De kunst van het goede handelen Verslag van de bijeenkomst van de Internationale Raad voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie en van de Internationale Conferentie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Trends in gezondheidsklachten en gezondheidsgedrag van jongeren Resultaten van de studie Jongeren en gezondheid Lea Maes en Anne Hublet Vakgroep Maatschappelijke.
Advertisements

Vrijwilligers in de geestelijke verzorging?
Duurzame energie in ontwikkeling
7 november Pedagogische Tact en Pedagogisch Leiderschap als antwoord…
Behandeling en begeleiding
Dr. Wilbert Linnemans Human Sense Consultation
Samen opvoeden; ouders en pedagogisch medewerkers
7-14 FEBRUARI 2011 MARRIAGE WEEK.  7 tot 14 februari MARRIAGE WEEK in Nederland in  Vier je huwelijksrelatie en investeer in elkaar.  Thema 2011:
Nederlands Curriculum ? Samen bouwen aan een Nederlands curriculum voor de kinderopvang (okt 2005)
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
Professionals als sleutel tot succes. Programma Inloop en kennismaking De professional in een veranderende context Succesvol veranderen Het fundament.
De PROFIBUS, PROFINET & IO-Link dag 2011 Share our Vision for Automation.
Grenzen aan vrijwilligerswerk?. SGL Stichting gehandicaptenzorg Limburg Zorg beter met vrijwilligers 21 november 2013.
Overheden in de financiële en economische crisis John Crombez.
VFO – studiedag 22 november 2007 I. Nicaise (HIVA – K.U.Leuven)
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
Klinische psychologen in een algemeen ziekenhuis
Waarde-volle zorg LPZ, 11 oktober Opbouw Voorstellen Ontwikkelingen Ander perspectief In gesprek 2.
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Preventieve interventie: Lange-termijn effecten van vroege pedagogische interventies M. Van Aken & M. Riksen-Walraven © Pedagogiek in Beeld Hoofdstuk.
Conferentie Paramaribo 23 mei 2008 HOE GEZOND IS SURINAME? Dr André Weel, bedrijfsarts en epidemioloog.
JONGEREN en DRUGS van kennismaking tot verslaving
Wat? Internationaal project 1998 Wetenschappelijk onderzoek Experimenteren in de ruimte Frank De Winne.
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Marianne Drenthen – Marij Peeters. Inhoud artikel  Relatie ouders en kinderen met een auditieve en/of communicatieve beperking loopt minder goed;  Specifieke.
Trends in gezondheidsklachten en gezondheidsgedrag van jongeren Resultaten van de studie Jongeren en gezondheid Lea Maes en Anne Hublet Vakgroep Maatschappelijke.
Gezinsweek Een nieuwjaarsgeschenk van de ChristenUnie fractie aan de stad.
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
TEGENSTEMMEN EN WEERBAARHEID
STOP4-7 programma Samen sterker Terug Op Pad.
Samen werken aan een gezonde regio!
EMMen Maakt Meer Mogelijk. Impuls brede scholen, sport en cultuur maart 2008.
Best practice Doel: voorlichting team
Kindermishandeling & (v)echtscheiding
Risicojongeren in Rotterdam Aanleiding Wetenschappelijke input integrale benadering Input voor conferentie Gemeente Rotterdam/Rijk Opzet studie Literatuurstudie.
Presentatie Doel? Doel? Bevorderen van het welzijn en goede zorg voor kinderen zonder adekwate ouderlijke zorg. Bevorderen van.
Presentatie ABVAKABO 10 april 2006 Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
Budgetten en aantallen mobiliteiten. Budget (EU) 121 miljoen EUR mobiliteiten in academiejaar 2015/2016.
School- en gezinsgerichte preventie: Literatuuronderzoek
KIJK! Observeren Registreren en Handelen
IPC Nederland.
Trends in gezondheidsklachten en gezondheidsgedrag van jongeren Resultaten van de studie Jongeren en gezondheid Lea Maes en Anne Hublet Vakgroep Maatschappelijke.
Geestelijk gezond(heidsbeleid) in het onderwijs: uitgangspunten en handvatten. Mohsen Zagheden.
Opvoeding en pedagogiek
Opvoedrelaties onder spanning B
Week 1: professioneel pedagogisch handelen Docent: Irina Nojoredjo Opvoedrelaties onder spanning B.
Improving Mental Health by Sharing Knowledge Themacertificaat Welbevinden en Sociale Veiligheid Marjolein Keij, Jeroen Lammers 21 oktober, 2015.
Oic.
7 e nationale conferentie (12 nov 2015) School Wide Positive Behavior Support De School en de Straat DR. JAN DIRK DE JONG, CRIMINOLOOG LECTOR AANPAK JEUGDCRIMINALITEIT,
Week 3 Casus oefenen Docent: Madeleine Meurs Opvoedrelaties onder spanning B.
1 (Ped)agogiek Hoorcollege 3 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
OPVOEDRELATIES ONDER SPANNING B Bijeenkomst 2. PROGRAMMA Restje dinsdag Film Casus maken Debatteren Checklist maken Professioneel pedagogisch handelen.
Leeswijzer bij de bijlagen   In deze bijlagen bij het NVZ-strategiedocument Zorg voor 2020 zijn de belangrijkste grafieken en brondocumenten voor u geselecteerd.
De anesthesiemedewerker in Europa International Federation of Nurse Anesthetist (IFNA) Nederlandse Vereniging voor Anesthesie-Medewerkers Jaap Hoekman.
ICC Module Cultuur in de Spiegel Bijeenkomst 1 Datum Naam trainer / instelling.
7 de specialisatiejaar kinderzorg Toelichting bij AD5.
Extra kwetsbaar door lage kwetsbaarheid
7de specialisatiejaar Thuis en bejaardenzorg / zorgkundige
3de graad verzorging Toelichting bij AD5.
Training docenten in Hoger Onderwijs
Vluchtelingen en asielzoekers
Boeren, Lobbyen en de Europese Unie
LTO Nederland: boeren, lobby, EU
Product classification Standard for international e-Commerce ETIM International Marc Habets 01 January 2019.
JEUGDzorg - voor wie?.
Informatiebijeenkomst KA103 Call 2019
Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5.
Samen uit, samen thuis?! Ouderparticipatieve opvoedingsondersteuning in de ambulante werking van centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning te Willebroek.
Overzicht modules CKG Glorieux
Overzicht modules CKG Glorieux
Transcript van de presentatie:

De kunst van het goede handelen Verslag van de bijeenkomst van de Internationale Raad voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie en van de Internationale Conferentie voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie 2012

Internationale Raad voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie Vergadert jaarlijks in de herfst gedurende een drietal dagen Een tachtigtal collega’s uit 41 landen Vertegenwoordigen ongeveer 600 initiatieven

Internationale Raad voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie Argentina Australia Austria Belgium Botswana Brazil Canada Chile Denmark Estonia Finland France Georgia Germany Great Britain Greece Iceland India Ireland Israël Italy Kigrisiya Latvia Moldavië Netherland s New Zealand Norway Pakistan Peru Poland Portugal Romania Russia Spain Sweden South Africa Suriname Switzerland Czechian Republic Ukraine USA

Internationale Raad voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie

OPGAVEN Waarnemen van de heilpedagogische (HP) en sociaaltherapeutische (ST) beweging wereldwijd Informatie-uitwisseling tussen de landen onderling en met de medische afdeling Samenwerking met gebruikers en –verenigingen De financiële basis voor dit werk verzorgen

Internationale Raad voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie EN VERDER Verder ontwikkelen van de uitgangspunten van de HP en ST Wetenschappelijk onderzoek en publicaties Opnemen van specifieke opdrachten op het vlak van geesteswetenschap, het juridische, of het sociale Opleiding, vorming, conferenties voor medewerkers organiseren

Internationale Raad voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie INHOUDELIJKE THEMA’S 2012 Overzicht op de ontwikkelingen in de heilpedagogische beweging wereldwijd Ontwikkelingskansen en kwetsbaarheid: een verhaal over innerlijke veerkracht Organisatieontwikkeling: hoe kan management bijdragen tot het borgen van heilpedagogie en sociaaltherapie

Internationale Raad voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie Nieuwe uitgaven:

Internationale Raad voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie Nieuwe uitgaven:

Internationale Raad voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie Nieuwe uitgaven:

Internationale Raad voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie WERKTHEMA’S 2012 Beeld van de wereldbeweging: waar staan we? Financiën van de Internationale Raad Toekomstige ontwikkeling van de Internationale Raad

Internationale Raad voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie Beeld van de wereldbeweging: waar staan we? Bijdragen van Groot-Brittanië, Rusland, Equador Samenwerking met gebruikersorganisaties Wat is aan de tijd?

Internationale Raad voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie Financiën van de Internationale Raad

Internationale Raad voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie Kwetsbaarheid als risico of als kans? Andreas Fischer Kwetsbaarheid in samenhang met resiliëntie : innerlijke veerkracht Studie in Hawaï Risicofactoren en beschermende factoren

Internationale Raad voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie Kwetsbaarheid als risico of als kans? Andreas Fischer Risico op psychische stoornissen: Psychologische en biologische factoren Stressoren in de omgeving: milieu, armoede, criminaliteit, geweld, drugs, dakloos zijn,... Kwetsbaarheidsfactoren: Primaire: aangeboren: chronische ziekte, zintuiglijke beperkingen, complicaties bij geboorte,... Secundaire: hechtingsstoornissen, gedragsproblemen,...

