De stadsboer als sociaal ondernemer!

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Biobased economics Socio-economische relevantie voor de Metropoolregio
Advertisements

(Maatschappelijk) Crowdfunding Landelijk Congres Openbare Ruimte
De Groene Heuvel “Hof van heden en de toekomst”. Schetsen voor de toekomst.
Van Participatie naar Participa(c)tie
Kwantificeren van milieuprestaties van gebouwen.
Voedzame Stad Verkennen en verbinden 24 juni 2011.
Stadsontwikkeling vooruit
Duurzaamheid binnen het MBO: een kans voor de facility manager MBO Raad Hengelo, 5 november 2009 Johan Wempe.
Kansen in Hebei en Shanghai Pudong Dutch Sino Business Promotions En Kamer van Koophandel Den Haag.
Expertmeeting 3 Kansen en initiatieven tussen regionale en locale economie.
Ben de Reu: gedeputeerde Economie en Milieu, Provincie Zeeland Agro meets chemistry Symposium Chemie voor de Toekomst, 8 december 2011 kansen voor een.
C2C en Gebiedsontwikkeling
Klimaatbeleid & Welzijn / Sociale Zaken raakvlakken, meerwaarde & kansen Lokale Klimaatagenda.
HoekscheWaardDuurzaam
Fun of functie in Haarlem?
Werkplaats Innovatieve Duurzame Economie. Fieldlab Zorg AGEM BION POA Voortgang Werkplaats Innovatieve Duurzame Economie 21 juni 2012.
Fair Share.
Marc Verbeeten Uitgangspunten Het realiseren van een maatschappelijke versterking door de energierekening, op een duurzame manier, omlaag.
CA 10 Trends College april 2013 C206a.
Toont de Achterhoek leiderschap? Lezing 18 November 2010 Oude IJssel Streek Voor Achterhoekse wethouders en raadsleden door Herman Hulshof.
Jeroen Boon, projectleider duurzame krachtwijken Haags Milieucentrum/Kiemkracht advies Genoeg kansen voor klimaatbeleid in Haagse krachtwijken.
Economie, Beleid en Duurzaamheid
 Mobiliteit moet! (uitspraak ‘oud’ kabinet)  Iedereen is mobiel… kijk maar eens naar je eigen situatie.  Vooral tweeverdieners (met kinderen) extra.
Een project in het kader van de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit
Kleine tuinen geen tuin geveltuin buurttuinen meerwaarden ecologie leefbaarheid sociaal platteland  stad individu  publieke ruimte Velt Eetbaar Kortrijk.
Ecologisch Domein Actualisering Uitvoeringsprogramma Strategische Agenda NETWERKBIJEENKOMST 13 MEI 2014.
Erbeterdezaak.nl Duurzame groei De “paradigm shift” door het Cradle to Cradle denken.
Initiatiefnemers: Philip Idenburg (BeBright)
Kooperaasje Fryslân “ Het sneller verduurzamen van Fryslân door het verbinden van alle duurzaamheidskennis en - initiatieven om zo samen van elkaar.
