Het leerplan & examinering Eric Welp. Waar spreken we over? leerplan ` leer - plan het -woord leerplannen indeling van de leerstof, volgens welke aan.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Economie in de bovenbouw
Advertisements

Drempels. drempels Over de drempels met taal en rekenen Heim Meijerink Noordwijkerhout, april 2010.
Hoogbegaafdheid: Een Uitdaging!
ROC Mondriaan Domein Zakelijke Dienstverlening Haverkamp 250
in de bovenbouw van HAVO en VWO
Algemene inleiding over de overstap naar de middelbare school
Welkom.
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
‘Ik moet meer lezen met mijn ogen en minder met mijn hart.’
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Studie en opleiding Vrije tijd Groei en gezondheid Relaties
Toetsen en leerlijnen in nieuwe scheikunde
in de nieuwe generatie mvt-leermiddelen
LOT OP REIS.
Van doelen naar reflectie
Pilot nieuwe economieprogramma
Drie concepten Wat is de visie van de school op taal en rekenen? Hoe je kijkt naar taal en rekenen bepaalt wat je in de klas terugziet. Is taal meer dan.
De ontwikkeling van het begrip functionele geletterdheid en gecijferdheid in toenemende verfijning/complexiteit/uitgewerktheid Wat? Taal in de vakken en.
Nieuw Nederlands 4e editie
Economie in de bovenbouw
Op naar…
Van groep 8 naar klas 1 Paul Koolen muziekdocent
Cultuurprofieldoelen;
ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Docenten en educatieve hervormingen Uw lespraktijk veranderen.
Visie & Strategie.
Kwaliteitsbeleid.
CITO (onderdeel van het leerlingvolgsysteem)
Architectuurraad , Utrecht Lieke Meijs
POVO Wolvega / Dedemsvaart
Waarom kies je dit vak in de bovenbouw?
BEOORDELING VOLGENS HET ERK
Ondernemen moet je doen
Een maatwerkdiploma Wat moet ik ermee als docent? Docentencongres Leerling november 2015 Jeroen van Grunsven, rector
School en samenleving Week 5 Het algemeen belang als opvoedingsdoel.
Methodiek: Plancyclus
LEVENDE OCEANEN Wat weten jullie al over de oceanen? Maak een mindmap en schrijf alles op! In de oceanen leven duizenden bijzondere diersoorten. Ook hebben.
Tekstbronnen Wat moet je er mee?. Lees de vraag Welke informatie heb je nodig? Weet je al iets over dit onderwerp? Over welke tijd gaat het? Over welk.
Toetsen van de concept-contextbenadering bij maatschappijwetenschappen
OVD 27 november 2015 Karin Geurts. Ontwerpen is keuzes maken.
De repetitie is nagekeken… Hoe analyseer je de resultaten en zet je die om in actie? Utrecht,16 februari 2016 J.C. van der Net.
EXOVA ONDERWIJS OP MAAT VOOR ELKE LEERLING Excellent Onderwijs Voor Allen Excellente Ontwikkeling Voor Allen Onderwijsverandering van binnen uit.
Welkom. Vroeger en nu Ontwikkelingen in vogelvlucht Eindtermgericht onderwijs Veelal projectmatig, onderwijs en examinering richt zich op samenhangend.
VAD bijeenkomst 1.5. Inhoud VAD bijeenkomst Welkom, mededelingen, terugblik vorige week didactische ervaringen uit de praktijk 2. Opdracht Stille.
Conferentie Doorlopende Leerlijnen Taal en Rekenen, de referentieniveaus in de praktijk parallelsessie 1 nr. 2 Overdracht po-vo in de praktijk.
De sterkste schakel: de verbinding tussen het vmbo en het mbo Michaela Zwaan, Vakcollege Groep.
Bijeenkomst 3.  Welkom en vragen  Terugblik thema  Doelen  Verwerken van het huiswerk  Leerdoelen formuleren  Taxonomie van Bloom  Huiswerk.
VAD bijeenkomst 1.2. Inhoud VAD bijeenkomst Welkom 2.Huishoudelijke mededelingen 3.Test kwalificatie dossier 4.Terugblik en bespreken thuisopdrachten.
Wensen uit de praktijk Vernieuwing en belangrijkste kenmerken Nieuwe digitale omgeving Toetsen Leerlijn Inhoud Pakketsamenstelling en prijsoverzicht Service.
Basiscursus Onderzoekend en Ontwerpend Leren De rol van taal Carmen Damhuis & Heleen van Ravenswaaij.
Informatie avond over het Voortgezet Onderwijs.
Een tijdlijn maken met ICT
Welkom havo 4..
VMBO-achtbaan Ontwikkelagenda Onderwijsprogramma
VMBO-achtbaan Ontwikkelagenda Onderwijsprogramma
Hoe maken wij het onderwijs aantrekkelijker voor doubleurs in havo 4?
Hoofdstuk 9 M&O + in groepjes Havo3 iPad.
De juiste route naar het juiste doel
GROEP 8 Naar het voortgezet onderwijs..
Helpen bij huiswerk en plannen
Pilot maatschappijwetenschappen
Leren van leerlingen en de opbouw van een les
Toetsing Vakdidactiek 2.
Nieuwe Scheikunde Duurzaam ontwikkeld
Burgerschap binnen VM2: op weg naar een doorlopende leerlijn
Praktijktoets Eind LP 1 VP17U.
Vakdidactiek EP 2 bijeenkomst 2
Voor VWO, met behulp van een Symbaloo lesplan.
Jan Stevens – Cito Jan Straver - CvTE
Programma Introductie van jezelf Samen voor een nieuw curriculum
Leergang LOB: verdiepingsmodule
Transcript van de presentatie:

