De rekenkamer van Venlo

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Introductie Rekenkamer Breda voor de nieuwe gemeenteraad april 2014
Advertisements

Hoe ontstond dit initiatief ?
1 Situatie begin 2011 • Tekort op leges • Bezuinigingen proces • ABC methode (inzicht in kosten) • Respect voor het vak en regelgeving • Systeeminnovatie.
1. Introductie 2. Voor wie? 3. Productomschrijving 4. Wat levert het op? 5. Wat kunt u verwachten? 6. Voordelen Waarvoor Werken aan vindbaarheid Doelgroep.
 Bond KBO  jul-14 Workshop Focus op VVE: scholen en gemeenten samen aan de slag LEA congres 5 november 2008 Presentatie: Ron Davids.
Regionalisering en krachtige raad? Linze Schaap. Regionalisering en krachtige raad? Linze Schaap Universitair Hoofddocent Bestuurskunde Tilburgse School.
Beleidsevaluatie in de praktijk
Geert Bourgeois Viceminister-president Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand.
Bestuursakkoord Water
Energie krijgen van je werk!. Wat is er gedaan? Uitvoeren Rie op locaties, zomer 2010 Opstellen plan van aanpak –Bu-niveau najaar 2010 –Locatiegericht,
MEER RAAD VOOR HET RIOOL Rioleringszorg Presentatie rapport Rekenkamercommissie 24 maart 2009.
WMO - Communicatie- Inspraak belangenbehartigers Praktijk WMO-adviesraad in de gemeente Brummen.
Implementeren doe je samen
Visie, Missie, Speerpunten en Strategische doelstellingen
Samen maak je de vereniging ROHDA-Raalte Presentatie leden 2 november 2011.
Wie het begrijpt mag het uitgeven
Gemeentelijk gezondheidsbeleid met effect
Onderzoek, conclusies en aanbevelingen 23 november 2011
Gedragscodes en het belang van waarden voor een goed bestuur
Gemeente en woningbouwcorporatie
30 november 2010 ** 1 Rekenkamercommissie Maasdriel Vijfde onderzoek : beheersing grote projecten.
Een lokale rekenkamer is wat hij onderzoekt Prof. dr. R. Hoppe Vakgroep STeHPS Faculteit Management en Bestuur (MB) Universiteit Twente.
26 januari 2010 ** 1 Rekenkamercommissie Maasdriel Derde onderzoek : handhaving in Maasdriel Frank Hordijk – in samenwerking met Evert Jansen en Mark van.
Taakinvulling door de rekenkamer
Regionale bijeenkomst Werken naar Vermogen Bijeenkomst Noord- Brabant, Gemeentehuis Oisterwijk Mathilde van de Ven.
Agenda uur:Visie PMGG uur:Klantonderzoek uur:Terugblik monitoring overtredingen uur:Pauze uur:Ontwikkelingen uur:Handhaving.
Nieuwe opzet duale raadsvoorstellen Essentie Gorcumse model Raadsbijeenkomst 13 februari 2007 in vervolg op 21 september 2006.
Reactie op rapport Kerken Armoede in Nederland 2010 Herman Kaiser burgemeester van Doetinchem.
Presentatie Geert Keser 5 november 2010
Hoe doede gúllie dè? Driek van de Vondervoort Fijnaart, 12 november 2008.
Lessenserie gericht op gezonde leefstijl. Ontwikkeling 2002 Ontwikkeld  RCT 2009 Doorontwikkeld  pilot 2011 Landelijke uitrol  implementatie onderzoek.
Saneren is vooruitzien Onderzoek naar bodemsanering in de provincie Gelderland 15 december 2010.
VISITATIERAPPORT WOONGOED ZEEUWS-VLAANDEREN. WAAROM VISITATIE? VISITATIE IS EEN VERANTWOORDINGSINSTRUMENT OVER DE PRESTATIES VAN WONINGCORPORATIES. EEN.
Decentralisatie en lokaal keuzes maken Linze Schaap.
ZomerRaad 21 juli 2014 Ruimte voor beeld 21,6 x 8,7 cm.
