Van idee tot digitaal materiaal

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Harry Dickhoff Optical Support
Advertisements

Wat is Blits? • Complete methode voor het nieuwe vak Studievaardigheden. Doorlopende leerlijn van groep 5 t/m 8.
Vuistregels voor het ontwerpen van educatieve software
Visie op sociaal - emotionele ontwikkeling in de praktijk
De nieuwe ICT-diamant Sociaal-ethische competenties
Leer de namen van de noten 1
Downloaden: Ad-aware. Downloaden bestaat uit 3 delen: •1. Zoeken naar de plek waar je het bestand kan vinden op het internet •2. Het nemen van een kopie.
Dromen geven ons de kracht om ze ook waar te maken.
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
De herziene versie van Kopen en Werken Enno Noordhoff, Luc Repriels
Ict - beleidsplan
‘Groot ICT project’ Een leerlijn mediawijsheid.
Stagedagboek IAB opleiding - 16/02/2013.
Visie bepalen Techniek op de ……….school. Doelstelling Komen tot een duidelijke visie op techniek, rekening houdend met de toekomst, zodat er gebruik gemaakt.
Inleiding in de Civiele Techniek
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Aanleren van ICT vaardigheden bij de kinderen tijdens de taallessen. Door: Lisette Jursche Opleiding i-coach 19 Juni 2012.
Henk te Ronde ICT coördinator CSV. Inleiding  Onderwijs concept “Levensecht leren” Meer zelfwerkzaamheid minder doceren Samenwerken van leerlingen Combinatie.
Lijn in NLT ? Henriette Kok Baukje Lobregt
POWERPOINT Een tabel invoegen Les 3.
Doelstelling Wedeo Mensen aan het werk krijgen en houden in een zo regulier mogelijke arbeidssituatie. Dit is de belangrijkste basis voor het.
VTB Technasium Vakcollege
"Maatwerk, hetzelfde maar dan anders"
Leer de namen van de noten 2
Gebieden als Powerpoint shapes
Vergaderen Gebruikt materiaal Actie! Office3 bso blz. a Benoem het materiaal in de tweede kolom in je boek op blz b In de derde kolom.
Leergemeenschap G e p e r s o n a l i s e e r d L e r e n
Groot ICT-project Visie Daniëlle de Winter.
Den Haag 30 oktober 2012 i-COACH Opleiding i-COACH 2012 Leontine van Schie Ruud Westra 1.
Opbrengstgericht werken mbv peilingsactiviteiten
Kunnen we leren kiezen? Jan Bransen Alumnidag 2006.
ICT-rijk bewegen in 3 VWO / HAVO Het implementeren van de nieuwe functionaliteit van Coach 6, vanuit een didactisch oogpunt bekeken Ron Vonk Archimedes.
Registratie en certificatiesoftware bestaand residentiële gebouwen.
Huiswerk voor vandaag Boek: hoofdstuk 2 creatief denken rode gedeelte: oefen je 5 basisvaardigheden voor creatief denken, maak uit elke categorie 1 opdracht.
Klik op de berichtenbalk op Bewerken inschakelen,
Professionele ontwikkeling
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
Gebruiksmogelijkheden van smartboards in de rekenles presentatie freudenthal instituut gijs noordergraaf en vincent jonker.
VWO-bèta op de Amersfoortse Berg
Inhoud workshop Knelpunten Babbage ICT-coach Pluspunten Babbage ICT-coach Hoe werken de auteurs er mee? Inbreng gebruikers: tips, vragen, suggesties.
Fijnhoutbewerken in beeld Landelijke dag Platform vmbo bouwtechniek 6 juni 2007 Hans van Berkel Ejanne Lijftogt.
ICT-praktijkdag 1 ste leerjaar … met één klik de eindtermen bij de kinderen brengen …
Een Module over Model Checking voor het VWO Frits Vaandrager1, David Jansen1 & Els Koopmans2 1Radboud Universiteit Nijmegen 2Olympus College Arnhem.
Al doende leren training docenten
ZijActief Koningslust 10 jaar Truusje Trap
Opleiding Brandveiligheidsadviseur
Competentiegericht ontwerpen & ontwikkelen
ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
Het werken met portfolio
Leerlijnen in een Wiki
De gezonde school en genotmiddelen
Standards in localisation – A translator's perspective Nico van de Water Bij deze presentatie vindt waarschijnlijk een discussie plaats waaruit actiepunten.
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Van papier naar digitaal Casus Digital born materiaal
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
1 Leren via het Internet: hoe onderzoek je samenwerkend leren in discussiegroepen? Prof. dr. Martin Valcke.
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
Kwaliteitsbeleid.
Workshop: Digitale bordlessen. Even voorstellen. Anthony Verwijst I-Coach en leerkracht op bs. de LenS. Ervaringen: bordwerkprogramma's, coachen/begeleiden.
Den Haag 13 november 2012 i-COACH Opleiding i-COACH 2012 Leontine van Schie Ruud Westra 1.
Inleidinginleiding | handleiding | verantwoording thema | beeldmateriaalhandleidingverantwoording themabeeldmateriaal Groep 6Groep 6 | Groep 7 | Groep.
Vaardigheden 1. Het opzetten van een vaardighedenlijn voor leerlingen van de brugklassen. 2. Voor vakdocenten inzichtelijk maken wanneer welke vaardigheden.
Overgang van lagereschoolkind naar adolescent
Een vergadering organiseren
[Projectnaam] [Degene die de presentatie verzorgt]
Wat leren docenten en onderwijsondersteuners online van goede voorbeelden van ICT-gebruik en hoe waarderen ze dit online leren? Gerard Baars
Vergadering Personeelsdienst
PowerPoint Taal Bijeenkomst 5: Onderwijsaanbod uitvoeren/evalueren
Ontwerpen van een leerlijn voor zelfstandig leren en werken
Ontwerpen van een leerlijn voor zelfstandig leren en werken
Transcript van de presentatie:

Van idee tot digitaal materiaal OBS de Notenkraker / Hoogvliet O.B.S. De Notenkraker

Bij deze presentatie vindt waarschijnlijk een discussie plaats waaruit actiepunten voortkomen. Met PowerPoint kunt u tijdens de presentatie deze actiepunten bijhouden. Klik tijdens de diavoorstelling op de rechtermuisknop Selecteer Aantekening Selecteer het tabblad Actiepunten Typ actiepunten als deze ter sprake komen Klik op OK om dit dialoogvenster te sluiten Er wordt automatisch een dia aan het einde van de presentatie toegevoegd met daarop de door u opgegeven punten.

Visie van de school *plaats- en tijdonafhankelijk kunnen leren. *functiedifferentiatie bij personeel *zelfstandig werken en leren een belangrijke factor *ICT als ondersteunende rol *frontaal en klassikaal doceren door docenten laten veranderen in coachen en ondersteunen

Van brainstorm naar idee Binnen n@tschool voorbeeldlessen bekeken. Op voorstel gezocht naar mogelijkheden binnen de methode Taal Actief om lessen geschikt te maken voor de ELO. Gekozen voor werkwoordsspelling met een diagnostische toets.

Waarom deze keuze? Zowel voor leerlingen als leerkracht aantrekkelijk. * het voorkomen van uitval op dit onderdeel van de spelling * snelle manier van correctie * verwijzing naar handelingsplan * minder stress door individueel aanbod op goed gekozen tijdstip.

Aandachtspunten Bestaat er al software die te gebruiken is? Welke ideeën bestaan er al én zijn in te passen? In hoeverre is het technisch realiseerbaar.

Aandachtspunten Op welk moment leren omgaan met n@tschool. * vanaf begin: kennis over de mogelijkheden en de onmogelijkheden. * later stadium: gelegenheid om over een didactisch ontwerp, soort leerlijn,na te denken.

Aan de slag ! Leerlijn uitgezet d.m.v. groot overzicht met tussenstapjes. Informatie gezocht bij CED die ingezet kon worden binnen het plan Advies ingewonnen over de haalbaarheid van onze keuze bij externe organisatie (in dit geval met de PABO) Bruikbare materialen vanuit methode verzameld voor ons thema

Cursus n@tschool Informatie gekregen over de technische aspecten en mogelijkheden binnen deze ELO Tijdens de cursus bleek ons oorspronkelijk idee, de diagnostische toets, niet haalbaar. Niet realistisch is de leus : Bedenk wat je wilt, niet wat je denkt dat de techniek kan!

Nieuw plan Oorspronkelijk idee verlaten Aandacht verplaatst naar taalbeschouwing : Zinsontleding ( het werkwoordelijk- en naamwoordelijk gezegde)

Werkverdeling Opzet lessen door leerkracht i.v.m. didactische kennis. Invoering binnen n@tschool door ICT-er i.v.m. technische kennis

Het maken van de lessen Verzamelen van informatie Doornemen van de klassikale instructie van de leerkracht en zoeken naar een adaptieve vorm. Samenstellen van de nieuwe les m.b.v. bestaand materiaal uit de methode. Projecteren op digitale kennis vaardigheden en mogelijkheden binnen n@tschool.

Het resultaat

Het resultaat

Het resultaat

Het resultaat

“DeTechnologie” Technische problemen tussen server en school kunnen ernstige vertraging geven bij het uitproberen van de ELO door leerlingen. Regelmatige “upgrade” van N@tschool is zeer arbeidsintensief Pfff

Testfase/Evaluatie Hoe vonden de leerlingen het? Hoeveel tijd heeft het maken gekost? Is het werk op te slaan binnen de ELO? Bestaat er belangstelling bij andere deelnemers/scholen?

De Praktijk