Participatiefonds: Initio, de rol van de accountant

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wonen, werken en zorgen 50plus de financiële aspecten.
Advertisements

Rentetoelage Hinder Openbare Werken Agentschap Ondernemen.
KA2 voor de volwasseneneducatie. Strategische partnerschappen (KA2) • Van eenvoudige kleine samenwerking tot grootschalige projecten om innovatieve middelen.
Het beroep van bedrijfsrevisor. Bevoorrechte partner van alle actoren van het bedrijfsleven: -Ondernemingen -Openbare en private instellingen, non-profitsector.
De onderneming als boekhoudkundige entiteit
Relanceplan : Herstel het vertrouwen Brussel, 11 december 2008.
De Geefwet staat in het Staatsblad, hoe nu verder?
Macro-economisch klimaat voor groeibedrijven Reginald Vossen.
PLATO Overkoepelend F INANCIERINGSMIDDELEN VOOR KMO ’ S D OOR HET BOS DE BOMEN ZIEN ?
Financiele Stimulansen voor KMO’s Cynthia Stinckens 25 mei 2008.
PARTICIPATIEFONDS Gesubsidieerde leningen
Info obligaties aanschaf Probounce banen 8 en 9
1 Rol private equity in de NL economie •Groei en innovatie •Werkgelegenheid •Herstructurering van bedrijven en sectoren.
Project VOCATIO Camille Delbecque Communicatie en contact laureaten
KICK-OFF PROJECT HVA APPS B.V.
Electrical Solutions Business Oplossingen voor de dure energie.
BTW op voertuigen ingeschreven in T2.
Wat kost de EHS ons als de EHS klaar is ? Een verkenning Aris Gaaff, Henk Smit, Arianne de Blaeij Ruimteconferentie 3 november 2009.
Financiering/export? De overheid helpt
Informatie besluit bijstandverlening zelfstandigen (BBZ)
Business Angels Netwerk. BAN Vlaanderen vzw Het platform waar kapitaalzoekende ondernemers en privé-investeerders elkaar vinden.
LANDBOUWER operatoren Betaalt in 2008: 193,5€ Niet gecertificeerd zou de landbouwer in € moeten betalen Nieuw beleid : 2009 * niet gecertificeerd.
Overheidsmaatregelen ter bevordering economische groei
(Freelance) Ondernemen Bijeenkomst: Kivi Niria Plaats: Driebergen Datum: 2 november 2004 Presentator: Paul Wolbers.
Jasper Dekker consultant Agentschap SZW
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
Hét uitgangspunt voor een evenwichtige dialoog met uw bankier
Oproep Ondernemerschap “Startersinitiatieven”. Achtergrond Invulling van uitdagingen in ViA en het actieplan ondernemerschap - ‘meer en betere starters’
Buurt- en Nabijheidsdiensen Mieke Frans ‘ Buurt- en nabijheidsdiensten zijn een broedplaats Van arbeidsplaatsen voor laaggeschoolden’. Jacques Delors (Europees.
Concept Opdrachtgever: Agentschap Ondernemen (AO). In het kader van ondernemingsplanwedstrijd (OPW) Vlaanderen, dé officiële ondernemingsplanwedstrijd.
Het Ervaringsfonds Een initiatief van staatssecretaris Van Brempt en minister Vandenbroucke.
Ondernemerschap financieren Leuven, 20 november 2008.
OPROEP WERKERVARING 2009 ARTIKEL 60 INFOSESSIE 2 SEPTEMBER 2008 FINANCIEEL PROJECTBEHEER.
Flankerend onderwijsbeleid. Waarom? Vlaams lokaal onderwijsbeleid heeft lokale hefbomen nodig vb inzake kleuterparticipatie, spijbelen,… + lokale besturen.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Studienamiddag energiezuinige school Hulp en subsidies voor REG studies en investeringen voor scholen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Xavier Meersseman.
eGovernment in Vlaamse gemeenten
De kmo-portefeuille 3 kernprincipes vernieuwing:  vereenvoudigde steun  jaarlijkse steun  hogere steun.
Beleidsregel Subsidieverstrekking Stimulering Bedrijven
Vergelijkend overzicht CVBA/BVBA/NV
Begrotingsconclaaf: KMO’s en zelfstandigen in het hart van de relance: Sabine Laruelle, Minister van Middenstand, KMO’s, Zelfstandigen en Landbouw 1.
Oproep Innovatie Brussel, 12 november 2013 ESF-Agentschap Vlaanderen.
Faillissementspreventie Oproep Wat? De oproep geeft via een wedstrijdprocedure steun aan projecten van werkgeversorganisaties, beroepsfederaties.
Starten met je eigen zaak! markant – netwerk van ondernemende vrouwen.
Risico’s bij internationale handel
KREDIETVERLENING.
Kernactiviteiten : Kredieten Dienstverleningsactiviteiten Operationeel beheerder voor het Kenniscentrum voor Financiering van KMO (KeFiK VZW) Participatiefonds.
Participatiefonds openbare federale kredietinstelling sinds 1984 autonoom (financiële parastatale) productie ondernemers geholpen bij start, groei.
“practical advice that works” Drs A.D. van Buuren Tel:
30 maart 2015Omdat uw expertise verder reikt1. Starten als huisarts Ellen Verhavert Starten als huisarts Ellen Verhavert
Samenwerking bij tandartsen algemene inleiding en situering van de huidige situatie. Paul De Hondt Stafmedewerker STV-Innovatie & Arbeid.
“ met Demotte aan tafel ” ?! JP Matthijs Rita Cuypers.
Mijn eerste stappen als ondernemer. Aan welke voorwaarden en formaliteiten moet ik voldoen? Frans Vanommeslaeghe 10u15 – 11u.
Werkzoekende met ondernemersambities? Hier vind je wat extra’s
Samen bouwen aan de toekomst ‘Perspectief financiering’ Eric Vleminckx, Manager Real Estate Finance Brussel, 25 februari 2015.
Klantentevredenheidsenquête 2015 Resultaten en actievoorstellen
Jacqueline Zuidweg 5 november Mijn ondernemerscarrière
Missie van Qredits Begeleiding vóór de start Microkrediet MKB-krediet
Regiobijeenkomst Zuidweg & Partners Jannie van den Berg.
Smartcities & Immokrediet voor OCMW’s VVOS, 22/4/2016 Eric Vleminckx –
Wegenwerken voor uw deur? Uw winkel voor een lange periode onbereikbaar voor het verkeer? Dan kan u financiële steun krijgen van de Vlaamse en federale.
PARTICIPATIEMAATSCHAPPIJ VLAANDEREN OPEN SCHEEPVAARTDAGEN MAART 2016.
Forum Ondernemend hoger Onderwijs
WELKOM.
ASGB-symposium voor de startende arts Elewijt Center - Zemst
IMPULSEO Rita Cuypers 1 februari 2018 ASGB Algemeen Syndikaat van
Steunmaatregelen bij groei & innovatie
Ondernemen voor de toekomst
Head of Lifesciences & care
Congres Financieren in netwerken
Transcript van de presentatie:

Participatiefonds: Initio, de rol van de accountant Marc Van den Bergh Directeur Algemene zaken – Participatiefonds

Participatiefonds openbare federale kredietinstelling sinds 1984 autonoom (financiële parastatale) productie 40.000 ondernemers geholpen bij start, groei of overname jaarlijks 2.500-tal aanvragen toegekend bedrag 2006: € 74.588.165 2007: € 100.432.509 2008: € 88.301.443 omloop 2008: € 298.931.439

Participatiefonds Kernactiviteiten : Kredieten: federale kredietorganisatie voor zelfstandigen, beoefenaars van vrije beroepen, KO, starters, inclusief werkzoekenden, die een eigen zaak willen opzetten. Dienstverleningsactiviteiten: Knowhow delen met andere organisaties door hen kwalitatieve, technische en financiële diensten leveren aan de beste voorwaarden. Kenniscentrum: het Participatiefonds geeft onderdak aan en zorgt voor een verdere uitbouw van het KeFiK, het Kenniscentrum voor Financiering van KMO.

kredieten Participatiefonds Onze producten om te starten: rechtstreeks via het Participatiefonds Initio KO’s die voor hun investeringsproject eerst het akkoord van het Participatiefonds willen bekomen vooraleer naar de bank te stappen Onze producten om te starten: via een van onze partners Starteo Zelfstandigen of KMO’s die starten of die sinds maximum 4 jaar actief zijn Startlening niet-werkende werkzoekenden die hun eigen zaak willen starten Solidaire lening personen in een onzekere financiële situatie die een zelfstandige activiteit ontwikkelen Business Angel+ Innoverende ondernemingen die starten samen met een Business Angel Impulseo Voor de installatie van huisartsen in een individuele of een groepspraktijk Plan Jonge Zelfstandigen -30 jarige werkzoekenden met ondernemings-plannen

kredieten Participatiefonds Onze producten om uit te breiden: rechtstreeks via het Participatiefonds Initio KO’s die voor hun investeringsproject eerst het akkoord van het Participatiefonds willen bekomen vooraleer naar de bank te stappen Onze producten om uit te breiden: via een van onze partners Optimeo Ondernemingen die minimum 4 jaar actief zijn Business Angel+ Innoverende ondernemingen die uitbreiden samen met een Business Angel Impulseo Voor de installatie van huisartsen in een individuele of een groepspraktijk Solidaire Lening+ personen in een onzekere financiële situatie die een zelfstandige activiteit willen uitbreiden

dienstverleningsactiviteiten Participatiefonds dienstverleningsactiviteiten

Kenniscentrum voor Financiering van KMO Participatiefonds Kenniscentrum voor Financiering van KMO officieel van start op 21 november 2005 georganiseerd rond een adviesorgaan, het wetenschappelijk sturingscomité: adviseert het KeFiK over zijn strategische beleidslijnen een permanent team, het secretariaat: coördineert de verschillende projecten

Het KeFiK streeft een dubbel doel na : de centralisatie van essentiële informatie en competenties als referentiecentrum op het vlak van KMO-financiering de exploitatie en het ter beschikking stellen van die kennis aan de overheid, de ondernemers en hun representatieve ondernemersorganisaties, de kredietverschaffers, de academische wereld en de media Activiteiten & projecten jaarlijkse enquête KMO-financiering driemaandelijks rapport Cijfers kredietverlening aan zelfstandigen en vennootschappen online simulator voor de berekening van de notionele intrestaftrek overnames van Belgische KMO’s: de Financiering sectorstudie: de KMO-financiering in de Belgische bouwsector KeFiK Academic Award

Nieuwe opdracht: Kredietbemiddelaar voor ondernemingen Oprichting van een dienst voor kredietbemiddeling bij het KeFiK die toegankelijk is voor iedere onderneming, bedrijfsleider, handelaar, ambachtsman, beoefenaar van een vrij beroep of individueel ondernemer, die financieringsmoeilijkheden ondervindt en er niet in slaagt deze op te lossen Deze maatregel maakt enerzijds deel uit van een economisch herstelplan opgezet door de federale overheid en anderzijds, van een federaal plan voor KMO opgezet door mevrouw Sabine Laruelle, Minister van KMO en Middenstand www.kredietbemiddelaar.be www.kefik.be

Startersfonds II Participatiefonds obligatie- lening Startersfonds € 300 mio verhoging productie publiek spaarwezen

kredieten voor wie middel principe gedeelde financiering Participatiefonds kredieten voor wie zelfstandige ondernemers, vrije beroepen, KO’s* starters – bestaande middel achtergestelde leningen principe gedeelde financiering * minder dan 50 werknemers, jaarlijks omzetcijfer of balanstotaal is niet hoger dan € 10 milj., regels betreffende de verbonden en partnerondernemingen (volgens Europese definitie).

partnerschap Cofinanciering Private Investment Facility Participatiefonds partnerschap Cofinanciering met kredietinstellingen met de instituten voor de cijferberoepen Private Investment Facility met Business Angels Netwerken met Private Privaks Microfinanciering met steunpunten voor starters met KMO-organisaties

