Positieve Bahavior Support positief opvoeden

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Schoolwide Positive Behavior Support (SWPBS)
Advertisements

sociale media: de nieuwe realiteit
Datagestuurd werken op de Ambelt Oosterenk
Jongeren blijken vaak wel te weten wat gezond is, maar het ook uitvoeren is een volgende stap. We maken namelijk de hele dag door keuzes en worden continue.
Wie heeft de stickers van de juf gepakt?
SOCIAAL WEERBAAR (v.a. groep 4)
3 x opvoeden 12 april Effecten van belonen en straffen
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Aandachtspunten voor een jeugdtraining
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Welkom bij Leefstijl.
Hoera, een oudergesprek!
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
 Psitief Coachen Positief Coachen Programma
We willen allemaal een rustige fijne tijd op school…
INFO-AVOND DE SCHOM 18 JANUARI 2010
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Hogescholen in Dialoog
Omgaan met goed gedrag / pbs
De Zeester Informatieavond - Ouderpanel 12 maart
Hoe ik paddenstoel word
Iedereen coach naar Jef Clement.
Welkom op onze thema-avond
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
Ouderavond Kindcentrum De Schutsluis 7 februari 2012.
Interpreteren van data
Inleiding In deze diavoorstelling kan je meer lezen over de inhoud van het boek ‘Mama, mijn buik doet pijn! Kinderen met buikpijn helpen.’ Alle besproken.
Conflicten! Lastig of een kans op ontwikkeling?
Voetbal is een leuk spelletje laten we het ook zo houden!
De oudere stagiaire.
HELP MIJN KIND IS DRUK! Welkom en voorstellen Karin Ariës
Groep 6A Wat is de gang van zaken in die groep?. ‘s morgens vroeg in de kring.
Presentatie SWPBS-team Donderdag 17 maart 2011 Manfred- Reinald – Marian – Ed – Geerte – Magda - Marjan.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Welkom bij onze PBS reis
Workshop Datagestuurd werken met SWIS!
Presentatie resultaten monitor landelijk versus lokaal maart 2014.
Wat is SWPBS - goed gedrag kun je leren?
Aanpak problematisch gedrag
Presentatie SWPBS-team
Welkom op CBS Het Octaaf
Babbelen met ouders… maar niet zomaar!
Informatie avond overblijven
EEN KIJKJE BIJ DE KLEUTERS! Een dagje in onze klas!
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Hoofdstuk 5: Lastige gesprekken met individuele studenten.
Luisteren en feedback Hoofdstuk 15 VP15 Begeleidingskunde
Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 (en soms ook groep 6)
Opdrachten en eindopdracht
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Hand-out van de thema-avond 19 maart 2015 voor ouders en leerkrachten Verantwoordelijkheid geven... niet loslaten, maar anders vasthouden…
Woordjes leren.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Jij maakt het verschil! Altijd maar weer verbinding -over een pedagogiek van vertrouwen Pim Kalkman PBS coach Verus Conrector scholing & ontwikkeling Corderius.
Presentatie intervisie Manon de Dobbelaere P4A
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Week: 1 Ruimte: algemeen Ik houd mijn handen en mijn voeten bij mezelf
Passend onderwijs.
SWPBS activiteit Week 1 Les in goed gedrag in de gang geven en goed gedrag in de gang belonen met kaartjes (schoolbreed)
Naam school Datum Logo van de school
Schoolwide Positive Behavior Support (SWPBS)
Uitleg bij de vragenlijst ZIEN. Leerling 5-8 Leer- en leefklimaat ZIEN
Een visie gebaseerd op feiten en meningen,
Schoolwide Positive Behavior Support (SWPBS)
Uitnodiging Nieuw! Thema-ochtend Vrijdag 2 november Beste ouders,
PBS op het ROC MN Dinsdag 6 november 2018
OP DE WILLEM DE ZWIJGERSCHOOL
Transcript van de presentatie:

Positieve Bahavior Support positief opvoeden 14 mei 2014

Welkom en Mededelingen Denkt u aan het invullen van het tevredenheidsonderzoek.

Programma Positief opvoeden en PBS 1. Wat is PBS en wat betekent dit voor school? 2. Een beeld van de stand van zaken op dit moment in de school. Welke stappen hebben we al gezet) 3. School Wide Positieve Behavior Support. Samenwerking met ouders. 4. Zelf aan de slag in groepjes met: -zie de positieve kanten van je kind -welke soort beloningen kun je geven -hoe complimenteer en beloon je Pauze Andere onderwijstijden? Aanleiding voor dit onderwerp Verschillende onderwijstijdenmodellen Vragen

School Wide positieve Behavior Support http://www.youtube.com/watch?v=tQALt-KOzc0 School Wide= school wijd = samen met alle betrokkenen rondom de school We willen graag met u als ouders samenwerken hierin. Dit schept voor kinderen nog meer duidelijkheid. We willen u nadrukkelijk informeren. Via nieuwsbrief. Deze ouderavonden. En de borden die in de school hangen

De voornaamste doelen van PBS Hoe probleemgedrag te voorkomen? 2. Hoe er zo goed mogelijk mee om te gaan als het zich toch voordoet?

Wat is PBS PBS coach

Preventie staat centraal

Positieve psychologie Hoe reageren? 10%-30%-60% inhoud-klank-lich.taal Prof. Luc Stevens “Zonder relatie, geen prestatie”.

Systematisch positief bekrachtigen 4:1 : Evidence based aanleren nieuw gedrag onderhouden van al aangeleerd gedrag Beloningssysteem individueel-groep Het doet wat met jou!

