Visie 2020 Van kerkgebouw naar kerkplek. Stappenplan Zien: ◦Wat is de actuele situatie? ◦Januari 2012 – juni 2012 Oordelen: ◦Wat moeten we beslissen naar.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SCHOOL VOOR GELOOFSVERDIEPING Weten wat je gelooft Welkom
Advertisements

Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder.
De nieuwe parochie GROEIEN IN GELOOF, GELOVEN IN GROEI. Beleid bisdom van ’s-Hertogenbosch
School voor geloofsverdieping – 2 de jaar – I. GOD VERLANGT EEN VOLK. OVER DE KERK 1. Kerk in deze wereld: problematisch 2. Waarom moet er Kerk.
Werkboek kwaliteitszorg voorstelling 4/12/2004. Bond Beter Leefmilieu, Koepel van Vlaamse milieuverenigingen • Het boek is een instrument voor een collectieve.
Oriëntatietekst voor de parochiecatechese
Een parochie is méér dan een toevallig gezelschap van mensen. Het is een gemeenschap met een beleid, een visie en een diepe christelijke spiritualiteit,
Cluster 23 “Nieuwe Maas”. Wat bespraken we op 14 februari 2010 terugblik.
Ik ben gedoopt! En nu..?. 5 stappen die je moet volgen nu je gedoopt bent.
Realisatie kindcentrum
Afsprakennota met centraal kerkbestuur Stand van zaken.
Kennis maken met: Levend Woord Gemeente Franeker
De pastorale eenheid 11 maart 2014, TPC Antwerpen.
Thema Personen werkzaam in de kinderopvang Versie 22 november 2013.
Associated Members - Aangesloten Leden - Membres Associés AANGESLOTEN LEDEN.
Deel 4 Leven als christen.
Pastoraal op school.
Besturen van de eredienst & Gemeente verhoudingen en verplichtingen
ondersteuningsprofielen PPO Rotterdam
Flankerend onderwijsbeleid. Waarom? Vlaams lokaal onderwijsbeleid heeft lokale hefbomen nodig vb inzake kleuterparticipatie, spijbelen,… + lokale besturen.
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
Leidinggeven en coachen
- 1. Waar wordt u, als u naar onze jeugd en ons jeugdwerk kijkt, nu echt blij van ? Gesprekken met jongeren Samen dingen doen Veel kinderen naar de tienerdienst.
1 Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek Huize Ter Walle VZW C.I.G.B. ompetent van kop tot teen!
STAPPENPLAN BESTUURLIJKE EN FINANCIELE ASPECTEN Voorpublicatie Instrumentarium passend onderwijs November 2011.
Een andere manier van werken Een uitwerking van de Visie.
ICT – POWERPOINT OEFENING 2 Fevlado Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties (vzw)
Proviand voor onderweg Verder aan de slag met de visietekst Dekenale avonden voor team 2013 Powerpoint bij de slotbezinning.
Naar een nieuw besturingsmodel
Catechese van de weg La catéchèse de cheminement Pédagogie pastorale pour mener la transition en paroisse Luc Aerens Forum 6 juni 2009.
Visie 2020 Naar kerkgemeenschappen. Verslag: wat hebben we gezien ? 9 verslagen ◦PR Zaffelare 13/2 ◦PP Wa’beke/Oversl 15/2 ◦PP Beervelde 23/2 ◦PP en KF.
Visie 2020 Naar kerkgemeenschappen. Een voorstel Het fundament ligt in de gemeenschap van alle gedoopten. Die is missionair en vertrekt vanuit de boodschap.
Impulsdag voor de nieuwe evangelisatie Is onze parochie wervend of stervend? Zaterdag 16 november 2013 Den Bosch.
LITURGIE DEFINITIE: samen komen als missionaire geloofsgemeenschap
Een catechesejaar plannen.
Opnieuw samen leven met elkaar Presentatie Congres 25 november 2014.
15 maart Organisatie nieuwe parochie Vier Samen Een structuur op hoofdlijnen.
Bezoek priester- en diakenstudenten van Vronesteyn
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren lid.
Parochieavond “Op weg naar de toekomst” Joannes de Doper 25 mei 2010.
Parochieavond “op weg naar de toekomst” Joannes de doper 4 november 2009.
WELKOM Informatieavond parochie Joannes de Doper 3 maart 2009.
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers, projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren, lid.
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers, projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren, lid.
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren lid.
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren lid.
Naar een duurzame toekomst Bruggen en verbindingen in de FRANCISCUS-PAROCHIE Bijeenkomst Parochianen november 2015.
Visie Praktijk Regiobijeenkomst Regiobijeenkomst: Begeleiding.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
EEN PAROCHIEKERKENPLAN VOOR DE KERKEN OP HET GRONDGEBIED VAN UW GEMEENTE Stappenplan.
Parochiekerkenplan Tongeren Toelichting Federatie Noord
Werkgroep MOF-MOD 28 mei 2013 Hugo Hoogwijs, afdelingshoofd MOD DAR-iV Bijlage 5: PROJECT INTEGRATIE MANAGEMENTONDERSTEUNENDE DIENSTEN MOD DAR-iV - MOD.
Veranderend toezicht of hoe het toezicht verandert. LECSO 2015.
De Toekomst van de PGT Presentatie voor de gemeenteavond Algemene Kerkenraad 24 mei 2016.
BISDOM HASSELT Een toekomst voor de parochiekerk.
Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek
Kort doopformulier voor de kinderdoop
Kerkenbeleidsplan gemeente Westerlo
LOP Antwerpen basis Algemene vergadering 10 juni 2009 welkom
Het catechumenaat Geestig, 7 oktober 2017.
Het huwelijk, goed nieuws!
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Van visie naar werkplan voor werkgroepen/commissies
Van visie naar werkplan voor werkgroepen/commissies
Hoe geven wij ons onderwijs een nieuwe kleur?
Agenda Gemeenteberaad Haskeroord Gemeente Zondag 13 mei 2018
Op weg naar pastorale eenheden
geloofsgesprek Waarom het ‘geloofsgesprek’ op de agenda van de Ring?
Team charter Instrument.
Groeien als team - het teamcharter als hulpmiddel
Transcript van de presentatie:

Visie 2020 Van kerkgebouw naar kerkplek

Stappenplan Zien: ◦Wat is de actuele situatie? ◦Januari 2012 – juni 2012 Oordelen: ◦Wat moeten we beslissen naar 2020 toe? ◦Juli 2012 – juni 2013 Handelen: ◦Wanneer voeren we welke beslissing uit? ◦Januari 2014 – december 2019 Gedurende het hele proces nood aan feedback

Hoe hebben we gezien? Gesprek met alle parochieploegen Open info-avond voor alle geïnteresseerden Parochieploegen vulden enquête van het bisdom in De kerkfabrieken vulden de enquête van het CRKC in Afronding in het dekenaal beraad van 10 mei 2012

Wat hebben we gezien? Algemeen Een uitgesproken wil om zoveel mogelijk parochies te behouden Het moeilijk kunnen toegeven van de zwakke punten van de parochies We vertrekken nog te veel vanuit het ‘katholieke Vlaanderen’. We stellen automatisch elke uiting van geloof gelijk aan ‘in Christus geloven’. We vertrekken nog te veel vanuit wat ‘moet’ in plaats vanuit wat ‘kan’ We vertrekken nog te veel vanuit de ‘wijk’ in plaats vanuit de ‘geloofsgemeenschap’

Wat hebben we gezien? Specifiek Liturgie: ◦Zang blijft zwak punt ◦We bereiken weinig jonge gezinnen Verkondiging: ◦Beperkt tot vormselcatechese Diaconie: ◦Beperkt tot zorg voor zieken en rouwenden Geheel: ◦Weinig interactie tussen werkgroepen ◦Weinig interactie binnen dekenaat

Hoe zit het met de kerkfabrieken? Wat kunnen we zeggen over de bouwkundige staat van onze kerk? Welke grote werken (investeringen) voorzien we voor de periode ? Hoe sterk is onze werking als team? ◦Waar zit onze sterkte? ◦Waar zit onze zwakte? Hoe zit het met de andere ‘kerkzorgers’? ◦Welke mensen dragen ook zorg voor het kerkgebouw? ◦Waarin bestaat het samenwerken met hen? ◦Waarin bestaat het samenwerken met de pastoor?

Enkele beleidslijnen vanuit het bisdom (kerkplein 20/2) Van een dorpsgemeenschap naar een geloofsgemeenschap ◦Niet de wijk staat centraal maar Christus ◦De manier waarop het geloof beleefd wordt moet wervend zijn Naar één of enkele plaatsen per dekenaat waar een volledig pastoraal aanbod (inclusief zondagsmis) wordt gegeven Werken via kleine tussenstappen ◦Alternerend vieren in twee kerken ◦Interparochiale ploegen Zoveel mogelijk kerken in gebruik houden Geen gebedsdiensten op zondag

Een alternatief voorstel Het fundament ligt in de gemeenschap van alle gedoopten. Die is missionair en vertrekt vanuit de boodschap van het evangelie. Op pastoraal vlak vertaalt zich dat in mensnabije relaties die Gods zorgzame liefde zichtbaar maken.

Uitwerking De vier basisfuncties Op verschillende niveaus Zorg voor: De liturgie De verkondiging (ruimer dan de groep vormselcatechisten) De diaconie Het materiële (ruimer dan de kerkfabriek) Het dekenaat Groepen van huidige parochies Huidige parochies Wijken van huidige parochies

Naar een nieuwe omschrijving van het begrip parochie Een gemeenschap van mensen die zorg willen en kan dragen voor de vier basistaken (vier teams) Binnen een bepaalde geografische omschrijving (is niet hetzelfde als een territorium waarop men alleenrecht heeft) De vier verantwoordelijken vormen met de parochieverantwoordelijke het kernteam

Een centrale rol voor de vijf verantwoordelijken Vier verantwoordelijken (liturgie, verkondiging, diaconie, geheel, materiële), eventueel als duo. Er is een duidelijke omschrijving van hun opdracht. De vier verantwoordelijken hebben rond zich een team. Samen vormen de verantwoordelijke het kernteam De verantwoordelijken vormen ook binnen hun sector een team

Een nieuwe invulling van het priesterambt Zorg voor het vaderschap in het geloof: de priester laat de gelovigen groeien in het geloof. Zorg voor de dienst van de verbondenheid tussen de verschillende gemeenschappen: met als centrum het voorgaan in de eucharistie. Zorg om het levend teken van de Ander te zijn: hij oriënteert het hele pastorale werk op Christus.

Organigram van de nieuwe parochie Parochie A Parochieploeg Kerkra(a)d(en) Kerkplekken van liturgie Kerken en andere gebouwen in functie van de noden van de kerkplekken priester Parochie B Parochieploeg Kerkra(a)d(en) Kerkplekken van verkondiging Kerkplekken van diaconie Parochie C Parochieploeg Kerkra(a)d(en) De kerkplekken kunnen deels overlappen en gebruiken ook deels dezelfde infrastructuur

Stappenplan 26 november 2012: dekenaal beraad ◦Principiële goedkeuring van het model ◦Op de stuurgroep van 7/12/2012 wordt het goedgekeurd voorstel verder in detail uitgewerkt Januari-mei 2013: de parochieploeg zoekt of men ter plekke mensen vindt 3 juni 2013: dekenaal beraad ◦In welke parochies vindt men voldoende mensen? September-november 2013: ◦Waar er voldoende mensen zijn werkt men de zaken verder uit ◦Waar er onvoldoende mensen zijn worden samenwerkingsverbanden gezocht 1 januari 2014: start van de nieuwe parochie

Vinden wij deze mensen? Vinden we op onze zeven parochies voldoende mensen om dit model in ons dekenaat te kunnen realiseren?

