Hoofdstuk1 : Nieuwe ideeën.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Geschiedenis van het sociaal werk College 3
Advertisements

Beelden storm.
1500 : De Nederlandse opstand
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
Een nieuwe tijd begint (ongeveer van ).
Erasmus en het Humanisme
COLUMBUS.
De renaissance 1.2.
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
Klik telkens met de linkermuisknop om verder te gaan.
Anne-Frank.
Kenmerk 19 19a Het veranderende mens- en wereldbeeld van de Renaissance 19b en het begin van een nieuwe wetenschappelijke belangstelling Les 1: Renaissance.
Nederland telt meer dan 648 kerken en kerkelijke genootschappen.
De Christelijke Kerk in West Europa valt uiteen
De Bataafse Revolutie Paragraaf 2.5.
Middeleeuwen: Monniken en Ridders
Ontdekkers van de wereld
B1D en B1F 7.2 Reformatie en opstand.
De Republiek in een tijd van vorsten
De Republiek in een tijd van vorsten
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 1: De Christelijke Kerk valt uiteen.
Oriëntatie │_______│________ | _______________
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 20: Calvijn en de Reformatie.
H7:§ 3:p168-9 Verlichte Macht In de 18e zijn er absolute vorsten van het Ancien Régime die hun macht op sommige gebieden wijs aanwenden Zij voerde een.
de wereld is veel groter dan ze eerst dachten.....
De ontwikkeling van Het Christendom..
Veranderen van binnenuit
Europa wordt christelijk
Wetenschappelijke revolutie
De Kerkhervorming 1.3.
Vrijheidsrechten en politieke rechten in Nederland
Hoofdstuk 5.
*Ella en Nienke* *6a abbs podium*
Homo Universalis. Renaissance in de 16e eeuw Hoofdstuk 5: Homo Universalis. Renaissance in de 16e eeuw.
Veranderingen rond 1500 (filmpje)
De christelijke kerk valt uiteen
De Reformatie De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had.
Ontdekkers en hervormers
Hoofdstuk 1 Reformatie en Opstand
Tijdvak 5 Ontdekkers en hervormers
De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Een nieuwe tijd Waar gaat het over?.
Paragraaf 1.2 De Renaissance.
Europese expansie 2.2.
Een van hen was de monnik Maarten Luther
Veranderend wereldbeeld, 1300 – 1600
Paragraaf 1.3 De Hervorming.
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Renaissance en Opstand
Tijd van de ontdekkers en hervormers ( ) -H-Het ontstaan van de Renaissance -D-De ontdekking van Amerika en andere ontdekkingsreizen -D-De hervorming.
Les 4: De Reformatie - Luther
Renaissance en Opstand
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Katholieke kerk Rond 1500 is bijna iedereen in Europa christen
Wat moet ik weten aan het einde van de les?
Hallo wij gaan een geschiedenis opdracht maken over de Gouden eeuw.
Europa kreeg prachtige producten uit Azië over land en via de Middellandse Zee. Door oorlog werd dit onmogelijk. Bartholomeus Diaz ging voor Portugal.
Renaissance De wedergeboorte.
Een nieuwe tijd Tijd van ontdekkers en hervormers 1500 – 1600 De Reformatie.
Hoofdstuk 1 Ontdekkers en Hervormers 1.2 Kerkhervorming.
Hoofdstuk 5 ‘veranderend wereldbeeld’
Ontdekking en verovering 2.2 De Europese expansie begint
Ontdekkers en Hervormers 1.3 Kerkhervorming
De Reformatie De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had.
Ontdekkers en Hervormers
Renaissance en Opstand
Ontdekkingen in de tijd van pruiken en revoluties
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 42: De Christelijke Kerk valt uiteen.
Groeiende kritiek op de katholieke Kerk rond (1)
Hier begint de nieuwe tijd
Transcript van de presentatie:

Hoofdstuk1 : Nieuwe ideeën. Ontdekkingsreizen Erasmus Renaissance Willem Columbus Barentz

Nieuwe ideeën en ontdekkingen. In dit hoofdstuk gaan we het voornamelijk hebben over de periode 1500 tot 1600.

Hoofdstuk 1.1 Humanisme en Renaissance In de middeleeuwen bepaalde de kerk wat mensen wel en niet mochten doen. De mensen deden wat de gelovigen zeiden, zonder zelf na te denken. Erasmus was ook gelovig, maar hij vond dat mensen zelf moesten nadenken. Het was humaan (menselijk) om zelf na te denken en beslissingen te nemen. Erasmus schreef boeken om zijn ideeën met mensen te delen. Heel veel mensen konden toen niet lezen en schrijven. Het bekendste boek van Erasmus is: ‘Lof der Zotheid’, daarin maakt hij mensen met hun bijgeloof en domheid belachelijk. Door het humanisme gingen mensen nadenken over de aarde en het leven. De geleerden uit de oudheid beweerden dat de aarde rond was, in de middel- eeuwen zeiden ze dat de aarde plat was. Mensen gingen twijfelen, zouden de geleerden uit de oud- heid gelijk hebben?

