Lessen 21 ste eeuw I. Vooraf: de conflicten zijn van aard veranderd II. Hoe omgaan met een pijnlijk verleden? III. Verzoening? IV. Tot slot: hebben Afrikanen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Bouwstenen voor Gemeenterelaties
Advertisements

Acceptatie Thema-avond voor De Piloot, maart 2011 Antoinette Loenen
Gekoesterde kwetsbaarheid als professionele deugd
ALKMAAR IN STIJL KIEZEN VOOR KERNKWALITEIT •STIJLEN: HOE WIL IK RAADSLID ZIJN •GEEN ABSOLUTE ANTWOORDEN •KEUZES IN GEDRAG •AANSLUITEN OP WIE JE BENT.
C entrum I ntercultureel M anagement I nternationale C ommunicatie C entrum I ntercultureel M anagement I nternationale C ommunicatie.
De drukkerij - Gevestigd in Overijssel; - Heeft 1 kleine offset pers; - Heeft 2 printstraten; - Voornamelijk gericht op zakelijke bedrijven; - Als een.
Gedicht veiligheid Veiligheid is een woord
Technische geletterdheid en onderwijs
Stellingen en aanbevelingen in relatie met de praktijk Mr. S. Alfaisi, MA, 8 februari 2013 National Competitiveness Forum Suriname februari, 2013.
Visie Dienstverlening Secretarissen provinciale afdelingen, 9 april Utrecht Roelant Schenk.
Sociale Inclusie in de Nederlandse Context Succes en faalfactoren
Besturen zonder bestuur
MFS II Subsidie aanvraag ICCO Alliantie
Van tweeluik naar driehoeken
1 Resultaat bevraging ter voorbereiding van deze studiedag door Steven De Looze, stafmedewerker financieel beleid van het Vlaams Welzijnsverbond.
Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap.
Reflecties over een integraal veiligheidsbeleid
Voorstelling cursus criminologie
Bevrijdende waarden en normen in de publiek moraal
Vergeven, verzoenen en gerechtigheid Publieke vergeving na de oorlog Vergeven, vergeten, herinneren en de alledaagse rechtsorde Prof. mr. Wouter Veraart.
1 Beleidsaanbevelingen SP2SP symposium 8 maart 2010.
CAF als een geïntegreerd instrument. 1. Uitgangspunten Voor Gent..is KWZ niet…maar is KWZ wel … Doel Voldoen aan vereisten, normen, decreten Uiting van.
WWB proces + Inbedding in Risicomanagement ISO 31000
Hoofdstuk 14 Effectieve teams samenstellen
OP WEG NAAR EEN COLLECTIEVE COMMUNICATIESTRATEGIE VAN DE ERFGOEDSECTOR Een onvoltooid verhaal Jan Cools.
Deel 1 De BSC van AWV.
Hoofdstuk 9 Het aansturen van teams
MVO en public relations
Rechtvaardigheid, conflict en emancipatie
1 Tegenprestatie in de WWB Voor wat hoort wat SZW-dagen Extra 2011.
Beroepsgeheim in een evoluerende hulpverleningscontext
Hoe een loopbaandialoog te voeren
Herstelrecht in een notendop
Juridische aspecten van opname en behandeling in de ggz
Daders en hun verantwoordelijkheidsproces
Toekomst – Welke kant gaat u op?. Klant i.p.v. patiënt/cliënt; Output financiering; Marktwerking; ……………………… Waarom.
Hoofdstuk 10 Vrij dienstenverkeer. (2/17) De vrijheid van diensten wordt gewaarborgd door artikel 49, lid 1, van het Verdrag: In het kader van de volgende.
Liberalisme en socialisme
WORKSHOP 1) Reflectie op legitimatie corporatiesector en 2) legitimatiescan 1) door Derk Loorbach (DRIFT) 2) door Paul Doevendans (Atrivé) en Derk Windhausen.
Trigger tot conflicten op het werk: percepties?
Dossier Empowerment.
MVO- maatschappelijk verantwoord ondernemen
Handreikingen voor dossieroverstijgend risico- en veiligheidsbeleid Consistent maatwerk.
Gemeenschapsontwikkeling door zelfsturing
Achtergronden en gevolgen Auteur: Tom Vander Beken Larsen Verhaeven.
Mens, Maatschappij & Mediation in het belastingrecht Een theoretisch, rechtsvergelijkend en empirisch onderzoek Vereniging voor Belastingwetenschap 2015.
Coachen en reflecteren De kracht van coaching Leerlijn 3.
Universiteitstraat 4, B-9000 Ghent, Belgium T +32 (0) , F +32 (0) Tom Vander Beken – Gemeentelijke.
“Die pleit om een koe, geeft er één toe”
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
Opvoeden praktisch bekeken Bieke Van Severen 1BaO C SADAN-Opdracht.
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De wet publieke gezondheid Wat betekent deze wet Publieke Gezondheid voor burgemeesters? Eindhoven, 3.
Wat is inclusief speelpleinwerk? Een toegankelijk speelplein stap voor stap Wat kan VDS voor je doen? Vlaamse Dienst Speelpleinwerk Spelen met kinderen.
1 Gemeenschapsontwikkeling door zelfsturing 30 oktober 2010 Wil van der Coelen Regisseur zelfsturing.
Milieuvluchtelingen Een zoektocht naar bescherming.
Optimalisering van de zorg voor thuisverblijvende cliënten met een psychische problematiek Referentiewerk en intervisie als ondersteuning en deskundigheidsbevordering.
Conflicten bieden perspectief Grote transities in onze samenleving zijn vol van conflict Wat kán de rol van mediation hierin zijn?
Ruimte voor nieuw leven Leuven, 26 februari 2016 Transformerende gerechtigheid na grove schendingen van de mensenrechten Stephan Parmentier.
Het conflicthanteringspalet Van informele aanpak tot mediation. Wat, wanneer, door wie en hoe? Conferentie De responsieve rechtsstaat, 22 september 2016.
Artikel: Waarom we delinquenten beter kunnen behandelen dan opsluiten
Leren reflecteren op binnen- en buitenschoolse burgerschapservaringen
Het 7-stappenplan Er bestaan verschillende modellen en stappenplannen om morele dilemma’s te analyseren en tot een beslissing te komen. Wij gebruiken “het.
Bemiddeling bij klachtenbehandeling
De wet publieke gezondheid
Mariette Beekman Paul Gademan 23 mei 2018 Brussel;
Omgaan met vertrouwelijke informatie
Hoeksteen van een kwaliteitsvolle werking
Buurtbemiddeling HBO - WonenBreBurg
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
Aardrijkskunde 7.6 Relaties 7.5 Weer 7.4 Klimaat
Transcript van de presentatie:

Lessen 21 ste eeuw I. Vooraf: de conflicten zijn van aard veranderd II. Hoe omgaan met een pijnlijk verleden? III. Verzoening? IV. Tot slot: hebben Afrikanen een ‘short memory of hate’?

I. Vooraf: de conflicten zijn van aard veranderd  Het gaat nu veel meer om burgeroorlogen.  Krijgsheren zijn in de plaats gekomen van gevestigde legers.  In die conflictregio’s vervagen allerlei grenzen

II. Hoe omgaan met een pijnlijk verleden?  De strategieën  tribunalen en processen  waarheidscommissies  amnestie  “A devil’s choice”

Strategie 1: tribunalen en processen A. Waarom bestraffing verantwoord kan zijn 1. Opbouw of heropbouw van de morele orde  morele plicht tegenover de slachtoffers  een noodzakelijk reinigingsritueel  afschrikkingseffect

2. Vergroot de levenskansen van het nieuwe regime  gaat sabotage van binnenuit tegen  vermijdt lynchpartijen  verhoogt de legitimiteit van de nieuwe orde

B. De risico’s van strafrechtelijke vervolging  Kan levensvatbaarheid van nieuw regime bedreigen  Een strafproces beperkt het zicht op het verleden en kan botsen met de cultuur van een samenleving

 Strafrechtelijke actie kan falen bij gebrek aan middelen agendaproblemen obstructie door politie en veiligheidsdiensten een beschadigd juridisch apparaat

Strategie 2: waarheidscommissies  De kenmerken  De mogelijkheden

Waarheidscommissies: de kenmerken  tijdelijk (1 à 2 jaar)  erkend door de overheid  niet-juridisch  in het kader van een regimewissel  met focus op het verleden  met focus op schendingen van mensenrechten  publiceert rapport met aanbevelingen

Waarheidscommissies: de mogelijkheden  kunnen het verleden in kaart brengen  kunnen straffeloosheid beperken  geven de slachtoffers een forum  voeden het publieke debat

Strategie 3: amnestie  Vormen van amnestie  De bezwaren

Vormen van amnestie  Blanco amnestie  Voorwaardelijke amnestie

Amnestie: de bezwaren  verplaatst de last van het verleden naar het slachtoffer  houdt de cultuur van de straffeloosheid in leven  brengt geen verzoening

“A devil’s choice”

III. Verzoening?  De lange weg naar verzoening  Enkele ‘guiding principles”

Verzoening: de stappen  van haat en vergelding naar geweldloze co-existentie  wederopbouw van vertrouwen in zichzelf en in de anderen  wederzijdse waardering van maatschappelijke visies

Verzoening: guiding principles  kan niet opgelegd worden  hangt af van de lokale context  mislukt als oorzaken van conflict blijven

IV. Tot slot: hebben Afrikanen een ‘short memory of hate’?