Jeugd en Diaconaat Federatie van Diaconieën 23 maart 2013.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
M EDIA AAN / GEZIN UIT ? E EN ONDERZOEK NAAR DE GEVOLGEN VAN INFORMATIE – EN COMMUNICATIETECHNOLOGIEËN ( ICT ) VOOR HET GEZINSLEVEN.
Advertisements

 TV media voor de kerken: een meerwaarde? Gouke v.d. Meulen  Wat is nu (technisch) mogelijk Wim van Dijk  Praktijk voorbeelden in de regio  Praktijk.
Samen werken aan inzetbaarheid en mobiliteit 1. Grote veranderingen • Jeugdzorg heeft te maken met grote veranderingen: • Transitie • Gemeenten worden.
Vrijwilligers in de geestelijke verzorging?
Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder.
Nederland participatieland?
Het Techniek- en MotivatieKompas Leerlingen in hun kracht brengen.
Verdiepen en Verbinden …jeugdwerk van de 21 ste eeuw… Van hier naar daar.
De startende diaken 1 1.
Bas van den Hoogen Wisselwerk maatschappelijke stages.
Welkom bij deze bijeenkomst voor praktijkopleiders Met als thema: De jeugd van tegenwoordig Apeldoorn, 8 juni 2009.
- uit dezelfde beker gedronken (nieuwe verbond) - onder dezelfde wolk gelopen - gemeenschap der heiligen (Zondag 21b). dat de gelovigen allen samen en.
Reacties van gemeenteleden op de vraag: "Hoe zien we onze gemeente in deze tijd en deze omgeving?" gemeente zijn je veilig voelen samenbindend vertrouwen.
Workshop. Weet je het nog? Gemotiveerd? Geïnformeerd? Geïnspireerd? ACTIE!
Pastoraal op school.
WMO en de kerken.
Immanuël Missionair. Visie Immanuël Uitreiken naar de buurt naar de mensen om ons heen Immanuël Impuls.
ELISE DENHAENE 1BaSWB VRIJWILLIGERSWERK INPASSEN IN DE STRUCTUUR VAN EEN ORGANISATIE.
Wet inburgering Heleen Veringa
Voorstelling 6de leerjaar
- 1. Waar wordt u, als u naar onze jeugd en ons jeugdwerk kijkt, nu echt blij van ? Gesprekken met jongeren Samen dingen doen Veel kinderen naar de tienerdienst.
Jeugd en toekomst. Jeugd In deze presentatie worden kort en bondig de bevindingen van een aantal avonden dit jaar weergegeven. Op deze avonden is het.
NME en jongeren: niet méér, maar beter!
Gezinsweek Een nieuwjaarsgeschenk van de ChristenUnie fractie aan de stad.
Jeugdopbouwwerk 2.0 Een schets van de ontwikkelde praktijk
Proviand voor onderweg Verder aan de slag met de visietekst Dekenale avonden voor team 2013 Powerpoint bij de slotbezinning.
 Algemene informatie * Artikel * Auteurs  Inhoud artikel * Inhoudsopgave * Korte schets.
De openbare bibliotheek in verandering Presentatie bibliotheekvernieuwing in West-Friesland M. van Wijk Mei 2008, Stede Broec.
Thema van deze dag “Verandering, ontmoeting en dialoog in een dynamisch onderwijslandschap” De dialoog staat centraal. De dialoog tussen docenten GVO en.
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
WMO en DIACONAAT regionale avonden 2014
Cursus Intern Cultuur Coördinator
Prof.dr. Micha de Winter Universiteit Utrecht
GPO CULTUUR EN MEDIA DOOR TAYSON HICKS, ASMARA PAPA EN NOËLLE DOODEMAN.
Doel en taak van de hulpverlening
Wij ondersteunen en begeleiden kerken bij het gemeente-zijn in deze wereld.
JONGEREN Pagina 24 t/m 50.
LEA en sociale competentie & participatie Miriam Walraven 20 januari 2011.
Oic.
Jeugdcultuur Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat.
Eldering hfdst. 3.3 Het cultureel ecologisch raamwerk
Praktische handleiding voor De digitale community op Part-up.
Diaconale samenwerking
Jeugdwerkactie 2014 Actiedoelen. Drie pijlers onder de actie Thema 1Sterk in je schoenen Weerbaarheid van jongeren Thema 2Schouder aan schouder Zorg voor.
1. Zo lang als verantwoord en mogelijk, thuis blijven wonen. Een goed uitgangspunt. Dat kon met Thuiszorg, dagbesteding, thuishulp.
EEN GESPREK OVER AFHAKERS IN DE KERK ‘Mijn zoon / dochter gaat niet meer naar de kerk’
 Welke gedachte komt bij u op als ik zeg ‘de jongeren binnen uw gemeente’?  Welke gedachte komt bij u op als ik zeg: ‘de ouderen in uw gemeente’? 
Tussen aandacht en doelgerichtheid zoeken naar een methodische structuur.
Onderzoeks- presentatie. Programma Algemene gegevens respondenten Resultaten o Plek van geloof o Prioriteiten o Godsbeeld o Beeld van de kerk o Sterke.
Help mensen hun eigen leven te leiden Zelf- en samenredzaamheid.
Derk Jan Poel Meppel 30 maart 2017
H1 Hoe word je wie je bent?.
H2 Een leven lang leren.
Efeziërs (3) WELKOM 1.
Van visie naar werkplan voor werkgroepen/commissies
Van visie naar werkplan voor werkgroepen/commissies
Ouders en school samen Maart 2016
Pilot Maatschappijwetenschappen introductie Han Noordink Marco Veldman
Geef licht aan kinderen in gewelddadige wijken in Zuid-Afrika
De week van de vrijwilliger
Drie schema’s Die je kunnen helpen om het verhaal achter het decreet duidelijk te maken …
Plaats, datum bijeenkomst
JEUGDzorg - voor wie?.
[Voeg eigen informatie over uw gemeente en/of de collecte toe]
Basistekst : Talentontwikkeling
JAARPLANNEN 2018 –
…is een interkerkelijke stichting die plaatselijke kerken helpt
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Toerusting voor (pastorale) vrijwilligers in de ouderenzorg
Barmhartigheid door het Vincentiuswerk: kansen van mens-tot-mens
Transcript van de presentatie:

