Outputgestuurde Onderhoudscontracten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
In ons land is er steeds meer weerstand tegen de vee-industrie. Het moet anders, maar hoe? In deze discussie spelen verschillende meningen en verschillende.
Advertisements

Workshop Mensen in beweging
Onze kernwaarden.
SEPA Wat verwacht de toezichthouder van u? NFS SEPA-voorlichtingsmiddag, 30 mei 2012 Prof. Dr. Olaf C.H.M. Sleijpen Divisiedirecteur, Toezicht pensioenfondsen.
Schade-expertisebureaus en de Wet bescherming persoonsgegevens
De totstandkoming van domotica in het Leo Polak
P en beamer Deventer Jan van Lanen Contractmanager Algemeen: Welkom
1 Hendrix Budgetbegeleiding & Thuisadministratie.
Theo Heida • Procap Adviseurs en Projectmanagers (2005 – nu) • Stichting Company to College • DHV(2001 – 2005) • Technische Planologie (Rijksuniversiteit.
geen doorstroom, zonder doorstroom en uitstroom geen I-Interim Rijk!
een dienstverleningsovereenkomst
OASA College 3 1 H2Informatiemanagement H3Informatietechnologie en strategisch voordeel.
Aannemingsbedrijf H.J. Jurriёns B.V. te Utrecht. Nils Blom.
FlexForum : Kansen in de flexmarkt Donderdag 10 mei 2007 Waarde toevoegen Denk als je klant en wordt zijn beste leverancier.
Waarom op afstand samenwerken? Omdat het ….. Ronald Scherpenisse Information Worker Microsoft B.V.
Overheid & Markt, Ondernemend Aanbesteden
Geïntegreerde contracten en bouwprojecten
1212 /mhj Quo vadis, (Bio) Medisch Ingenieur? Biomedische Technologie Technische Universiteit Eindhoven in samenwerking met Universiteit Maastricht Dick.
Talentmanagement in de Technische Dienst
Welkom 8 februari Agenda  Bedrijfsprofiel  Producten en diensten  Veiligheid en verantwoordelijkheden  Het project  Het proces  Stelling.
Een startersgids voor innovatie
Ontwerpprojecten Ofwel hoe combineren we drie stromen? Steven Nijhuis
Deskundigen dag Arbouw
Roelof KleinJan 15 november 2012,
Inkomensverzorger voor de sector zorg en welzijn
Uitvlaggen naar Oost europa “Tricks and trucks”
Sportcentrum Vianen.
Let op de ijsberg! Over de klimaatscrises, leeftijdsbewust personeelsbeleid en diversiteit Sjiera de Vries.
ir Willum Cornelissen & ir. Harry vd Kallen Betweter of Calculator?
De kracht van Qurius Qurius heeft al ruim 15 jaar ervaring met het implementeren van Microsoft Dynamics ERP software, en als één van de weinigen met ge.
De kracht van Qurius Qurius heeft al ruim 15 jaar ervaring met het implementeren van Microsoft Dynamics ERP software, en als één van de weinigen met ge.
De 10 wegen en moderne marktbenadering
Ontwerpprojecten Ofwel hoe combineren we drie stromen? Steven Nijhuis Deze presentatie staat op: (onderdeel kennisbank)
Kiezen tussen belangen ervaringen van een veranderend ingenieursbureau in een veranderende wereld Jacco Buisman Ede, 11 maart 2008.
Ruimtelijke ordening en buisleidingen Kennistafel 30 mei 2007.
Valkuilen bij snelle groei van de organisatie
Experts werkvorm + begrippentest
LauwersCollege Buitenpost Informatica
Hoe risicobewust bent u?
Railverkeersgeluid: in de greep van Europa (?) RobertDegenhart Robert Degenhart.
Even voorstellen 250 medewerkers, 4 vestigingen
Risico’s uit de ondergrond – risico’s de ondergrond uit!
21 september 2007 DBFM Workshop RWS en BNG Kansen voor U.
Meerjarig onderhoud Presentatie Jos Oostveen
Workshop ‘visieversneller’
een nieuwe LEADER periode
Docent: Ans Sarianamual - oktober 2014
Functie-eisen / Competenties Afgeronde werktuigbouwkundige opleiding op HBO of academisch niveau; Minimaal vijf jaar ervaring in technische organisaties;
MKBA-model ter ondersteuning van uitvoeringskeuze
Van zorgen voor naar zorgen dat
Grontmij Duurzaam ontwerpen & realiseren. Wie we zijn | Grontmij Group 2  Derde grootste interdisciplinair advies- en ingenieursbureau in Europa  Voor.
EMVI Evaluatie Ingenieurs Netwerk Twente
Voorlichting Systeemintegratie Samen innoveren voor een duurzame én betrouwbare energievoorziening Utrecht, 6 juli 2015 Jörg Gigler.
2 th 1 Ontwikkeling § 6-7.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Prestatiecontracten Rotterdam Ard den Outer / Gert Jan de Looze Stadsontwikkeling, Gemeente Rotterdam Oktober 2015.
Past Performance Eerste ervaringen en hoe benut u uw kansen? Olaf Bovenkamp: hoofd ingenieursbureau gemeente Heiloo Marco van Beek: projectleider gemeente.
Wijs met media: Deze workshop geeft ouders de gelegenheid ideeën en ervaringen uit te wisselen over het onderwerp “Wijs met media”. De drie kernthema’s.
Werkt voor u De woningcorporatie standaard voor functieopbouw, functiewaardering, mobiliteit en ontwikkeling. Doet u mee? Resultaatgebieden binnen woningcorporaties.
Seminar asset management provincie Noord-Holland Grip op beheer en MEER Asset management in de gemeente Houten 4 maart 2015.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
Rob Goossens Komende lessen Werkomschrijving, werkplan en werkplanning.
POGGL, 16 februari 2016 Medezeggenschap 3.0: Reis door de tijd
Evaluatie FAB-trainingen Mondriaan Parnassia GGz Centraal Een beknopt overzicht van uitkomsten 7 maart 2017.
Prestatieinkoop Aanbestedingsvorm waarbij u zelf de kwaliteit bepaalt
Aanbesteding HHs Collegeweb.
veilig en gezond bouwen
Het discussiespel In ons land is er steeds meer weerstand tegen de vee-industrie. Het moet anders, maar hoe? In deze discussie spelen verschillende.
Cursus Interne auditor
Waarom Waarom is het HDN platform toe aan vernieuwing?
Transcript van de presentatie:

Outputgestuurde Onderhoudscontracten Door: Frits Couwenberg, Movares Email: Frits.Couwenberg@Movares.nl

Programma Even voorstellen Klassieke aanpak onderhoud Outputgestuurde onderhoudscontracten (“OO”) Opdrachtgever en OO Aannemer en OO Ingenieurs(bureau) en OO Drie vragen over OO Drie stellingen over de Rol Van De Ingenieur

Movares ‘Vormgeven aan bereikbaarheid’ Movares is een advies- en ingenieursbureau op het gebied van Mobiliteit en Ruimte: studies en planfasen Infrastructuur: mobiliteit en vervoer Rail: spoorweg infrastructuur, inclusief light rail Omzet 2007 ruim 140 miljoen euro, circa 1300 fte werkzaam In Nederland Hoofdkantoor in Utrecht Regiokantoren in Eindhoven, Weesp, Zoetermeer en Zwolle In Europa Vestigingen in Duitsland en Polen Projecten in o.a. Duitsland, Polen, Frankrijk, België, Slowakije, Slovenië en Spanje

Bijzonderheden Movares Na twee management buyouts in 2001 en 2006 is nu 74% van het bedrijf eigendom van het eigen personeel en directie Sinds mei 2006 heten we Movares (daarvoor was het Holland Railconsult) Movares staat op nummer 7 van de Top 50 van Nederlandse ingenieursbureaus De scope van onze werkzaamheden omvat niet alleen wegen en spoorwegen, maar ook water (geleiden, keren) en elektriciteit (distributie)

Klassieke aanpak onderhoud, 1/2 OG besteedt onderhoud uit aan aannemers op basis van onderhoudsconcepten en –procedures Deze concepten en procedures zijn vaak opgesteld door een Ingenieursbureau Aannemer voert de concepten en procedures uit Ingenieursbureaus werken zelden voor een aannemer

Klassieke aanpak onderhoud, 2/2 Relatie tussen onderhoud en performance van de infra is onduidelijk / niet expliciet vastgelegd Effectiviteit van onderhoudsactiviteiten onduidelijk Aannemer lost storingen per keer op Geen stimulans bij aannemer om storingen anders op te pakken Weinig onderzoek naar achterliggende oorzaken van storingen

Outputgestuurde Onderhoudscontracten De OG wil grip op de output Voorlopers in de infrawereld zijn RWS en ProRail OG wil een bepaalde capaciteit, beschikbaarheid en kwaliteit van de infra kunnen garanderen Focus ligt op de resultaten van de onderhoudsinspanningen Aannemer wordt betaald op basis van de prestaties van de infrastructuur (KPI’s)

Opdrachtgever en OO De OG wil eisen stellen aan de prestaties van de infrastructuur Een ingenieursbureau kan de OG daarbij helpen, ondermeer door: Opstellen (optimale) performance eisen Relatie tussen performance en kosten aangeven Performance meten Objectief vaststellen van de toestand van de infra

Aannemer en OO Engineeren van oplossingen voor schades en storingen Waarbij ook moet worden aangetoond dat die oplossingen voldoen aan de gestelde performance eisen Wijzigingen uitwerken die de prestaties van de infra vergroten (denk ook aan boetes) In de ontwerpfase al meteen rekening houden met onderhoudsfase Risico gestuurd onderhoud

Ingenieursbureau en OO Meerwaarde van het adviesbureau: Inbrengen specialistische kennis voor de relatie tussen onderhoud en prestaties Objectiveren van onderdelen of aspecten van het project Optimaliseren van de aanpak bij OO

Groepjes, Vragen en Stellingen Dit is een WORKshop…. U wordt in drie groepjes onderverdeeld Elk van die groepjes krijgt één OO vraag om over te discussieren, antwoorden te bedenken en deze op te schrijven op een flap (maximaal 15 minuten) Daarna krijgt elk groepje de 3 centrale stellingen om op te reageren: klopt / klopt niet / geen mening Daarna uit elk groepje iemand die in maximaal 2 minuten vertelt wat er uit de gesprekken is gekomen

De eerste vraag over OO: Met de invoering van Outputgestuurde Onderhoudscontracten gaan ingenieurs(bureaus) zowel voor de OG als voor de Aannemer werken. Welke risico’s en kansen zie je daarbij opduiken en voor wie?

De tweede vraag over OO: Als een Opdrachtgever kiest om Outputgestuurde Onderhoudscontracten op de markt te zetten, is er veel minder behoefte aan project inhoudelijke kennis bij die Opdrachtgever. Hoe kunnen ingenieurs(bureaus) het beste op die verandering inspelen?

De derde vraag over OO: Heeft straks elke aannemer zijn eigen (vaste) ingenieursbureau of kan er per contract gewisseld worden? Wat zijn daarvan de gevolgen?

Vragen??