Dramatiek Algemene inleiding.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Woord van Leven Juli 2013.
Advertisements

Woord van Leven Maart 2013.
Alles wat een begin heeft, heeft ook een einde
Wat is wijsheid Terugblikje Weten dat je niets weet: en toch een goede keuze maken Pauze Gesprek: Beslissen zonder dé Waarheid Afsluiting We hoeven niet.
Xtreme 2011 Get Alive!. Wie laat je binnen,als je Jezus binnenlaat?
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
De gevolgen van de zonde
Inhoud Debriefing Uitleg concepten. Inhoud Debriefing Uitleg concepten.
Gemaakt door Mike van Doorn
Vraag enkel 1 minuutje van je tijd!!! Met muziek.
WAT IS DE RODE DRAAD IN JOUW LEVEN ?
Stoute Spreuken Stoute Spreuken 6 maart 2010 zaterdag 6 maart
Goed vs Fout  Leven vs Dood
Welkom WELKOM. 'Sterven is het uitdoven van een lamp, niet de vernietiging van het licht.'
Zou dat GOD… kunnen zijn?
Strelingen van het Leven.
The London Starlight Orchester
een Idool VAN DALE: 1 afgod 2 aanbeden figuur CITAAT: verafgoding in deze ontkerkelijkte maatschappij.
Onderzoek en publicatie voor het lectoraat
Pasen & Pinksteren op één dag!
Welkom in deze kerkdienst
Wat is je positie? God echter, die rijk is aan erbarming, heeft, om zijn grote liefde, waarmede Hij ons heeft liefgehad, ons, hoewel wij dood waren.
GENADE = FEEST Of toch niet?.
Gesprek in de laatste levensfase: taboes rondom ziekte en dood
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Woord van Leven Augustus 2011.
Juni 2013 Woord van Leven "Het is een blijk van Gods genade, wanneer u verdraagt wat u moet lijden voor uw goede daden." 1 Petrus 2,20.
Persoonlijke en sociale vaardigheden van de commerciële professional
TEKST 13 SAMENWERKING IN HET ALGEMEEN
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Processen in kaart brengen om ze vervolgens te verbeteren.
Interpreteren van data
Inspirationpoint Valkenswaard.
Leven zoals God het bedoelde?!
Verlangen naar licht.
Voor Aranka... Van Aart.
Welkom Israelzondag.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Preek Lucas 18: 1-17 Preek Lucas 18: 1-17 Slide 1
Welkom.
Woord van Leven Juli 2014.
Stappenplan Samenvatten
Spreuken: De nederige wijze.
Rake uitspraken en zeer mooie beelden! Klikken voor vervolg
Antwoorden op opdracht en vragen theater
Door te denken, te hopen en te geloven, kom je vaak het grote verdriet te boven. Muziek : Helmut Zacharias – Tanzen Möcht’ Ich.
15 feiten die u nog niet wist of waarover u nog niet nagedacht heeft.
Wat een waarheid schuilen er in deze woorden
Enkel 1 minuut van je tijd!!!
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Het verhaal Bella Swan is altijd anders geweest. Ze doet geen enkele moeite om zich aan te passen aan wat de populaire kliek op school dicteert. Wanneer.
Op hoop van zegen of vol verwachting klopt ons hart?
Een voorbeeld dat navolging verdient
Het kost niets om dit te lezen.... het kost niets om te proberen !!! Te kijken maar doorlezen tot het einde het kost niets om te proberen !!! Te kijken.
Bijbelstudies over de gelijkenissen van Jezus
30 aug Zoetermeer. vorige keer:  "de verheerlijking op de berg"  een visioen van de komst van Jezus Christus in zijn Koninkrijk.
Welkom. Muziek en zangtalenten Meer dan 300 vrienden op facebook, maar hoe goed kennen die jou eigenlijk als je alleen maar de leuke dingen op facebook.
Er naast zitten of er naast zitten Maureen Altorf.
Theater.
Stromingen in de psychologie Werkcollege 2
H3.6, Nieuwe kansen 1 Boek blz. 40 t/m 69, ca. 8 weken 4. Geboorte- verhalen Gaat over geboorteverhal en die iets laten zien van het nieuwe begin dat hun.
H3.5, Grote schonmaak 1 Boek blz. 40 t/m 69, ca. 8 weken 4. Geboorte- verhalen Gaat over geboorteverhal en die iets laten zien van het nieuwe begin dat.
Waar blijft de tijd Sociale media in jouw leven. Waar blijft de tijd Intro Je hoorde het verhaal van Marijke. Reageer eens op haar situatie. Sociale media.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
Muziek bestaat sinds de mens op de wereld is, maar de dieren, de atomen en de sterren maken ook muziek.. Karlheinz Stockhausen maar de dieren, de atomen.
Diverse spreuken en gezegde`s
CKV PTA 3 Theater Praktische opdracht Begrippentoets
Waarom veranderde Brecht het theater ?
Transcript van de presentatie:

Dramatiek Algemene inleiding

Wat is theater? Definitie (1) Schouwburg (2) Het toneelspelen (3) Aanstellerij “Het spelen van een voorstelling” Dramatiek als kunstvorm

Verschillende vormen Ballet Cabaret Komedie Mime Moderne dans Musical Opera Toneel Tragedie Zang …

Theater vs. andere literatuurvormen (1) Driehoek van Petersen

Theater vs. andere literatuurvormen (2) Een dramatekst wordt niet in de eerste plaats geschreven om gelezen te worden, tekst is geen eindproduct MAAR Dramatekst dient om te worden opgevoerd. Voor de toeschouwer het geheel kan beleven en interpreteren, doen een hele rij actoren dat eerst. Het is hun interpretatie die je bekijkt. Theater is vaak heel vluchtig, omdat je maar één opvoering ziet en je achteraf geen ‘tastbare’ herinnering hebt.

Waarom is er theater? Wat is het nut van theater? Vergelijk de volgende uitspraken over het toneel. Tot welke van de onderstaande categorieën zou je de vier uitspraken kunnen rekenen? (a) Het theater moet de toeschouwer een kritische houding bijbrengen t.a.v. de maatschappij waarin hij leeft. (b) Het theater moet de werkelijkheid laten zien zoals ze is. (c) Het theater moet de verdrukte energie van de mens losmaken en hem bevrijden van maatschappelijke taboes.

“Het theater is de plaats van onthulling, het is een activiteit die te situeren is op de uiterste grensgebieden van het leven, daar waar waanzin, koorts, hysterie, delirium, hallucinatie, het laatste bolwerk van het leven vormen.” (Uit: Tadeusz Kantor, Het circus van de dood, 1991)

“Wees ook niet tam, maar laat u leiden door uw eigen oordeel “Wees ook niet tam, maar laat u leiden door uw eigen oordeel. Stem het gebaar af op het woord en het woord op het gebaar, waarbij u er speciaal op moet letten, nooit de grenzen der natuurlijkheid te overschrijden. Want alle overdrijving gaat tegen het wezen van de toneelkunst in, waarvan het doel van de aanvang tot nu was en is, de natuur als het ware een spiegel voor te houden.” (Uit: William Shakespeare, Hamlet, 1602)

“Het theater kan slechts opnieuw zichzelf worden, dat wil zeggen een middel om waarlijke illusies tot stand te brengen, door de toeschouwer de waarachtige neerslag van dromen te verschaffen waarbij zijn neiging tot misdaad, zijn erotische obsessies, zijn woestheid, zijn spookbeelden, en zijn utopisch gevoel voor het leven en de dingen, zelfs zijn kannibalisme losbarsten, niet op een verondersteld en illusoir niveau, maar innerlijk.” (Uit: Antonin Artaud, Het theater van de wreedheid, 1938)

“Hiermee is bereikt dat de toeschouwer in het theater een nieuwe houding krijgt. Hij wordt ook in het theater ontvangen als de grote veranderaar die kan ingrijpen in de natuurlijke en maatschappelijke processen, iemand die de wereld niet meer alleen maar accepteert zoals hij is, maar haar de baas wordt. Het theater probeert hem niet dronken te maken, hem van illusies te voorzien, hem de wereld te doen vergeten, hem zijn lot te verzoenen. Het theater stelt hem voortaan de wereld voor ogen om in te grijpen.” (Uit: Bertolt Brecht, Over de nieuwe acteertechniek, 1941)

Wie is theater? De theatermakers Het publiek De overheid

De theatermakers (1) Stel een schema op van het productieproces van een toneelvoorstelling Het productieproces van een toneelvoorstelling Auteur Dramaturg Lay-out Drukkerij Public Relations Zaalpersoneel Publiek Voorstelling Regisseur Acteur (x2) Toneelmeester Belichter Decorontwerper Productieleider Atelier (x3) Machinist Kostuumontwerper Rekwisiteur (x2) Elektricien Geluidsregisseur Studio Kleedster/Grime

De theatermakers (2) Schema van het productieproces van een toneelvoorstelling (Zie bordschema: E. Van Aerschot & H. Meert (2003). Theater, handboek voor toneelmakers en toeschouwers. Garant.)

