Overige religies Historisch deel

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Examenvragen over Plato
Advertisements

Deze presentatie bevat beelden van de kruisiging,
Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien. Het zijn zoekplaatjes. Elk plaatje heeft een verhaal. Verhaaltjes over God, die één.
Thema najaar Face t0 face - 2 Hebr. 12: Want gij zijt niet genaderd tot een tastbaar en brandend vuur, tot donkerheid, duisternis en stormwind,
Ik wens je De kracht van god.
Mattheus 12: Toen antwoordden Hem enige der schriftgeleerden en farizeeën en zeiden: Meester, wij zouden wel een teken van U willen zien. Maar Hij.
1 15 mei 2014 Rijnsburg 15 mei 2014 Rijnsburg. 2 Hebreeën Door het geloof heeft ook Sara kracht ontvangen om moeder te worden, en dat ondanks haar.
r. 1-4  ἐ δοξε (+ aci) δε τοις των Ἀ θηναιων στρατηγοις ἑ πτα μεν και τετταρακοντα ναυσι Θηραμενην τε και Θρασυβουλον –τριηραρχους ὀ ντας –  – και των.
Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
30 maart 2014 Rotterdam 1. 2 Romeinen 4 17 (...) van die God Voor het aangezicht van die God, in wie hij geloofde, die de doden levend maakt en het niet.
Genesis 25: 27 Toen de jongens opgroeiden, werd Esau een man, ervaren in de jacht, een man van het veld, maar Jakob was een huiselijk man, die in tenten.
Evangelie der genade Vragen :
… en wat wil Jezus van jou?
Hij is de opstanding en het leven, dat bewees Jezus door Lazarus, die al drie dagen in het graf had gelegen op te wekken uit de dood.
Jezus onze Hogepriester
Hoe zit het met de kerk? & Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen?
Een nieuw geloof Grieken en Romeinen
2Koningen 7. wanneer: tijd van: waar: 8-ste eeuw voor Chr. Elisa Samaria, hoofdstad tienstammen-rijk.
Bestemming God eren ….
Woord van Leven Februari 2010.
Christen God Relaties Geloof Werk Bidden Tijd Bijbellezen Geld kerk
Welkom in de ochtenddienst! zondag 6 januari uur | ds A. Dominee Liturgie Psalm 100:1-4 Psalm 25:2 Genesis 1:1-10 Gezang 1:1-6 Genesis 1:11-20.
Studiedag “Screening versus roeping?” MCNL – Amersfoort
De 10 plagen Zweren Hagel Sprinkhanen Duisternis Dood oudste zoon
Maandag PASSIE met PETRUS Marcus 14 vers
EEN VERRASSING KRIJGEN
Leven door Christus’ dood
Jeruzalem!. Jeruzalem Bezit – vrede Vrede bezitten Werpen (water/woorden) – hersteld (Onder)wijzen – welzijn.
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
Groot geloof 1.
De Ben Adam Psalm 8.
6 oktober 2013 Den Haag 1. tijd: ± 60 AD plaats: Caesarea 2.
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
In de moederschoot gevormd Psalm 139.
De Grote Opdracht Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de.
Godsdienst.
Thema voor vanavond is:
Door : Lucas Van Der Haven
2e gebod: Maak geen beeld van God, maar geloof in zijn beeld
God zegent je zodat je zult heersen 1.
GODS DAGELIJKSE LEIDING
God maakt zijn zegen waar 1.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
Tien basishoudingen om vertrouwvol in te groeien.
Verlangen naar licht.
Als ik, omringd door tegenspoed, Bezwijken moet,
Pasen - zondag 31 maart 2013 Het graf is open, het nieuwe Leven is opgestaan. Hij die opgestaan is wijst ons de weg door de dood en het open graf heen.
Liturgie 18 U hebt niet, zoals het volk destijds, voor een laaiend en allesverzengend vuur gestaan, of in dreigende duisternis en woeste wind, 19 noch.
Kerstbijeenkomst 2014.
Met foto’s en gedichten.
In Uw licht zien wij het Licht
? ! Gods gerechtigheid... 1.
Sint-Maarten.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
De geheimtaal in een kerk
Welkom in de kerk Zondag 8 HC Franeker 7 maart 2010 Thema: De Drie- enige, de God van je doop.
Welkom in de samenkomst. Matthéüs 3 1. In die dagen kwam Johannes de Doper, predikende in de woestijn van Judéa. 2. En zeggende: bekeert u, want het.
Welkom in de samenkomst
Welkom Zondag 30 augustus 2015
Gods aanwezigheid maakt het verschil. Mozes was gewoon de schapen en geiten van zijn schoonvader Jetro, de Midjanitische priester, te weiden. Eens dreef.
Welkom Voorganger: ds. J. de Kok Ouderling : M. v. d. Velde Organist: J.M. v.d. Berg Schriftlezing: Openb. 12: 1-6.
Samen in de Naam van Jezus - Kerst 2015
Jozua, de dienaar van de HEER, was gestorven toen hij 110 jaar oud was. Toen ook zijn leeftijdsgenoten met hun voorouders waren verenigd, kwam er een volgende.
Thema 4.
Les 3 De keizer en andere goden Gemaakt door: Nikki, Chanell, Cas, Tim en Roan.
Het jaartje rond … januarifebruarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember.
Thema: Je bent geliefd… wees een zegen! Zondag 23 november 2014.
Ieue - Jireh Genesis 22: En het gebeurde na deze dingen dat de God (Elohim) Abraham op de proef stelde. Hij zei tegen hem: Abraham! Hij zei: Zie,
Griekse Goden Jaap, Emile en Wout.
Transcript van de presentatie:

Overige religies Historisch deel Door Pip de Vette en Marianne Voogt

Oud Griekse geloof

Onderwereld 1.τῆς δὲ πανημερίης τέταθ᾽ ἱστία ποντοπορούσης· 2.δύσετό τ᾽ ἠέλιος σκιόωντό τε πᾶσαι ἀγυιαί. 3.ἡ δ᾽ ἐς πείραθ᾽ ἵκανε βαθυρρόου Ὠκεανοῖο. 4.ἔνθα δὲ Κιμμερίων ἀνδρῶν δῆμός τε πόλις τε, 5.ἠέρι καὶ νεφέλῃ κεκαλυμμένοι· οὐδέ ποτ᾽ αὐτοὺς 6.ἠέλιος φαέθων καταδέρκεται ἀκτίνεσσιν, 7.οὔθ᾽ ὁπότ᾽ ἂν στείχῃσι πρὸς οὐρανὸν ἀστερόεντα, 8.οὔθ᾽ ὅτ᾽ ἂν ἂψ ἐπὶ γαῖαν ἀπ᾽ οὐρανόθεν προτράπηται, 9.ἀλλ᾽ ἐπὶ νὺξ ὀλοὴ τέταται δειλοῖσι βροτοῖσι. Odyssee

Vertaling: 1.Haar zeil stond de hele dag strak gespannen, terwijl ze het water doorkliefde; 2.tenslotte ging de zon onder en alle wegen werden duister. 3.- Ons schip bereikte de grens van de Oceaan in de diepte. 4.Daar bevindt zich het volk en de stad der Kimmeriërs, 5.gehuld in een wolk van mist; want nooit 6.bereikt hen de schitterende zon met zijn stralen, 7.noch als hij opgaat naar de hemel die met sterren bezaaid is, 8.noch als hij vanuit het zenith weer afdaalt naar de aarde, 9.een doodse duisternis ligt over de onfortuinlijke stervelingen.

Hier worden de lichamen van misdadigers wreed gestraft Hier worden de lichamen van misdadigers wreed gestraft. Zelfs al had ik 100 tongen, 100 monden en een ijzeren stem. Dan zou ik nog niet de misdaden en alle namen van straffen kunnen opsommen. Herakles gaat naar beneden tot de onderwereld. Daar is Hades meester. Hades merkt Herakles op en zegt: Wat doe en zoek jij hier, held? Waarom ga je niet terug naar Mykene? Herakles verlaat de onderwereld niet maar zegt: Ik ben hier gekomen want Eurystheus is mijn meester, hij vraagt mij Kerberos naar Mykene te brengen. Uit: Pallas

Oud Romeinse geloof Leven na de dood  onderwereld Normale leven ‘goddelijke’ leven Leven van straf en lijden Pluto Acheron

Rituelen Romeinse geloof Het offer Divinatio: de leer van de wil van de goden. Gebeden Tempel of altaren thuis (=Lararium)

Oud Egyptische geloof

Oud en nieuw Germaanse geloof Animisme: natuurgodsdiensten

Goden Odin/Wodan, oppergod. Thor, god van weer en de donder Freya, godin van vruchtbaarheid Týr/Tig/Tiw, god van de gerechtigheid Baldr, god van de schoonheid Loki, god van de chaos, leugens en vuur

Rituelen Aarde Vuur Lucht Water

Feestdagen Samhain – 31 oktober/1 november Yule – 21 december Imbolc – 1/2 februari Ostara – 21/22 maart Beltane – 1 mei Litha – 21/22 Juni Lughnasadh – 1 augustus Mabon – 21 september Esbats

Runen en symbolen

Symbolen

Confucianisme