Jeugd en Diaconaat Federatie van Diaconieën 23 maart 2013

Opbouw praktijk situaties beschrijving jeugdcultuur diaconaal perspectief visie op jeugddiaconaat aanwijzingen eigenpraktijkeigenpraktijk

1. Vier verhalen

Vier verschillende situaties 1.Spontaan naar Afrika 2.Met de groep van de Alpha-cursus naar Roemenie 3.Jongerenwerker met vrije rol 4.Adopteren van projecten in de omgeving

1. Veranderende Samenleving

de huidige cultuur 6 Toen Nu ???

de samenleving is veranderd kerk gezin / familie vrienden buurtschool vere- niging identiteit was meer een geheel modern J J kerk gezin familie buurt vrienden muziek / media school identiteit is afhankelijk van waar je bent post-modern

2. Relatie tussen geloof, kerk, samenleving en jeugd

Relatie tussen kerk en jongeren staat onder druk J kerk gezin familie buurt vrienden muziek / media school Formele relatie Zichtbare relatie Inhoudelijke relatie Personele relatie

Diepere kloof? Is binnen het GELOOF de geloofsinhoud en geloofsbeleving niet te ver uit elkaar gehaald? Is GELOOF niet teveel alleen binnen de kerk geplaatst en niet in het leven-van- alledag?

waarnemingen Jongeren zijn (toch!) op zoek naar groepen en verbanden met waarden en normen Jongeren hebben behoefte aan eigen identiteit in een multiculturele samenleving. Jongeren hebben behoefte aan nabijheid en echtheid in globalisering en medialisering.

hoe dan wel? Investeren in twee pijlers: –Verdiepen : in de gemeente en in de gezinnen het geloof: leven, leren en vieren –Verbinden : in de verbanden in de samenleving het leven: geloven, leren en vieren Met, voor en door jongeren: –reeds bestaande relaties –netwerk en groepsverband

Van relatiecrisis naar wisselwerking J kerk gezin familie buurt vrienden muziek / media school VERDIEPENVERBINDEN

3. Diaconaal perspectief

verdiepen diaconale vorming van jongeren in het geheel van de gemeente (catechese, kerkdiensten, intergeneratief) gedragsverandering vraagt om een diepere bewustwording van de gehele sociale omgeving van jongeren niet in een laboratorium in een zaaltje van de kerk, maar: –Gericht op persoonlijke ervaring in de direct omgeving –Doorleefde ervaringen, gericht op emoties en betrokkenheid –“schokkend”

verbinden aanwezig zijn op bestaande plaatsen en projecten (school, straat, buurtwerk, cultuur, sport, vrienden, social media,…) creëren van nieuwe plaatsen om er te zijn voor anderen (activiteiten, relaties, gesprekken,…)

4.Visie op jeugddiaconaat

Jeugddiaconaat De gebrokenheid van de wereld is de plaats waar de ontmoeting met God plaats vindt in verwarring en ontwrichting (ruwe openbaring) transformatie van georganiseerde diaconale projecten en programma’s door klein groepje mensen, naar een diaconale ‘zijnshouding’ van heel de gemeente (gebruik maken van bestaande structuren) vanuit deze diaconale houding ‘kijken’ naar de direct omgeving en context van ‘leren’ naar ‘leven’ van denken in vraag en aanbod naar leggen van verbindingen oog krijgen voor de eigen passie en de nood in de omgeving “de grootste passie verbinden aan de grootste pijn” (Shaine Clayborne)

5.Concrete aanwijzingen

Aanwijzingen Ga op reis met elkaar, van de jongste tot de oudste, een zoektocht vanuit de innerlijke ontferming van Jezus Christus. Ga op zoek naar de eigen pijn in de gemeente: waar wordt de kloof het diepst ervaren, deel het met elkaar, durf ook los te laten Ga op zoek naar de passie in de gemeente, waar liggen de krachten, de talenten, de mogelijkheden Ga op zoek naar de netwerken en verbanden in de directe omgeving en zoek naar verbindingen Ga op zoek naar de nood in de omgeving en verbind deze aan ontdekte passie in de gemeente Met de diakenen als diaconale reisleiders met passie, visie en enthousiasme

Concreet Verzamel een overzicht van actuele projecten in de buurt (bijv. inloophuizen daklozen) Kijk naar landelijke projecten, die ook plaatselijk gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld: –M25 –Micha Young –Maatschappelijke stage –Stichting present Schaf de Totaalbox Jeugddiaconaat aan (