Stadsboer als Sociaal ondernemer, “Vooruitgang in de wereld komt tot stand door ondernemende mensen die nieuwe combinaties maken” Joseph Schumpeter Presentatie.
Maatschappelijk Vastgoed over 10 jaar…. if you can't stand the heat, get out of the kitchen Hans Mommaas Tilburg University – NHTV Breda Amersfoort, 17.
Stedennetwerk DuurzaamDoor Terugblik en vooruitzicht oktober, Jan Eelco Jansma.
Young meet the Elders Tammo Oegema 13 november 2013 YME 13nov14.
Vier Trends rond Regio Zwolle – en effecten op de maatschappelijke opgaven Hans Peter Benschop Trendbureau Overijssel Zwolle, 31 oktober 2014.
Voedingscentrum Bachelor’s Award
Naar een duurzamer wereld? Prof. dr. Jacqueline Cramer, Directeur USI
Stad en platteland raken steeds meer met elkaar vervlochten.
Economische samenwerking in een topregio Even voorstellen… Wat willen we bereiken? Hoe werken we samen? Stellingen.
WHAT’S HOT ? GROENE TRENDS. Sara (10 jr) inwoner van Den Haag: “eerst waren er nog wel stukjes groen om op te spelen. Maar nu staan daar allemaal gebouwen.
Eberhard Dijkhuis | Dijkhuis Aannemersbedrijf. Duurzame aannemer Duurzame aannemer ?
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 BIMBDK01 Bedrijfskundige thema’s Week 7 Thema 12 – Omgevingsinvloeden Business IT & Management
3 havo 3 Draagkracht : tussen hoop en vrees § 7-9
Boer Burger Coöperaties en Ketenverkorting Boer Burger Coöperaties in voedsel, energie en land zijn geweldige innovatie plaatsen voor de groei van biologische.
Alles draait om jou ! Startconferentie G32 12 juni 2014 Een sluitende keten van leren, werken en ondernemen.
KNHM en coöperaties Korte inleiding Freek Hasselaar 8/11/2013.
Groningen Internationaal Kansen benutten via Europese Programma’s EU-coördinator Jenny Otten Provincie Groningen.
CIRCULAIRE ECONOMIE WAAROM EN HOE?. MENSELIJKE IMPACT OP DRAAGVERMOGEN AARDE I = B x P x T I = IMPACT B = BEVOLKING P = PRODUCTIE/CONSUMPTIE, WELVAART.
Boeren en tuinders zijn en blijven betekenisvol voor de samenleving! Hans Huijbers VVD bijeenkomst Bernheze 21 mei.
Lokaal voedsel VVSG, Gent, 30/9/ Lokaal voedsel Trends Hoe en waar? Waarom doen landbouwers mee? Wat kunnen steden en gemeenten doen?
TRANSITIE BUISLEIDINGENSECTOR
Koninklijk Instituut Van Ingenieurs
Bijzonder ondernemerschap op de Heuvelrug en daarbuiten
Urban Smart Farm Planten, vissen en schaaldieren kweken in de stad Intensief maar duurzaam Hi-tech + natuurlijke productiemehoden Gezonde, duurzame.
ALV Afval Samenwerking Limburg 21 november 2016
Omgeving Daar geef je om.
EDO-café duurzame voeding
Samenleving en overheid
Samenhangende verstedelijking en hoogwaardig OV langs de Oude Lijn
Duurzaamheidsweek klas 11

Duurzaamheidsplan 26 december 2018 Algemene Commissie 17 mei 2016
Plaats, datum bijeenkomst
Bijeenkomst Stedennetwerk Stadslandbouw 14 oktober 2014, Arnhem
Netwerkbijeenkomst Neerijnense Ondernemers 14 december 2017
Omgeving Daar geef je om.
CE  BNN Circulaire Economie  Beroepsonderwijs Noord-Nederland
Natuurinclusieve landbouw & gezondheid Van denkrichting naar praktijk
Biologie als basis voor leven
Hoofdstuk 5 Een toekomstbestendige samenleving
- Wat heb ik aan geld, ik heb veel meer aan brood -
Transcript van de presentatie:

De stadsboer als sociaal ondernemer! Stadslandbouw De stadsboer als sociaal ondernemer! Presentatie kennismakelaar stadslandbouw door Jeroen Boon @kiemkracht http://www.foodguerrilla.nl/stadslandbouw/ Eetbaar park, Den Haag, 27 april 2013 “Vooruitgang in de wereld komt tot stand door ondernemende mensen die nieuwe combinaties maken” Joseph Schumpeter 

Wat vindt u van mensen die voedsel in de stad willen verbouwen? Vragen Hoe denkt u dat de wereld er over dertig jaar uit zal zien qua voedselvoorziening? Maakt u zich weleens zorgen over de toekomst van voedsel in de wereld? En zo ja waarover? Wat betekent voedsel voor u, welke waarden kun je verzinnen die bij voedsel horen? Wat vindt u van mensen die voedsel in de stad willen verbouwen? Kan stadslandbouw volgens u bijdragen aan duurzaamheid? Wist u bijvoorbeeld dat: ‐ Op dit moment ons voedselpatroon verantwoordelijk is voor 20% van onze ecologische voetafdruk en 30% van alle uitstoot van broeikasgassen. ‐ Voor etenswaren ons bordje hebben bereikt, hebben ze gemiddeld een reis van tussen de 2500 en 4000 kilometer afgelegd. ‐ Uit een recente studie van Builddesk blijkt dat van de indirecte CO2 uitstoot als gevolg van grondstoffenverbruik voor de Haagse burger 43% wordt veroorzaakt door voeding. ‐ De totale uitstoot als gevolg van voeding in Den Haag bijna gelijk is aan de helft van de directe CO2 uitstoot van de gemeentelijke organisatie. ‐ De uitstoot van CO2 door de veehouderij op wereldniveau maar liefst 40% groter is dan die van auto's, treinen, schepen, vliegtuigen en trucks bij elkaar. ‐ Volgens het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit van Amsterdam alle klimaatdoelstellingen van dit kabinet in één klap zijn gerealiseerd als alle Nederlanders één dag per week geen vlees zouden eten.

Dooftoeteren met feiten, die u al vast wel kent. Bron: presentatie voedselvoorziening in het tijdperk van verstedelijking Han Wiskerke, wageningen 2012

Bron: presentatie de sluipende revolutie Jan rotman, 8 juni 2012 Rotterdam

Topsectorenbeleid = oude industriepolitiek Met name veel aandacht voor: Eenzijdig economische groei paradigma Mantra: kennis → kunde → kassa Stadslandbouw veroorzaakt juist op meerdere fronten tegelijkertijd waarde, niet alleen in economische zin, maar ook in sociaal en maatschappelijk opzicht. Om de waarde van stadslandbouw volledig te vatten en te vergroten is een meervoudige waardecreatie noodzakelijk. Eetbaar Park Den Haag, genereert naast voedselproductie in de stad vooral maatschappelijk rendement (ontmoetingsplek, educatie, zorg, recreatie en leerwerkplek) Focus in onderzoek en groen onderwijs is een hightech en kennisintensieve landbouw met als ultieme doel een hoog voedselrendement, wat vooral wordt gepredikt in het kader van onze voedselzekerheid en belangen vanuit grootschalige agribusiness Actie-onderzoek, leren van nieuwe praktijk tussen stadsboer, onderzoek en onderwijs, m.a.w. regioleren en leerwerklandschappen. Het vormgeven van stedelijke en lokale voedselstrategieën vraagt een andere manier van leren, organiseren en werken, samen leren, kennis delen en gezamenlijk kennis ontwikkelen! Maatschappelijke kennisvalorisatie: kennis → kunde → people, planet, profit (triple P van duurzame ontwikkeling)

Vier scenario’s stadslandbouw Industriele ecologie, high tech, economisch rendement Polydome, Plantlab combinatie groenten, vis en kippen, regionale veerkracht Biologisch, low tech, sociaal ondernemen, buurtmoestuin, permacultuur , lokale veerkracht

motie De Haagse voedselstrategie (H)eerlijk Haags 2009 Rapport Sluit de voedselkringloop!; op weg naar duurzame regionale voedselproductie en -consumptie op basis van een gezonde bodem. 2012 motie De Haagse voedselstrategie (H)eerlijk Haags Versterken en bevorderen van de sociale cohesie Stimuleren van lokale voedselvoorziening en stadslandbouw Groene banen, lokale sociale economie, zelfredzaamheid Gezondheid (obesitas), zorg en integratie van kwetsbare groepen Groene woon- en werkomgeving, bijdrage biodiversiteit Educatie en bewustwording, smaaklessen op scholen

