Liefdesconcepten in Vlaanderen anno 1998. Traditionele samenleving Een sociaal systeem waarin het gezin centraal staat. Het gezin een plaats van sociale.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Korte Quiz over Armoede
Advertisements

KWALITEITSZORG november 2012
De arbeidszorgmedewerker in Vlaanderen in beeld - enkele cijfers Globaal beeld van 'de arbeidszorgmedewerker' 2012 (algemene cijfers, profiel, context)
‘SMS’ Studeren met Succes deel 1
Onderzoek naar het gebruik van sms en prepaid telefonie
Wat was toen het grootste het grootste probleem van de van de FOD?
Jongvolwassenen Van “Sturm und drang” naar engagement.
Paulus' eerste brief aan Korinthe (20) 23 januari 2013 Bodegraven.
Op zoek naar de ware This material is freely provided to help you build your own Power Point presentation to meet the needs of your group. 1 Based on eBook:
NEDERLANDS WOORD BEELD IN & IN Klik met de muis
1 Resultaten marktonderzoek RPM Zeist, 16 januari 2002 Door: Olga van Veenendaal, medew. Rothkrans Projectmanagement.
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Uitgaven aan zorg per financieringsbron / /Hoofdstuk 2 Zorg in perspectief /pagina 1.
1 - RA patiënten – Februari 2009 REUMATOÏDE ARTRITIS KENNIS – OPVOLGING – PERSOONLIJKE EVALUATIE Patiëntenonderzoek Initiatief van met de steun van nv.
December 2007 Dimarso N.V., opererend onder de commerciële naam TNS Dimarso en hierna TNS Dimarso genoemd, beschikt exclusief over het auteursrecht van.
MMNM 2011 Marketingcommunicatie.
Global e-Society Complex België - Regio Vlaanderen e-Regio Provincie Limburg Stad Hasselt Percelen.
Altijd heen en weer. Het wereldbeeld van kinderen met gescheiden ouders. Machteld Reynaert.
 Deel 1: Introductie / presentatie  DVD  Presentatie enquête  Ervaringen gemeente  Pauze  Deel 2 Discussie in kleinere groepen  Discussies in lokalen.
Burgerschap in de openbare ruimte: resultaten TNS/NIPO onderzoek november 2011.
Confidential & Proprietary Copyright © 2007 The Nielsen Company INNOVATIE Tracking Februari 2007.
Toepassingen op regressie
STAPPENPLAN GRAMMATICUS.
Natuurlijke Werkloosheid en de Phillipscurve
De Gouden Glans van MaS Effecten van maatschappelijke stages voor stagebiedende organisaties in Amsterdam.
Een Concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest LES 4 1.
INITIATIE DEFINITIESELECTIECONCIPIËREN INBEDDING IN ORGANISATIE ONDERHOUD Opdrachtgever/ Projectleider Eigenaar Architect en zijn team Stakeholders INITIATIEDEFINITIESELECTIECONCIPIËRENINBEDDINGONDERHOUD.
Een optimale benutting van vierkante meters Breda, 6 juni 2007.
Kb.1 Ik leer op een goede manier optellen en aftrekken
9 januari 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 11 1 Wordt mijn navolgers, gelijk ook ik Christus navolg. 2.
Ludo Daems.
Nooit meer onnodig groen? Luuk Misdom, IT&T
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
Meisjes en wiskunde (Waarom) is wiskunde moeilijk?
Elke 7 seconden een nieuw getal
Regelmaat in getallen (1).
Oefeningen F-toetsen ANOVA.
Marathonlopen … M. Becker, Opbouw Zou je het wel gaan doen? Persoonlijke loopgeschiedenis Het eigenaardige van de marathon.
Tevreden over de VDAB? 1.Vóór het meten 2.Het meten en rapporteren 3.Het verbeteren 4.De resultaten 5.Mensen en meten.
Wat levert de tweede pensioenpijler op voor het personeelslid? 1 Enkele simulaties op basis van de weddeschaal B1-B3.
In dit vakje zie je hoeveel je moet betalen. Uit de volgende drie vakjes kan je dan kiezen. Er is er telkens maar eentje juist. Ken je het juiste antwoord,
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
1. *12 februari 1809 † 19 april
Inkomen les 14 Begrippen & 65 t/m Begrippen Primaire sector Bedrijven die zaken aan de natuur onttrekken (landbouw, jacht, bosbouw, visserij)
Ben Bruidegom 1 Sequentiële schakelingen Toestand uitgang bepaald door:  ingangen;  vorige toestand uitgang.
ribwis1 Toegepaste wiskunde – Differentieren Lesweek 7
Cijfers Zorg en Gezondheid
Liaison dangereuse? Secretarissen en ontvangers over hun onderlinge verhouding en de werking van het managementteam Prof. Dr. Herwig Reynaert Dr. Kristof.
Vanuit Gods drie-eenheid naar een nieuwe mensheid.
Hoe gaat dit spel te werk?! Klik op het antwoord dat juist is. Klik op de pijl om door te gaan!
Eerst even wat uitleg. Klik op het juiste antwoord als je het weet.
Enquête.
Op reis naar een dierentuin
Programma sexuologie voor opleiders
STIMULANS KWALITEITSZORG juni 2014.
Ongelijkheid in toegang tot digitale systemen Twee voorbeelden Invloedsfactoren Statistieken en Bronnen Alexandre Vantomme.
In opdracht van NOC*NSF
het nieuwe loopbaandenken voorbij Brussel 9 oktober 2014
Waar gaat het nou toch om?!
Resultaten enquête Autoluwe Zondag 22/9/2002. Algemeen Alle wedstrijddeelnemers –Aantal: 325 –Gemiddelde leeftijd: 40,9 Wedstrijddeelnemers van Aartselaar.
12 sept 2013 Bodegraven 1. 2  vooraf lezen: 1Kor.7:12 t/m 24  indeling 1Korinthe 7  1 t/m 9: over het huwelijk  10 t/m 16: over echtscheiding  16.
1 Week /03/ is gestart in mineur De voorspellingen van alle groten der aarden dat de beurzen zouden stijgen is omgekeerd uitgedraaid.
DIGITAL ANALYTICS TOOLS. 2 DIGITALE MEDIA - METEN.
Gezondheid oudere migranten in Utrecht (selectie)
Nieuwe gezinnen scheidingen en de vorming van stiefgezinnen
23 mei 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 6: hoofdst.1: de wijsheid van de wereld hoofdst.2: de wijsheid van God hoofdst.3: Gods akker en Gods bouwwerk.
WAT IS MANTELZORG?.
MANTELZORG IN ONZE MAATSCHAPPIJ
Televisie en computer H13.2 NEDERLAND  Wederopbouw staat centraal  Hard werken en zuinig leven  Geen stakingen (harmoniemodel)  Overheidsmaatregelen.
Transcript van de presentatie:

Liefdesconcepten in Vlaanderen anno 1998

Traditionele samenleving Een sociaal systeem waarin het gezin centraal staat. Het gezin een plaats van sociale integratie voor elk individu. Wat nodig om te bestaan wordt er gegeven ( levensonderhoud, dak en bed, sociale relaties, affectie, takenpakket).

Er is nu een functionele differentiatie De verschillende functies worden uit elkaar gehaald. Dit leidt tot functieverlies en functieverlies van het gezin. De economische functie De socialisatiefunctie De zorgfunctie De intergenerationele relaties De verzelfstandiging van ket kleine gezin De grote investering van ouders in hun kinderen

Het gezin specialiseert zich… In de zorg voor het welzijn en het geluk van de gezinsleden. Het gezin vervult de essentiële functie van reproductie Het is een oord waar de mensen de nodige energie opdoen Het is de intieme plaats, met intieme banden tussen de partners, tussen ouders en kinderen Deze specialisatie van het gezin gaat gepaard met het binnenhalen van de ‘Liefde’ in de persoonlijke levenssfeer.

Een mini-geschiedenis van de Liefde Verliefdheid en passie werden eeuwenlang buiten de sfeer van het huwelijk gehouden, wegens te vluchtig. Passie en verliefdheid werden eerst positief ingekleurd in de ‘hoofse liefde ’. Het genot moest getranscendeerd worden. Nieuwe ideeën werden eerst in de literatuur geïntroduceerd, en pas nadien in de praktijk van alle dag (bv rond het proces van de partnerkeuze) Zo met de ‘romantische liefde’ : een zoektocht naar de ene ware liefde. Eens gevonden viel alle creativiteit weg: « en ze leefden lang en gelukkig » De romantische liefde disciplineert haar passioneel aspect.

De romantische liefde Het intuïtief weten wie de ware is is essentieel Vanaf het ogenblik dat men de Liefde voelt, voelt men zich in orde met de liefdesnorm van onze cultuur, en wordt de norm ook bevestigd. Die liefdesnorm zal zich pas in de 20 ste eeuw als algemeen geldende norm vestigen.

Probleem : laatste kwart 20 ste eeuw…… De klassieke ‘romantische liefde’ creëert een ‘wij’, een duurzame band, die vrij gekozen is, maar waar men zich niet kan ontrekken, scheiden is mislukken. Stijging van het aantal echtscheidingen Een meer geïndividualiseerde cultuur. Het algemeen gebruik van anticonceptie De scheiding tussen reproductie en seksualiteit. De ‘romantische liefde’ maakt een ontwikkeling door : de ‘pure relatie’

De ‘pure relatie’ Een relatie die maximaal ontdaan is van overwegingen die niets met de relatie zelf te maken hebben. De relatie wordt omwille van zichzelf beleefd. Het perspectief is het ‘hic et nunc’ Duurzaamheid is geen waarde op zich. Belangrijk is het persoonlijk welzijn van beiden.

De pure relatie Er is als het ware een permanente evaluatie. De relatie krijgt kenmerken van een contract, die kan worden herzien. De relatie is exclusief, zolang ze duurt. Binnen de relatie moet elke partner zichzelf kunnen blijven, eigen interesses ontplooien. De pure relatievorm met zijn seriële monogamie.

Het polygaam relatiemodel Als een sterk doorgedreven geïndivudualiseerde houding wordt doorgedreven mondt dit uit in een doorbreken van de exclusiviteitsnorm. Als de zelfbevrediging, de zelfontplooiïng de ultieme meetstok is, dan zijn relaties met meerderen tegelijkertijd denkbaar.

Zijn deze drie relatiemodellen terug te vinden in de realiteit ? Representatieve onderzoeksgroep Volwassenen ouder dan 16 jaar. N = 3912 Vlaanderen 1998 – gewogen resultaten. Drie invullingenvan liefde: –Liefde in termen van één grote liefde (romantische liefde) –Het denkbaar zijn van meerdere grote liefdes, achtereenvolgens beleefd (pure relatie) –De moegelijkheid van meerdere, gelijktijdige liefdes (polygamie)

Gendereffecten op het liefdesconcept Romantische liefdePure relatiePolygamie Vrouwen Mannen – 19 jaar – 29 jaar – 39 jaar – 49 jaar – 59 jaar – 69 jaar

Gendereffecten op het liefdesconcept Romantische liefdePure relatiePolygamie Vrouwen – 19 jaar – 29 jaar – 39 jaar – 49 jaar – 59 jaar – 69 jaar

Gendereffecten op het liefdesconcept Romantische liefdePure relatiePolygamie Mannen – 19 jaar – 29 jaar – 39 jaar – 49 jaar – 59 jaar – 69 jaar

Opleidingseffecten op het liefdesconcept MannenRomantische liefdePure relatiePolygamie Geen diploma/lager Lager secundair Hoger secundair Hoger onderwijs

Opleidingseffecten op het liefdesconcept VrouwenRomantische liefdePure relatiePolygamie Geen diploma/lager Lager secundair Hoger secundair Hoger onderwijs

Succesfactoren voor een geslaagde relatie % wel belangrijk Voor een geslaagde relatie 1992 N = N = 3912 Trouw85 Respect en waardering8385 Begrip en verdaagzaamheid7576 Seksuele relatie brvredigend5758 Kinderen5553 Aanvaardbare verdeling der taken3540 Gemeenschappelijke smaak & interesse2622

Succesfactoren voor een geslaagde relatie % wel belangrijk voor een geslaagde relatie 1998Romanti- sche liefde Pure relatie Polygamie Trouw Respect en waardering Begrip en verdaagzaamheid Seksueel bevredigend Kinderen Verdeling der taken Gemeenschappelijke smaak Goede relatie met familie Materiële zekerheid Gemeenschappelijke vrienden142087

Aanvaardbare redenen voor scheiding % ja: Scheiding verantwoord bij Romanti- sche liefde Pure relatie Polygamie Vreemde relatie Tergen, pesten partner Verlaten van woonst Onmogelijkheid om praten Verslaving partner64 54 Schulden partner Beletten contact partner Slippertje Verlies passie Beletten beroepscarrière Gebrek aan zelfe interesse Onenigheid volgend kind141625

Huidige levenssituatie, gerelateerd aan liefesconcept Romanti- sche liefde Pure relatie Polygamie Niet samenwonenden40537 Samenwonenden36569 gehuwden54433