Gemeentelijke samenwerking of herindeling

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

Module B: De ‘Whole School Approach’
De illusies die we ons mogen permitteren VERA 20|6|2006: “ICT- en e-governmentbeleid in de komende legislatuur” Tom Dehaene  Vlaams parlementariër  OCMW-voorzitter.
Programma •9:45-10:15 Marcel Boogers, hoogleraar UT, BMC Samenwerking en strategische allianties •10:15-10:45 Jan Kerkhof, oud-wethouder Veghel, lid Cie.Huijbregts.
Hoe ontstond dit initiatief ?
De hoeden van Edward de Bono
G.R. Drechtsteden Stelling; gemeenteraden hebben (on)voldoende grip op gemeenschappelijke regelingen Nelleke de Smoker.
Samenwerking en democratie
... Molenwaard via naar… BESTUURSKUNDIGE WETMATIGHEDEN
Stichting Dijk van een Kust
Regionalisering en krachtige raad? Linze Schaap. Regionalisering en krachtige raad? Linze Schaap Universitair Hoofddocent Bestuurskunde Tilburgse School.
Bedrijventerreinen als economische motor Presentatie door drs. Gerrit Ybema Ybema Economy Solutions Bedrijventerreincongres 2006 Zutphen, 5 oktober 2006.
Gedachtewisseling met de Commissie Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Decreetsevaluatie, Inburgering en Toerisme.
Martine Meijers Hester Tjalma
Strategie Arie Meulepas 9 & 10 nov
Aftersales/Onderhoud Onderzoek | februari 2005 | ©TNS NIPO | 1 Automotive Door Vincent Groen, Steven Boekee De Nederlandse automobilist en zijn werkplaats.
Waarde-volle zorg LPZ, 11 oktober Opbouw Voorstellen Ontwikkelingen Ander perspectief In gesprek 2.
Intergemeentelijke samenwerking: WGR
Bustour Slim Samenwerken “GREEP OP SAMENWERKING ?”
Wie het begrijpt mag het uitgeven
Besturen zonder bestuur
Zo werkt Regio Rivierenland! Zo werkt Regio Rivierenland! Maarten Hageman Algemeen Bestuur Regio Rivierenland, 23 juni 2008.
Je kunt het sommige mensen af en toe naar de zin maken… Maar je kunt het niet iedereen altijd naar de zin maken. De burgemeester en zijn bevoegdheden.
1 Advies ‘Waarheen met het lokaal woonbeleid’ Presentatie Studiedag VVSG 12 juni 2012.
Bestuurlijke bijeenkomst Werken naar vermogen 10 oktober 2011 VNG Den Haag.
Samenwerken = meerdimensionaal schaken
Ervaringen bij gemeenten Rolf Schooleman 10 november Weesfietsenaanpak bij stations.
Agenda uur:Visie PMGG uur:Klantonderzoek uur:Terugblik monitoring overtredingen uur:Pauze uur:Ontwikkelingen uur:Handhaving.
Samenwerking in het sociale domein ‘ over bestuurlijk lef en ambtelijke onrust in de regio’ Debat "De Sociale Gemeente" Dick van Maanen.
Steeds krachtiger bestuur in:
LOMOZ Versterking van de positionering 1. 2 Agenda 1.Drijfveren: idealisme 2.Marketingbeleid 3.De vertaalslag naar de LOMOZ situatie 4.Plan van aanpak.
Van F15 naar edelhert. Het succes van rood voor groen Seminar Verdienmogelijkheden 10 mei 2012.
Samen werken aan een gezonde regio!
1 Krachtig Bestuur in Brabant versterking van regionale samenwerkingskracht in Noord-Brabant Prof. dr. Marcel Boogers 29 mei 2013.
Afstudeerpresentatie Richard Lekkerkerk,13 september 2011
Samenwerking en toekomst Drechtsteden
Vereniging voor Waterstaat en Landinrichting Een terugblik over de financiën van 2007 t/m 2013, maar ook de uitgangspunten om een gezonde vereniging te.
Decentralisatie en lokaal keuzes maken Linze Schaap.
Ontwikkeling Bestuurlijke Toekomst Duin- en Bollenstreek onderzoekstraject aanpak en resultaten.
8 september 2014 Veiligheid Dorplein Eerst wat algemene informatie.
Stap 1: Keuzes in regionale samenwerking VNG Project - Declaratie Jeugd
Welkom Bij de onafhankelijke partij voor elke Bestenaar.
Presentatie ABVAKABO 10 april 2006 Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
Rekenkamercommissie Leiden (RKC) Zicht op Leids Vastgoed.
De Wiekelaar als ontmoetingspunt De rol van Kulturhusen en de Wmo.
SAMENWERKING CORPORATIE EN BEWONERS INVLOED EN ZEGGENSCHAP Resultaten van onderzoek onder 6 klantenpanels (3302 deelnemers)
Keuzes in regionale samenwerking Eerste verkennende regiobijeenkomst declaratieprocessen.
Hervorming Streekbeleid – Resoc/Serr-werking
Woonprogrammatie West-Vlaanderen
Mid-market servercampagne – Thru Partner- presentatie: Dia voor presentator: niet laten zien Spreker: Partner Titel van de presentatie: We geven u het.
Grip op Regionale Samenwerking: Rob de Greef en Roeland Stolk.
Door de bomen het bos weer zien Henk Post Bedrijfsanalist ISZF November 2005.
Sociaal Domein Kop van Noord Holland Samenwerking tussen gemeenten Texel, Den Helder, Schagen en Hollands Kroon.
Streekgemeente samen geloofsgemeenschap zijn. Uit de Kerkorde, Ordinantie 2 Artikel 17 Streekgemeenten Een streekgemeente is een gemeente bestaande uit.
Ontwikkelingen Regio Alblasserwaard&Vijfheerenlanden en De positie van Hardinxveld-Giessendam.
Grip op samenwerken Sturing door de raad Jeroen van Gool, ondersteuningsprogramma Slim Samenwerken.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
Regievoering door gemeente Delft Commissie M&E 13 september 2012.
Risicomanagement themabijeenkomst maandag 7 januari 2013.
Regionale Agenda en gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Eindhoven Gemeente Valkenswaard, 25 november 2014.
Seminar asset management provincie Noord-Holland Grip op beheer en MEER Asset management in de gemeente Houten 4 maart 2015.
Samenvatting voorstellen Metropoolregio Rotterdam Den Haag Commissie Bestuur, Leefomgeving en Duurzaamheid Gemeente Delft 25 juni 2013.
Nukubu / Nimby De rol van de lastige burger en de lokale democratie Een verhaal van uit de basis.
Organisatieontwikkeling Bijeenkomst voor Informatie en Opinie 9 oktober 2012.
VERBONDEN PARTIJEN Een onderzoek naar effectieve governance bij verbonden partijen Inez Vereijken en Wouter Derksen, KPMG Imke Frijters en Ester Weststeijn,
1 Landerd 2020 Levendig en natuurlijk ondernemend Voorbereidende raadsvergadering
Lokale invulling betrokkenheid raad bij decentralisaties Datum 4 april 2013.
Hoofd- en onderaannemerschap
Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 2: De gemeente
Transcript van de presentatie:

Gemeentelijke samenwerking of herindeling A3/4 of Alblasserdam

Verkiezingsprogramma Samenwerking, identiteit en herindeling Door tal van ontwikkelingen vanuit het rijk en de forse financiële problemen van de gemeente in de afgelopen jaren staat zelfstandigheid van de gemeente NLL onder druk. Daardoor zal de gemeenteraad keuzes moeten maken in de wijze waarop zij haar taken uitvoert. De ChristenUnie kiest heel nadrukkelijk voor intergemeentelijke samenwerking, met een voorkeur voor samenwerking met Graafstroom en Liesveld. Samenwerking is geen doel op zich maar wel een essentieel middel om Nw Lekkerlandse voorzieningen in stand en betaalbaar te houden. Wel dient op korte termijn duidelijkheid te komen wat die samenwerking oplevert en wat de raden van die gemeenten m.b.t. samenwerking willen. Uitbreiding en samenwerking met Giessenlanden en Zederik is voor de ChristenUnie bespreekbaar, als het maar niet ten koste gaat van de snelheid in de eerdergenoemde samenwerking. Bij een beoordeling van plannen tot gemeentelijke herindeling moet men niet zonder meer uitgaan van vaste getalscriteria, maar zijn vooral het eigen karakter, de eigen functie, de specifieke taken (problemen) en de bestuurskracht van de gemeente van belang.