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
VAN DIGITALE GRIFFIE NAAR OPEN RAADSPORTAL De Digitale Griffie ii
Duale verkiezingen Gemeenteraadsverkiezingen in 2006.
Presentatie ABVAKABO 10 april 2006 Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
Subsidiebeleid Barendrecht
Van tweeluik naar driehoeken
Leiden Grip op nieuwe taken Gevolgen, risico's en sturingsmogelijkheden bij de decentralisatie van de jeugdzorg en de AWBZ.
Rekenkamer West-Brabant Presentatie onderzoek inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Oosterhout 13 januari 2009.
Hoe verantwoord je je Financiële positie ?
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
PRESENTATIE EN KENNISMAKING MET DELFTSE REKENKAMER (DRK) 8 mei 2014.
Ontmoeten, inspireren en genieten bedrijfsplan Dordrechts Museum en Simon van Gijn 24 maart 2009.
Regievoering door gemeente Delft Commissie M&E 13 september 2012.
Van financieel toezicht naar lokaal inzicht: De Echternach processie naar meer inzicht in je eigen financiële cyclus.
Presentatie rekenkamer. Wie is de rekenkamer Dordrecht De huidige rekenkamer bestaat uit: Directeur, dhr. Rik Hindriks Senior onderzoeker, dhr. Daan Massie.
Informatiebeleid, een basis voor beleidsresultaten Onderzoek door de Delftse Rekenkamer naar het informatiebeleid van de gemeente Delft 16 mei 2012.
JAARPLAN Griffie 2013 Bijlage A3, halfjaar Toelichting A Onderwerpen: rood: bestuur en financiers oranje: maatschappij groen: klanten en.
Schuldhulpverlening Tijdlijn schuldhulpverlening 2011 Beleidsplan integrale schuldhulpverlening vastgesteld 2013 (juli) start onderzoek rekenkamer in Ridderkerk.
College-onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid o.g.v. art. 213a Gemeentewet Commissie Rekening & Audit 25 november 2014 Besturing & controlling/
JAARPLAN Griffie 2014 Bijlage A3. Toelichting A rood: bestuur en financiers oranje: maatschappij groen: klanten en partners blauw: medewerkers.
Inclusief organiseren in Kampen het Kamper inkoopmodel presentatie MO-Groep 5 juni Zwolle Hans van der Haar.
Resultaten tellen Presentatie voor raadsdelegatie Delft 16 april 2009.
Decentralisatie jeugdzorg: Transitie en Transformatie Klankbordgroepen Maandag 13 februari 2012.
Jeugdhulp: zo doen we dat in de gemeente Brunssum, samen in Parkstad Limburg én Zuid-Limburg! Presentatie raadsinformatieavond 16 september.
Positie, rol en functie van de rekenkamercommissie XX-XX-XXXX Plaats.
Rekenkamercommissie Noordoost Fryslân, 10 september 2013.
Faculteit economie en bedrijfskunde COELO Financiële verhouding Rijk gemeenten: hoe verder? Inspiratiedag Lokale Democratie in de Steigers Leusden, 5 oktober.
De sociale wijkteams in Leiden
Bijeenkomst 3 Bespreking huiswerkopdracht week 2: invloed burgers/organisaties op besluit van een gemeente Taken en rollen van de gemeenteraad De gereedschapskist.
Positie, rol en functie van de rekenkamercommissie
Onderzoek Rekenkamercommissie Dordrecht
Versterking Horizontale Verantwoording Wet Revitalisering Generiek Toezicht Woord vooraf.
Subsidies met effect Commissie FIRAP 22 mei 2012.
Subsidies met effect Commissie FIRAP 22 mei 2012.
Van toezicht op scholen naar toezicht op besturing in het onderwijs
Transcript van de presentatie:

