Maarten Steenhagen Maarten.Steenhagen@bkv.hku.nl KUNSTFILOSOFIE COLLEGE 2 EEN FILOSOFISCHE BENADERING VAN DE KUNSTEN DE NABOOTSINGSTHEORIE Maarten Steenhagen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De entertainmentbranche bezoek aan een tv studio opname met publiek
Advertisements

Inleiding Mediavergelijking Hoorcollege 2
Nog 68 lesdagen…. nog 68 lesdagen… Tjeerd van de Laar Sander Voerman.
Het Cartesiaans Theater
Filosofie Op HAVO en VWO.
Visual Knowledge Building
Toen God “de vrouw” maakte, was hij al 6 dagen aan’t overwerken.
Precht 2 Blz 53 t/m 101.
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Levensbeschouwing Welkom
Hoorde je ook net de bel? Heeft het secretariaat zich vergist? Het is toch nog maar tien voor drie? Toch niet… er is geen vergissing… Vandaag is het 5.
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
Mythen Natuurwetenschap Creationisme Evolutie
Maarten Steenhagen KUNSTFILOSOFIE COLLEGE 4 EEN FILOSOFISCHE BENADERING VAN DE KUNSTEN FORMALISME Maarten Steenhagen
Eindopdracht Fotografie (1ste periode) Analyse eigen foto’s
Kunst bij de Mussen. Wij zijn de kunstenaars We bedenken zelf allerlei dingen.
Redelijkheid en lichamelijkheid Marc Slors. Wat ik wil gaan beweren.....
Schijn en Werkelijkheid
Als we nou een definitie van rechtvaardig-
Moderne Kunst.
KUNSTFILOSOFIE COLLEGE 1 EEN FILOSOFISCHE BENADERING VAN DE KUNSTEN
Maarten Steenhagen KUNSTFILOSOFIE COLLEGE 3 EEN FILOSOFISCHE BENADERING VAN DE KUNSTEN EXPRESSIETHEORIE Maarten Steenhagen.
Onderwerp Filosofie 1BaMV
The art of game design Hoofdstuk 20 en 21.
Iedereen coach naar Jef Clement.
Is vrijheid. een illusie. Bart Engelen. Nacht van de Filosofie
Naïeve kunst.
De minister van buitenlandse zaken waarschuwd voor een levend testobject dat is ontsnapt uit een laboratorium waar ze onderzoeken en bepaalde testen doen.
Aristoteles.
Basisstof 5: Groei bij de mens
‘Als iets écht is, is het onveranderlijk’
Game concept Samenvatting hoofdstuk 20 & 21. De waarde van esthetiek Het kan spelers aan trekken die het spel anders niet hadden gespeeld Het kan jouw.
Harry Potter Studios.
N T E R C I E F D E K N A CREATIEF DENKEN.
Dagelijkse gedachten Muziek : Gene Pitney & Marc Almond: Something’s gotten hold of my heart.
Wat is licht? Licht is een expressievorm van energie die vrijkomt door het terugspringen een atoom naar een schil met een lager energieniveau. Licht.
Inleiding in de Module R. Hoijtink. Met welke gevoelens associeer je deze beelden? Vrijheid, vakantie, succes, natuur, avontuur, rust. Kortom alles wat.
Paragraaf 3.5 Griekse kunst.
Plato.
Even genieten van mooie muziek….
Het Mezennestje vzw KDV & BOKDV.  Voorschoolse opvang van 6u30 tot 9u  Naschoolse opvang van 15u30 tot 19u  Woensdagnamiddag van 12u tot 19u  Vakantie-
Stage: Basisschool de Klingerberg
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Het schrijven van een verhaal
 Wat is biomimicry  Wat hebben we geleerd  Onze mening over de lessen  Biomimicry in de toekomst  Ons plan  Quizz !!!!!!!
Ontwikkeling en de basisschool
College 5; kinderen en media. Programma  Hoorcollege kinderen en media 
Pmg. interviews afnemen dropbox aanmaken sites Plan van aanpak Checklist%20plan%20van%20aanpak.pdf
Hostmanship Wat is het? Waar gaat het om?
Van Engel, Minke en Helen
Gemaakt door Nouk en Lotte
De post-kritische geloofsschaal Een nieuwe manier van omgaan met geloof…?
MIJN WEBSHOP YANAH PRUYM, MEB D. HOME PAGINA
Cultureel en kunstzinnige vorming
Literaire bouwstenen Vertelperspectief.
Symposium HKU Onderzoek in kunsteducatie 2013 Lectoraat Kunsteducatie Karin Hoogeveen.
H3.6, Nieuwe kansen 1 Boek blz. 40 t/m 69, ca. 8 weken 4. Geboorte- verhalen Gaat over geboorteverhal en die iets laten zien van het nieuwe begin dat hun.
Fotografie een volwassen medium  Evolutie  Onderwerpen in de fotografie (19de – begin 20ste eeuw )  Voorbeelden  Ontwikkelingen in de wetenschappen.
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
SCHIJN EN WERKELIJKHEID ZIJN DROMEN BEDROG?. INTRO
TAAL BIJ TOETSEN Extra uitleg bij een aantal lastige kwesties.
INHOUD LES: “LEREN” Wat is leren? Hoe kunnen we leren? Verschillende leertheorieën; Klassieke conditionering Operante conditionering Leren door imiteren.
Het schrijven van een verhaal
3. Dus zonder probleem, heb je geen ideeën?
Cultureel en kunstzinnige vorming
Waarom veranderde Brecht het theater ?
Transcript van de presentatie:

Maarten Steenhagen Maarten.Steenhagen@bkv.hku.nl KUNSTFILOSOFIE COLLEGE 2 EEN FILOSOFISCHE BENADERING VAN DE KUNSTEN DE NABOOTSINGSTHEORIE Maarten Steenhagen Maarten.Steenhagen@bkv.hku.nl

KUNSTFILOSOFIE COLLEGE 2

KUNSTFILOSOFIE COLLEGE 2 Wat is kunst? ‘Kunst is het bereiken van een goede nabootsing van de werkelijkheid’ Deze opvatting kennen we allemaal: “Dat kunst?! Dat lijkt helemaal nergens op!”