Overzicht stadslandbouw initiatieven in Den Haag en ommeland Stadslandbouw kan worden gedefinieerd als het produceren van voedsel en groen in, om en voor de stad. Maar stadslandbouw verbindt ook agrarische voedselproductie en stedelijke behoefte aan zorg, recreatie, het verwerken van afval of het beheren van (stedelijk) groen. Het belangrijkste onderscheid tussen stadslandbouw en de gangbare landbouw is dat stadslandbouw waarde creëert uit het sociale kapitaal van haar omgeving waar het in gangbare landbouw om het productiekapitaal draait. Daarnaast richt stadslandbouw zich op de bekende klant uit de omgeving en niet op de anonieme klant op de wereldmarkt. Stadslandbouw draagt daardoor bij aan het verkleinen van de fysieke en mentale afstand tussen consument en voedselproductie. Stadslandbouw heeft bovendien ook een sterke sociale functie in zich. Het is een middel om met elkaar te communiceren en om mensen via de productie van eigen voedsel met elkaar en met landbouw en voedsel te verbinden, bijvoorbeeld via buurtmoestuinen.

Trends bij sociaal ondernemerschap Maatschappelijk rendement, nieuwe verdienmodellen, waardecreatie bij braakliggende gronden. Lokaal, decentraal, Do It Yourself (Together), buurtcoöperaties energie, voedsel en zorg. Collaborative consumption, deeleconomie, Circulaire economie i.p.v. lineaire processen, aandacht voor kringlopen, “cradle to cradle””afval is voedsel, foodguerrilla initiatieven. Maatschappelijk verantwoord, korte en open ketens. De consument heeft steeds meer behoefte aan gezond, duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel.

Maatschappelijk rendement

Lokaal, decentraal, Do It Yourself

Collaborative consumption, deeleconomie

Circulaire economie

Korte en open voedselketens, streekproducten korte en open ketens

Stadslandbouw om capaciteit en zelfvertrouwen van jongeren te stimuleren in achtergestelde buurten Stadsboerderijen, kinderboerderijen en volkstuincomplexen bieden veel kansen voor het bundelen van verschillende sociale doelen. De veranderende sociale wet- en regelgeving (Wmo, AWBZ, participatiewet, jeugdzorg) waarbij de financiering naar de gemeente gaat, maakt dit onderwerp bijzonder actueel en biedt extra kansen voor nieuwe combinaties tussen stadslandbouw en zorglandbouw.

Innovatief, kansen voor sluiten van materiaal en energie stromen Met de term bio-based economie wordt een economie aangeduid waarin plantaardige en dierlijke grondstoffen en reststromen op grote schaal worden gebruikt voor food en non-food toepassingen in een breed scala aan sectoren waaronder de chemie, agrofood, papier, bouw, logistiek, gezondheidszorg, high-tech en energievoorziening. Door inzet van nieuwe technologieën en ontwikkeling van nieuwe waardeketens worden groene grondstoffen inzetbaar voor een breed scala van functionele toepassingen en kunnen daarmee niet-vernieuwbare grondstoffen zoals aardolie, aard gas en kolen op termijn vervangen. In de visie die aan een bio-based economie ten grondslag ligt, is biomassa de belangrijkste grondstof en fotosynthese het belangrijkste productiemechanisme voor onze mondiale samenleving. Algen, planten en bomen zetten door middel van fotosynthese zonne-energie om in suikers, vezels, eiwitten en andere plantaardige bestanddelen. Deze vormen een voedselbron voor mens en dier. In een bio-based economie worden plantaardige grondstoffen en dierlijke reststromen bovendien op grote schaal ingezet voor sectoren als de chemie, de bouw, de gezondheidszorg en de energievoorziening. Zij vormen een vervanger van de dominante grondstoffen in het huidige fossil-based economie: aardolie, aardgas en kolen.