De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

1500 : De Nederlandse opstand

Verwante presentaties


Presentatie over: "1500 : De Nederlandse opstand"— Transcript van de presentatie:

1 1500 : De Nederlandse opstand
In 1572 koos Hoorn de kant van de opstand, dus da kant van Willem van Oranje. Dat had ermee te maken dat de Spaanse landsheer Filips II de protestanten heel erg streng vervolgde. Er was bijvoorbeeld geen godsdienstvrijheid. Na de Nederlandse opstand in 1648 ging Nederland verder als een republiek zonder een koning en mochten de protestanten hun geloof in Nederland belijden. Dit is voor de burgers een positieve verandering, want nu konden de protestanten hun eigen geloof naleven zonder de gedachte of de kans dat ze vervolgd werden door de Spaanse landheer Filips II.

2 1600: De schutterij In 1600 ontstond in Hoorn de schutterij, dit waren burgers die zoveel geld hadden dat ze een pistool of een ander wapen konden kopen. De schutters bewaakten de openbare orde. Eigenlijk kon iedereen met geld een schutter worden. Er is echter maar 1 keer geweest in de geschiedenis van Hoorn dat de stadsregering op het oproerige volk liet schieten. Dit was in De schutterij werd in 1700 ook voor andere burgers opengesteld. In de loop van de eeuwen moest de schutterij steeds meer invloed inleveren, tegenwoordig handhaaft de politie de openbare orde in Hoorn.

3 1700: Rechtspraak en openbaar gezag
Rond 1700 ontstond er een hele aparte manier van straffen. Als je als burger wat verkeerd gedaan had werd je in het openbaar op de rode steen gestraft. De meest voorkomende straffen waren het onthoofden en het afhakken van de ledematen. Deze strafwijze verdween langzaam aan rond Dit werd zo gedaan zodat de andere burgers dit zagen en dat de burgers zich wel aan de regels hielden. Tegenwoordig worden criminelen niet meer zo openbaar en gewelddadig gestraft. Tegenwoordig verspreiden we misdrijven die de mensen plegen en de straf die ze uiteindelijk krijgen wel, doormiddel van de krant en het nieuws op de televisie houden we de burgers op de hoogte met de straffen die je voor criminele activiteiten krijgt.

4 1800 :

5 1900:


Download ppt "1500 : De Nederlandse opstand"

Verwante presentaties


Ads door Google