BALANS VAN HET PROJECT APRIL 2012  Studies tonen aan dat tarlijke steuntrekkers een project met een economisch oogmerk steunen in België 9.000 à 12.000.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
EYV 2011 in Vlaanderen voorbereiding. Stand van zaken •Europese Commissie –Voorbereiding •Eigen voorbereiding •Uitbesteding –Alliantie EYV2011 •Vlaanderen.
Advertisements

ESF Krachtlijnen van de komende programmering (Stand van zaken januari 2005)
14 juni 2011 Infomoment georganiseerd door het Toelichting bij het aanvragen en afrekenen van creatie- en spreidingsdossiers door Machteld De Smedt (Vlaamse.
2 Wat was toen het grootste het grootste probleem van de van de FOD?
Nathalie Ragheno Adviseur bij het Juridisch departement van het VBO
Van Participatie naar Participa(c)tie
De opstart van een succesvol verzuimbeleid
FAQ Activering – Nieuws. WINWIN Is WINWIN Activaplan ook van toepassing op OCMW- gerechtigden?
1 Seminarie ESF van 29 juni 2011 PROJECT «POLYVALENTE ARBEIDER» Tina MARTENS Secretaris van het OCMW van Sint-Jans- Molenbeek.
Arbeidsmarktkennis Rijnmond & West Brabant/Zeeland Regio Gorinchem Arbeidsmarktontwikkelingen 2008 – 2009.
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Zelfstandige activiteit OCMW- begunstigden Werkgroep activering 7 juli 2012.
1 Rol private equity in de NL economie •Groei en innovatie •Werkgelegenheid •Herstructurering van bedrijven en sectoren.
05/07/ De handel: gaat nog jobs creëren in 2010! Dominique Michel Gedelegeerd bestuurder 25 februari 2010.
01/10/ De handel na een jaar crisis? Dominique Michel Gedelegeerd bestuurder.
BlueAssist: Europese middelen een hefboom ? Brussel, 31 maart 2014.
Atrium Brussel de Handelskerncontracten Erik Baptist ATRIUM BRUSSEL CENTRUM Mechelen 22 November 2007.
Visie op Meedoen Cliënten doen optimaal, vanuit hun eigen kracht mee in de samenleving. Hierdoor ontstaat een beter zelfbeeld en een betere kwaliteit van.
Macropus CVBA Mathias Lang Voorzitter Macropus CVBA
Duurzame consumptie, welk beleid moet worden gevoerd in België? 1.
PROJECT: DORPSRESTAURANT AVELGEM Voorstelling Ontmoetingsdagen Ongelijk Gezond – juni 2010.
Voorontwerp van wet “Diverse bepalingen”, hoofdstuk “Administratieve vereenvoudiging” Deel “Rijksregister”
VrijetijdsPakketten (V-Pak’s)
Impact van de dienstenrichtlijn op de sector van de sociale economie Hans De Vriese vzw Kleis.
"Beter samen leven: 10 jaar recht op maatschappelijke integratie, 10 jaar POD MI" – 13 december 2012 Atelier nr. 7 gewijd aan het "Recht op werk".
Het Ervaringsfonds Een initiatief van staatssecretaris Van Brempt en minister Vandenbroucke.
Impact van het 'Almunia-pakket' voor de actoren van de sociale economie Denis Stokkink Brussel, 8 december 2011.
omzetting van de richtlijn 2006/123/CE FOD Sociale Zekerheid – Van De Sande J.M. FOD Economie – AD Economisch Potentieel.
Duurzame samenwerking voor verse groenten verhoogt kwaliteit voedselhulp in West-Vlaanderen Het Welzijnsconsortium is een samenwerkingsinitiatief tussen.
Learn4Work Strategieën voor de toekomst van Learn4work Regina Engels, L4W Coördinator Amersfoort, 20 September 2011.
Implementatie Uniek Loket 26 november thema’s Ondernemingen Ondernemerschap Omgevingsfactoren 5 perspectieven Sensibiliseren Informeren Adviseren.
CAF: praktijkcase Silvie Maes Gemeente Beveren
Jaarverslag 2011 Afdeling OCMW’s Algemene vergadering – Afdeling OCMW’s 14 juni 2012 – Brugge.
ACTIVEREND VOORTRAJECT "IMPULSION" Meerjarenproject OCMW van Bertrix Programmatorische Federale Overheidsdienst MaatschappelijkeIntegratie, met de steun.
Evaluatie van de sensibiliseringsacties van de OCMW's Engender asbl.
Kwartaalpublicatie POD Maatschappelijke Integratie Persconferentie 31 januari 2014.
ADMINISTRATIEVE VEREENVOUDIGING Forfaitaire kosten / Standaardkosten.
Joint Report on Social Protection and Social Inclusion 2009.
As 1: Maatschappelijke integratie Jocelyne Julémont, Diensthoofd Activering-ESF Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie,
CERTi COM Europportunity Europportunity Een titel voor duurzame samenwerking tussen mbo- instellingen ? Presentatie Ron Martens en Guus Morjan
AANVRAAGFORMULIEREN VAN A TOT Z Brugge, 12 november 2009.
1 De wereld aan je voeten ! Kiezen voor wetenschap, technologie en ondernemen in “a global world”
Presentatie resultaten handelspandenbeleid Turnhout Mechelen 22 november 2007 Suzy Maes, schepen lokale economie.
Persconferentie.
Coördinatiecel Vlaams e-government 16/09/2014 Studie Interbestuurlijk e-government... één jaar later Coördinatiecel Vlaams e-government (CORVE) Web:
Programma Diversiteit en Anti Discriminatie HBO-I Docentendag 30 maart 2010 Ineke van Halsema.
1 Het nieuwe Partnerschapsverdrag Toelichting bij een evolutie.
Faillissementspreventie Oproep Wat? De oproep geeft via een wedstrijdprocedure steun aan projecten van werkgeversorganisaties, beroepsfederaties.
erkend door de Vlaamse regering ISO 9001:2000 gecertificeerd COCON- project “Tegelzetters” WELCOME TO THE CLUB! Brugge, 12 oktober 2009.
Starten met je eigen zaak! markant – netwerk van ondernemende vrouwen.
Informatiesessie Ateliers voor het Actief Zoeken naar Werk (AAZW) Projectoproep
Werkgroep activering 27 juni Agenda -Beste praktijk : KB 500€ door OCMW Jette (uitstel van vergadering van 21 maart) -Uitvoering van de omzendbrief.
Brede School Update AV 8 juni Brede school – Waar gaat het over ? Doel: –nieuwe school –maatschappelijk engagement, integratie Middelen –PPS-structuur:
CVBA MET SOCIAAL OOGMERK Werkhuizenstraat 19Tel: B-1080 BrusselFax:
een nieuwe LEADER periode
Openbaar je talent Service public, talent particulier.
Stichting Alodo Lokale inkomsten gezondheidszorg 25 maart 2010.
Vermaatschappelijking van zorg
25 februari 2011 Miet Gobert & Katrien Verbouw Gemeente Knokke-Heist.
1 Uitstroom Sociale Economie ESF november 2012.
Hoorzitting de Commissie voor de Transversale Aangelegenheden - Gemeenschapsbevoegdheden van de Senaat 11 mei 2015 Julien Van Geertsom.
De structuur van de economie
VERHOOGDE STAATSTOELAGE Focus op sociale activering.
AANBOD STARTERSLABO FASE 4
OCMW Ath Sociale activering.
Espace Ressources OCMW van Sint-Gillis
MOVE UP! OCMW VAN BRUSSEL.
Adviserend geneesheer:
Transcript van de presentatie:

BALANS VAN HET PROJECT APRIL 2012

 Studies tonen aan dat tarlijke steuntrekkers een project met een economisch oogmerk steunen in België à onder hen creëren hun eigen tewerkstelling (1/5)  Rechthebbenden op een leefloon of op een equivalent leefloon blijven verstoken van het ondernemerschap o.w.v.  de informatie  de vereiste ondernemerschapscompetenties  het gebrek aan vertrouwen / moeilijkheden om te overtuigen INLEIDING

 Internationale vergelijkende studies gaan van de stelling uit dat er in België een lage graad van ondernemerschap is  tegenover de akte  tegenover het risico dat men neemt  klassiek referentiekader: de werknemers  OCMW-gerechtigden slachtoffer van deze geestesgesteldheid  Hinderpalen, vooroordelen, probleem van mentaliteit? INLEIDING

WERKELIJKHEID De regering wil echt: -de sociale zekerheid van de zelfstandigen verbeteren -interessante fiscale maatregelen invoeren -de ontwerpers beter informeren en uitrusten - diensten creëren voor en na de opstart van kwaliteit bestemd voor de projectdragers

Het de personen die geholpen worden door ons OCMW en opgevolgd worden door het DW mogelijk maken: om hun recht om zelf werkgelegenheid te scheppen te doen gelden een begeleiding te genieten totdat een instelling voor de opbouw van een project en/of microfinanciering het dossier overneemt DOELSTELLINGEN VAN HET PROJECT

 Augustus 2005: Aanduiding van de VZW Groupe One als vormingsoperator Het project Schakel tot het zelf scheppen van werkgelegenheid werd meegefinancierd door het Europees Sociaal Fonds van 1 september 2005 tot 30 juni 2008 VOORGESCHIEDENIS 2005

 Simulatiespel ondernemingsbeheer  Analyse van het profiel van ondernemer  Verwerven van competenties op het vlak van beheer en onderhandelen  Verwerven van de commerciële basisnoties (aanbod, vraag, markt, marketing, onderhandeling,...)  Uitiwsseling van ervaring  Verhogen van de motivatie GROUPE ONE Sensibiliseringsatelier voor de ondernememersgeest

 Mei 2006: Goedkeuring van de overgangsprocedure tussen het statuut van OCMW-gerechtigde en het statuut van zelfstandige  Februari 2006: Lancering van de eerste zelfstandige VOORGESCHIEDENIS  November 2007: 2 eerste dossiers van microkrediet aanvaard door het participatiefonds  : Lancering de 2 eerste zelfstandigen die een plaats bezetten bij "Ateliers des Tanneurs"

