Principes Mor.Ver: Morele Verantwoordelijkheid  Vrije Wil (geen VW  geen MV) PAM: Vrije wil  Alternatieve Mogelijkheden (geen AM  geen VW) DET:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Nog 68 lesdagen…. nog 68 lesdagen… Tjeerd van de Laar Sander Voerman.
Advertisements

Woord van Leven April 2011 “Laat niet gebeuren wat Ik wil, maar wat U wilt.” Marcus 14,36.
Verlichtingsdenker: vertrouwen in de rede
Filosofie Op HAVO en VWO.
Klassiek compatibilisme
& Determinisme Vrije Wil zonder UOP zonder PAM Compatibilist.
Uitleg meewerkend voorwerp (mv)
Woord van Leven Februari 2011.
3 x opvoeden 12 april Effecten van belonen en straffen
“Een reis naar Licht”.
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
Woorden en tijd.....
Iets zeggen over hoe wij de laatste drie jaar een obsessieve dwang hebben ontwikkeld om na te denken over vrije wil.
Harde determinist en libertarist zijn het eens over: determinisme  de toekomst ligt vast de toekomst ligt vast  geen alternatieven geen alternatieven.
Deze Tantra komt uit het noorden van Indië, of je nu bijgelovig bent of niet. Neem toch een paar minuten de tijd. Ze bevat sommige boodschappen die goed.
Discipelschap.
Libertarisme Sartre Quantum mechanica Kant.
Nog 65 lesdagen…. Nog 65 lesdagen… verlangen om zo veel mogelijk tandenborstels te bezitten Harry verlangen om zo veel mogelijk tandenborstels te bezitten.
Denkstof seizoen 3 aflevering 12
Leiden met verwachting en geloof. Waarom leid jij eigenlijk?
Peter Strawson.
Begrip A Een handeling uit vrije wil is een handeling waarvoor je moreel verantwoordelijk bent. Als je niet uit vrije wil handelt, dan ben je ook niet.
September 2013 Woord van Leven “We moeten niet liefhebben met de mond, met woorden, maar waarachtig, met daden.” 1 Johannes 3,18.
Welkom.
Woord van Leven Februari 2010.
Principes Contrapositie: p  q niet q  niet p
Woord van Leven November 2009.
Zijn mensen vrij of is dat een illusie?
Woord van Leven Mei 2011.
de kracht van alle elementen
Bleu Mount.
Godsdienst 1 1.
2e invalshoek: vrije wil als zelfverwerkelijking
Begrip B Een handeling uit vrije wil is een handeling waarin tot uitdrukking komt wat de handelende persoon zelf belangrijk vindt. Om een vrije wil te.
Vrije wil als zelfverwerkelijking
Nog 64 lesdagen…. Inhoud les Recap klassieke / christelijke visie wil Examenvraag 15 Drie invullingen; eerste nader bekeken Kuklinsky.
Conditioneel Compatibilisme
Vrije wil… Vrije wil als voorwaarde voor verantwoordelijkheid
Nog 63 lesdagen… 1.Vrije wil is een noodzakelijke voorwaarde voor (morele) verantwoordelijkheid verantwoordelijk  vrije wil geen vrije wil  niet.
61. De kandidaten kunnen uitleggen wat wordt bedoeld met vrije wil als “bewuste aansturing” en daarbij tevens een onderscheid maken tussen elektrische.
dat hebben wij, wij op vakantie naar kreta in september en wat hebben we, we zitten hier in de regen.
Christus centraal! “Ik had besloten u geen andere kennis te brengen dan die over Jezus Christus – de gekruisigde” Paulus in 1 Korintiërs 2 vers 2.
Romeinen 3:25b (NBV) Hij (de Vader) wil ons nu, in deze tijd, zijn gerechtigheid bewijzen: hij laat ons zien dat hij rechtvaardig is door iedereen vrij.
Wat doet de Heilige Geest?
de kracht van alle elementen
Uitleg bijvoeglijke bepaling (bvb)
… als voorwaarde voor verantwoordelijkheid (hoofdstuk 2)
Woord van Leven Oktober 2009.
Met handen en voeten geloven 1
Copyright © 2014 Tommy's Window. Alle rechten voorbehouden.
Genade.
De vrije wil als filosofisch probleem
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Doopdienst 22 juni 2014 Koen Minderhoud
Bruggen bouwen, is elkaar vertrouwen.
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
Preek Hebreeën 4:
Het christendom: een dwangbuis? Welkom in de kerk
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Woord van Leven April 2015 “Ik ben voor iedereen wel íets geworden” (1 Cor 9, 22)
Openbaring 3:14-20 Schrijf aan de engel van de gemeente in Laodicea: “Dit zegt Amen, de trouwe en betrouwbare getuige, het begin van Gods schepping: Ik.
Over Gods navigatieplan met ons leven Jeugddienst1|11|2015 PreekMenu.
Klik om het opmaakprofiel van de modelondertitel te bewerken Moeten we boeten? Thomas Nagel over morele pech Sander Voerman Technische Universiteit Eindhoven.
Leerdienst over het komende oordeel Openbaring 20 : Hij zal komen om te oordelen de levenden en de doden Hij houdt zich gereed (hij staat klaar)
Nederlands Vrijdag 11 maart 2VA.
Waar blijft de tijd Sociale media in jouw leven. Waar blijft de tijd Intro Je hoorde het verhaal van Marijke. Reageer eens op haar situatie. Sociale media.
Les 11 voor 12 maart In de Grote Strijd vocht Petrus een persoonlijk gevecht uit, daarom kan hij ons leren hoe om te gaan met de dagelijkse strijd.
Les 9 voor 28 mei “Wie zich dan zal vernederen als dit kind, die is de belangrijkste in het Koninkrijk der hemelen.” (Mattheüs 18:4) Wat betekent.
Transcript van de presentatie:

Principes Mor.Ver: Morele Verantwoordelijkheid  Vrije Wil (geen VW  geen MV) PAM: Vrije wil  Alternatieve Mogelijkheden (geen AM  geen VW) DET: alles volgt noodzakelijk uit eerdere gebeurtenissen + natuurwetten Cons.Det: DET  geen AM INCOMP: DET  geen VW (VW  geen DET) Harde DET INCOMP + DET LIBERTARIST INCOMP + VW UOP Handeling uit VW vindt plaats op grond van onveroorzaakte keuze

12. De kandidaten kunnen de centrale gedachte achter het determinisme weergeven en beargumenteren tot welke praktische problemen deze theorie volgens sommige filosofen kan leiden. Soorten determinisme: - sociaal - genetisch - natuurwetmatig (= iedere gebeurtenis volgt noodzakelijk uit eerdere gebeurtenissen + natuurwetten) Praktische consequentie: wat je bent, wilt en doet ligt al vast Geen vrije wil (PAM) Geen morele verantwoordelijkheid

13. De kandidaten kunnen uitleggen waarom het volgens sommige incompatibilisten wel en volgens andere incompatibilisten niet eerlijk is om mensen te belonen of te straffen. Een stapsgewijze beantwoording van de vraag: 1. Wanneer is het (niet) “eerlijk om mensen te belonen of te straffen”? Als ze er (n)iets aan kunnen doen of niet: m.a.w., als ze (niet) moreel verantwoordelijk zijn. 2. Wanneer zijn mensen (niet) moreel verantwoordelijk? Noodzakelijk is dat ze wat ze doen uit vrije wil doen  Dus “is het eerlijk om mensen te belonen of te straffen komt eigenlijk neer op de vraag of ze het uit vrije wil deden of niet 3. Wat geloven incompatibilisten?

Det. en vrije wil onverenigbaar? 13. De kandidaten kunnen uitleggen waarom het volgens sommige incompatibilisten wel en volgens andere incompatibilisten niet eerlijk is om mensen te belonen of te straffen. Incompatibilisme: determinisme en vrije wil niet beiden waar Det. en vrije wil onverenigbaar? Ja Nee Det waar Vrije wil waar Det en VW beide waar (Harde Det.) (Libertarist) (Compatibilist)

13. De kandidaten kunnen uitleggen waarom het volgens sommige incompatibilisten wel en volgens andere incompatibilisten niet eerlijk is om mensen te belonen of te straffen. Het is alleen eerlijk om mensen te belonen of te staffen als ze moreel verantwoordelijk zijn voor wat ze hebben gedaan. En verantwoordelijk zijn ze alleen als ze dat wat ze deden uit vrije wil deden. Incompatibilisten geloven dat het determinisme en de vrije wil onverenigbaar zijn. Sommige incompatibilisten (de harde deterministen) denken dan dat het determinisme waar is en we dus geen vrije wil hebben; zij denken dus ook dat mensen nooit moreel verantwoordelijk zijn voor wat ze doen en ze vinden straffen en belonen dus niet eerlijk. Anderen (de Libertaristen) wijzen het determinisme af en geloven in de vrije wil. Zij zullen straffen en belonen dus juist wel eerlijk vinden.

14. De kandidaten kunnen de positie van het libertarisme uitleggen en daarbij kritische kanttekeningen maken. Libertarisme = Incompatibilisme + vrije wil Pro: doet recht aan ons alledaagse idee van onszelf Contra: schuift de wetenschappelijke aanwijzingen voor determinisme te makkelijk opzij

15. De kandidaten kunnen vanuit de positie van de libertariër zowel het principe van de ultieme oorzaak als het principe van de alternatieve mogelijkheden verdedigen. Zij kunnen daarbij tevens uitleggen waarom het ultieme oorzaak principe strijdig is met het determinisme. Principe van alternatieve mogelijkheden (PAM): handelen uit vrije wil vereist dat je ook iets anders had kunnen doen Ultieme Oorzaak Principe Als iemand uit vrije wil handelt, dan is zijn handeling veroorzaakt door zijn keuze om zo te handelen, zonder dat die keuze zelf weer is veroorzaakt door eerdere gebeurtenissen. PAM & VW  UOP

Libertarisme Sartre Quantum mechanica Kant

Quantummechanica en toeval Verval: Atoom 118  atoom 116 Normaal (mechanica Newton: Als deeltje a vervalt, en deeltje b niet, dan is daar een oorzaak voor Quantummechanica In 50.000 jaar is er kans van 50% dat deeltjes vervallen, maar welk deeltje vervalt is toeval

Quantummechanica en toeval Albert vervalt Niels niet Quantummechanica: We kunnen aangeven hoe groot de kans is dat een atoom in de komende 50.000 jaar vervalt. Maar als Albert vervalt, en Niels niet, dan is daar geen oorzaak voor

Er is wel een oorzaak, alleen we kennen hem nog niet… God dobbelt niet!

(Natuurwetmatig) determinisme Iedere gebeurtenis volgt noodzakelijk uit eerdere gebeurtenissen in combinatie met de natuurwetten Als de quantummechanica aantoont dat de werkelijkheid niet determinisitisch is, omdat sommige gebeurtenissen niet volgen uit eerdere gebeurtenissen, betekent dat dan dat we toch een vrije wil hebben? Of: kan het quantumtoeval de vrije wil redden?

Waarom deed hij het? Hij koos er voor het te doen (libertarisme) Hij kon niet anders door voor- afgaande oorzaken (determ.) Het is (quantum)toeval (quantummechanica)

Lees: 2.3.3 Tekst Kant [2.4 en 2.4.1]