Het leerplan & examinering Eric Welp

Waar spreken we over? leerplan ` leer - plan het -woord leerplannen indeling van de leerstof, volgens welke aan een school wordt lesgegeven ' ‘Omschrijving van de omvang van het onderwijs, de verdeling van de leerstof over de verschillende leerjaren, het aantal uren dat aan elk vak wordt besteed en eventueel te gebruiken boeken of methoden ' ‘een plan om kinderen de einddoelen van een opleiding te laten halen vb:in het leerplan staat dat jullie 2 uur per week geschiedenis hebben zelfstandig naamwoord: leer-plan het leerplan de leerplannen het leerplannetje’

Kerntaken SLO Qua kerntaken ligt de focus op: •ontwerp en validering van landelijke leerplankaders (kerndoelen, eindtermen, examenprogramma's, doorlopende leerlijnen) •ontwikkelen en (in praktijk-pilots) beproeven van exemplarische leerplanconcretiseringen op school-, vak- en leerniveau (voorbeeldmatige leerplanvarianten, voorbeeld-lesmateriaal). In toenemende mate richt SLO zich tevens op: •kennisontwikkeling (door middel van onderzoek) •deskundigheidsbevordering (via publicaties, scholing, advisering) op curriculumterrein.

leerplan in niveaus Supra: ERK Nano: persoonlijk leerplan Macro: eindtermen Meso: leerboek Micro: lesplan

leerplan in Bereik Supra: ERK Nano: persoonlijk leerplan Macro: eindtermen Meso: leerboek Micro: lesplan Beoogd leerplan Uitgevoerd leerplan Bereikt leerplan

Generiek: het curriculaire spinnenweb:

Macro leerdoel economie (beoogd) Het vak economie in de tweede fase h/v beoogt leerlingen een economische kijk aan te leren: economische concepten die wisselende contexten hun meerwaarde bewijzen. Het programma is er mede op gericht leerlingen voor te bereiden op een adequate deelname aan het maatschappelijk verkeer. Dit betekent dat leerlingen met behulp van deze concepten de (economische) verschijnselen in de maatschappij begrijpen.

The end is the beginning is the end visie versus toets Beschrijf hoe overbevissing bij kabeljauw ook het voortbestaan van andere vissoorten kan bedreigen. (vwo 2010-I, opgave 1):

leerling 1, 6 vwo Overbevissing bij kabeljauw kan het voortbestaan van andere vissoorten bedreigen, omdat er dan te weinig kabeljauw in zee is. Vissers zullen dan andere vissoorten vangen, waardoor het voortbestaan van de vissen ook weer wordt bedreigd

The end is the beginning is the end visie versus toets Beschrijf langs economische weg hoe overbevissing bij kabeljauw ook het voortbestaan van andere vissoorten kan bedreigen. (vwo 2010-I, opgave 1):

leerling 1, 6 vwo Overbevissing bij kabeljauw bedreigt ook het voortbestaan van andere vissoorten. Door de overbevissing van kabeljauw daalt het aanbod van kabeljauw en stijgt de prijs daardoor. Hierdoor vallen vragers af bij het kabeljauw en stappen over op andere goedkopere vissoorten. Waardoor de vraag stijgt bij andere vissoorten, daardoor stijgt het aanbod ook van andere vissoorten, waardoor die andere vissoorten ook bedreigd worden.

leerling 2, 6 vwo Overbevissing bij kabeljauw kan het voortbestaan van andere vissoorten bedreigen, omdat er dan te weinig kabeljauw in zee is. Vissers zullen dan andere vissoorten vangen, waardoor het voortbestaan van de vissen ook weer wordt bedreigd

leerling 3, 6 vwo overbevissing van kabeljauw kan het voortbestaan van andere vissoorten bedreigen. Door overbevissing wordt het aanbod van kabeljauw steeds kleiner. Vissers stappen over naar andere vissoorten waardoor het voortbestaan van andere vissoorten wordt bedreigd. Want kabeljauw kan gesubstitueerd worden door andere vissoorten

leerling 4, 6 vwo overbevissing bij kabeljauw kan ook het voortbestaan van andere vissoorten bedreigen, want indien kabeljauw niet meer genoeg kan bieden, gaat de economie toch door. De economie richt zich nu op andere vissoorten omdat er van kabeljauw niet meer genoeg aanwezig is. De economie maakt het enigszins niet uit dat kabeljauw wordt bedreigd. Economen zijn gericht op geld, andere vissen worden benadert waardoor hier ook weer overbevissing dreigt, andere vissoorten worden bedreigd.

Antwoordmodel Cito maximumscore 2 Een voorbeeld van een juist antwoord is Een antwoord waaruit blijkt dat de vangst van kabeljauw op zeker moment niet meer rendabel zou zijn vanwege hoge kosten bij geringe vangst / geringe vraag bij hoge consumentenprijs waardoor vissers op zoek zullen gaan naar andere vissoorten die dan ook weer overbevist zullen raken

taxonomie

voorbeelden van taxonomie en toetsvragen: •Noem een kenmerk van een concrete markt. •Beschrijf hoe een toename van de werkloosheid kan leiden tot een toename van de import •Bereken de uitkomst •Geef de definitie van een bepaald begrip •Arceer het gedeelte in de grafiek •Geef een verklaring voor de onderstaande foto •Beschrijf de redenering van de politieke partij die de bonusbeschermer wil verbieden •Adviseer de burgermeester •Bekritiseer een voorstel

Beoordelen havo

Beoordelen vwo

Synthese

12345 memoriseren begrijpen analyseren creëren evalueren rekenen taal en toon etc. Werken met Rubrics

Kwaliteitsborging examens Wie wil er meewerken aan het verfijnen van deze systematiek? Mail: