De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Forensische Psychopathologie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Forensische Psychopathologie"— Transcript van de presentatie:

1 Forensische Psychopathologie
forensisch •"(juridisch)" betrekking hebbend op justitie. Psychopathologie is de leer van de psychische ziekte (geestelijk en psychologisch) of lijden of van de handelingen en ervaringen die kunnen wijzen op een psychische ziekte of handicap. Psychopathologie is een deelgebied van de psychologie en de psychiatrie. Het is deels ook een beschrijvende of descriptieve wetenschap van psychische ziektebeelden.

2 Forensische Psychopathologie
Leerdoelen: 1. De student is zich bewust van de ethische dilemma’s die het spanningsveld tussen dwang en drang enerzijds en het hybride werken en een optimaal leer- en leefklimaat anderzijds met zich mee brengt;

3 Forensische Psychopathologie
Leerdoelen: 2. De student kan de belangrijkste psychische stoornissen binnen de forensische psychiatrie onderscheiden en de daarbij horende criteria reproduceren;

4 Forensische Psychopathologie
Leerdoelen: 3. De student herkent het verband tussen een psychische stoornis en het gepleegde delict;

5 Forensische Psychopathologie
Leerdoelen: 4. De student kan een (eenvoudige) risicotaxatie uitvoeren;

6 Forensische Psychopathologie
Leerdoelen: 5. De student weet welke interventies passen bij cliënten/delinquenten met een specifieke psychische stoornis en kan deze interventies ook aanschouwelijk maken.

7 Forensische Psychopathologie
Lesopzet: Bijeenkomst 1: Risicotaxatie, overdracht/tegenoverdracht en comorbiditeit:  Het begrip risicotaxatie vormt de eerste rode draad binnen deze module. De centrale vraag met betrekking tot risicotaxatie is: hoe verhoudt de stoornis zich tot risico, gevaar en recidive? De tweede rode draad zijn de begrippen overdracht en tegenoverdracht; Ten slotte wordt het begrip comorbiditeit nader uitgewerkt.

8 Forensische Psychopathologie
 Bijeenkomst 2: Legitimatie van dwang:  Dwang en drang zijn onlosmakelijk verbonden met het werken in een gedwongen kader. Centraal staat het gedachtegoed van Philip Zimbardo (“The Stanford Prison Experiment” en “Het Lucifer Effect”). Er wordt daarnaast gekeken naar de kenmerkende begrippen ‘totale inrichtingen’ en ‘hospitalisatie syndroom’ van Erving Goffman. Ten slotte wordt Hannah Arendt (“Eichmann in Jerusalem”) aangehaald.

9 Forensische Psychopathologie
 Bijeenkomst 3: Verslaving: Er wordt ingegaan op de diverse ziektebeelden en de mogelijke interventies. Het begrip dubbele diagnose wordt er uitgelicht. Daarnaast wordt er gekeken hoe verslaving zich verhoudt tot risico, gevaar en recidive? Ten slotte kijken we naar de benadering / methodiek die aansluit bij een cliënt met een verslaving en de gevoelens van overdracht / tegenoverdracht waarmee de hulpverlener (mogelijk) wordt geconfronteerd.

10 Forensische Psychopathologie
Bijeenkomst 4: Psychotische stoornissen: Er wordt ingegaan op de diverse ziektebeelden en de mogelijke interventies. Daarnaast wordt er gekeken hoe psychotische stoornissen zich verhouden tot risico, gevaar en recidive? Ten slotte kijken we naar de benadering / methodiek die aansluit bij een cliënt met een psychotische stoornis en de gevoelens van overdracht / tegenoverdracht waarmee de hulpverlener (mogelijk) wordt geconfronteerd.

11 Forensische Psychopathologie
Bijeenkomst 5: Persoonlijkheidsstoornissen: Zie opzet bijeenkomst 4. Bijeenkomst 6: Seksuele stoornissen: Bijeenkomst 7: Autistische stoornissen:

12 Forensische Psychopathologie
De module heeft een sterk ‘filmisch karakter’. In bijeenkomst 3 tot en met 7 wordt er een presentatie verzorgd door een werkgroep van vier tot vijf studenten. De presentatie heeft een duur van circa een uur.

13 Forensische Psychopathologie
Filmopdracht: Introduceer de gekozen film. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een filmrecensie (inhoud, verhaallijn, karakters enzovoort)(tijdsduur: circa 10 minuten). Bewerk de gekozen film en vertoon de geselecteerde filmfragmenten (tijdsduur: circa 20 minuten). Presenteer de opdracht (tijdsduur: circa 30 minuten).

14 Forensische Psychopathologie
Tentamenstof: Blansjaar, B.A., Beukers, M.M. & Kordelaar, W.F. van (red.) (2008) Stoornis en delict. Handboek psychiatrische en psychologische rapportage in strafzaken. Utrecht: De Tijdstroom Uitgeverij.

15 Forensische Psychopathologie
Tentamenstof: Reader: Forensische Psychopathologie (WIGK/GGZ);  PowerPointPresentaties (PPP): de PPP’s zijn terug te vinden op ELO; Op ELO zijn daarnaast een aantal artikelen (in de reader wordt verwezen naar ‘bijlagen’) geplaatst.


Download ppt "Forensische Psychopathologie"

Verwante presentaties


Ads door Google