Baarde en de goede Hoofdstuk 7: Bestaande gegevens Contact Dit document is samengesteld door onderwijsbureau Bijles en Training. Wij zijn DE expert op.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Eeklo aan het werk: verslag van een inhaalrace Werkloosheidscijfers Eeklo Gregory Cremmerye.
Advertisements

Wat is het? Hoe gebruik je het? Wat biedt het?
Onderzoek naar competentiegericht beoordelen in het groene onderwijs
1.1 Waar worden enquêtes voor gebruikt?
Toetsen van verschillen tussen twee of meer groepen
Ontwikkeling van het Netwerk Naamkunde
Chemie II Contact Dit document is samengesteld door onderwijsbureau Bijles en Training. Wij zijn DE expert op het gebied van bijlessen en trainingen in.
Inkomenseffecten van woningbouw workshop evaluatieonderzoek 28 maart 2013 Dr. R. Willemse Teamleider beleidsonderzoek Rekenkamer Rotterdam.
Online Marketing voor het MBO “SEO, dat kun je zelf!”
Baarde en de goede Hoofdstuk 4: Onderzoeksontwerp
Innovatief leren met behulp van ICT
Pleegzorg.
Chemie I Contact Dit document is samengesteld door onderwijsbureau Bijles en Training. Wij zijn DE expert op het gebied van bijlessen en trainingen in.
Stand van zaken Digitalisering Nederlandse Volkstellingen, Luuk Schreven (NIWI)
Volkstelling 1971: Privacy problemen en Remote Execution Luuk Schreven (NIWI/CBS)
Een gratis website voor uw appartement - waarom?
HALLO OPLETTEN : Waarom sql DOEN : Introductie opdracht
Online Marketing in het MBO “SEO, dat kun je zelf!”
Het oog wil oog wat. Kijk ook op
Base: bewerkingen 2 soorten - Oplopend- Aflopend.
Hoe word ik uitgenodigd voor een gesprek?
Hoofdstuk 3 – Gegevens verzamelen
Inleiding chemie Contact Dit document is samengesteld door onderwijsbureau Bijles en Training. Wij zijn DE expert op het gebied van bijlessen en trainingen.
Inhoud bijeenkomst 1 Doel- en vraagstelling Conceptueel model
SQL & datamodelleren.
HALLO OPLETTEN : Waarom sql DOEN : Introductie opdracht
Dataverzamelingsmethoden
Hoofdstuk 11 Kwantitatieve gegevens analyseren Methoden en technieken van onderzoek, 5e editie, Mark Saunders, Philip Lewis, Adrian Thornhill, Marije.
Blok 2 Collegeweek 1 De observatieopdracht Hoofdstuk 7: de toetsvragen op BSCW Onderzoek: Kindertelefoon.
Hoofdstuk 4 – Gegevens analyseren
Website Mediacentrum Hogeschool Leiden:
OPZOEKENEVALUERENOPSLAAN van informatie van op INTERNET door Bart Coene.
Ouderavond 18 september 2014 RIETSCHANS BOVENBOUW.
Inleiding chemie Contact Dit document is samengesteld door onderwijsbureau Bijles en Training. Wij zijn DE expert op het gebied van bijlessen en trainingen.
Baarde en de goede Hoofdstuk 3: Onderzoekstype
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Informatiebehoefte na invoering van 1mei-deadline (recht op Studiekeuzeadvies) Wat het onderwijs(management) allemaal wil weten over het effect van deze.
Baarde en de goede Hoofdstuk 8: Interviewen
Baarde en de goede Hoofdstuk 5 en 6: Onderzoekspopulatie Dataverzameling Contact Dit document is samengesteld door onderwijsbureau Bijles en Training.
OFC28 mediawijsheid les 7 leren door te maken
Recordkeeping - in 7 stappen naar een digitaal archief
Baarde en de goede Hoofdstuk 11: Data-analyse
Groen water werkt samen
Chemie I Contact Dit document is samengesteld door onderwijsbureau Bijles en Training. Wij zijn DE expert op het gebied van bijlessen en trainingen in.
Broadcast Search. Doel van het project Mogelijkheid om o.a. vanaf de TU/e website te kunnen zoeken in TU/e website zelf Catalogus Metis Cursor / Matrix.
Sport in de samenleving!
Regie over eigen leven..
Theresialyceum. OriëntatieTheorievormingOntwerpplanExperimentVerwerkingRapportagePresentatie Onderzoekscyclus Theorievorming.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Draaitabellen in Excel Rotterdam, 6 december 2011 drs. ing. M.M.A. Scheepers Instituut voor Management Opleidingen.
Methoden & Technieken van Onderzoek Maurice Scheepers Kamer H4.318
HBO-Monitor en NAE: Wat kan je daarmee als onderwijsinstelling?
Rotterdam, 00 januari 2007 Project 3 Vrijdag 21 november 2014 Verzamelen, analyseren en presenteren van gegevens.
Methoden & Technieken van Onderzoek
ANALYSE 3 INFANL01-3 WEEK CMI Informatica.
Hogeschool Rotterdam, Opleiding Vastgoed & Makelaardij drs. ing. M.M.A. Scheepers Collegejaar college.
SPH voltijd Onderzoeksvaardigheden voltijd jaar 1 Werkcollege week 4.
AOS docentonderzoek bijeenkomst 5 Onderzoeksplan
Casus juridische dingen rond Open Data en Archieven Studiemiddag “Archieven en open data – en nu?” Utrecht 29 oktober 2015 Marc de Vries The Greenland.
Datamodelleren FCO-IM methode.
Mediagedrag van Millennials
De scriptie Sommige studenten schrijven het in 2 tot 3 maanden, anderen doen er een jaar of meer over… Factoren: Motivatie Plan van aanpak Begeleiding.
Oud klantenbestand Weinig nieuwe klanten
Dataverzamelingsmethoden
Introductie WinToets 5.0 | hoofdstuk 1
Maatschappijleer Nadya Karim
Toetsen van verschillen tussen twee of meer groepen
Rekenen periode 4: Verbanden
Hoofdstuk 4 Kwantitatieve dataverzamelingsmethoden Nel Verhoeven
Procedures Introductie.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding Havo5 en Vwo6
Transcript van de presentatie:

Baarde en de goede Hoofdstuk 7: Bestaande gegevens Contact Dit document is samengesteld door onderwijsbureau Bijles en Training. Wij zijn DE expert op het gebied van bijlessen en trainingen in de exacte vakken, van VMBO tot universiteit. Zowel voor individuele lessen op maat als voor doelgerichte groepstrainingen die je voorbereiden op een toets of tentamen. Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen via onze website: of via Disclaimer Alle informatie in dit document is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Toch is het niet uit te sluiten dat informatie niet juist, onvolledig en/of niet up-to-date is. Wij zijn hiervoor niet aansprakelijk. Op geen enkele wijze kunnen rechten worden ontleend aan de in dit document aangeboden informatie. Auteursrecht Op dit document berust auteursrecht. Het is niet toegestaan om dit document zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur te kopieren en/of te verspreiden in welke vorm dan ook.

Soorten bestaande gegevens Ongestructureerde gegevens - Artikelen, klachtenbrieven Bestaande numerieke gegevens, niet onderzoek - Burgerlijke stand, ziekenhuizen Onderzoeksgegevens Uitkomsten van onderzoeken - Meta analyse

Hoe opgeslagen 1.Archieven 2.Dossiers 3.Digitaal 4.….

Voordelen 1.Goedkoop 2.Niet belastend (geen medewerking van respondenten nodig) 3.Vergelijkbaar met andermans benadering 4.Non-reactiviteit (is dat zo … ???) 5.Toegankelijkheid 6.Longitudinaal 7.Omvang (veel data …)

Nadelen 1.Vaak niet helemaal toegesneden 2.Vaak geaggregeerd (samengesteld uit meerdere bronnen) 3.Is de populatie correct (dezelfde als die jij onderzoekt) ? 4.Verouderd 5.Privacy / toestemming nodig 6.Praktische toegankelijkheid (oude diskettes waar geen pc meer voor is …)

Belangrijke bronnen 1.CBS/CPB/Steinmetz 2.Bedrijven 3.KvK 4.Gemeente / overheid

Kwaliteitsbeoordeling Met welk doel zijn de gegevens verzameld ? - Onderzoek vaak uitgevoerd voor / door belangengroeperingen Op welke manier zijn de gegevens verzameld ? - Onvolledigheid / selectiviteit Aard en omschrijving van de gegevens - ‘Veel roken’ betekende 40 jaar geleden misschien iets heel anders dan nu

Oefeningen Voordat je begint: Meldt je aan op steinmetz_archief/introductie/registratie/form/ Gegevens TH: Lange Kleiweg GK Rijswijk

Oefening 1, tweetal, 15 min Zoek op de website een databestand en beantwoord daarmee de volgende vragen: Is er een verschil in trend tussen de instroom van mannelijke en vrouwelijke 1e jaaras studenten bij de opleiding HBO logistiek ? Is er een stijging of daling van de instroom van 1e jaars studenten wiskunde bij HBO en WO en is er daarin een verschil tussen mannen en vrouwen ? Druk de tabellen waaruit je je gegevens hebt gehaald af

Oefening 2, tweetal, 15 min Zoek op de website een databestand en beantwoord daarmee de volgende vragen: Is er tussen 1997 en 2004 een stijging van het aantal personen dat geluidshinder van vliegverkeer ondervindt ? Hebben ouderen meer geluidshinder van vliegverkeer dan van buren ? En jongeren ? Maak de tabel zo ‘klein’ mogelijk (qua lay-out) Druk de tabellen waaruit je je gegevens hebt gehaald af

Oefening 3, tweetal, 10 min Zoek op de website een databestand en beantwoord daarmee de volgende vragen: Gebruiken personen die vaker naar de huisarts gaan, ook vaker geneesmiddelen op recept ? Druk de tabellen waaruit je je gegevens hebt gehaald af

Oefening 4, tweetal, 10 min Zoek op de website een databestand waarmee de volgende vragen beantwoord kunnen worden: Hoe positief zijn Nederlanders in 2004 over veiligheidsproblemen in 2020 ?

Oefening 5, tweetal, 10 min Zoek op de website een databestand waarmee de volgende vraag kan worden beantwoord: Wat is de relatie tussen (politiek) stemgedrag in 1994 en 1998 ? Welke variabelen zou je gebruiken ?

Oefening 6, tweetal, 10 min Zoek op de website het meest recente databestand waarmee de volgende vraag kan worden beantwoord: Hoe gaan scholieren om met geld ? Welke variabelen zou je gebruiken ?

Oefening 7, tweetal, 10 min Zoek op de website een databestand en beantwoord daarmee de volgende vragen: Is het aantal werklozen toe- of afgenomen tussen 2002 en 2004 ? Druk het gedeelte van de tabellen waaruit je je gegevens hebt gehaald af