KUNSTFILOSOFIE COLLEGE 2 Maar: wat is een goede gelijkenis? wat wordt er nagebootst? Wanneer we deze vragen bekijken komen we al snel op een ‘volks’-versie en een genuanceerde versie van de afbeeldingstheorie. Volksversie: ‘Kunst moet lijken’ = In feite: Ze moet een foto nadoen Neemt aan dat kunst een afbeelding van de zichtbare wereld is, zoals we die op foto’s zien. Interessante versie: Kunst geeft een getrouwe weergave van een onderdeel van onze werkelijkheid Neemt aan dat kunst weliswaar een weergave is, maar dat dit nog niet direct bepaalt wat en hoe kunst weergeeft.

KUNSTFILOSOFIE COLLEGE 2 De volksversie lijkt over kunst te denken als een trompe-l’oeil, een bepaalde illusie. Dit maakt dat er steeds eigenlijk maar één goede afbeelding mogelijk is, namelijk precies dat beeld dat we zouden zien als we voor het echte object zouden staan.

KUNSTFILOSOFIE COLLEGE 2 De genuanceerde versie maakt meer mogelijk, en is a) interessanter en b) realistischer als we over kunst nadenken. Het maakt dat er verschillende goede afbeeldingen mogelijk zijn, elke ‘versie’ toont ons dat op een bepaalde manier een andere werkelijkheid, of een andere blik op deze werkelijkheid.

KUNSTFILOSOFIE COLLEGE 2

KUNSTFILOSOFIE COLLEGE 2 Het begin van het denken over kunst als afbeelding. Plato (ca. 428-348 vC.) Op zoek naar grondprincipe van kennis: zekerheid. ...maar zag een veranderende leefwereld. Alles is ‘wordend’ (groei, jaargetijden, erosie enz.) Maar waar is die eenheid dan te vinden? Oplossing (Plato’s idealistische metafysica): Ondanks verschijningsvorm van onze wereld toch constanten: de Ideeën (soms: ‘Vormen’) Grotmythe vb. paard, mens, maar ook driehoek

De metafysica van Plato: een illustratie

KUNSTFILOSOFIE COLLEGE 2 Plato’s kunstheorie vooral: Politeia (Staat), boek X De ambachtsman en de kunstenaar Ambachtsman heeft het Idee als principe Kunstenaar heeft de fenomenale wereld als principe ‘Kunst’ is hier imiterende (mimetische) kunst (technè) ‘Kunst is een kopie van een kopie van de werkelijkheid Daardoor moreel verwerpelijk: Leidt ons niet naar de waarheid (eenheid Ware, Schone, Goede) Speelt in op emoties

KUNSTFILOSOFIE COLLEGE 2 Wat voor een afbeeldingstheorie heeft Plato? Denkt over de imitatie die kunst is als ‘trompe l’oeil’ Maakt imiterende kunst verwerpelijk

KUNSTFILOSOFIE COLLEGE 2 Aristoteles (384-322 vC) Poetica Over het maken van een goede tragedie. Wat is een tragedie? Aristoteles: een uitbeelding (mimesis) van handelingen Mimesis is van nature leuk Vb. Afbeeldingen van lijken en vieze beesten, en échte lijken en vieze beesten.

KUNSTFILOSOFIE COLLEGE 2 De tragedie als uitbeelding van handelingen: Handeling niet ‘hoe ze eruit ziet’, maar hoe ze hoort, of zou gaan. Volgens Aristoteles zijn de afbeeldingen die kunst zo maakt wel degelijk waardevol. Ze laten algemeenheden zien, en zijn zo werkelijker De dichter staat hoger dan de geschiedschrijver Ze bieden emotionele loutering (katharsis) Door gecontroleerd (want volgens plot) mee te voelen met de personages

KUNSTFILOSOFIE COLLEGE 2 Wat voor een afbeeldingstheorie heeft Aristoteles? Gaat niet om ‘fenomenale’ afbeelding, maar om ‘morele’ afbeelding. Mimesis in tragedie stelt zo in staat de mens de verbeteren.

KUNSTFILOSOFIE COLLEGE 2 Kritiek op de afbeeldingstheorie Ernst Gombrich Nelson Goodman

KUNSTFILOSOFIE COLLEGE 2 Volgende keer (na de vakantie): Expressietheorie Voorbereiden: Hoofdstuk 3 (pp. 57-87)

KUNSTFILOSOFIE COLLEGE 2 De houdbaarheid van de afbeeldingstheorie. Verschillende kunstvormen als afbeelding: Schilderkunst Fotografie Beeldhouwkunst Theater Muziek Architectuur