Stimuleringslening DPW Zeeland 1 oktober 2012 Caroline van Campen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Onderwerpen presentatie -Welke kaders geeft het Energieakkoord voor energiebesparing en –efficiency? Welke doelen zijn gesteld en welke instrumenten/regelingen.
Advertisements

PowerPoint presentatie hypotheken
Wonen, werken en zorgen 50plus de financiële aspecten.
Samen ouder worden in en rondom De Bron 10 oktober 2013 Werkconferentie.
Senegal Senegal.
WSN Volle kracht vooruit. Het roer om: volle kracht vooruit WSN staat er weer •Juist nu kunnen en willen we betekenisvol zijn in Nieuwkoop. •Huis op orde.
De illusies die we ons mogen permitteren VERA 20|6|2006: “ICT- en e-governmentbeleid in de komende legislatuur” Tom Dehaene  Vlaams parlementariër  OCMW-voorzitter.
Toekomst Oudegeinlaan en omgeving
Informatiebijeenkomst 20 november 2013 Gorredijk Energieneutraal 2020 Programma Opening Zelf groene stroom opwekken Voordelig energie.
Dmv de startersregeling wil de gemeente Rotterdam de bereikbaarheid van koopwoningen vergroten voor met name de starters op de woningmarkt in Rotterdam.
Dmv de startersregeling wil de gemeente Amersfoort de bereikbaarheid van koopwoningen vergroten voor met name de starters op de woningmarkt in Amersfoort.
Informatieavond Actieplan Wonen
Einde Definitieve bijdrage 2011 op inkomen 2008 Definitieve bijdrage 2012 op inkomen 2009 Definitieve bijdrage 2013.
Huren is heerlijk Wat een moderne woningbouwvereniging allemaal kan
20 decembe r 2011 Energiebesparing particuliere verhuurders.
Demografische verandering: kansen voor de woningmarkt
Woningmarktmonitor Haaglanden 2009 Sector Wonen, Stadsgewest Haaglanden.
De Overijsselse energiebesparingsaanpak 2
De Duurzaamheidslening
Subsidiereglement Wijk aan zet Historiek ‘wijk aan zet’ doel: stimuleren van bewonersinitiatieven -centraal staat zelfinitiatief en medebeheer.
Welkom bij de World Vision Quiz.
Energiebesparing in bestaande koopwoningen Marijke Menkveld, 10 september 2009.
EXAMEN en UITSLAG ZIJN VERSCHERPT PER School-Examen Centraal-Examen Het examen bestaat uit een schoolexamen (SE) dit zijn: De rapport cijfers 1,2,3,4,(klas3)
Informatie besluit bijstandverlening zelfstandigen (BBZ)
Welkom e.v.a.. Energie Gilze Rijen is een initiatief van Club Klimaatneutraal Gilze- Rijen Opgericht in 2009 met als doel een beweging te starten naar.
Dmv de startersregeling wil de gemeente Amsterdam de bereikbaarheid van koopwoningen vergroten voor met name de starters op de woningmarkt in Amsterdam.
Dmv de startersregeling wil de gemeente Utrecht de bereikbaarheid van koopwoningen vergroten voor met name de starters op de woningmarkt in Utrecht. In.
voor de zomervakantie tot
Presentatie “Hoe wilt u wonen?” Udenhout 5 november 2013
Waar staat uw droomhuis? Waar anders dan in Luchen!
Verduurzaming gemeentelijk scholen 's-Hertogenbosch Leo de Koster, afdeling Maatschappelijk Vastgoed 26 september 2013.
Proefproject Noordrand Westwijk
Workshop Wonen en Zorg Maatschappelijk Kosten Baten Analyse
Dmv de startersregeling wil de gemeente Arnhem de bereikbaarheid van koopwoningen vergroten voor met name de starters op de woningmarkt in Arnhem. In de.
Ontwikkelingen op Woongebied
In het jaar 2007 kon je dit kopen voor €100: In het jaar 2012 kon je dit kopen voor €100: Koopkracht = Het geld wordt minder waard.
Ambtsdragers avond april 2013 Samenwerken
Hoe werkt “bijhouden objectkenmerken” in mijn gemeente? Jeroen Vooijs WOZ-coördinator Gemeente Texel 9 oktober 2012AZ stadion Alkmaar.
H 35 (Havo)/H 42 (Vwo): Liquiditeit
SAMENWERKEN AAN DE KWALITEIT VAN HET WONEN IN DE STADSREGIO ROTTERDAM SRR Commissie Wonen 28 januari 2009.
Woningmarktafspraken 2013 Voortgangspresentatie Portefeuillehoudersoverleg Wonen Vlaardingen 19 juni 2013.
Lesplanning Binnenkomst Intro Vragen huiswerk Uitleg docent 2.2
Pietje heeft op 1 januari 2008 een bedrag van € 400 op een spaarrekening gezet. De rente is 3,5%. Hij laat de rente op de rekening staan. Op 1 januari.
Extra Startersleningen 2012 Eindelijk weer doorstroming op de Veenendaalse woningmarkt.
Dmv de startersregeling wil de gemeente Almere de bereikbaarheid van koopwoningen vergroten voor met name de starters op de woningmarkt in Almere. In de.
Puzzelen met de provincie Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie mei 2011.
Waar staat uw droomhuis? Waar anders dan in Luchen!
De regeling Praktijkleren
Startersleningen zijn door veel gemeenten in het leven geroepen om de bereikbaarheid van koopwoningen te vergroten voor met name de starters op de woningmarkt.
Welkom! Woningmarkt Katwijk Rijnsburg en Valkenburg 2014.
Titel Van de Dia’s Hier kunt u uw bericht kwijt. Het lettertype is Calibri en de letter grootte is 28. Gebruik maximaal 8 regels per dia Gebruik niet meer.
Visie en strategie gemeente Huizen Aanpak gemeente Huizen
Passend onderwijs & gemeentelijke transities
Actualiteiten in de Volkshuisvesting en betaalbaarheid vanuit huurdersperspectief Simone Bovenhorst Consulent Nederlandse Woonbond Zwolle, 20 november.
§2.3 Hoe leen je? In deze PowerPoint-presentatie leer je over: Lenen
DE KRACHT VAN 1,5 miljoen HUURDERS Woningmarkt & Huurbeleid.
Duurzaamheid – energieneutraliteit
Bestaande woningbouw ‘SER-Energieakkoord bied perspectief aan lokale initiatieven’. Workshop 2.
Nieuw reglement jeugdwerkinfrastructuur. Jeugdwerk helpen om hun werking uit te bouwen Een minimale kwaliteit van infrastructuur vooropstellen en waarborgen.
Tafel dagbesteding gemeenten
1 Richting nieuwe Woonvisie Den Helder Raadscommissie S&B 23 november 2015.
Wanneer en hoe regel je je financiering. Programma Welkom Voorstellen Svn en bank Toelichting op proces financiering Vragen.
Visie woonruimteverdeling gezamenlijke woningcorporaties HR Presentatie Gemeenteraad Teylingen, 19 april 2011 Te Huur Regio Holland Rijnland Tom Horn,
Volkshuisvestingsbeleid Brummen. Aanleiding nieuwe woonvisie Huidige woonvisie verouderd. Andere woningmarkt / vragersmarkt. Betaalbaarheid. Regelgeving:
Demografische gegevens en woningmarkt Nieuw-Scheemda/’t Waar
Ontwerpen van een woning
Beste ath 4..
Ontwerpen van een woning
Financiële oplossingen
Volkshuisvesting in 2019.
Transcript van de presentatie:

Stimuleringslening DPW Zeeland 1 oktober 2012 Caroline van Campen

Oorsprong  In 2007 statenvoorstel om starters op de woningmarkt te ondersteunen bij het kopen van een nieuwbouwwoning  Voorstel is verkend maar kende meerdere problemen (te complex, te eenzijdig gericht op nieuwbouw, lappendeken aan regels enz.)  Bovendien leerde de beleidsanalyse van het WoON 2006 dat er in Zeeland voldoende aanbod voor starters is in de bestaande voorraad.  De problemen die starters op de Zeeuwse woningmarkt ondervinden hebben meer te maken met hun woonwensen dan met een aanbodtekort.

Oorsprong Er staan in Zeeland vandaag de dag ruim 1500 woningen te koop tussen de €50.000,- en € ,-. Enkele voorbeelden: Middelburg € ,- Hoek €75.000,- Geheel gerenoveerd, 2 slpkamers3 slpkamers, Perceel 116 m2 en 265 kuubPerceel 174 m2 en 300 kuub Al €50.000,- euro gezakt in prijs

Oorsprong ‘leegstand en verpaupering tegengaan’  Deze realisatie veranderde de insteek van het voorstel en werd gekoppeld aan de steeds manifester wordende krimpproblematiek  Nieuwe doelstelling is het verbeteren van de kwaliteit van de bestaande voorraad om verpaupering, leegstand en onverkoopbare woningen tegen te gaan..  De bestaande voorraad is grotendeels in handen van particulieren dus zij moeten worden verleid tot woningverbetering  Zowel startersproblematiek als verpaupering doet zich voor in het goedkopere koopsegment, vandaar dat de lening hier wordt ingezet

Uitgangspunt “U kunt de stimuleringslening DPW gebruiken om gebreken aan het casco van uw huis te laten repareren, om het water- en energieverbruik van de woning terug te brengen en om uw woning levensloopbestendig te maken”

voorwaarden Vanuit onze doelstellingen en financiële afspraken met de SVn zijn we gekomen tot de volgende randvoorwaarden:  de woning van de aanvrager heeft een maximale WOZ- waarde van euro  de hoofdsom van de lening bedraagt euro en minimaal euro  het rentepercentage is 1 procent  de maximale looptijd van de lening is 20 jaar en de voorlopige einddatum voor het aanvragen van de lening is  maximaal 30 procent van het geleende bedrag mag worden gebruikt voor het vernieuwen van een badkamer en keuken  er dient zoveel als mogelijk gebruik te worden gemaakt van duurzaam geproduceerde bouwmaterialen.

Land in Zee Gemeenten mogen zelf aanvullende regels opnemen, bijvoorbeeld over specifieke woongebieden waar de lening kan worden ingezet. Dit om meer sturing te geven aan lokaal woonbeleid en echt slechte wijken aan te pakken. Bijna alle gemeenten hebben echter de modelverordening volledig overgenomen. Tijdgebrek? Onvoldoende heldere lokale ambities? Hier hadden we achteraf gezien graag betere afspraken over willen maken. We willen maximaal resultaat van de inzet van onze middelen en deze resultaten ook zichtbaar kunnen maken. Bij een vervolg zal dit wel gebeuren. Afspraken