Actief negeren (klein probleem gedrag) “Dat wat aandacht krijgt groeit”

REACTIE PROCEDURE

Besluitvorming o.b.v. data Van “onderbuikgevoelens” naar verheldering Klopt het? Data als basis voor besluitvorming over interventies Meten resultaat

Universele principes aanleren gedrag

Voorkomen van groot probleem gedrag https://www.youtube.com/watch?v=mzg8E31JU2Q

Welke PBS-stappen zijn er tot nu toe gemaakt op ‘t Startblok? Vanuit de kernwaarden Verantwoordelijkheid Samen plezier Respect hebben we verwachtingen voor de hele school geformuleerd. Deze hebben we in een Matrix uitgewerkt. Deze zie je overal in de school

Matrix Een matrix met alle verwachtingen voor alle ruimten Een matrix per ruimte: -plein -toilet

Verantwoordelijkheid Versie 06-11-13 Samen Plezier Verantwoordelijkheid Respect Overal Ik zorg goed voor de ander(en). Ik zorg goed voor onze spullen. Ik gedraag me rustig. Gang   Ik help een ander. Ik zorg ervoor dat anderen rustig kunnen werken (tafelstem). Ik loop rustig en doelgericht in de school. Ik zorg dat de gang netjes blijft. Ik geef anderen de ruimte. Ik groet anderen. Ik luister naar alle bij school horende volwassenen. Toilet Ik laat anderen rustig naar het toilet gaan. Ik ga zitten op het toilet. Ik was mijn handen na het toiletgebruik. Ik ben alleen in het toilethokje. Ik houd het toilet netjes. Plein Ik laat iedereen meespelen. Ik zorg voor veiligheid van mezelf en van anderen. Ik speel op de afgesproken plaatsen. Ik speel met de juiste speelmaterialen. Ik speel eerlijk. Ik ga op de juiste manier om met de natuur.

Verwachting 3 WC gedrag

Verwachtingen uitgewerkt Elke verwachting hebben we uitgewerkt in structuurafspraken Bijvoorbeeld: Plein: Ik speel op de afgesproken plaatsen De groepen 1 en 2 spelen tot en met de voetstappen (voor de draak) De groepen 3 tot en met 8 spelen op het hele speelplein. Er wordt gespeeld tot de boomstam bij het buitenhok van de kleuters. Voetbal en basketbal vindt plaats achter de draak. Tussen de draak en de voetstappen wordt er gespeeld met kleine ballen, tennis, tafeltennis e.d.  

Aanleren van gedrag Kinderen gaan niet vanzelf het gewenste ggedrag vertonen. Je moet eerst helder verwoorden wat je wilt van kinderen. Daarom gaan we lesjes geven in de verwachtingen die we hebben

Pijler PBS: actief aanleren nieuw gedrag   3=Goed voorbeeld Groep voorbereiden ‘Modelen’ Nabespreken 4=Leerlingen oefenen Kind doet het op de juiste wijze voor 1= Goed voorbeeld Groep voorbereiden   ‘Modelen’ Nabespreken 2= Fout voorbeeld (doet de leerkracht altijd zelf!) Groep voorbereiden Fout voordoen

Je gaat eerst op de gang een rondje lopen en gaat dan pas naar de wc. 1= Goed voorbeeld We gaan vandaag een lesje leren over hoe we ons gedragen als we naar de wc gaan. Wie kan de afspraken die we hebben opnoemen? Tijdens de instructie ga ik niet naar de wc Als de school begint ga ik nog niet naar de wc (dus niet om 8.30/13.30 en om 10.30 na de pauze Als het wc kaartje is omgedraaid wacht ik met naar de wc gaan. De wc is dan bezet. Als de wc vrij is kan ik gaan. Ik draai het wc kaartje om. Ik ga alleen naar de wc. Er is altijd maar een kind op de wc. Ik zit op het toilet. Ook de jongens. Ik gebruik voldoende, maar niet teveel toiletpapier Ik spoel door. Ik was mijn handen en droog mijn handen af met één handdoekje. Ik gebruik een handpompje zeep. Ik draai de kraan dicht na gebruik. Ik ga terug naar de klas en draai het kaartje weer omdat zodat de andere kinderen kunnen zien dat de wc vrij is   Fout voordoen Je loopt naar de wc en zegt dat het 8.30 uur is en dat je eerst naar de wc gaat en als er nog tijd over is ga je lezen en je vergeet het kaartje om te draaien. Je gaat eerst op de gang een rondje lopen en gaat dan pas naar de wc. Je gaat op de wc zitten en zingt een liedje. Je vergeet door te spoelen. Je wast je handen en laat de kraan de heel tijd volop aanstaan. Je droogt je handen af met 2/3 doekjes . en laat deze naast de prullenbak vallen. Je kijkt er naar en laat ze liggen. Je gaat terug naar de klas en draait nu wel het wc kaartje om.

Complimenteren en Belonen 3 per dag richtlijn Ieder kind zien registratielijst 30 is groepsbeloning de vlag gaat uit Zelf verzonnen niet materialistische beloning

Verwachtingen tot nu toe Verwachting 1: rustig en doelmatig lopen in de gang Verwachting 2: pleingedrag Verwachting 3: WC gedrag

Reactieprocedure Omgaan met groot- en klein negatief gedrag Zo weinig mogelijk aandacht geven aan negatief gedrag. -negeren -reactie procedure klein negatief gedrag -reactie procedure groot negatief gedrag Vraag je eerst elke keer af of je helder genoeg geweest bent in het benoemen van het gewenste gedrag. Bepaal of het gedrag is dat je kunt negeren.

REACTIE PROCEDURE

Zelf aan het werk In groepjes onder begeleiding van een leerkracht Aan de slag met 3 verschillende invalshoeken: zie de positieve kanten van je kind welke soort beloningen kun je geven hoe complimenteer en beloon je 30 minuten in groepjes met in iedere groep in ieder geval een leerkracht.