Hoe hangt de vlag erbij: De gemeente zal er binnen enkele jaren niet meer in slagen om met de huidige middelen voldoende bestuurkracht te genereren. De provincie stuurt erop aan dat er 1 november 2007 duidelijkheid is over de gewenste bestuurlijke en organisatorische toekomst van de gemeenten in de Alblasserwaard en Vijfherenlanden.

Bestuurskracht A4: Nieuw-Lekkerland Momenteel in staat het hoofd te bieden aan actuele opgaven. Voor toekomstige strategische opgaven onvoldoende bestuurskracht!!!!!! Liesveld: Beperkt strategisch vermogen Niet pro actief met uitdagingen Noodzakelijke keuzen blijven uit. Op operationeel niveau zaken op orde

Samenwerking A 4 Giessenlanden: Geringe strategische mogelijkheden. Operationele bestuurskracht is onvoldoende; interne dienstverlening en bedrijfsvoering zijn te krap bemeten. Graafstroom: Burgers ontevreden over voorzieningen. Gemeente heeft weinig strategisch vermogen voor antwoorden. Onvoldoende instaat om regionale doelstellingen te vertalen naar lokaal beleid.

Samenwerking A/V Ambtelijke organisaties hebben niet altijd het vermogen nog de capaciteit de bestuurders te ondersteunen. Opgaven binnen AV regio vertonen weinig onderlinge samenhang, geen vanzelfsprekende samenwerking en opgaven. Bovengenoemde punten zorgen voor veel bestuurlijke ‘drukte’ Gemeenten gaan in (te) veel hun eigen weg!

Samenwerking Alblasserdam BKM is kritisch over strategisch vermogen. Toekomstvisie is onderling weinig samen-hangend, worden niet vertaald in concrete acties. Conclusie Corporaal: dus geen toekomstvisie terwijl er wel grote uitdagingen liggen. Advies Corporaal: onderzoek samen-werkingmogelijkheden met NLL vanwege: Gemeenschappelijke ontsluitingsproblematiek; Gemeenschappelijke achtertuin; Bevolking vertoont verwantschappen.

Conclusie bestuurskrachtmeting: AV-regio: Weliswaar zijn er resultaten geboekt, toch zijn de opgaven te divers om te komen tot een echte gemeen-schappelijke strategische agenda, ambtelijk apparaat qua expertise en capaciteit te gering om vaart te maken Drechtsteden: Men is er wel voldoende in geslaagd een gezamenlijke strategische agenda te ontwikkelen en tot uitvoer te brengen. N.B.: Waar denkt AV haar expertise en capaciteit vandaan te halen??

Financiën: Totale belastingdruk in Alblasserdam is lager dan bij gemeenten aan de oostkant. Samenwerking is aanzienlijk duurder dan herindeling. Voor samenwerking wordt geen subsidie verstrekt. Herindeling met A4: 9 mln. Herindeling met Alblasserdam 3 mln.

Economische oriëntatie: Economisch profiel meer industrieel dan argrarisch. Economisch profiel vertoont meer overeenkomst met Alblasserdam dan A4. Ondernemersvereniging van NLL is aan- gesloten bij federatie van werkgevers in de Drechtsteden.

Positie bevolking: Een wat dubbele houding zichtbaar als het gaat om samenwerking/herindeling met Alblasserdam. In de praktijk wordt uitgebreid gebruik gemaakt van voorzieningen Alblasserdam en Drechtsteden. Tegelijkertijd is er een negatief sentiment als het gaat om herindeling met A’dam.

