Payroll U kunt het doen, u kunt het laten, u kunt het laten doen Een presentatie over de werking, de voordelen en bedenkingen van het payrollsysteem voor congres podiumkunsten door Harold Briels, Directeur van Kolibrie Horeca Payrolling
Inhoud Wat is payroll Medewerkerscyclus Voor wie kan het interessant zijn Voordelen payroll Bedenkingen payroll Kosten vergelijken Werkgeverslasten Payroll vergelijken
Ervaring payroll?
Wat is payroll Het uit handen geven van het juridisch werkgeverschap en laten verzorgen van de loonadministratie. Opdrachtgever blijft verantwoordelijk werven en selecteren werknemers. Medewerker Aansturing Arbeidsovereenkomst Arbeid Werving en selectie Payroll organisatie Horeca bedrijf Juridisch werkgeverschap samenwerking
Medewerkerscyclus Werven medewerkers Aanname medewerkers Payroll: geen rol Payroll: administratieve inschrijving, contracten, Regelgeving, lonen, Functiegroepen, cao, Vreemdelingen, id-bewijs Verrichten arbeid Uitstroom Payroll: administratieve Verwerking, loonbetaling, helpdesk, ziekte, poortwachter etc Payroll: herplaatsing uitstroom, ontslagaanvraag juridische zaken
Voor wie interessant? Voor sommigen? Startende ondernemers? Groeiende bedrijven? Bedrijven met oproepkrachten of seizoenswerkers? Bedrijven met pieken & dalen? En…?
Voordelen ondernemer Geen juridisch werkgever Geen risico’s ziekte/contract Geen ziekteverzuimverzekering en Arbodienst Geen verplichting inzake Wet Poortwachter Geen afdrachten aan verschillende instanties Geen kosten juridische conflicten Vermindering kosten personeelszaken Vermindering kosten accountant / boekhouder Direct de kosten inzichtelijk / Stabiele cashflow en…
Voordelen medewerkers Volledige overname arbeidsverleden Bij einde dienstverband veel mogelijkheden Helpdesk voor alle vragen Loonstroken digitaal Wekelijkse betaling Collectieve ongevallenverzekering Secundaire arbeidsvoorwaarden
Bedenkingen payroll Investering t.o.v. toegevoegde waarde Binding medewerkers Wekelijkse facturatie, all in Relatie met boekhouder Beperkte risico’s En…
Vergelijken Kosten zelf doen / Boekhouder Voorwaarden / kosten Payrollbedrijven
Zelf / Boekhouder Directe kosten (vaste kosten) Indirecte kosten (variabele kosten) Benchmark-percentages
Loonkosten Kosten werkgever (WW, WIA etc) Kosten CAO-fondsen (pensioen etc) Kosten accountant Kosten administratie (PZ etc) Kosten ziekteverzekering Kosten risico’s contracten Kosten juridisch Directe kosten Indirecte kosten (variabel)
Kosten werkgever Sociale lasten werkgever CAO fondsen WW-premie (werkeloosheidswet) WW-wachtgeld (sectorpremie 33) Basispremie WIA (opvolger WAO en gelijk) ZVW (ziekenfondswet) Gedifferentieerde WGA premie (groot/klein, belast)/zelf CAO fondsen Ouderdomspensioen Vroegpensioen Aanvullende pensioenen Ontwikkelbudget Eindejaarsuitkering
Kosten werkgever Reserveringen Vakantiegeld Vakantiedagen Feestdagentoeslag Kort verzuim Bijzonder verlof
Overzicht directe werkgeverslasten Directe kosten Horeca in % in % Sociale lasten werkgever WW-premie (werkeloosheidswet) (ww/AWF) 2,15% WW-wachtgeld (WW-WGF/sectorfonds 33)* 8,67/2,02% Basispremie WIA (opvolger WAO) 5,45% ZVW (ziekenfonds) 7,50% SER 0,01% Gediff WGA premie 1,66% 25,43% Branche premies: PH&C-OP/NP (ouderdomspensioen) 8,40% Ontwikkelingsbudget 2,00% 10,40% 35,83% Reserveringen: Vakantiegeld 8,00% Vakantiedagen 9,60% Kort verzuim 0,20% Bijzonder verlof 18,00% 53,83%
Overzicht indirecte werkgeverslasten Indirecte kosten (variabel) in % Accountant ? Administratie Ziekte Contracten Juridische zaken
Kosten accountant Totaalpakket per jaar Periodieke kosten Kosten per situatie (ziekmelding, contract etc) Kosten additioneel advies Aanmeldkosten Kosten jaarwerk Kosten per loonstrook / jaaropgave
Kosten administratie Personeelskosten (PZ of eigen tijd) Tijd aan contracten Tijd inschrijvingen Tijd vragen Tijd correspondentie instanties Wet poortwachter*
Kosten ziekteverzekering Hoeveel weken eigen risico Ook voor tweede jaar ziekte Wat wordt er uitbetaald (Bruto, netto, vakgeld) Wat doet een ziekmelding op de premie Kosten herintegratie en poortwachter Kosten en tijd arbodienst en bemiddeling
Kosten risico’s contracten Contracten voor bepaalde of onbepaalde tijd Vaste uren in het contract Gemiddelde opbouw arbeidsverleden *Hoge of lage wachtgeldpremie
Kosten juridische zaken Advocaatkosten Schadevergoedingen/afkoopsom Doorbetaling loon Eigen tijd (opbouw dossier etc)
Bedrijfsvergelijking Indicatie percentage van de omzet Totale min-max gezonde maaltijden Dranken inkoop tot personeelkn omzet verhouding Branche x 1000 % vd omzet Lunchroom, broodjeszaak 200 29-34 29-33 15-17 300 28-34 28-33 19-21 500 27-33 28-32 27-32 22-24 700 27-31 23-26 1000 24-27 Café 43-47 16-18 41-46 26-30 20-22 38-43 24-28 24-26 23-28 26-29 37-42 22-26 28-31 Zalencentrum 37-41 25-30 30-34 35-40 34-39 23-27 27-30 22-27 Discotheek 45-49 15-20 16-19 21-23 1200 1500 15-15 25-27 Luxe restaurant 27-29 32-36 33-37 Café - Restaurant 30-35 25-29 26-31 31-34 21-25 Bron: bedrijfschap horeca & catering
Payrollbedrijven Voorwaarden, kleine lettertjes Certificering CAO, opbouw reserveringen Werkwijze, extra dienstverlening All-in tarief, starttarieven Opzegtermijnen Doorfacturering ziekte, leegloop, juridisch Urenverwerking En…
U kunt het doen, u kunt het laten, u kunt het laten doen Heeft u vragen? U kunt het doen, u kunt het laten, u kunt het laten doen