Iedereen die zijn zelf werkgelegenheid wenst te creëren, identificeren, informeren en leiden naar het project "Schakel tot het zelf scheppen van werkgelegenheid" Iedereen het recht laten om zijn eigen activiteit te creëren als specifiek inschakelingstraject Elke aanvraag tot begeleiding van het zelf scheppen van werkgelegenheid gebeurt via de Inschakelingsmedewerker van het DW ROL VAN DE INSCHAKELINGSMEDEWERKER

 Analyse van de socioprofessionele balans opgesteld door de IA (blijft referent SPI)  Bepaling van het project: overeenstemming drager en zijn project  Analyse van de ondernemingscapaciteiten, van de toegangen tot de drager en zijn activiteit  Samenwerking met de IA en de MW  Gericht naar de opleidingen (hoofdzakelijk beheer) MIJN ALGEMENE ROL

Opstellen van een businessplan en van een financieel plan Opzoekingen/inlichtingen over de activiteiten sector en over de lokalisatie van de activiteit Steun bij de voorstelling van het project bij een instelling voor de opbouw van een microkrediet (of steunstructuur) Begeleiding in de administratieve stappen in verband met de aanmaak Analyse van de balans bij de start van de activiteit + overgangsmaatregel MIJN SPECIFIEKE TAKEN

Mannen en vrouwen, gevolgd door het DW dat:  geïnteresseerd zijn in het zelf scheppen van werkgelegenheid of die een idee hebben voor het zelf scheppen van werkgelegenheid  de competenties hebben verworven of bereid zijn deze te verwerven: op technisch en professioneel niveau bekwaamheden hebben op het vlak van basisbeheer Competenties verworven door: studies of opleidingen vroegere beroepservaringen GEVONDEN PUBLIEK

 2005 : 42 projectdragers  37 in 2006  42 in 2007  59 in 2008  76 in 2009  90 in 2010  74 in 2011  2012: 18 tot op heden OPGELEIDE PERSONEN

 Frituur  Verkoper van escargots  3 schoonheidssalons  2 bouwondernemers  Drankenwinkel  5 algemene voedingswinkels  Import Export vervoer over de weg  Dienstenchequesondernemingen (overgang einde art. 60§7)  Montage uitgeruste keuken  Naai-/herstellingsatelier  Designatelier  Handel in exotische voeding  2 Bio-snackbars ONTWIKKELDE ACTIVITEITEN: 57

 2 Expresskoeriers  Consultant en professor in informatica  Verdeler van professionele producten kunstnagels  Kapsalon  Accountant  Handelaar in zonnepanelen  Laboratorium voor tandprothesen (overgang einde art. 60§7)  Kinderopvang  Cash-and-carry  Taxichauffeur  Ontwerpster van een gamma van cosmeticaproducten  Psycholoog (overgang einde art. 60§7)  Kledingwinkel ONTWIKKELDE ACTIVITEITEN

 Zelfstandigen die reeds een activiteit hebben of die opstarten:  Fotograaf  Kruidenier/boekenwinkel (2)  Café (2)  Teleboetiek  Webdesigner  Ambulante activiteiten (2) diverse verkopen en juwelen/uurwerken  Vertaler/tolk  Import/Export juwelen  Schoonmaakonderneming en werken  Firma voor fruit en groenten ONTWIKKELDE ACTIVITEITEN  A Ambulante activiteiten :  o ontwerpen van artisanale juwelen  PC en wisselstukken  Aziatische traiteur (overgang einde art. 60§7)  kreeftenkot  V Via de activiteiten :  C Consultant in informatica en telecommunicatie (via "Debuut")  Vertaler/tolk (via "Bxl Emergences") ideomontage (via "Bxl Emergences")  Graficus (via "Bxl Emergences")

Onder de deelnemers: hebben van de 59 personen die waren ingeschreven voor een opleiding basisbeheer 30 het getuigschrift behaald hebben 103 personen hun businessplan en/of financieel plan voltooid hebben 62 personen hun project voorgesteld aan een Loket voor Sociale Economie (instelling voor de opbouw van een microkrediet) MEER DETAILS

28 personen hebben een microkrediet/financiering aangevraagd 16 zelfstandige kandidaten hebben deze ontvangen waarvan 2 bij een bank "uit de klassieke economie". 41 personen zijn hun activiteit gestart zonder krediet 63 personen werken momneteel als loontrekkende 129 personen hebben deelgenomen aan de ateliers voor de sensibilisering van de ondernemergeest "Groupe One" MEER DETAILS...

 Groupe One: onderzoeks- en actiegroep inzake duurzame ontwikkeling en lokale economische ontwikkeling  NFTE: Network For Training Entrepreneurship (samenwerking voorzien in 2012)  Activiteitencoöperatie "Debuut" en "Bruxelles Emergences"  Verschillende samenwerkingen: de loketten voor sociale economie, de kamer van koophandel, de participatiefondsen, Brusoc, Credal, AFFA, Atrium … PARTNERS

Sandrine Rémond Schakel tot het zelf scheppen van werkgelegenheid Afdeling Werk - OCMW van Brussel 02/ /