese achter de twee verwachtingenmatrices: Leden van kleinere groepen veronderstellen eerder dat hun overtreding van een regel ertoe leidt dat anderen dit ook doen dan leden van grotere groepen De Swaans verhaal rijmt dus beter als wordt aangenomen dat het aantal steden in de Middeleeuwen op een bepaald grondgebied klein is