Hoofdstuk 1.1 Humanisme en Renaissance De veranderingen waren niet alleen in het denken van mensen, ook in de kunst veranderde er veel. In de middeleeuwen stond het geloof centraal, ook in de kunst. Kunstenaars wilden vrijheid om kunst te maken, maar moesten zich aan strenge regels van de kerk houden. Daar wilden ze graag van af. Ze keken naar de kunstwerken uit de Griekse en Romeinse tijd, zo wilden zij het ook doen. Deze verandering in de kunst noemen we: Renaissance. Dit woord betekent: herleving of wedergeboorte. Ook in de schilderijen en gebouwen kwamen de nieuwe ideeën naar voren, die lijken opvallende veel op kunstwerken uit de Griekse en Romeinse tijd. Bekijk het volgend filmpje over Desiderius Erasmus: http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20080906_erasmus01

Hoofdstuk 1.2 Reformatie of hervorming Tot de tijd van de nieuwe ideeën was er maar één geloof, het rooms-katholieke geloof. Dit is heel lang zo geweest, tot dat de mensen zelf gingen nadenken over hun leven. De katholieke kerk had strenge regels, daar moesten mensen zich aan houden. Deze regels waren vaak niet terug te vinden in de bijbel. Een goed voorbeeld daarvan zijn aflaten. Dat was een soort briefje dat je kon kopen als je iets verkeerds had gedaan. Mensen dachten dat zij niet gestraft zouden worden door god als zij zo’n briefje hadden gekocht. De kerk werd enorm rijk door het verkopen van aflaten, burgers (gewone mensen) bleven arm. Sommige mensen hadden hier kritiek op, zij vroegen zich af of dit wel eerlijk was. Een van die mensen was de Duitse monnik: Luther. Hij was een intelligente man en kon de bijbel lezen, daar stond niets in over de aflaten. Hij vond het verkoop van aflaten grote onzin, de mensen werden volgens hem bedrogen. Hij maakte dat duidelijk door in 1517 een protest brief te hangen op de deur van de kerk. Luther spijkert een protestbrief op de deur van de kerk.

Hoofdstuk 1.2 Reformatie of hervorming Luther vertelde aan de mensen dat ze geen aflaten moesten kopen, het was allemaal bedrog. Toen de paus (leider van de katholieke kerk), dit hoorde werd hij woest. Luther werd ‘in de ban’ gedaan, iedereen mocht hem doden. Luther vluchtte en dook onder, in die tijd heeft hij de bijbel in het Duits vertaald. Nu konden nog meer mensen de bijbel lezen, en inderdaad, er stond niets in over de aflaten! De macht van de kerk werd steeds minder, meer mensen gingen Luther aanhangen. In Frankrijk deed Calvijn hetzelfde, hij protesteerde net als Luther tegen de kerk. De kerk vervolgde de aanhangers van Luther en Calvijn, zij kregen zware straffen. De boeken van Luther werden verbrand. Uiteindelijk vormden de aanhangers van Luther en Calvijn hun eigen kerk. Omdat zij het eens waren met de protesten tegen de katholieke kerk werden zij protestanten genoemd. Al deze veranderingen binnen het geloof noemen we reformatie/ hervorming Bekijk het volgende filmpje over Luther: http://www.schooltv.nl/beeldbank/clippopup/20071107_luther01

Hoofdstuk 1.3 Ontdekkingsreizen Waarom gingen mensen op ontdekkingsreis?

Hoofdstuk 1.3 Ontdekkingsreizen Het Behouden Huys Bekijk de filmpjes: http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20031127_willembarentsz01 http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20031127_willem barentsz02

Hoofdstuk 1.3 Ontdekkingsreizen 1 = Christophorus Columbus (1492) 2 = Willem Barentsz (1594) 3 = Vasco da Gama (1497) 4 = Bartholomeus Diaz (1486) 5 = Marco Polo (1275) Zo zag de wereldkaart eruit toen Columbus op reis ging. De Houtman en Keyzer waren de eerste Hollanders die zelf om Afrika heen voeren naar Oost- Indië (Indonesië), dit gebeurde tussen 1595-1597.

Belangrijke woorden: Renaissance Reformatie/Hervorming Humanisme (Erasmus, Luther en Calvijn) Protestanten Ontdekkingsreizigers Koloniën Specerijen (kruiden) uit Indië.

samenvatting Voor een samenvatting van hoofdstuk 1 geschiedenis kun je ook kijken op: http://www.watjevanberenlerenkan.nl/7gsh1.pdf Ontdekkingsreizen toen. Ontdekkingsreizen nu.