Politiek verhoudingen: Politieke samenstelling van beoogde samenwerkingspartners verschilt niet wezenlijk van die van Nieuw-Lekkerland Plaats Pvda CDA CU VVD SGP Tot. NLL: 4 1 3 2 3 13 Graafstr.: 2 4 3 2 2 13 Giessenl.: 4 3 3 3 1 Liesveld: 2 3 4 1 cu 13 A’dam: 6 4 2 2 3 17

Herindelen of samenwerken: Voor de samenwerkingsvarianten geldt dat duurzaamheid niet gegarandeerd is: partijen kunnen tussentijds uitstappen. Bij herindeling wordt de invloed op andere bestuurslagen groter, bijvoorbeeld om subsidies en bedrijvigheid binnen te halen. Herindelingvarianten scoren hoger op het criteria “duurzaamheid”.

Financiële positie Alblasserdam Financiële positie van Alblasserdam is op dit moment ongunstig, toch scoort herindeling met Alblasserdam een plus vanwege de aansluiting met de regio Drechtsteden. Een mogelijk risico van herindeling met de gemeente Allblasserdam is de nog niet zo bekende partner, waarmee nog geen sprake is van een langdurige samenwerkingsrelatie.

Samenwerking in de Alblasserwaard Voordeel is dat veel samenwerkings-initiatieven al op de plank liggen. Vraag is of dit nog een reële variant is nu Samen meer Waard is afgebroken.

Herindelen in de Alblasserwaard In theorie een logische stap Het doet de bestuurskracht versterken Om duurzaam te zijn moeten er meer dan 2 partners zijn. Liesveld en Graafstoom zijn vooralsnog negatief. Voordeel is dat een aanzienlijk deel van de bevolking dit als een ‘logische’ stap ziet. Lijkt alleen haalbaar indien provincie de gemeenten hiertoe gaat dwingen!!!!

Conclusies WagenaarHoes Identiteit: Geconstateerd is dat verschillen in identiteit tussen Alblasserdam en de gemeenten in de Alblasserwaard niet groot zijn. Politieke samenstelling in raden en colleges komen behoorlijk overeen. Bestuurskracht: Herindeling versterkt de strategische bestuurs-kracht alle beoogde partner-gemeenten hebben moeite met de strate-gische opgaven samenwerkingsvarianten bieden in deze geen soelaas.

Conclusies WagenaarHoes Financieel beter: Herindeling is financieel beter. hoewel er plussen en minnen zijn is herindeling financieel aantrekkelijker dan samenwerken. Duurzamer: Het Samen Meer Waard traject heeft aangetoond dat het erg moeilijk is vier gemeenten op één lijn te krijgen. Als het al lukt kunnen partners altijd nog op een ‘vervelend’ moment uitstappen.

Onderbuikgevoelens of realiteitszin: Generaties middelbare schoolleer-lingen kennen elkaar Veel mensen delen met elkaar de werkvloer Kerkelijk gezien wordt er al veel gedeeld met Alblasserdam Politiek samenstelling ondergaat geen aardverschuiving Met fracties van twee gemeenten of vier gemeenten rond de tafel Parkeerproblemen Kinderdijk kunnen we alleen gezamenlijk oplossen NLL is deels industrieel en beperkt argrarisch (ca 21 bedrijven) Overlast in NLL grenst reeds aan grootstedelijke problematiek Angst voor te grote bestuurs-invloed van Drechtsteden Langs de rivier komt hoogbouw Nieuw-Lekkerland is argrarisch en moet dat blijven We raken de zeggenschap kwijt over de molens Nieuw-Lekkerland krijgt te maken met grootstedelijke problematiek Aub geen eindeloze discussies over een cultureel centrum zoals in Papendrecht en Alblasserdam

WAT TE DOEN? Samenwerken: 2 Herindelen: 15 Binnen A4 verband: 14 Alblasserdam: 1