WORKSHOP 7 Vriendschap, Relaties, Intimiteit en Seksualiteit

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Met de vuist op tafel slaan;
Advertisements

Het Techniek- en MotivatieKompas Leerlingen in hun kracht brengen.
Acceptatie Thema-avond voor De Piloot, maart 2011 Antoinette Loenen
RSJ congres 2013 “Zit ik hier wel goed?” L.F.P.Z. Pompestichting
Forensische Kinder- en Jeugdpsychiatrie
Collega’s betrekken bij taal- en rekenbeleid
Michiel van Hees directeur CQ procesmanagement
Vrijheidsberoving na een als misdrijf omschreven feit
Monique E. Belinfante-van Gelder Locatiedirecteur Behandeling en Zorg
Hogescholen in Dialoog
Nieuwe vrienden maken en
Workshop Relationele en seksuele vorming
LVB en Verslaving Samenwerken, het kan! Lisette Bloemendaal
Synthese: “Zorg voor verslaafde dak- en thuislozen in Utrecht.”
Jeugdzorg- Drang en dwang in de jeugdzorg
Oorsprong Het competentiemodel ontstond in het Pedagogisch Instituut Amsterdam /Duivendrecht. Oorspronkelijk werd het gebruikt voor delinquente jongeren,
 1 op 3 heeft ooit al eens last gehad van overbezorgde periode  1 op 4 heeft ooit al eens last gehad van sombere of depressieve periode  Komt meer.
Drugs- en alcoholverslaving
Werkvelden 1 Ba TP academiejaar G.Van Reusel1 Het forensisch-psychologisch werkveld een initiatie.
Zelf aan de slag met patiëntenparticipatie
Jongeren Preventie Team
Forensische (F)ACT Symposium Resocialisatie 18 april 2013
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
Waaronder Centrale Aanmelding! Maatregelen in Nijmegen.
Ik heb iets van autisme of zo
Deskundigheidsbevordering gerontopsychiatrie
“Samenwerken is een keuze”
Bekendheid met ‘Veiligheidshuis’?
Herstelondersteunende zorg in een forensische setting:
Wat kunnen wij samen doen aan laaggeletterdheid in Almere?
Hfdst 15 strafprocesrecht
FADO 2011 Stigmatisering van Verslaafden ‘In de driehoek’, Utrecht, 17/11/2011 Masha Spits & Suzan Oudejans Mark Bench VOF.
Workshop sponsoring Delft voor Elkaar
Perspectief van de cliënt
Het Openbaar Ministerie
Symposium Geweld & innovatie 16 nov Miriam Knepper - gemeente Utrecht Evelien Buijs / Sanne van Wenum – Forensisch Fact De Waag/ Forensische zorgspecialisten.
Introductie Wet BOPZ Wanneer ingesteld? Doel:.
JUSTITIEPLAN EEN EFFICIËNTE JUSTITIE VOOR MEER RECHTVAARDIGHEID Naar een rechtspositie voor de geïnterneerde Koen Geens minister van Justitie 23 oktober.
Project oriëntatie op het beroep
Opgroeien van de adolescent in de stad Pascal van Schajik Med/schpa.
Project oriëntatie op het beroep Lesweek 1 VSR1F.
Hanteren van ziektebeeldgerelateerde agressie
Om direct bij opname een zo passend mogelijk standaardplan toe te voegen aan het EPD heeft zijn er 8 standaard signaleringsplannen opgesteld:
Oriëntatie op het beroep Kwartaal 1 Week 4
Seksualiteit Het bespreekbaar maken van seksualiteit in het contact met de cliënt als onderdeel van de hulpverlening.
Workshop Specialistische Jeugdzorg Bestuurlijke conferentie jeugdzorg Gelderland 23 mei Bert Frings Wethouder Zorg en Welzijn, gemeente Nijmegen.
Psychiatrie & Psychologie Consumer Quality Index GGZ Onderzoek naar patiëntervaringen.
1 Medische Heroïne-Unit (MHU). 2 De MHU biedt: Gecontroleerde heroïnebehandeling onder medisch toezicht aan 20 patiënten Methadonverstrekking aan ca.
High & Intensive Care Sandra Vos en Chris den Braber
Hervorming langdurige zorg: AWBZ en Jeugdwet drs. Aaltje Hartholt-Hofstee, Directie Langdurige Zorg. 21 juni 2013.
© Karakter |pagina 1 Kinder- en jeugdpsychiatrie Mw. Irene Koopman Kinder- en jeugdpsychiater Clustermanager Behandelzaken Gelderland.
Eigen bijdrage voor GGZ Friesland. Inleiding De overheid heeft fikse bezuinigingen aangekondigd. De geestelijke gezondheidszorg wordt daar behoorlijk.
Forensische zorg DForZo Inkoop/Plaatsing/Kwaliteit/Financiering 26 januari
3100 Jeugdbescherming 800 Jeugdreclassering > specifieke doelgroep > vraag om specifieke kennis en vaardigheden.
Forensische Sociotherapie. Literatuur: Leefklimaat in de klinische forensische zorg – Peer van der Helm e.a. (SWP, 2013)
Workshop Girls’ Talk+ Annelies Kuyper. Girls’ Talk+: een groepsprogramma voor meiden met een licht verstandelijke beperking (LVB) ter voorkoming van onbedoelde.
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Regelgeving in het strafrecht geeft duidelijk aan welke handelingen van personen ontoelaatbaar of onrechtmatig.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
JCI VLAANDEREN #EXCHANGE. INLEIDING JCI bestaat enkel en alleen door de toewijding, de ideeën, de passie en de inzet van de individuele leden.
Gemeenten: Oss, Bernheze, Boekel, Boxmeer, Cuijk, Grave, Landerd, Geffen, Mill en Sint-Hubert, Oss, Sint Anthonis, Sint-Oedenrode, Uden, Meierijstad.
Strafrechtketen Dit is Cesare L. Cesare L. is 68 jaar oud.
Utrecht, 2 december 2016 ‘In dialoog: Het leven begint bij 18’ zorgeloos leven en verplichte (na)zorg Utrecht, 2 december 2016
Forensische Psychopathologie
Samen de psychische gezondheid in Nederland verbeteren
levensloopfunctie en beveiligde intensieve zorg
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.
Medisch en Psychotherapeutisch Centrum Voor Studenten (MPTC)
Lectoraat Verslavingskunde en forensische zorg
Sint-Jozefsinstituut
Sint-Jozefsinstituut
Transcript van de presentatie:

WORKSHOP 7 Vriendschap, Relaties, Intimiteit en Seksualiteit “Actuele ontwikkelingen in de psychiatrische zorg” 14 april 2008 Congrescentrum De Reehorst Ede Vriendschap, Relaties, Intimiteit en Seksualiteit in een TBS-instelling Pompekliniek Nijmegen Forensisch Psychiatrisch Centrum Ans Klaver - Eva Hoogveld - Frank Centen

Programma Workshop Wie zijn wij en waarom zijn wij hier? Frank: Ter Beschikking Stelling (TBS) Ans: Forensisch psychiatrische behandeling Eva: Zorgprogramma Zeden  VRIS Zelf aan de slag Uitwisseling/vragen en einde workshop

Wie zijn wij en waarom zijn wij hier? Wij zijn 3 werknemers van forensisch psychiatrisch centrum de Pompekliniek in Nijmegen, onderdeel van Stichting Forum GGz Nijmegen. Ans  is vaardigheidstrainer. (sociale vaardigheden) Eva  is sociotherapeut op een afdeling met psychotisch kwetsbare patiënten en daarnaast ook VRIS-trainer. Frank  is sociotherapeut op een afdeling dubbeldiagnostiek en afgevaardigde in samenwerkingsverband Cedar. Wij zijn hier omdat we het belangrijk vinden dat er meer (positieve) bekendheid wordt gegeven aan de behandeling van TBS-patiënten. In het bijzonder de ervaringen van en met TBS-patiënten als het gaat om intimiteit en de daarbij onvermijdelijke grensverkenningen. www.pompestichting.nl www.cedar.nu

Ter Beschikking Stelling Ter Beschikking Stelling is een door de strafrechter opgelegde maatregel: - een verdachte heeft een ernstig strafrechtelijk feit gepleegd. (er moet een straf van minimaal 4 jaar of meer op staan) - tijdens het plegen van dat delict is de verdachte geheel of deels ontoerekeningsvatbaar verklaard. (door een “gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van de geestvermogens”.) - Er is gevaar op herhaling. Na uitzitting van de straf in een huis van Bewaring, volgt een gedwongen klinische en/of poliklinische behandeling in een TBS-instelling of FPA. Er zijn 8 Forensisch Psychiatrische instellingen in Nederland. Dat zijn deels rijks- en deels particuliere AWBZ-instellingen. Daarnaast zijn er nog forensisch psychiatrische afdelingen (FPA´s) binnen de reguliere psychiatrische ziekenhuizen. In Nederland verblijven zo’n 1600 TBS-patiënten.

De TBS-instelling levert op korte termijn een bijdrage aan de veiligheid van de maatschappij omdat de patiënt verblijft in een beveiligde instelling. Op langere termijn geeft de behandeling een reëel verminderd risico op een (nieuw) delict. Elke 2 jaar komt de patiënt voor de rechter om te bekijken of verlenging van de TBS nog nodig is. De TBS-instelling treedt daarbij op als getuige deskundige en geeft een zogenaamd verlengingsadvies.

Professor Willem Pompe (1893-1968) De naamgever van de Pompestichting, professor Mr. Willem P.J. Pompe, was een vooraanstaand strafrechtjurist van de Utrechtse school en internationaal gewaardeerd in de criminologie. Samen met onder andere Pieter A.H. Baan en G.Th. Kempe wist hij een sterk humaniserende invloed uit te oefenen op de Nederlandse Strafrechtpleging van na WOII. Pompe stond het beeld voor ogen van de delinquent als evenmens.