Liturgie-team Mensen die de liturgie dragen: ◦Voorgangers in de uitvaartliturgie ◦Voorgangers bij gebedswakes ◦Voorgangers voor gebedsdiensten op zondag Ondersteunende functies: ◦Kostertaken ◦Coördineren van misdienaars ◦Coördineren van lectoren ◦Coördineren van de zang ◦Coördineren van de bloemschikkers Geleid door een moderator die ook lid is van het basisteam In de mate van het mogelijke is er iemand van het dekenaal basisteam aanwezig

Diaconie-team Zorg voor de noden binnen de eigen gemeenschap ◦Vertegenwoordiger (bij voorkeur de pastoraal verantwoordelijke) van OKRA, Ziekenzorg, enz … ◦Pastorale werkgroep van het WZC ◦Zij zorgen voor een goede band met die werkgroepen Zorg voor de noden van mensen buiten de eigen gemeenschap ◦Vertegenwoordigers van werkgroepen die begaan zijn met derde en vierde wereld ◦Mensen die individueel in deze zorg actief zijn ◦Zij stimuleren de betrokkenheid van de gemeenschap op de noden van de wereld

Verkondiging-team Geloofsinitiatie bij de scharniermomenten ◦Vormselcatechese ◦Huwelijksvoorbereiding Catechese en geloofsverdieping van de mensen die zich tot de parochie bekennen ◦Geloofsverdieping e.d. Occasionele geloofsverkondiging ◦K-verantwoordelijken van de bewegingen ◦School

Materieel-team Beheer van het patrimonium ◦Kerkfabriek ◦Plaatselijke werkgroep van de VZW dek werken ◦VZW van de school Administratieve ondersteuning ◦Parochiesecretariaat ◦parochieblad Financiële ondersteuning ◦Parochiekas ◦Andere rekeningen

Basisteam Een vertegenwoordiger van de vier teams ◦Liturgie ◦Diaconie ◦Verkondiging ◦Materiële Een parochiaal contactpersoon De door de bisschop aangestelde verantwoordelijke (pastoor)

Het dekenaat Dekenaal basisteam: beleid van het dekenaat ◦De vrijgestelden ◦De parochiale contactpersonen De stuurgroep: ondersteunt het basisteam en vormt het dagelijks bestuur ◦De vrijgestelden De dekenale conferentie: adviseert basisteam ◦Alle basisteams samen De dekenale werkgroepen: zorg voor de deelaspecten ◦4 werkgroepen met de vertegenwoordigers van de plaatselijk werkgroepen

De vrijgestelden Op niveau van het dekenaat ◦Vormen het dagelijks bestuur (stuurgroep) ◦Bepalen samen met de parochiale contactpersonen het beleid ◦Elke dekenale werkgroep heeft een vrijgestelde als lid Op niveau van de kerkplekken ◦Een van de vrijgestelden is de door de bisschop aangestelde verantwoordelijke ◦Begeleiden van de verschillende teams

Taakomschrijving Een engagement voor vier jaar (1 januari 2014 – 31 december 2017) 6 coördinatievergaderingen binnen de eigen kerkplek ◦2 planningsvergaderingen in januari en juni met alle teams en derden (ter vervanging van het parochiaal beraad) ◦4 vergaderingen, meestal samen met het kernteam. 1 of 2 coördinatievergaderingen met de teams van de andere kerkplekken Iedereen volgt zijn eigen taken op

Timing 3 juni 2013: dekenaal beraad: beslissing hoeveel en welke kerkplekken we gaan vormen ◦Welke parochies hebben voldoende mensen gevonden om de teams te realiseren ◦Voor welke parochies moet een samenwerkingsverband gezocht worden December 2013: dekenaal beraad: definitieve samenstelling van de teams 1 januari 2014: start van de nieuwe parochie xxx: reduceren van het aantal zondagsvieringen tot 1 per kerkplek