Internationale Raad voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie Kwetsbaarheid als risico of als kans? Andreas Fischer Beschermende factoren: Persoonsgebonden factoren: temperament, aangeboren sterkte Veerkracht-factoren: verworven in de omgang en uiteenzetting met de omstandigheden: positief zelfwaardegevoel, actieve aanpak, creativiteit Omgevingsgebonden factoren: stabiele emotionele ontmoetingen, positieve rolmodellen

Internationale Raad voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie Kwetsbaarheid als risico of als kans? Andreas Fischer Beschermende factoren verhinderen trauma’s ook in moeilijke omstandigheden. Veerkracht kan worden opgebouwd Dit onderzoek naar veerkracht heeft het beeld van het kind veranderd: kinderen hoeven niet de speelbal van de omstandigheden te zijn Niet alleen de ouders en opvoeders, maar ook het kind zelf heeft vat op zijn eigen veerkracht en kan zijn eigen leven mee vorm geven.

Internationale Raad voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie Kwetsbaarheid als risico of als kans? Andreas Fischer Deze veerkracht is niet volledig voorbestemd en kan positief beïnvloed worden Onderzoek van Wustmann Corina over hoe de veerkracht van kinderen zich positief kan ontwikkelen

Internationale Raad voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie Kwetsbaarheid als risico of als kans? Andreas Fischer Dit onderzoek onderbouwt de positieve benadering die we in de HP kennen: we gaan uit van de ongeschonden ontwikkelingskern van het kind en we creëren hiervoor ontwikkelingskansen. Rolmodel zijn: in de pedagogische relatie ga je vormgeven aan je verhouding tot het kind en dit vraagt dat je je gevoeling en beweeglijk opstelt. Dit brengt je bij je eigen kwetsbaarheid.

Internationale Raad voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie Kwetsbaarheid als risico of als kans? Andreas Fischer Neemt deze kwetsbaarheid van medewerkers toe? Hoe gaan we ermee om? Grenzen behoeden Heldere verwachtingen Werkbegeleidingsgesprekken Salutogenese Zelfwaardegevoel, zelfcontrole versterken

Internationale Raad voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie Veerkracht Bescherming Risico’s Organisatie Vaardigheden

Internationale Raad voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie Kwetsbaarheid als risico of als kans? Andreas Fischer Hoe is dit voor de organisatie zelf? Kwetsbaarheid? Risico’s Primair: anders dan anderen Secundair: geïsoleerd Bescherming

Internationale Raad voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie Toekomstige ontwikkeling van de Internationale Raad Financiële beperkingen – ecologie Versterken van de dynamiek in de periferie – opgaven secretariaat Vakwerkgroepen meer in het bewustzijn Generatiewissel en opvolging van Rüdiger Grimm Binnen 12 jaar 100 jaar Heilpedagogische Cursus

Internationale Raad voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie Uitkomsten:

Internationale Raad voor Heilpedagogie en Sociaaltherapie Vooruitblik: Conferentie 2012 Begroting 2013

Conferentie: De goede handeling Hogeschoolconferentie: De mens: Een wezen van het middengebied

Conferentie: De goede handeling Programma: Voordrachten Kunstzinnige bijdragen en oefeningen Werkgroepen Ontmoetingen en vrije initiatieven

Conferentie: De goede handeling De kunst van het goede handelen Johannes Denger

Conferentie: De goede handeling Avondvoordracht: Initiatiefcultuur Volker Frielingsdorf, Rüdiger Grimm, Brigitte Kaldenberg Over de geschiedenis van heilpedagogie en sociaaltherapie gezien vanuit de intitiatiefnemers

Conferentie: De goede handeling Bewustzijn en wil Bente Edlund

Conferentie: De goede handeling Kunstzinnige avondvoorstelling Euritmievoorstelling J.S. Bach: Dubbelconcerto in d-mol E. Grieg: Holberg suite K. Nystedt: Symfonie voor strijkers R. Steiner: gedichten

Conferentie: De goede handeling

De schaduwzijde van de menselijke wil Ron Dunselman

Conferentie: De goede handeling Kunstzinnig programma: “Kaspar Hauser” Cantate voor koor, piano en verteller Door Camphill gemeenschap ‘Le Béal’

Conferentie: De goede handeling Initiatief en sociale cultuur Dr Michaela Glöckler

Conferentie: De goede handeling Kunstzinnig programma “Engagement?” Compagnia Teatro Dimitri

Conferentie: De goede handeling Wakker worden in de wil – antroposofie als wilscultuur Walter Kugler