De Pompestichting De Pompestichting verleent adequate hulp aan mensen die wegens psychische problemen in aanraking zijn gekomen of dreigen te komen met Justitie. Ze wil hiermee bijdragen aan de beveiliging van de samenleving door het voorkomen van (nieuwe) delicten. Het streven is de patiënt binnen zo kort mogelijke tijd met een maximale mate van zelfstandigheid te herintegreren in de maatschappij. Om deze doelen te bereiken biedt de Pompestichting zowel klinische zorg in een gepast beveiligde omgeving als ambulante behandeling en streeft zij naar samenwerking met de partners in het zorgcircuit en verbreding van kennis van de doelgroep door wetenschappelijk onderzoek.

Visie Pompestichting Goed risicomanagement Goede behandelrelatie Leren van vaardigheden Delict centraal stellen Werken volgens ‘handicapmodel’

6 clusters Totaal 285 patiënten intramuraal. (177 behandelplekken & 108 longstayplekken) 2 Clusters voor Persoonlijkheidsstoornisssen: 132 patiënten verdeeld over 9 afdelingen (2 in Vught) met als specialisatie een afdeling voor verslaafden en een afdeling onderzoek. Inclusief de Meander, een resocialisatieafdeling (32 patiënten + 6 in Nijmegen e.o.) 1 Cluster voor Psychosebehandeling: 45 patiënten verdeeld over 5 afdelingen waarvan 1 intensive care en 1 afdeling dubbeldiagnostiek. Inclusief een resocialisatie-afdeling. 1 Cluster poliklinische behandeling “Kairos”: behandeling van jaarlijks 500 patiënten. Problematiek: seksueel (bijv. Stalking) geweld of verslaving. Behandeling op 4 Locaties in Gelderland en 1 in Brabant. 1 Cluster Longstay: langdurig forensische zorg voor in totaal 108 bewoners. Locaties in Vught en in Zeeland. (NBr.) Expertisecentrum Pompeii: Ontwikkelen en aanbieden van cursussen en programma’s op basis van de aanwezige forensisch-psychiatrische ervaring, kunde en kennis. Bijv. cursus omgaan met geweld voor horeca. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. Bestuurlijke samenwerking: Regionale samenwerking met GGZ-Nijmegen en kliniek voor angstneurosen Overwaal in Gelderland.

Forensisch psychiatrische behandeling Het door de patiënt gepleegde delict staat centraal. 3 basis behandellijnen a) voor psychotische stoornissen (25%) b) voor persoonlijkheidsstoornissen (75%) - behandellijn voor geweldplegers - behandellijn voor zedendelinquenten c) voor langdurig forensische zorg Zorgprogrammering: behandelaanbod geëxpliciteerd en verantwoord Zoals een programma toegesneden op seksueel delinquenten, voor 'geweldplegers’, voor psychotische en long-stay-patiënten. Specifieke modulen zoals: - dadergroepen (na een delictanalyse) - Libermanmodulen (verslaving, vrije tijd, relaties) - terugvalpreventiegroepen Therapievormen: - psychotherapie (individueel en in groepsvorm) - psychiatrische interventie en medicatie - vaktherapieën - arbeidstraining en opleiding - sociaal cultureel werk en vrijetijdsbesteding - vaardigheidstraining - geestelijke verzorging

De VRIS-cursus VRIS staat voor Vriendschap, Relaties, Intimiteit en Seksualiteit OORSPRONG De VRIS cursus is opgezet door Forensisch Psychiatrisch Centrum ‘Veldzicht’ te Balkbrug. DOEL Ervaring uitwisselen in een veilige setting met wat er gebeurt in relaties zonder afgerekend te worden. Bewust-zijn van de eigen grens en die van de ander en ontdekken wat ‘normaal’ is. DE CURSUS De cursus behandelt een aantal aspecten waarin de eigen ervaring en het delen hiervan centraal staat. Beginnend bij een kennismaking, pratend over vriendschap, relaties, intimiteit wordt langzamerhand ingegaan op (eigen) seksualiteit. Ook seksuele voorlichting is (deels) opgenomen in de cursus. MIDDELEN Middelen die gehanteerd worden zijn ervaringsgerichte oefeningen, rollenspellen, kringgesprekken, videomateriaal en spellen. VOOR WIE Voor patiënten die groepsgeschikt zijn en die zich tijdens de cursus betrouwbaar opstellen. Geen eerder geconstateerde contra-indicaties. ERVARINGEN VAN DE TRAINER

ERVARINGSGERICHTE OEFENING ZELF AAN DE SLAG CARROUSSELSPEL ERVARINGSGERICHTE OEFENING STELLINGENSPEL

Uitwisseling en slot Wat heeft de workshop jou opgeleverd? Waar zou je meer over willen weten? Ervaringen vanuit je eigen instelling.

Bedankt voor jullie aandacht en inzet Eva, Ans en Frank