De theatermakers (3) Theatergezelschap Acteurs Regisseur Dramaturg Scenograaf

Het publiek Theater doet beroep op de fantasie van mensen, op het verbeeldingsvermogen van toeschouwers. Theater is polyinterpretabel

De overheid De overheid speelt een grote rol, omdat overheden subsidies verschaffen aan gezelschappen. Zonder die subsidies zouden vele theatergezelschappen niet overleven. Omwille van subsidies ontstaan regelmatig discussies Naar welke gezelschappen mogen subsidies gaan? Is theater niet te ‘elitair’ om zoveel subsidies te krijgen? …

Hoe kunnen we theater begrijpen? Kies een fragment uit het handboek en voer het op naar eigen interpretatie. Als je voldoende tijd en middelen had, wat zou dan anders zijn geweest aan je opvoering? HB p. 305: Groenten uit Balen (Walter van den Broeck) HB p. 310: Mijn Blackie (Arne Sierens) HB p. 128: Wat kost het ijzer (Bertolt Brecht) HB p. 171: Wachten op Godot (Samuel Beckett) HB p. 100: Het gezin Van Paemel (Cyriel Buysse) HB p. 168: De les (Eugène Ionesco) HB p. 176: Mister Buffo (Dario Flo)

Bespreking Waren de opvoeringen Gelijkend/Verschillend Verstaanbaar Absurd/Logisch Goed gebracht … ?

Toneeltekst interpreteren (1) Wat heb je in het algemeen nodig om een toneelstuk of toneeltekst te begrijpen? Achtergrond/context van het gezelschap Achtergrond/context van de auteur Achtergrond/context van het stuk zelf Cultuur Tijdsgeest Politieke situatie Religieuze insteek Economische situatie …

Toneeltekst interpreteren (2) Achtergrond van de kunstvorm Stijl Traditie … Genre of stijl van het stuk zelf Komisch Satirisch Tragisch

Tekentaal (1) Tekentaal is een hulpmiddel voor het begrijpen en interpreteren van een theateropvoering. Probeer een lijst te maken met de mogelijke ‘tekens’ of elementen die theatermakers gebruiken om een betekenis over te brengen.

Tekentaal (2) VISUEEL AUDITIEF 1. Acteur - kostumering, grime, maskers, haartooi - mimiek/expressie - gestiek - fysionomie - muziek - geluiden - paraverbaal - verbaal 2. Acteur vs. scène - ruimtegestiek - proxemiek/nabijheid 2. Scène 3. Scène - belichting - projecties, gebruik van multimedia - rekwisieten/benodigdheden - decor - ruimte Gestiek: het geheel van bewegingen en gebaren waarmee iemand zichzelf uitdrukt Mimiek: uitdrukkingsbewegingen van het gezicht Fysionomie: fysieke verschijningsvorm van de gezichtsuitdrukking, gelaat of voorkomen van iemand, beschouwd als de spiegel van zijn aard en karakter Paraverbale communicatie: een manier van communiceren die naast verbale en non-verbale communicatie bestaat. Door in de boodschap de toon van de stem, de intonatie, spreektempo, pauzes of haperingen in te lassen kan de boodschap anders gedecodeerd worden door de ontvanger. Zelfs als de ontvanger de boodschap niet kan decoderen (ontcijferen) zal de ontvanger nog steeds begrijpen dat er door de paraverbale communicatie angst, boosheid of een andere emotie in de stem te horen is.

Tekentaal (3) Niet ieder stuk maakt gebruik van alle tekens en ook niet alle tekens zijn telkens belangrijk of significant. Wanneer jullie een stuk bespreken, bespreek je enkel wat opvalt of interessant kan zijn voor de interpretatie van het stuk.

Achtergrond HB p. 347-354: “Hoe dramatische teksten te analyseren”