Co- Private financiering Investment Facility Micro- Servicing Producten Starteo/Optimeo € 250.000/€ 350.000 Initio € 100.000 BA+ € 125.000 Privak+ € 1.500.000 Co- financiering Private Investment Facility Micro- financiering Servicing Impulseo Startlening € 30.000 Solidaire lening € 12.500 Plan Jonge Zelfstandigen

Initio Initio Nieuw krediet van het Participatiefonds antwoord van de federale overheid op de kredietbehoefte van KMO’s in België complementair aan de bestaande producten van het Participatiefonds omgekeerde indieningsprocedure

Omgekeerde indieningsprocedure Initio Omgekeerde indieningsprocedure Klassiek: Starteo/Optimeo KO Bank analyse bankkrediet Participatie- fonds analyse Starteo/Optimeo KO aanvraag akkoord Nieuw: Initio KO Cijfer- beroepen Participatie- fonds analyse Initio Bank analyse bankkrediet KO aanvraag akkoord

Initio Productkenmerken voor wie? voor wat? maximumbedrag intrestvoet ko’s (minder dan 50 werknemers) voor wat? alle investeringen (ook behoefte aan bedrijfskapitaal). Geen financiering van aankoop van onroerende goederen of van nieuwbouw. Geen financiering van verbouwingswerken die 10% van het globale investeringsplan overstijgen (uitzonderingen mogelijk) maximumbedrag kleinste van de volgende bedragen: € 100.000 5 x eigen inbreng 50% van het totale investeringsbedrag (saldo = eigen inbreng + bankkrediet) intrestvoet 3% het eerste jaar, nadien de Belgian Prime Rate op de looptijd van het krediet

Initio Productkenmerken looptijd vrijstelling kapitaalsaflossing 3, 5 of 7 jaar mogelijke beperking: indien looptijd lening bank kleiner dan looptijd lening PF  verschil max 1 jaar vrijstelling kapitaalsaflossing keuze: 0 of 1 jaar hoe terugbetalen? vaste kapitaalsaflossing maandelijks driemaandelijks vaste bedragen waarborgen natuurlijke persoon: geen waarborgen rechtspersoon: borgstelling actieve vennoten

Voorbeeld Initio: Voorbeeld INVESTERINGEN FINANCIERINGEN IN EUR 1. Aankoop machine 150.000   1. Eigen inbreng 15.000 2. Initio 75.000 3. Bankkrediet 60.000 TOTAAL

Initio Een dossier indienen de aanvrager kan een dossier rechtstreeks indienen bij het Participatiefonds, aan de hand van het formulier dat beschikbaar is op www.fonds.org de aanvraag is slechts geldig als het aanvraagformulier wordt ingediend door een extern accountant IAB, een boekhouder(-fiscalist) BIBF, of bedrijfsrevisor IBR.

Naast de kenmerken van de producten Criteria Ontvankelijkheidscriteria Naast de kenmerken van de producten Beantwoorden aan de Europese criteria van de kleine onderneming Sectorale beperkingen de minimis : transport (rollend materiaal), landbouw en export (verkoopkantoor in het buitenland) trading Min. 10 % eigen inbreng in het totale investeringsplan Min. 10 % solvabiliteit (eigen middelen / balanstotaal inclusief de nieuwe investeringen) Financiering van de commercialisatiefase (investeringen in R & D uitgesloten in beginfase) Enkel nieuwe investeringen (geen herfinancieringen)

Evaluatiecriteria De juiste persoon met het juiste project de beroeps- en beheersbekwaamheden de leefbaarheid en de financiële structuur van de onderneming de terugbetalingscapaciteit De juiste persoon met het juiste project Bereid om risico’s te nemen

Participatiefonds = Performante openbare instelling Conclusie Participatiefonds = Performante openbare instelling Kredieten + Dienstverlening + Kenniscentrum Actieve samenwerking met partners Producten op maat in functie van het doelpubliek Goede toegankelijkheid Belangrijk hefboomeffect Zeer interessante voorwaarden

www.fonds.org Tel: 02/210.87.87 Fax: 02/210.87.79 Participatiefonds de Lignestraat 1 1000 Brussel Tel: 02/210.87.87 Fax: 02/210.87.79 www.fonds.org