De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Mariette Beekman Paul Gademan 23 mei 2018 Brussel;

Verwante presentaties


Presentatie over: "Mariette Beekman Paul Gademan 23 mei 2018 Brussel;"— Transcript van de presentatie:

1 Mariette Beekman Paul Gademan 23 mei 2018 Brussel;
Aanpak etnisch profileren Handelingskader proactief controleren en leerpunten Mariette Beekman Paul Gademan 23 mei 2018 Brussel;

2 Geschiedenis Onderzoeken Sinan Cankaya (2012)
Onderzoek Amnesty International (2013) Aanpak Etnisch profileren (start 2014) Geen blauwdruk Zoektocht Vorming Nationale politie ( 2012 – heden)!!!

3 Rapport Boeven vangen:
“Een politie die etnisch profileert draagt onbedoeld bij aan ongelijkheid in de samenleving en handelt daarmee op een manier die strijdig is met haar waarden. Daarom zou de politie dit complexe vraagstuk met voorrang moeten aanpakken.” Deze plaat geeft een impressie de proactieve controle en met name het onnodig controleren zich manifesteert in de media.

4 Rapport Boeven vangen:
“Een politie die etnisch profileert draagt onbedoeld bij aan ongelijkheid in de samenleving en handelt daarmee op een manier die strijdig is met haar waarden. Daarom zou de politie dit complexe vraagstuk met voorrang moeten aanpakken.” urgentiebesef Deze plaat geeft een impressie de proactieve controle en met name het onnodig controleren zich manifesteert in de media.

5 Doel en strategie 1. > Bewustwording 2. > Vakmanschap
Vooroordelen Legitimiteit Impact Effectiviteit 2. > Vakmanschap 3. > Verbinding

6 Uitgangspunten Ontwikkelingsbenadering (HEBO) Focus op bewustwording
Praktijk en maatwerkgericht (teamniveau) Waarderend onderzoekend Integraal ( politie academie/ IBT/ NGO’s/……)

7 Pro-actieve politiecontrole
trigger rechtvaardiging

8 Pro-actieve politiecontrole
trigger rechtvaardiging “buikgevoel”/ Intuïtie Waarnemingen “de kunst van het selecteren

9 Pro-actieve politiecontrole
trigger rechtvaardiging “buikgevoel”/ Intuïtie Waarnemingen “de kunst van het selecteren Expliciteren “de kunst van het uitleggen”

10 Handelingskader Proactief controleren
Kader en geen instructie Kracht in de beperking (4 principes) Artikel 1 Grondwet (basis) Definitie “etnisch profileren” ( Amnesty International)

11 4 basisprincipes proactief controleren
Wij selecteren rechtvaardig, op basis van gedrag, feiten en omstandigheden. Dit vergroot de pakkans en voorkomt onnodige controles.

12 4 basisprincipes proactief controleren
Wij leggen altijd, uit eigen beweging, zoveel als tactisch mogelijk, de reden van de controle uit. Wij zijn transparant. Een goede uitleg vermindert de impact van een controle op de burger en vergroot de kans op begrip en medewerking. vermindert de impact en vergroot de  

13 4 basisprincipes proactief controleren
Onze bejegening is respectvol en correct. We stellen open vragen. Dit leidt tot meer informatie, medewerking en acceptatie.

14 4 basisprincipes proactief controleren
Wij reflecteren met elkaar over ons handelen op straat, omdat wij zelf en als team ons vakmanschap willen vergroten.

15 4 basisprincipes proactief controleren
Selecteren Uitleggen Bejegening Reflecteren

16 4 basisprincipes proactief controleren
Wij selecteren rechtvaardig, op basis van gedrag, feiten en omstandigheden. Dit vergroot de pakkans en voorkomt onnodige controles. Wij leggen altijd, uit eigen beweging, zoveel als tactisch mogelijk, de reden van de controle uit. Wij zijn transparant. Een goede uitleg vermindert de impact van een controle op de burger en vergroot de kans op begrip en medewerking. Onze bejegening is respectvol en correct. We stellen open vragen. Dit leidt tot meer informatie, medewerking en acceptatie. Wij reflecteren met elkaar over ons handelen op straat, omdat wij zelf en als team ons vakmanschap willen vergroten.

17 5. Hoe pakken we dat aan + Standpunt politie
Versterken voorbeeldfunctie politie als bewaker van de mensenrechten in de samenleving Artikel 1 Grondwet is de basis van elke politieagent: “allen in Nederland worden in gelijke gevallen gelijk behandeld” Onnodig controleren en etnisch profileren komt voor (blijkt ook uit onderzoek) en mag niet Echter de oplossing zoeken in registreren (stopformulier) brengt geen verbetering in de aanpak Politie kiest voor (verder) professionaliseren van het vakmanschap op de proactieve controle Dit gebeurt door een concreet handelingsperspectief (het Handelingskader proactief controleren) en verbetering van de informatievoorziening op straat ter ondersteuning van de controle We willen beter inzicht in effectiviteit van de proactieve controle in relatie tot inzet politiecapaciteit (beoordelen opbrengstoverschatting) Uitgangspunt Handelingsperspectief (handelingskader) en IV-functionaliteiten worden ontwikkeld door politiemensen zelf Landelijk handelingskader proactief controleren Landelijk Informatievoorziening op straat ter ondersteuning van dit proces

18 Klachtenformulier politie app uitgebreid
5. Hoe pakken we dat aan Klachtenformulier politie app uitgebreid Vindt u dat u etnisch geprofileerd ben?

19 Implementatie Handelingskader
Gaat om > vakmanschap Leren op de werkplek. Begeleiding /coaching!!!!!! Sturing door leiding op proactief controleren Landelijke pilot met 10 teams: wat werkt ?

20 Implementatie HK proactief controleren
“ wat zijn de leerpunten” Kennis van de werking brein (bewustwording) Handelingskader is universeel Bottom–up en top down zijn nodig Urgentiebesef en leerproces in de praktijk (24/7) Borging/verandering vraagt meerjarige aanpak Veranderkundig vraagstuk vraagt veranderstrategie

21

22 Vragen?


Download ppt "Mariette Beekman Paul Gademan 23 mei 2018 Brussel;"

Verwante presentaties


Ads door Google