De rekenkamer van Venlo Van onafhankelijk onderzoeksorgaan Naar natuurlijk adviseur voor de Raad

Recente geschiedenis De rekenkamerfunctie is ingesteld in 2002 als onderdeel van het duale stelsel Venlo liep voorop met het instellen van een rekenkamerfunctie Met ingang van 2006 is een rekenkamerfunctie verplicht voor alle gemeenten in Nederland

Missie rekenkamer Venlo In de ‘startnotitie’ van 2002 heeft de rekenkamer haar missie als volgt geformuleerd: “de gemeentelijke rekenkamer Venlo wil bijdragen aan het toetsen en verbeteren van de doelmatigheid en doeltreffendheid van het gemeentelijk beleid en de uitvoering hiervan. “

Missie concreet Concreet wil de rekenkamer Venlo bijdragen aan: • de doeltreffendheid van beleid en een doelmatige besteding van publieke middelen; • de kwaliteit van het lokale openbaar bestuur; • een goed functionerende lokale democratie; • een transparant gemeentelijk functioneren en publieke verantwoording daarover.

Is dat gelukt? Voor de kwaliteit van de onderzoeken is er breed respect in de gemeentelijke organisatie Ook landelijk erkenning ( o.a publieksprijs NVRR in 2010) aan de onafhankelijke positie wordt nagenoeg niet getwijfeld De rekenkamercommissie staat als onderzoeksorgaan als een huis en dit beeld wordt breed gedragen.

Maar… Conclusies en aanbevelingen van de rekenkamercommissie worden weliswaar altijd en unaniem omarmd door de raad Echter ..de raad kan veel meer follow-up geven aan de inbedding van de conclusies en aanbevelingen, met name ook bij lopende beleidsonderwerpen De raad heeft uit eigen beweging tot op heden geen verzoeken aan de rekenkamercommissie gedaan

Dus .. De rekenkamercommissie is dus nog geen natuurlijke partner van de raad het is de vraag of de resultaten van de rekenkameronderzoeken voldoende ‘indalen’ bij de raad om politiek-bestuurlijk effectief te zijn.

Zelfevaluatie Bovengenoemde conclusies zijn ook nadrukkelijk getrokken in de zelfevaluatie van de rekenkamer van 2009 Per saldo was de betrokkenheid van de raad bij de rekenkamercommissie zeer beperkt en daarmee de effectiviteit van de rekenkamercommissie voor de raad ook.

Zelfevaluatie … De rekenkamer kwam tot de volgende wensen: 1. Het ontwikkelen van de zichtbaarheid en toegankelijkheid van de rekenkamercommissie voor de raad (communicatie, overleg, aanwezigheid bij raadsbijeenkomsten). 2. Het beter beantwoorden aan de informatiebehoefte van de raad (in onderwerpselectie, werkwijze en rapportage). 3. Inhoud en proces/presentatie focussen op het prikkelen, activeren van de raad in zijn controlerende en kaderstellende rol.

Ook Landelijke Beeld Berenschot “evaluatie van provinciale en gemeentelijke rekenkamers” uit mei 2011.

Naar Rekenkamer 2.0 Blijf de goede dingen doen: toetsen beleid op doelmatigheid en doeltreffendheid Maar ook : ontwikkel de rol van natuurlijke adviespartner voor de raad op dit gebied Kijk hierbij niet alleen maar terug, maar ook vooruit! Help de raad in haar kaderstellende rol Financiële risicobeoordeling Concreetheid, meetbaarheid, volledigheid van kosten,etc.

Rekenkamer 2.0 Dit kan ook vóór besluitvorming bij politiek spannende onderwerpen Bijv. decentralisatie van rijkstaken in termen van kansen en risico’s Bijv. Risicoanalyses kazerneterrein of Klavertje 4 Voor de duidelijkheid: géén politiek noch inhoudelijk advies

Hoe verder Inventarisatie rol rekenkamer bij de fracties is gedaan en bevestigt het beeld Aansluiten bij de raadsagenda Frequenter en intensiever contact met de raad

“it takes two to tango” …. Samen willen investeren in een (h)echte natuurlijke adviesrelatie Elkaar opzoeken, weten te vinden en inschakelen Periodieke ontmoetingen via raadsbijeenkomsten en fractiebezoeken Niet alleen om onderwerpen op te halen Maar ook om in gesprek te zijn